GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In partea I am inceput cu sfarsitul, acum se cuvine sa termin cu inceputul. Daca v-am ametit, e ok, chiar daca nu asta am intentionat. In articolul anterior va spuneam ca scopul nostru principal era sa facem acea vizita programata la Moara de Hartie. Cum acest loc nu este departe insa nici la coltul strazii am zis ca trebuie sa mai vedem ceva in zona chiar daca afara este rece, sa ne facem o idee ca sa stim ce vedem data viitoare.
De ce am intitulat partea a doua “MBM si altele”? Daca va mai amintiti articolul lui @DaRKruCS de aici - acolo s-a vorbit despre articolele scrise despre manastiri, biserici, muzee, restaurant, etc. Aproape de casa mea era un restaurant care se numea “Putin din tot” ei bine, acest articol le cam contine pe toate, povestite pe scurt.
Acestea fiind spuse, am pornit din Bucuresti spre Giurgiu pe la ora 9.30 (am zis sa nu chinuiesc juniorul sa-l scol prea devreme), si am cotit spre Comana la Calugareni. Se poate si mai inainte cu vreo 10 km dar se pare ca drumul este mai sinuos, mai multe curbe, insa pe unde am luat-o noi aveam si un prim obiectiv unde voiam sa ne oprim si anume:
Manastirea/ Schitul Delta Neajlovului – citisem despre ea cate ceva, niste articole ceva mai vechi si aveam senzatia ca voi gasi lucrurile ceva mai avansate. Aici la circa 7 km distanta de drumul national Bucuresti-Giurgiu (si se vede de la distanta) se afla aceasta (viitoare) manastire si ceea ce te intampina de la inceput (un aspect usor dezolant poate si din cauza de vreme) sunt o serie de chilii (intentia este de a fi amenajate 36 de chilii) asezate pe trei laturi ale unui dreptunghi, avand in centru o biserica cu aspectul unei catedrale. La vremea la care am fost noi pe aici nu mishunau decat cainii. In afara acestui dreptunghi este o curte unde se gasesc ceva morminte si apoi apare o bisericuta mica de lemn ce mai da un strop de viata acestui loc care pare mai degraba parasit (poate lipsa fondurilor fac sa stagneze lucrurile).
Bisericuta este una mica insa erau ceva localnici ce ascultau slujba. In interiorul bisericutei am facut cateva poze cu telefonul deoarece mi se parea putin nepotrivit ca trecand peste slujba eu sa ma comport ca un turist asiatic. Interesant mi s-a parut ca la intrarea in bisericuta se afla o placuta de lemn pe care este scris Tatal Nostru.
Daca tot eram acolo am facut cate poze si in zona aflata inca in constructie, inca care mi s-a parut dezolanta mai ales acum in decembrie. Am parasit acest loc destul de repede si ne-am indreptat spre urmatorul obiectiv,
Manastirea Comana, ei, aici am ajuns la un alt nivel, informatii gasiti la tot pasul, insa va indic locul cel mai potrivit de a va lua informatia manastireacomana.ro, iar eu am sa fac doar o scurta prezentare. Nu as vrea sa insist asupra acestei manastiri (de fapt un intreg complex) dand tot felul de date istorice sau arhitectonice deoarece pe pagina oficiala lucrurile sunt prezentate foarte frumos si bine organizat si decat sa reinterpretez cele scrise acolo mai bine mergeti si cititi acolo tot ce va intereseaza.
Toata lumea este de acord ca aceasta manastire a fost ctitorita de Vlad Tepes la 1461, ca o manastire-cetate.
Normal, datorita diversilor factori, vreme, loc, etc in secolul XVI se ruineaza iar forma sa din secolul XVI i se datoreaza lui Radu Serban (1588) iar interiorul bisericii va fi pictat in 1609.
Urmeaza si cea de-a treia perioada a acestui lacas, numita si perioada Serban Cantacuzino, perioada in care s-au efectuat lucrari de refacere dar si lucrari noi, primele efectuate in perioada 1662-1668 iar cea mai importanta in 1700.
