ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    AUG-2017
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    TEBEA – omagiu martirilor acestei tari

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    TEBEA, un loc despre care cei mai batrani, asa ca mine, au auzit. Un loc despre care cei mai tineri habar n-au ca exista pentru ca in cartile lor de istorie nu se mai pomeneste despre el. Un loc incarcat de istorie, un loc unde s-a aprins de doua ori flacara unor revolutii ce aveau sa schimbe pentru totdeauna istoria si viata acestui popor greu incercat, un loc unde si acum sunt plansi cu mare jale martirii neamului nostru.

    Supranumit “Panteonul Motilor”, locul umbrit de goruni seculari cu mare incarcatura istorica, merita vizitat de oricine simte romaneste. Cu 400 de ani in urma Horea, Closca si Crisan, cei care au aprins flacara rascoalei taranesti de la 1784 indreptata impotriva constrangerilor feudale tineau aici discursuri de ridicare la lupta a taranilor. Taranii nu mai puteau plati birurile mari impuse de nobili si nici nu mai doreau sa fie tratati ca sclavi. Rascoala a fost pana la urma inabusita in sange iar cei trei vrednici romani au fost condamnati la tragere pe roata, o moarte cumplita prin zdrobirea fiecarui os din corp. Crisan nu a suportat gandul unui astfel de sfarsit si s-a spanzurat in inchisoare cu nojitele de la opinci. Horea si Closca au sfarsit in chinuri groaznice in fata taranilor rasculati. Revolutia lor a avut insa si urmari pozitive pentru taranii asupriti. Acestia au primit drept de pasunat, dreptul sa mearga la scoala, scutirea de carausie si dreptul de a se casatori fara acordul nobililor.

    In Panteonul Motilor s-a ridicat o biserica a carei constructie a dus la distrugerea Gorunului lui Horea datorita faptului ca de el au fost sprijinite mormane de caramizi necesare constructiei. Celebrul Gorun la umbra caruia Horea tinea discursuri patriotice este astazi lipsit de crengile sale falnice si este total imbracat in ciment peste care sculptorul Radu Moga Manzat a realizat modelul de coaja de copac. In 2005 i s-a rupt ultima ramura vie la o furtuna puternica. Din ea s-a facut o cruce ce este tinuta acum intr-o cutie din sticla pentru a fi protejata.

    Alaturi de Gorunul lui Horea se mai afla si Gorunul lui Avram Iancu, Craisorul Muntilor, unul dintre cei care au aprins flacara revolutiei de la 1848. Mandru cantaret din frunza, vioara si fluier, vesel si hazliu asa cum sunt motii in general, Avram Iancu a condus lupta grea a romanilor transilvaneni aliati cu armata autriaca impotriva armatelor unguresti ale lui Kossuth Lajos. El a fost conducatorul de fapt al Tarii Motilor. A organizat o mare intalnire a motilor pe campia de la Blaj iar de atunci romanii au refuzat sa se mai considere iobagi si sa mai munceasca pentru grofi. Lupta lui pentru glie si tarani a durat practic toata viata. Se spune ca ar fi murit doborat de o boala psihica dar exista medici care contesta aceasta.

    A cerut sa fie inmormantat langa Gorunul lui Horea iar dorinta i-a fost indeplinita. Alaturi de mormantul sau exista si un Gorun ce ii este dedicat.

    Acordati cateva minute din viata voastra si vizitarii acestui loc. Nu dureaza mult dar veti fi stimulati sa cititi mai multe despre istoria martirilor neamului care au trecut pe acolo.

    Rog webmasterul sa adauge urmatorul film youtube


    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 25.09.17 08:00:23
    Validat / Publicat: 25.09.17 08:45:19
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în BRAD [HD]

    VIZUALIZĂRI: 1231 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 gorunul lui Avram iancu, Craisorul Muntilor
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 39 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    15 ecouri scrise, până acum

    webmaster26
    [25.09.17 08:47:45]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    tata123 🔱
    [25.09.17 09:01:46]
    »

    @buterfly: Un comitet de intelectuali din Baia de Criș s-a ocupat de ceremonia funerară a lui Avram Iancu. Protopopul Zarandului a ținut slujba religioasă, alături de 36 de preoți.

    Nu numai șoseaua de la Baia de Crișpână la biserica din Țebea, ci și câmpul din jur era inundat de Moți, veniți din toți munții. Săptămâni întregi după înmormântare s-au tras clopotele la toate bisericile din Munții Apuseni, jelindu-l pe Iancu. La câteva zile după înmormântare au venit la advocatul Sigismund Borlea din Baia-de-Criș doi Moți tineri, au cerut să le spună cât fac cheltuieleile înmormântarei și îndată le-au achitat. Cine au fost și de unde au venit, n-au vrut să spună și nici astăzi nu se știe – scria Ion Rusu Abrudeanu într-o lucrare dedicată Moților din 1928.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [25.09.17 10:05:43]
    »

    @webmaster26: multumesc webmaster!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [25.09.17 10:08:42]
    »

    @tata123: multumesc pentru vizita si aprecieri, este un loc prea putin vizitat in ziua de azi

    elviramvio
    [25.09.17 12:01:33]
    »

    @buterfly:

    Frumos articol, "bătrâno"! Orice alt comentariu e de prisos, invitația ta de a vizita acest loc ar trebui repetată de cât mai mulți dintre noi!

