GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Art Cafe – in Turnul Fierarilor – Medias
Cum puteam sa ne incepem plimbarea prin centrul istoric al Mediasului, altfel decat cu o cafea buna intr-o cafenea din turnul Fierarilor, afara, sub soarele caldut de octombrie? La prima vedere am crezut ca este lipita de turn, dar ma felicit ca am avut curiozitarea sa verific cum arata si interiorul ei!
Turnul Fierarilor (Schmiedgasserturm) este situat la intersectia dintre str Ghetii, str I. G. Duca si str Closca si face parte din linia de aparare a orasului Medias, fortificatia fiind construita intre anii 1490 – 1534. In anul 1641 a fost terminata reabilitarea turnului de catre mesterii Martin Petri si Petri Michaelis, dar din pacate, in 2015, inscriptia care data de 374 de ani a fost distrusa partial de nestiinta si nepasarea “mesterilor” contemporani care renovau turnul… ce nu a reusit sa faca sute de ani… a reusit un ciocan neinspirat!!!
Mi-am lasat afara la masa, pe cei doi prieteni bucuresteni, sa-si soarba cafeaua fierbinte in tihna, si eu am pornit (cu acordul baiatului cafengiu :) ) la verificat toate coltisoarele cafenelei din turn.
De afara pare mica, si chiar este, dar paradoxal este totusi incapatoare, intinsa pe trei caturi. La parter sunt doar trei masute si barul, sub scara, foarte bine dotat, decorat cu o gramada de bancnote prinse pe marginea de sus a lui, cu mesaje de la cei care au trecut pe aici.
In spatele barului, un baiat munceste de zor, preparand cafele, turnand lapte in toiuri mici, storcand portocale pentru fresh si lamai pentru limonada, fierband apa pentru ceai si amestecand cocktailuri.
Ma opresc la o nisa in zidul de caramida si baiatul vazandu-ma ca ma uit la un pantofior mic, ca de-o palma, mi-a explicat ca a fost gasit la 7 m adancime sub turn, si ca s-a ajuns la concluzia ca este la fel de vechi ca si turnul. Pantoful, singurel, fara perechea lui, si fara siret, inconjurat de rasnite vechi, atasat de o caramida, s-a pastrat surprinzator de bine, dovada a calitatii lucraturii lui. Inainte sa urc scara, baiatul mi-a zis cum pe la coltul turnului curgea paraul Mosna, si sa ma uit cand ajung sus dupa deschizaturile prin care se arunca cu ulei incins si pacura, si dupa gurile de tragere asupra dusmanilor.
Scara inca mai are portiuni vechi de secole (are aproape 500 de ani), si nu poti sa nu calci pe treptele ei altfel decat cu modestie si respect in fata istoriei si a mestesugului meseriasilor care dainuie peste atata timp. Nu m-am putut abtine sa nu pun palma pe caramida din zid si sa astept sa vad daca imi transmite ceva… am pipait si barnele de lemn, vechi, sa le simt greutatea pe care o duc in spate… mi-am tinut respiratia si am ascultat… poate se mai auzea inca zgomotul bataliilor date in cele trei asalturi asupra turnului si zidurilor de aparare…
La primul nivel, ajungi trecand pe langa o barna groasa la fel de veche ca si turnul. Acolo sunt cateva masute in interior si cateva la “exteriorul” inchis al turnului. Este posibil ca terasa sa fie adaugata mai tarziu, dar nu cred ca are mai putin de 100 de ani; am gasit o pictura a turnului executata in 2010 de Karol Racz – Sochirca, in care este redata imaginea lui in jurul anului 1900 si ma gandesc ca a avut el ceva informatii despre asta.
Catre urmatorul nivel, urcatul este mai facil decat coboratul, scara fiind mai abrupta (eu am simtit nevoia imperioasa sa ma tin cu ambele maini de balustrada si sa cobor usor intoarsa intr-o parte, pasind pe fiecare treapta fara graba si cu ambele picioare :) ).
Sus, spatiul este ocupat la ocol de-a lungul peretilor de caramida cu masute mici, taburete si “canapele”, toate din fier forjat ca sa se potriveasca cu stilul adoptat in tot turnul si cu denumirea lui, fireste: fier forjat in Turnul Fierarilor :) !!! Aici sus nu este o idee prea buna sa urci daca ai de gand sa bei mai multe cocktailuri :) !
Pe gurile de aruncare si pe golurile de tragere, si prin toate ferestruicile, soarele care se revarsa inauntru, mi-a cam stricat pozele, dar sper sa va dati seama de interioare.
Prinsa cu cotrobaitul prin toate cotloanele, nu mi-a mai ars de nicio consumatie, dar prietenii mei spun ca a fost foarte buna si aromata cafeaua. Oricum, gasesti aici expresso, ciocolata calda, ceaiuri diverse, milkshake-uri, cocktail-uri alcoolice si non alcoolice, lemonade, fresh-uri, racoritoare, energizante, tarii, vinuri, sau daca vrei sa mananci ceva dulce, inghetata si salata de fructe.
Daca sunteti in trecere prin Medias, rogu-va, luati-va putin timp pentru o cafea proaspata si fierbinte intr-un turn vechi de sute de ani!
Trimis de vulpe mihaela in 12.10.18 08:23:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MEDIAȘ.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vulpe mihaela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Mediaș și împrejurimi, MEDIAȘ" (deja existentă pe sait)
@vulpe mihaela: Superb loc, mulțumim pentru semnalare și fotografii. Mi-a atras și mie atenția în vara anului trecut și chiar l-am fotografiat și inclus în articolul dedicat Mediașului - vezi P19 (vezi impresii).
Din exterior nu pare într-adevăr prea mare, dar spațiul la interior e suficient de încăpător pentru a amenaja superbele colțuri prezentate în fotografii. Decorațiuni atrăgătoare, obiecte vechi, îmbinarea elementelor originale cu ornamente mai noi au făcut din această cafenea o mică bijuterie.
@vulpe mihaela: Știam de cafenea în Turnul Fierarilor dar nu am reușit niciodată să-i trec pragul.
Am fost de multe ori în Mediaș și de câte ori m-am plimbat prin centrul vechi, cafeneaua ori era închisă ori toate mesele erau ocupate!!!
Dar cum soțul mai stă prin Mediaș cel puțin un an și sper să mai ajung și eu pe acolo, sper să beau o cafea la Turnul Fierarilor.
Felicitări pentru prezentarea acestui turn plin de istorie.
Toate cele bune.
@vulpe mihaela: Ai facut ce-as fi facut si eu! Ai atins zidurile, ai ascultat istoria lor. Nu-i asa c-ai simtit fierarii cum trebaluiau si cum mentineau turnul functional? Modern spus: cum faceau mentenanta turnului! Si-ai auziu vuiete de lupta si strigate de izbanda?
Pantofiorul ala... cata istorie a batut si el...
@vulpe mihaela: Un loc minunat, felicitari, votat cu mare drag.
@ANILU: Sa-mi spui cand si daca te duci... sa merg si eu cu tine , ca mai am cate ceva de verificat !
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 O vizită în cetatea medievală Mediaș — scris în 28.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Mediaș — scris în 16.05.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Plimbare de voie in Cetatea Mediasului — scris în 25.02.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Ansamblul Cetatea veche “Castelul”, Turnul Trompetilor si biserica evanghelica Sf. Margareta — scris în 30.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Liceul theoretic Stephan Ludwig Roth - Medias — scris în 19.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Festivalul “Zilele recoltei Medias” — scris în 15.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Descifrând o parte din secretele vechiului Mediaș... — scris în 25.06.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