Una dintre pozele care vor fi atasate acestui articol este mai mult decat elocventa, ea prezentand schematic (dar in culori pentru diferentiere) lucrarile efectuate in fiecare perioada, precum si ceea ce se gaseste in acest complex am putea spune. Iar in dreptul acestei schite pot spune ca am zabovit destul de mult incercand sa identificam ceea ce vedem azi transpunand peste ceea ce a fost initial.
Si aici am ajuns in timpul slujbei (pe final, rostind si noi astfel in gand o rugaciune) in biserica fiind destul de multa lume, asa ca am facut si aici ceva poze, dupa care am iesit in curte, unde se vede ca exista fonduri, deoarece se fac tot felul de amenajari, de exemplu aici va fi un muzeeu in care vor afisate tot felul de panouri (de fapt panourile exista acum insa mai sunt de pus la punct unele aspecte).
Aici gasim mentionari ale personalitatilor de vaza care au trecut pragul acestei manastiri:
- arhidiaconul Paul de Alep -1657
- mitropolitul Neofit Cretanul al Ungrovalahiei – 8-10 iunie 1746
- Cezar Boliac – 1860
- Nicolae Iorga – 1908
- arhiepiscopul Raymond Netzhammer – 24 oct 1918
Aici trebuie sa ne oprim putin deoarece la sfarsitul Primului Razboi Mondial incinta manastirii a fost transformata in Cimitir Militar, fiind ingropati aici cateva sute de soldati de diferite nationalitati.
Si o alta vizita de mentionat aici ar fi cea a Reginei Maria, la indemnul (ca sa spunem asa) lui Nicolae Iorga. Acest viitor muzeu este asezat pe doua nivele, la urmatorul nivel aflandu-se fotografii (asezate pe panouri) ale unor diferite ornamente bisericesti, moduri de reconditionare ale acestora si multe altele interesante, chiar mi-a placut ca am urcat sa vedem si aceasta parte de muzeu.
Nu putem sa parasim aceste locuri fara sa mentionam si Mausoleul Eroilor din Primul Razboi Mondial care initial iti senzatia ca este inchis, totul este sa apesi clanta si minune, usile se deschid. Recunosc cinstit ca este prima data cand vad un osuar, si toata aceasta incinta este ca un loc in care sa te reculegi in memoria celor decedati. Am facut si aici o serie de poze si de asemenea mi s-a parut un loc interesant.
Am parasit si acest loc si ne-am deplasat mai inspre centrul Comanei (la 300 m de Manastirea Comana), catre Pensiunea Bujorul (pagina oficiala o gasiti pe net) nu pentru ca am fi obosit si astfel sa ne retragem, dar voiam sa vedem unde a venit la un majorat flacaul nostru (la o fosta colega de la dansuri). Pensiunea este draguta, simpla si am atasat si cateva poze, cine stie poate in drum spre Grecia, Turcia aveti nevoie de o cazare de tranzit (pretul unei camere este de 120 lei). Este frumos vara afara, se coboara pe o platforma aproape de apa (vara se pun aici sezlonguri) si este placut acolo. Locul este altfel in interior decat ai crede vazand de afara. Acum am stat doar la un ceai la bucatarie (foarte mare si bine dotata) si am trecut in revista camerele si nu am lasat sa ne scape crama (un loc foarte placut vara mai ales daca vrei sa organizezi o petrecere cu prietenii si sa scapi de arsita fara aer conditionat). Intentia lor este de a pregati pentru viitor si un restaurant (ca si alternativa mai accesibila fata de Casa Comana).
De aici am plecat mai departe spre Casa si Parcul de Aventura Comana. In intersectia unde se face dreapta spre Casa Comana acum s-a ridicat un turn cu ceas — cred ca va ajunge simbolul Comanei :) — care urma sa fie inaugurat cred ca de 1 decembrie.
