GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mediaş.
Un alt burg medieval transilvan, „văr bun” cu Sibiul şi Sebeşul, datând şi el de secole, istoria lui pierzându-se în negura timpului şi oprindu-se undeva pe la anul 1200, când saşii din zonă l-au colonizat. Aici, pe malul râului Târnava Mare, unde se face „ghin bun de Târnave”, au fost ridicate rând pe rând zidurile şi turnurile de apărare ale cetăţii medievale, vestigii care se mai pot vedea şi azi: Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Aurarilor, Turnul Funarilor alipit de casa Stephan Ludwig Roth, Turnul Croitorilor lângă vechea primărie, şi altele, care ne amintesc de breslele ce erau pe aceste meleaguri, ori Biserica Fortificată cu Turnul Trompeţilor ce sta în calea năvălitorilor, Biserica Franciscană, un minunat locaş de cult Romano-Catolic împreună cu Mănăstirea Franciscană, la fel ca şi Biserica Evanghelică Sfânta Margareta, o mică cetate fortificată. Toate acestea, alături de alte construcţii vechi ce dăinuie peste timp aici, emană mireasma „mucegaiului” zidurilor străvechi amestecat bine cu mirosul mortarului construcţiilor noi ce au apărut în diferite zone ale oraşului. Dar în scurtul interval de timp avut al dispoziţie între două trenuri, nu am putut fotografia toate aceste minunate monumente, rezumându-mă doar la câteva imagini relativ apropiate de gară, pentru a vă convinge că am fost aici recent. Am făcut un circuit cu trenul pe ruta Alba Iulia – Mediaş – Sibiu – Alba Iulia. Şi drept vă spun că impresiile despre Mediaş nu datează doar de azi, ci mai demult. Căci prin Mediaş am fost de multe ori şi am umblat „hino hero techerdeu” în mai multe locuri din oraş cu diverse treburi.
Şi cum IO, ca fost „cheferist”, am rămas un împătimit al deplasărilor cu trenul, primul contact îl iau cu gara. Gara Mediaş. O construcţie relativ nouă, ridicată doar de câteva decenii în comparaţie cu acele construcţii care datează de secole. O gară care-mi place cum arată. Fiind ridicată pe un deal, are două niveluri, fiecare nivel fiind parter în funcţie de cum este privită gara. Când cobor din tren ajung pe „pământ”, chiar dacă acolo unde pun piciorul este betonul peronului. Dar pentru a ajunge în oraş trebuie să cobor nişte scări, chiar şi afară, nu doar în interiorul clădirii de călători. Când ies din clădirea de călători spre oraş, sunt din nou la nivelul solului.
În dimineaţa asta bătrânul burg s-a trezit înconjurat de ceaţa adusă de vânt de pe Târnavă. Dar după un timp soarele-şi face apariţia printre fisurile ivite într-un nor ce pare a fi destul de gros. Mai târziu a fost chiar cald.
Un amalgam de nou şi vechi m-a întâmpinat din nou peste tot. Mare parte din blocurile de nefamilişti aflate în zona gării au fost reabilitate. Echipe de zidari lucrau la repararea unor ziduri din cetate sau la Biserica Evanghelică. Alte echipe trebăluiau prin diferite zone ale oraşului. Turistul, de oriunde va veni, nu se va plictisi aici, unde oamenii sunt primitori şi binevoitori. Mediaşul îşi trăieşte a doua tinereţe, Mediaşul îşi are farmecul lui în orice anotimp, Mediaşul te vrăjeşte cu trecutul său.
Şi tot astăzi s-a nimerit să fie mare zarvă prin piaţa agroalimentară. A fost ziua recoltei şi formaţiile artistice s-au întrecut de zor să delecteze populaţia ieşită cu diverse interese prin burg.
Şi uite aşa timpul a zburat lin şi fără zgomot, iar eu a trebuit să mă urc din nou în tren pentru a merge spre Sibiu apoi acasă. Şi când am ajuns acasă un Pui Mic m-a luat în primire: Moşu, azi nu m-ai dus cu rolele. Hai, du-mă! Şi moşu’ a luat-o de mânuţă şi a plimbat-o pe „drumul roşu” cât a vrut ea.
