ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Medias - orasul francmasonilor (Misterele din Cetatea Luminii)

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Plecand de la Biserica si Cetatea fortificata Biertan ( click aici pentru detalii), ne-am indreptat spre Medias, oras medieval, unul din cele mai vechi din Romania. Este mentionat documentar in 1267, dar dovezi despre existenta lui exista cu mii de ani in urma, una din dovezi ar fi chiar denumirea orasului, “per media”, care inseamna drumul din mijlocul tarii.

De ce Cetatea Luminii? Povestile acestui fermecator oras medieval sunt interpretate diferit, chiar si de catre localnici, lucru care sporeste farmecul si adanceste misterul. Edilii orasului au conceput acest nou brand pentru a-l face atractiv turistilor. Din cauza constructiilor, simbolurilor de pe cladiri, a anumitor detalii arhitecturale, ei sustin ca Mediasul a fost ridicat de catre francsomani in Evul Mediu.

Ar putea fi Cetatea Luminii deoarece aici au activat multe personalitati din Evul Mediu, cum ar fi Ludwig Stephan Roth, profesor si personalitate puternica care a activat pentru drepturile romanilor. In lucrarea sa „Lupta pentru limba de stat în Transilvania”, el a mentionat: „Nu văd nevoia de a se impune o limbă oficială a ţării. Nu este nici limba germană, nici cea maghiară, ci limba română” pe care „o înveţi singur, pe stradă, în contact singur cu oamenii (…) Folosirea limbii materne este un drept uman, care e dat copilului prin naştere. Iar cu pierderea limbii dispare naţiunea însăşi”. El nu a recunoscut unirea silita a Transilvaniei cu Ungaria si cand a fost executat, a starnit o mare furie in randul populatiei. (referinta: click aici). Alta personalitate a fost Vlad Tepes, care a fost inchis in Turnul Trompetistilor de catre Matei Corvin.

Alta explicatie ar fi data de unul din semnele francmasonice de care se vorbeste, “Gemenii”, de pe fata liceului Ludwig Stephan Roth, Gemeni care au venit din intuneric, de la Miazanoapte pentru a aduce lumina.

De ce mistere? Pentru ca orasul are foarte multe legende legate de aceasta francmasonerie, tuneluri ascunse si scari ciudate, labirinturi, arhitectura cladirilor care par ca au ochi tainici ce privesc de pe ziduri sau acoperisuri, semnificand ca ‘’sunt cu ochii pe noi’’, lucruri pe care turistul le va remarca sau le va ‘’simti’ cand strabate orasul.

Am pornit si noi in cautarea semnelor francmasonice intrand in oras. Prima data am oprit la Turnul Portii Forkesh, crezand ca cetatea incepe aici. Am strabatut culoarul care se deschidea, de o parte zidurile cetatii, de cealalta parte peretii caselor dar drumul nu ducea nicaieri, in partea opusa la fel, parea ca un labirint (sa fie unul din mistere? ) Am vazut apoi inscrisul de pe turn ca aici ar fi fost Poarta de intrare in oras, drumul nu ajunge direct la cetate. Dupa ce am admirat parcul dragut din fata turnului si cladirea Scolii Sportive de vis-a-vis, cu arhitecura specifica medievala, am urcat din nou in masina cautand drumul care duce la cetate. Intreband locuitorii, am ajuns la o Zona Pietonala de unde se zarea Cetatea Mediasului si in mijloc, Turnul Inclinat al Bisericii Sf. Margareta din incinta cetatii. Ne-am plimbat pe alei, admirand parcul superb cu bancute si flori si arhitectura caselor vechi de sute de ani, care sunt la tot pasul, amintind in permanenta ca ne aflam intr-un oras din Evul Mediu. Turnul este Inclinat din cauza denivelarii pamantului, el a fost inaltat cu trei nivele ajungand la 68. 5 m si s-au construit in jur inca patru turnulete, ceea ce semnifica faptul ca orasul are Judecatorie si se aplica pedeapsa capitala. Turnul Inclinat este printre primele 12 constructii de acest gen din lume.

Nu am putut intra in biserica fiindca programul era pana la orele 15. 00. Am fi putut admira picturi murale despre care se spune ca sunt realizate in Austria, precum si un altar poliptic chiar daca nu atat de mare ca cel de la Biertan, el este interesant. Poate am fi aflat mai multe din misterele acestei cetati.