    Testosu'
    [25.09.17 14:06:06]
    »

    @buterfly: Un loc care te rascoleste. Am trecut de vreo 3-4 ori pe la Tebea, ultima data acum vreo luna, dar de fiecare data am plecat plecat plin de emotie.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [25.09.17 16:52:52]
    »

    @elviramvio: multumesc pentru vizita si aprecieri! Pacat ca in scoli nu se mai invata despre acest loc, acum e la moda Andreea Esca in cartile de istorie

    doinafil
    [26.09.17 15:11:04]
    »

    Datorită ție și a rândurilor scrise cu suflet, am văzut și eu în poze pe cei doi goruni, despre care știam că există. Nu știam, însă, că din cel al lui Horea n-a rămas decât trunchiul, cimentuit, și nici de crucea făcută din ultima ramură a lui.

    Felicitări, am votat pentru că mi-a plăcut și pentru că a meritat!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [27.09.17 09:07:32]
    »

    @Testosu : multumesc pentru vizita si aprecieri! Ma bucur ca ti-a placut acolo, este un loc deosebit si nu trebuie lasat sa cada in uitare

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [27.09.17 09:09:35]
    »

    @doinafil: multumesc pentru vizita si aprecieri! Sunt intr-o campanie de lupta impotriva caderii in uitare. Incerc sa scot la lumina astfel de locuri care trebuie sa fie pastrate in patrimoniul national si in suflet cu orice pret

    elviramvio
    [27.09.17 09:18:31]
    »

    @buterfly:

    Să te felicit, ar fi prea puțin pentru ce scrii în ecoul către Doina. Doar spun bravo ție și mergi înainte cât poți de mult!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [27.09.17 09:28:38]
    »

    @elviramvio: multumesc pentru vizita si aprecieri! Sper sa reusesc sa aduc la suprafata cat mai multe astfel de locuri

    doinafil
    [27.09.17 11:41:15]
    »

    @buterfly:

    Puțini oameni ca tine se mai află, în zilele noastre. Cu atât mai mult ești de apreciat și... votat!

    Felicitări!

    Zoazore
    [27.09.17 19:24:27]
    »

    @buterfly: Absolut înâlțător! Superbă și ideea ta de a scoate la lumină locuri uitate!

    liviu49
    [07.10.17 13:40:53]
    »

    @buterfly: Zana Fluturas! Ce bausi de te turbisi? Daca la prefix schimbat anul asta, la varsta copiilor mei, te dai mare, atunci eu care bat la poarta lui 7 ce sa mai zic? Da, stiu! Spun ca-ti sunt nepot, sa vedem daca iti convine! Dupa ce am venit din concediu, dupa ce am adus la zi toate hartiile de la serviciu, am inceput sa recuperez restantele la citit si de scris ecouri (era cat p-aci sa scriu ca Eba), ca la articole nu ma bag.

    Si asa din aproape in mai departe, pe ploaia asta mocaneasca, taman buna de numarat banii, ajunsei si la Zana Fluturas. Lasai de-oparte cele cu paranormale, pentru care trebuie sa fac antrenament sa scriu ceva inteligibil. Asa ca sarii la Tebea, de la care am multe amintiri din copilarie, de fapt din armata. Da, pentru ca la Tebea am fost numai in haina militara, careia ii datorez aproape toate drumurile mele prin Apuseni. Am facut armata la Ineu, foarte apropape de muntii Zarandului, unde am facut multe aplicatii. In zona Baii de Cris, unde se afla Tebea (sper ca neuronul sa nu-mi joace feste), aveam un soi de poligon de tragere unde am fost in mai multe aplicatii. Haina militara nu m-a impiedicat sa ajung de mai multe ori la Tebea, la gorunul lui Horea, la mormantul si gorunul lui Avram Iancu. Eu imi aduc aminte ca gorunul lui Horea era viu si plin de frunze vara, sau toamna. Aflu ca, ce nu a reusit natura sute de ani, a reusit mult mai repede mana omului. Macar ca s-a gasit cineva cu capul la el si sa lase un semn ca acolo a fost gorunul lui Horea.

    Astept, ca in afara de paranormale, sa mai descoperi si alte locuri vrednice de admiratia noastra. Nu de alta, dar sunt atat de multe in tara asta!

    Numai bine si calatorii placute!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    buterfly*, doinafil, elviramvio, liviu49, tata123 🔱, Testosu', Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Țebea și împrejurimi:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055413007736206 sec
    ecranul dvs: 1 x 1