Cu asta închei ciclul reviewurilor mele. Să auzim de bine. În acest an nu mai am unde merge şi mă voi limita la preumblările prin „Bălgradul de azi”.
Trimis de abbilbal* in 02.10.10 23:48:12
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (abbilbal*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@abbilbal, eu nu vreau sa cred ca acesta e ultimul tau review! Poate mai cauti in "sertarase" si mai gasesti ceva!
Stiai ca autoritatile locale promoveaza Mediasul ca fiind construit de francmasoni, orasul fiind denumit "Cetatea luminii"?
Ca de obicei, o relatare placuta apreciata cu 400 pma!
Fain oras Mediasul. L-am vazut si eu de cateva ori, pe fuga, dar seara mi-a facut o adevarata placere plimbarea prin centrul burgului... are un parfum medieval teribil, aduce putin cu Sighisoara.
Am văzut prin oraş multe afişe cu "Cetatea luminii". Şi totuşi, poate au şi dreptate cu francmasonii, care iniţial au fost constructori de biserici.
Si mie imi place mult Mediasul. Am acolo neamuri, la care am avut ocazia sa stau cateva zile.
Poate veti mai iesi la plimbare cu fetita dragalasa cu rolele si ne veti mai povesti.
uite un SB de la mine! totusi, niciodata sa nu spui niciodata! pana la urma activitatea pe site este la fel de benefica si daca postezi un ecou bun la un review, asa ca te asteptam cu noi impresii!
@Alina Morar: La plimbare cu un "PUI MIC pe role" voi mai ieşi, dar acele plimbări nu prezintă interes pentru drumeţii de aici. Dacă vrei să ne vezi pe role, intră puţin pe la Cluj sau Târgu Mureş.
@Recul: Ştiu şi-ţi dau dreptate dar la fel de bine ştiu că în acest an nu ai am pe unde merge. Poate la Simeria să văd dacă mai au acea frumoasă Grădină Dendrologică. În rest, poate la anul.
De citit cu siguranţă voi intra aici să mai citesc şi dacă voi găsi ceva să-mi răscolească amintirile vile voi împărtăşi cu mare drag, iar pe acolo pe unde nu am fost voi lăsa urme banale, care nu au cu ce vă atrage.
Eu am trecut in aceasta saptamana prin Medias si mi s-a parut ca e mai dragutz si mai ingrijit decat in urma cu cativa ani.
Din pacat soseaua valurita lasa mult de dorit.
romanitzaa: da, dar şoseaua este în patrimoniul unui minister şi a unei "ministre" care se îngrijeşte de aşa aşa cum se vede. Autorităţile locale lucrau de zor la reabilitarea trotuarelor în faţa Mănăstiri Franciscane, unde nu m-a deranjat că m-am urcat pe mormane de pământ pentru a fotografia.
mare noroc cu CFR-ul si merita sa profiti din plin de acest avantaj! bravo si eu as face la fel. frumos oras si buna descrierea ta!
@sandu. 53
Cât o fi să mai fie că onor... s-au împiedicat şi de permisele ceferiştilor nu doar de pensii şi salarii.
Mulţumesc webmaster.
Când am scris reviewul nu am găsit ce am căutat şi de aceea l-am trecut la filozofări.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 O vizită în cetatea medievală Mediaș — scris în 28.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Mediaș — scris în 16.05.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Plimbare de voie in Cetatea Mediasului — scris în 25.02.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Ansamblul Cetatea veche “Castelul”, Turnul Trompetilor si biserica evanghelica Sf. Margareta — scris în 30.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Liceul theoretic Stephan Ludwig Roth - Medias — scris în 19.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Festivalul “Zilele recoltei Medias” — scris în 15.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Art Cafe – in Turnul Fierarilor – Medias — scris în 12.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