ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.08.2017
DE Cdia
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Beius
ÎNSCRIS: 05.07.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Catedrala din Făgăraș - cupole aurite înălțate către cer

TIPĂREȘTE URM de aici

În ziua 0 (cea de drum) a periplului nostru prin Ardeal (vezi impresii), din mașină am zărit cu greu Cetatea Făgăraș, fiind mascată de o biserică uriașă, cu turle aurite, la care și la ceas de seară se lucra... Curiozitatea și-a făcut treaba, astfel încât în ziua 2 s-a mai adăugat un punct pe listă, pe lângă vizita cetății.

Zis și făcut... Forma catedralei mi se părea arhicunoscută (păi e normal ca bisericile să semene între ele, nu?), dar, mai târziu am aflat că e făcută după aceleași planuri cu o biserică uriașă din Oradea (o trecem pe lista must see), dar că zugrăvelile exterioare și interiorul diferă.

Dar, haideți să vă spun...

Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul, construită în stil neobizantin, are 50 de metri înălțime, 30,5 metri lățime și 33 de metri lungime, simboluri legate de Isus, astfel 30,5 este ”vârsta la care Mântuitorul și-a început lucrarea“, iar 33 de metri reprezintă ”vârsta la care Isus și-a terminat lucrarea“.

Începută în 1995, catedrala este mai înaltă cu 2 metri decât sora sa din Oradea (construcție pornită din 1991), de 22 de ani folosind cele mai bune materiale din import (sursă: un articol din Adevărul) și înglobând bani de la autoritățile locale și de la guvern, dar și din donații...

Cupolele sunt aurite, exteriorul este ornat cu klinker (piatră de calcar, cărămidă decorativă într-o combinație de crem și roșu).

Pro, dar mai mult contra, s-a scris despre acest edificiu, dar eu am impresia că în timp va fi un punct de atracție, la fel cum s-au întâmplat cu mult-controversatele construcții ceaușiste (Casa Poporului, Canalul...).

De fapt, catedrala este și acum funcțională, preotul era acolo după slujba de dimineață și discuta ceva despre suprapunerea unor evenimente duminică...

La intrare funcționează un mic magazin de obiecte bisericești, unde, pe lângă lăsarea de pomelnice, se pot dona bani pentru pictura interioară a bisericii - se primește și chitanță.

Dacă exteriorul e grandios, interiorul, deși nu e terminat, te copleșește... Intri și ai tendința să te descalți: o marmură lucioasă de culoare deschisă oglindește înaltul catedralei, creând o iluzie de spațiu dublu... Lumina se revarsă de peste tot și se întoarce către cer...

Simboluri biblice tronează în cercuri de marmură: peștii, porumbelul, vulturul, pomul vieții...

Peștele – la primii creștini conținea un „cod secret” în mărturisirea credinței. Prezent în icoana Botezului Domnul ca semn al vieți și indice la botezul creștin, dar și ca călăuzitor al „corabiei mântuirii” – Biserica. Hristos cere după Înviere pește de mâncare ucenicilor spre ai încredința că este viu, astfel se face o asociere a peștelui cu Învierea din morți. Prin înmulțirea pâinilor și peștelui și hrănirea a circa cinci mii de bărbați, afară de femei și copii, se face asociere cu hrana duhovnicească – Împărtășirea.

Porumbelul - simbol al Sfântului Duh care la botezul Domnului:„S-a coborât Duhul Sfânt peste El, în chip trupesc, ca un porumbel” (Luca 3,22)

Crucea – simbol al dragostei dumnezeiești, al jertfei. În comparație cu cultura romană sau iudaică, creștinismul vede în cruce altarul de mântuire a întregii omeniri.

Acvila simbolizează omnipotenta lui Dumnezeu, credința, ascensiunea lui Isus și pe Sf. Ioan. Acvila împărtășește simbolismul păsării Phoenix pentru că, în legea creștină, se reînnoia pe sine la fiecare zece ani zburând în soare și apoi în mare de trei ori. În felul acesta devine un simbol al nașterii din nou și al botezului.

Corbul este echivalent cu răul și păcatul, dar... hrănindu-l pe Ilie, ne aduce aminte și de providența lui Dumnezeu și de speranță...

Vulturul poate semnifica virginitatea Mariei, o noțiune apăruta din credința că ouăle păsării sunt fertilizate de vântul de vest.

Cu siguranță, un review făcut de cineva în materie ne-ar fi de folos, dar până atunci o consultare a site-urilor www.cartim.ro, cimec.ro și altarulcredintei.md/simbo ... -in-iconografie m-a ajutat să-mi răspund la câteva întrebări.

E, deocamdată, și o biserică a contrastelor... altarul e mare, iconostasul e simplu, din lemn, împodobit cu icoane cu rame aurii... candelabrele imense, aurite, marmura lucitoare și lavițe acoperite cu cergi populare și perinițe... Inițial dă o senzație de prost gust (e clar că nu așa va fi forma finală...), dar, purtându-ți pașii prin uriașa biserică... îți amintește de un vers (folosit nu tocmai în momente fericite, dar cu mare adevăr...): bogatul... și săracul... , este loc pentru toți aici...

Vă las să admirați fotografiile și, peste câțiva ani, să o vedem terminată... cu siguranță vom avea ce scrie...

Locația exactă google.com/maps/place/45% ... 723!4d24.972731

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Cdia in 25.08.17 12:00:35
Validat / Publicat: 25.08.17 14:10:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FĂGĂRAȘ [BV].

VIZUALIZĂRI: 2079 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cdia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Lumina se pogoară în interior și se reflectă din podea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18800 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[25.08.17 13:14:54]
»

Mutat în rubrica "O zi în Făgăraș, FĂGĂRAȘ [BV]" (nou-creată pe sait)

Mihai18
[25.08.17 16:48:29]
»

Catedrala din Făgăraș este un obiectiv turistic nou si reviewul este interesant.

Catedrala este un monument care domină orașul și care se vede din depărtare. Aș putea spune că s-a construit sub ochii mei deoarece în perioada 2009-2016 am traversat de peste 10 ori Făgărașul „go west” și mereu eram cu ochii pe ceas să mă încadrez în graficul de deplasare, seara trebuind să mă cazez la hotelul din Budapesta și este cale lungă până acolo. Mereu o vedeam înconjurată de schele și de fiecare dată părea că mai este puțin și va fi gata.

Văzând fotografiile, din interior pare mult mai mare ca din exterior și este foarte frumos decorată.

Acum, că este terminată, cred că voi opri să o vizitez și eu.

Cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CdiaAUTOR REVIEW
[25.08.17 17:08:59]
»

@Mihai18: Ne vei spune tu în ce stadiu e pictura... Drumuri bune!

webmaster
[25.08.17 18:33:00]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishu
[28.08.17 21:35:06]
»

@Cdia: Am vazut in ultimii doi-trei ani biserici noi si ajung la concluzia ca bisericile in ziua de zi sunt construite mult mai grandios si nu stiu daca neaparat asta aduce si mai multa credinta.

Insa articolului tau ii aduce clar un vot, felicitari.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cdia, Mihai18, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Făgăraș:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070774078369141 sec
    ecranul dvs: 1 x 1