Cetatea Mediasului apare ca un adevarat Templu, in care initiatii parcurg trasee in cautarea Luminii. In cetate s-ar vedea urme ale arderii pe rug a vrajitoarelor (noi nu le-am vazut), dar cetatea are multe incaperi, stradute inguste si ciudate, care au in ele ceva mistic, parca te trec fiorii.

Accesul in Cetate se poate face si pe Scara acoperita, care se mai numeste si Treptele Temnitei. In cetate se gaseste Casa memoriala Stephan Ludwig Roth, in care acesta a trait intre anii 1848-1849.

La iesire am admirat Liceul in care a predat si care-i poarta numele. Liceul, construit de francmasoni in 1604, are cateva din semnele misterioase care trebuiesc descoperite. Constructia in sine e atragatoare si semnificativa. Pe fatada liceului se pot distinge trei semne: ‘’Gemenii’’, “Compasul si Echerul” si “Strugurii de Aur”. Ce semnifica ele?

Despre Gemeni am relatat mai sus ca ar fi aducatori de Lumina. ‘’Compasul si Echerul’’ ar putea fi inteligenta si modul calculat, iar ‘’Strugurii’’ au o intreaga poveste. In vechime, pretuind vinul, aceasta bautura parfumata de struguri, locuitorii o venerau si era un adevarat cult al strugurilor. Cavalerii Cetatii au cerut aurarilor sa slefuiasca trei struguri de aur, pe care i-au ascuns apoi in loc doar de ei stiut. Multi s-au straduit sa-i gaseasca, dar altii, ca mare cinste, au cultivat strugurii, facandu-si recolta si productie proprie, iar aceste semne, strugurii si frunze de vita de vie sunt simboluri care se gasesc pe multe case.

Chiar si in romanul lui Bran Stoker, ‘’Dracula’’ se pomeneste ca la nunta contelui vinul a fost ‘’cel auriu de Medias’’. Mediasul si imprejurimile lui sunt si azi cunoscute, data fiind faima vinurilor vechi de Tarnave, simbol al stemei orasului, zona fiind supranumita in vechime "Tara Vinului" sau "Weinland".

Semnul bufnitei ar fi un alt simbol, pe vremuri bufnita fiind simbolul orasului. Daca sunteti in Medias, uitati-va dupa bufnita. Noi pe unde am trecut nu am vazut-o, dar poate voi veti fi mai norocosi.

O alta cladire mi-a atras atentia si o consider simbolistica, este chiar vis-a-vis de Liceu. M-a atras arhitectura constructiei, imbinarea culorilor portocaliu, verde si rosu, semnul “Vulturului Negru” precum si ornamentele ferestrelor. Par ciudate, mai multe semne incrucisate intre ele: ornamentele ferestrelor, ochii curgand, acele linii curbe negre, frunzele de vita de vie, toate parca au ceva mistic, ezoteric, ce sporesc misterul.

Cand am ajuns acasa si m-am uitat pe poze, am observat inca ceva care atunci nu remarcasem (batea soarele) : mici sculpturi infatisand chipul unei unei femei, pe frunte are frunze de vita de vie si chipul, pe fondul acelor culori stridente, pare a fi al unei clarvazatoare. Nu am gasit mentionat acest semn in articolele pe care le-am citit, dar eu sunt convinsa ca au un mesaj si fac parte din semnele misterioase ale orasului.

In afara cetatii se poate admira casa Schuller, pe care noi am gasit-o inchisa. Era resedinta principilor de Transilvania cand treceau prin Medias, chiar si Sigismund Bathory ar fi locuit aici inaintea familiei Schuller.

Aceasta a fost calatoria noastra in lumea misterelor. Nu stiu cat din aceste lucruri sunt adevarate, dar se bazeaza pe semne reale, iar interpretarea lor lasa loc imaginatiei sa calatoreasca pe cai nebanuite.

Mai multe informatii despre legendele orasului gasiti aici:

click aici

iar despre Medias, aici:click aici


[fb]
---
Trimis de biancuta in 07.05.10 11:30:40
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9833 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Medias - Turnul Portii, fosta intrare in oras
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[07.05.10 12:10:44]
»

mutat la sectiunea "Medias si imprejurimi", sectiune in care o sa grupam astfel de review-uri "de calatorie" din zona respectiva.

ancamariagadea*
[07.05.10 13:14:57]
»

Foarte frumoasa descrierea! Felicitari! Chiar nu stiam despre legatura acestui oras cu francmasoneria Evului Mediu. Cat despre simbolistica, ea exista peste tot in jurul nostru Pacat ca nu stim sau nu putem sa o citim noi, simpli oameni.

