ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.02.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cisnadie / Heltau — orasul lucrului bine facut

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Vine sasoaica acasa si il intreaba pe Hans:
Stii ca slujnica noastra a ramas gravida?
Asta e treaba ei-raspunde Hans
Dar lumea spune ca tu esti taticul...
Asta e treaba mea-spune Hans
Pai atunci nu mai stau cu tine...
Asta-i treaba ta raspunde Hans

Morala: toata lumea sa-si vada de treaba ei si ii merge orasului bine

Asa a fost si in Cisnadie, fiecare dintre colonistii sasi si-a vazut de treaba lui si orasul s-a dezvoltat asa cum o vedem astazi.

Am fost la Heltau astazi sau Cisnadie cu denumirea actuala adevarat cu ceva treaba dar si cu scopul precis de a (re) vizita Biserica Fortificata si sa vad cum s-a amenajat zona pietonala din centru. Cisnadie este un oras mic la poalele muntilor Cindrel la o distanta de cca. 10 km de Sibiu. De fapt sint 3 cai de acces din Sibiu, cel mai scurt drum este 106C (10km) urmatorul este 106A in combinatie cu 106D (14km) drumul merge prin Padurea Dumbrava zona de agrement Sibiu si Cisnadioara localitate aflata in componenta Cisnadiei, si DN1 in combinatie cu 106D si cu legatura A1 (15km)

Putina istorie: 1323 este anul infiintarii orasului Cisnadie. Adevarat este ca si inainte de aceasta data a existat o asezare fondata de colonistii sasi dar distrusa de catre mongoli asa ca in 1150 asezarea se numea Ruetel aici iar in 1204 Rivetel. Alte evenimente care tin neaparat sa le mentionez sint atacurile turcilor din secolele 15-17 si cele doua razboaie mondiale din secolul 20. In centrul Cisnadiei se afla un memorial in cinstea eroilor din cele doua razboaie mondiale. In prezent este un orasel cochet merita vizitat de catre turisti atat pentru obiectivele de vazut in oras cat si in imprejurimi.

Geografic orasul se afla in centrul tarii la poalele Carpatilor Orientali, mai exact Muntii Cindrel si Vf. Magura. Un prieten cu care am umblat prin munti si avea domiciliul o vreme in Cisnadie si-a denumit apartamentul: Tabara de Baza nr. 1 (cunoscatorii inteleg de ce a numit-o asa) Suprafata nu prea mare de 277 kmp este populata cu 14282 locuitori dupa recensamantul din 2011. Din punct de vedere etnic nu mai arata ca pe vremea lui Hans, doar 1,5% mai sint pe aici sasi dupa emigrarile masive incepute dupa anii 1950. Asa ca romani sint 90%, iar confesional ortodocsi 84%. Evanghelici gasim 2,6% restul alta etnie, alta confesiune. Dar sa las statisticile la o parte si sa descriu mai bine ce va gasi un turist aici:

Biserica fortificata din Cisnadie

Imposibil sa n-o vezi, indiferent din ce directie se vine/se pleaca drumul duce fix langa aceste fortificatii. Daca pentru altceva nu este timp, dar aceasta este un must see, obligatoriu de vizitat. A fost construita in secolul 13. Dincolo de zidurile fortificate se inalta bazilica romanica la partea inferioara si gotica la partea superioara. Ca si istoric doresc sa mentionez doar adaugirile, inaltarile si intarirea zidurilor si bisericii in decursul anilor dar mai ales dupa atacul turcilor.

Vizita a constat in parcarea auto fara probleme si taxe in apropierea bisericii si intersectiei cu str Magurii (106D) si str Cetatii. Poarta de intrare se afla chiar in aceasta intersectie in dreptul unei treceri de pietoni. Pe poarta este afisat programul de vizitare (L-S 10.00-18.00 cu o ora de pauza de la 13.00, duminca la fel dar cu o ora mai tarziu cred ca din cauza slujbei)

Intrand pe poarta de fapt intram in prima curte interioara, m-a impresionat faptul ca cetatea are 2 randuri de ziduri de aparare. Inelul exterior de aparare este acatuit din zidul de aparare si turnurile de aparare. Asa ca in zilele noastre se mai pot vedea Turnul Paznicului, Turnul Primariei, Turnul Faurilor, Turnul Scolii si Turnul Slaninei (acesta din urma cred eu ca a fost cea mai importanta...)

Incaparea unde se achita taxa (7 ron adulti si 4 ron copil, afisat si in euro) de intrare este si magazin de souveniruri. Vanzatorul este si ghid, nu a fost nevoie in cazul meu. Turistii au si o toaleta la dispozitie.

M-a intristat regulamentul unde scrie clar ca fotografiatul este interzis. Intreb daca nu pot face macar in curte o fotografie. Omul raspunde ca fotografiatul este interzis atat in interior cat si in exterior, dar dupa ce imi vede mutra spune:se pot face dar fara scopuri comerciale. Asa ca nefiind aici in calitate de actor, regizor, ziarist, producator de clip publicitar sau videoclip, iar AFA este pentru informarea celorlalti turisti... am trecut la treaba.

Intrand in curtea numarul doi am inceput sa admir zidurile de aparare si peretii cu galeriile de straja pe interior. Se poate urca pana unde incepe galeria de straja de acolo accesul nu mai este permis. Inelul interior de aparare este alcatuita din zid de aparare, galerie de straja si un turn de aparare. Zona este si impanzita de o multime de camere video. La biserica se poate observa foarte bine stilul romanic de la baza si contraforturile de asemenea. Biserica este formata din 3 nave, iar turnul are o inaltime de 59m.

