GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cetatile dacice
Daca vreti sa vizitati cetatea dacica de la Costeşti -Cetatuia - luati in consideratie ca drumul de asfalt se termina dupa care urmeaza un drum de 2 km cu piatra marunta - pe care poti derapa destul de usor- pe un drum ingust de o masina si pe care te rogi/speri sa nu vina alta masina din sens opus ca nu ai unde sa "te dai in laturi" (jos e rapa, in partea cealalta, munte).
Dupa ce ai terminat de urcat, mai ai 200 de m de mers pe jos pe un drum cu piatra de rau, din loc in loc, urcus destul de abrupt. In final ajungi. Din pacate, cetatea nu a fost "scoasa" de sub pamant ca la Sarmisegetusa Ulpia Traiana de pilda ci ai doar cateva siruri de pietre si cateva placute pe care scri "turn bastion", "turn locuinta". Deci, ai nevoie de multa imaginatie. Pacat ca cetatea nu este pusa in valoare asa cum ar merita!
Tot in Costesti exista si Cetatea Blidaru la care poti ajunge mergand pe jos, 45 de minute pe o poteca abrupta de munte, prin padure. Singurul indicator "accesul se face pe poteca" -cel care ne si spunea cat vom merge pe jos -, scris stangaci, de mana, nu ne-a convins sa urcam...
Drumul către Sarmisegetusa Regia (circa 20 km din sat Costeşti) abia a fost finalizat prin proiectul european " modernizare drumuri de acces pentru integrarea in circuitul turistic european al cetatilor dacice din Muntii Orastiei".
Incredibil, desi drumul a fost finalizat in decembrie 2015 -conform panoului- (constructor SC TRANSCONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL VISCA), deja soseaua e stricata, pe unele portiuni este deja frezata pentru plombari iar pe alte portiuni e plombata, semnalizarea facandu-se cu... pietre puse de jur-imprejurul lucrarii!
Oricum, daca ajungeti, luati in considerare programul strict (nu e ca la Costesti, unde te plimbi ca Voda prin loboda, aici e cu bariera, intrare si paznic):
1 martie-30 aprilie si 1 oct-30 nov, 9.00-18.00
1 mai- 30 septembrie 9.00-20.00, dar ultima intrare se face cu o ora inainte de inchidere. Cand spun o ora, o ora spun! Eu am ajuns la 17.02 si nu mi s-a mai permis sa intru, portarul mi-a explicat ca e de mers pe jos circa 4 km pana la cetate!
Ma tot gandesc, daca ajungeam la 16.49, ma lasa sa intru???
Revin cu fotografii in cateva zile.
Trimis de Miriam in 14.04.16 20:26:18
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORĂȘTIE [HD].
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Miriam); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Oraştie și împrejurimi, ORĂȘTIE [HD]" (deja existentă pe sait)
@Miriam - Pentru mine, informațiile tale sunt deosebit de importante. Mulțumesc!
Cu ocazia Întâlnirii AmFostAcolo 2016 care a avut loc la Cinciș-Hunedoara, deplasându-ne către diverse obiective din zonă pentru a le vizita, am văzut mai multe indicatoare care ne semnalau cetățile dacice din împrejurimi. Și - recunosc - tentația de a ajunge până acolo a fost mare mai ales că distanțele de parcurs nu erau tocmai de speriat. Programul strict pe care l-am avut în cele 4 zile cât am fost cazați la Hotel Diamond - Cinciș nu ne-a permis acest lucru.
Am rămas cu dorința de a reveni la vară special pentru cetățile dacice. Cu câțiva ani în urmă am vizitat Sarmizegetusa Ulpia Traiana și atât. Faptul că drumul spre Sarmizegetusa Regia a fost modernizat a fost pentru noi o bucurie, dar, din cele ce ne spui, tragem concluzia că trebuie să ne grăbim până nu se strică de tot. În condițiile descrise de tine, cred că Cetățuia și Blidaru pică de pe listă.
Aștept cu interes și fotografiile.
@Miriam: 4 km pana la cetate?! Mai repede 400m. Nu am eu foarte dezvoltat simtul asta al distantelor, dar in niciun caz nu se merg 4 km de la chioscul unde sta nenea ala de taie bilete pana la cetatea propriu-zisa! Eu cred ca puteati s-o vizitati si chiar pe indelete!
Noi am fost fix acum 4 saptamani, tot cu ocazia intalnirii AFA. Drumul asfaltat de la Costesti spre Sarmizegetusa Regia l-am gasit destul de bun, dar...netreminat, inca se lucra la el. Am lasat masinile la baza dealului si a trebuit sa urcam vreo 15 minute destul de voiniceste. Din ce am priceput, aceasta zona pe care noi am urcat-o va fi tot pietonala, caci o mica portiune din ea era pavata cu placute de-alea de piatra care se imbina intre ele.
Ce m-a deranjat a fost ca aproape de intrarea in cetate erau amenajate niste toalete ecologice, dar le-am gasit inchise. Asa ca mergeti acolo pregatiti din acest punct de vedere, dragi turisti!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2016 Sfioasa caprioara [Schitul Cucuiș din Beriu, HD] — scris în 01.06.17 de austriaca din ARAD - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Orăștie – tur pietonal și muzeistic (Muzeul de Etnografie și Artă Populară) — scris în 24.05.16 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Popas la Orăștie — scris în 19.04.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Orastie, un oras incarcat de istorie — scris în 13.10.15 de sed din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Uimitoarea Orastie — scris în 22.06.15 de doina-goga* din ARAD - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Arsenal(ul) ne-a cucerit — scris în 26.05.13 de baby eyes din ORășTIE [HD] - RECOMANDĂ