webmaster13
[07.05.10 22:40:34]
»

sper sa placa melodia atasata!

biancutaAUTOR REVIEW
[07.05.10 22:48:44]
»

Melodia e OK, web 13, e..."luminoasa". Multumesc.

biancutaAUTOR REVIEW
[07.05.10 22:57:40]
»

ancamariagadea, iti multumesc ca mi-ai citit rw si l-ai apreciat. Asa e, avem multe semne in jurul nostru. Despre ale francmasonilor, insa, trebuie sa mai studiez sa le pot descoperi cand mai trec prin Medias.

david
[07.05.10 22:58:22]
»

Bravo Biancuta pentru iluminarea oferita, sincer nu stiam nimic despre Medias. In urma cu doi ani trebuia sa merg la o nunta in Medias dar din pacate nu am reusit sa onorez invitatia. Frumoasa cladirea din P15.

biancutaAUTOR REVIEW
[07.05.10 23:05:12]
»

Multumesc, david. Cand am fost copil verile le petreceam intr-un sat de langa Medias. Mergeam destul de rar in Medias, dar, copil fiind, intotdeauna spuneam: Ce oras vechi... (vechi in sensul de uzat). Acum vad altfel lucrurile, mai ales de cand am aflat despre "iluminare" (cam de 5 ani s-a introdus brandul).

Pe mine m-a fascinat cladirea din P20 , prin semnele de pe ea, dar si cea de care spui tu, P15 - Liceul L.S.Roth.

georgiana
[08.05.10 07:52:01]
»

Foarte interesant,Biancuta!

Intotdeuna mi-au placut povetirile istorice!Pe langa toata apreciera mea,mai vin si vreo 400 de PMA catre review-ul tau!

Florina38*
[08.05.10 11:09:41]
»

Super interesant! Un superbonus plin de simbolistica si mister!

biancutaAUTOR REVIEW
[08.05.10 22:53:31]
»

Va multumesc tuturor ca mi-ati citit review-ul si l-ati apreciat. Eu, cel putin, ma voi uita mai mult dupa semnele de pe cladiri cand mai merg in Medias.

Mi-ar fi placut sa va arat si sa va spun mai multe si despre Biserica Sf. Margareta, care este foarte frumoasa si seamana, dupa parerea mea, cu cea de la Biertan: orga, decoratiunile interioare, motivele de pe pereti, altarul poliptic, aceeasi atmosfera saseasca (ambele sunt evanghelice si din aceeasi perioada). Programul este de la 10-15, data urmatoare sper sa ajungem si aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[13.05.10 15:02:32]
»

WM, tocmai mi-am dat seama ca nu am incarcat complet acest review, ramanandu-mi doua aliniate care erau scrise pe o alta pagina, asa se explica si incheierea brusca a rw. Rog a se completa.

In afara cetatii [....completarea o gasiti in review-ul de mai sus]

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterXY*
[13.05.10 15:08:53]
»

Rezolvat biancuta.

biancutaAUTOR REVIEW
[13.05.10 15:13:34]
»

Multumesc!

abbilbal*
[09.10.10 18:04:03]
»

Micul burg medieval are multe taine. Unele au fost scoase la lumină, altele au rămas ascunse prin ungherele cetăţii sau negura tunelurilor şi cum zidurile tac, secretul se păstrează.

Mie mi-a plăcut şi-mi place să mă plimb prin Mediaş, Fotografiile biancuţei sunt grăitoare. Mulţumesc.

biancutaAUTOR REVIEW
[10.10.10 12:21:11]
»

@abbilbal, multumesc pentru aprecieri! Sunt convinsa ca orasul are multe de dezvaluit, multe alte semne pe care trebuie sa incercam sa le "citim", pentru ca, asa cum ai spus, zidurile tac... Peste tot sunt panourile cu "Medias- Misterele din cetatea luminii", mistere pe care orasul asteapta sa le "povesteasca"!

abbilbal*
[10.10.10 13:08:00]
»

@biancuţa, recent am dat peste o emisiune la TV intitulată: România eminamente masonică. Şi cred că este posibil şi mă repet: la început masonii au fost constructori de biserici. Nu avem biserici monumentale ca în franţa, dar avem bisericile noastre mărturie a trecutului. Că masonii au creat cercuri secrete diversioniste, este la fel de adevărat. Şi nu putem nega multe lucruri trăite de noi aici, în ţara care nu este lăsată să moară.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, biancuta, david, Florina38*, georgiana
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Mediaș și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076382875442505 sec
    ecranul dvs: 1 x 1