Am ajuns la Parcul de Aventura Comana parcaventuracomana.ro, ne-am plimbat putin prin zona si ne-am imaginat cum trebuie sa fie acolo vara si mai ales in weekend. Cateva poze si ne-am continuat drumul. Deja dupa cateva ore de la plecarea din Bucuresti si un ceai si ceva prajiturici, niste soricei ne anuntau ca ar cam fi ora mesei asa ca ne-am trezit in postura lui Adam (nu dezbracati) cand Dumnezeu i-a aratat-o pe Eva si i-a spus: “Adame, alegeti o femeie”. La fel eram si noi, daca voiam sa nu mancam aici, puteam lua doar ceva uscaturi de la supermarket.
Acestea fiind zise ne-am indreptat spre Casa Comana casacomana.ro/new si am intrat in restaurant (trecand prin fata receptiei), ne-am asezat la masa si dupa ce am studiat meniul am hotarat “Platoul Voievodului” cu un supliment de cartofi prajiti, si ceva lichide. Nu am asteptat mult si am primit acest platou care teoretic era pentru 3 persoane, dar a fost suficient pentru 4 ramanand chiar si vreo 2 fripturi. Acest platou continea mici, carnati, carne de vreo 3 tipuri, cartofi cu rozmarin (aici am ceva obiectii), gogosari acri si castraveti murati.
Pana au venit produsele comandate am vazut putin locurile, am facut ceva poze, si de asemenea m-am gandit cum ar fi vara aici. Apropiindu-se sarbatorile de iarna, se simtea aceasta atmosfera aici, in zona de receptie fiind deja un brad elegant decorat si tot aici se gaseste una dintre “atractiile” casei, un papagal vorbitor. Ma aflam in zona si admiram bradul precum si o soba ornamentala cand m-am pomenit cu papagalul — cel din colivie :) —spunand: “Buna! ” apoi la distanta destul de scurta “Ce faci? ” va dati seama daca eu ma distram cum este pentru copii.
Locatia este una de 4* iar preturile la fel. Avand in vedere un oarecare “monopol” in zona, preturile sunt cele care sunt si tragand cu ochiul la receptie am vazut ca o camera dubla (cred ca era cu mic dejun inclus) este 247 lei (55 euro). Ne-am rasfatat si cu o cafea/ frappe si parca o canapea era ce ne lipsea, insa se apropia ora 15.00 asa ca am pornit spre Moara de hartie, subiectul articolului anterior. Parca va vad topaind de bucurie, “Ura, in sfarsit s-a terminat”, sa mai spun ceva?? mai sunt multe de vazut in Comana, mai ales ca asa cum am vazut un panou in Parcul de Aventura exista si un trenulet care face un circuit trecand pe la aceste obiective (o sa vedeti intruna dintre poze), insa vreau sa mentionez Parcul National Comana, despre care multi stiti deja (exista si aici pe site deja articole), insa acum in decembrie era cam trist si am zis sa lasam sa vina vara si avem promisiuni ca vom primi biciclete cu care sa parcurgem parcul (sa nu credeti ca venim cu le din Bucuresti), asa ca de abia astept.
Sa aveti o zi frumoasa si un sfarsit de saptamana minunat.
Trimis de mishu in 27.01.17 10:20:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în COMANA [GR].
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Multumim pentru articol! Daca as avea posibilitatea de a calatori mai mult prin tara, cu siguranta nu as rata acea zona!
@GabrielaG: Multumesc si eu pentru aprecieri. Daca am avea mai mult timp si eventual finante sigur fiecare ar calatori mai mult, asa incat de aceea este acest loc aici unde povestim pe unde am fost noi si in egala masura ne bucuram de ceea ce ne povestesc ceilalti.
Incerc sa citesc cat mai mult si sa ma bucur de tot atat de locurile prezentate cat si de faptul ca cineva a ajuns acolo si a povestit mai departe.
O zi frumoasa si mai astept povesti.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 Incursiuni periurbane (IV): Schit Mironești, Biserica Bellu din Goștinari și conacul din Măgurele — scris în 05.08.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Biserica Sf. Nicolae - Mironești, ctitorie domnească — scris în 31.07.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Curtea boierească a familiei Bellu - Goștinari — scris în 30.07.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Comana (I) - Moara de hartie si Satul Mestesugarilor — scris în 23.01.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