Cele patru turnulete din fiecare colt al acoperisului atesta faptul ca la vremea respectiva orasul avea drept de judecata. In interior am fost mult mai frig, de fapt chiar congelator, obiectele demne de mentionat sint altarul (opera lui Vincentius Cibiensis), amvonul si orga. Confesiunea aici este cea evanghelica.

Dupa iesire am inconjurat biserica in curtea interioara si am observat ca sub peretii boltiti al zidului interior de aparare exista cate un panou cu fotografia fiecarei cetati fortificate din judetul Sibiu. Mi-a placut aceasta reclama turistica si m-am uitat putin unde am fost si unde n-am fost inca.

Ceea ce imi pare rau ca nu am intrebat de o eventuala urcare in turn, dar nu cred ca se poate nu scrie nicaieri de posibilitatea vizitarii. Dar oricum personal am vazut Cisnadia de sus dintr-un avion mic (vezi foto atasat) Dupa iesire din cetate m-am indreptat catre

Muzeul Industriei Textile din Cisnadie

Intrarea in muzeu se gaseste in imediata apropiere a cetatii, de fapt cladirea istorica si ea este incastrata in ziduri, se afla pe strada Apararii in partea nordica a cetatii. De ce gasim in Cisnadie un astfel de muzeu? Deoarece in Cisnadie in perioada medievala au existat multe bresle dar meseriasi predominant postavari si tesatori. Este logic deoarece materia prima venea din munti unde cresterea oilor era principala ocupatie.

Primele fabrici au aparut in secolul 18, iar mult mai tarziu in perioada comunismului covoarele fabricate aici erau cunoscute in toata Romania si se trimiteau si la export.

Taxa de intrare 5 ron (plus ghid audio), fotografiatul interzis (nici nu am insistat), este toaleta. Pe langa exponate privind industria textila mai sint expuse diferite alte obiecte, toata au legatura cu istoria Cisnadiei. Programul este ciudat putin, doar in zilele de lucru se poate vizita (8.00-16.00) dar in cazul unor grupuri se deschide si in weekend. Cine are inca o jumatate de ora in plus sa viziteze, merita.

Zona pietonala se poate vizita daca mai avem inca o jumatate de ora in plus si dorim sa si mancam ceva. Este o zona inchisa circulatiei auto, este de fapt o piata. In partea sud estica se afla cetatea, in mijloc primaria, iar in jur mai multe case istorice placute ochiului. Pavajul pietei seamana mult (daca nu este cumva identica) cu pavajul din Piata Mare din Sibiu. Targul de Craciun din Cisnadie aici a fost amenajat iar bradul a fost cel mai inalt amplasat intr-un targ de craciun din Romania (42 m)

Biserica ortodoxa Sf Treime

Se afla pe strada Magura in drum spre Cisnadioara zidita in 1989 in stil bizantin, merita o oprire si o scurta vizita.

Parcul Magura se poate vizita daca mai avem inca o ora in plus. Este o zona de recreere pentru locuitorii orasului (dar nu numai) in zona de iesire din oras catre munte. In afara de decorul de care trebuie sa dispuna un parc mai are lac de agrement si patinoar acoperit, inclusiv nocturna. Aici o ora costa 5 ron. In aceasta luna se va inchide patinoarul dupa accea va deveni sala/teren de sport. Vara este si strand in Cisnadie.

Imprejurimi Cisnadie

Cisnadioara cu cetatea medievala descrisa de mine aici - se gaseste la 3 km de oras. De acolo ne putem urca pe munte (Vf Magura) sau circula mai departe in directia Paltinis despre care am scris aici si aici

Zona turistica Tocile, Sadu si Valea Sadului se poate accesa daca circulam pe strada Cetatii (106C) dinspre cetate. Drumul de legatura intre Sadu si DN1 (Talmaciu si Valea Oltului) se numeste 105G.

Cazare si masa in Cisnadie

Cine nu doreste sa se cazeze in Sibiu sau in alte localitati din imprejurimi, gaseste si in Cisnadie cazare. Eu am gasit cateva pensiuni, Pensiunea Lucia, Pensiunea Radu si Pensiunea Stan toate la 100 ron/dubla, Pensiunea Casa cu Flori. Locuri de luat masa se gasesc in zona pietonala descrisa mai sus, dar nu numai.

Aici inchei si eu articolul (lucru bine facut cum zice sasul) si indemn turistii la vizita iar pe web la atasarea clipului, multumesc frumos

https://www.youtube.com/watch?v=44w65BTCAcE

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 06.02.17 23:11:22
Validat / Publicat: 07.02.17 01:55:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI.

VIZUALIZĂRI: 4280 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Biserica fortificata Cisnadie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42950 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.02.17 01:53:21]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[07.02.17 08:04:11]
»

@AZE:

Mi-am insusit morala: treaba ta a fost sa scrii bine, treaba mea sa te votez cu f. b. Despre "lucrul bine facut", ai grija zilele astea sa nu treci prin fata Cotroceniului ca acolo e un altfel de lucru... facut.

Mi-au placut toate articolele tale despre Sibiu si imprejurimi, sunt veritabile ghiduri turistice, te scutesc de multe ore de documentare.

Vacante frumoase!

webmaster
[07.02.17 08:22:02]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEAUTOR REVIEW
[07.02.17 16:48:52]
»

@elviramvio: Mulțumesc, sigur n-o sa ma vedeti la Cotroceni dar pe strazile Sibiului da.

mishu
[08.02.17 10:40:34]
»

@AZE: Am vazut de ieri articolul tau si muream de nerabdare sa-l citesc, insa nu am reusit decat acum.

Mi-a placut foarte mult si ce am citit dar si ce am vazut.

O foarte buna recomandare, un loc care pare desprins din cotidianul nostrum.

Imi doresc demult sa mai ajung in zona Sibiu insa nu a fost chip. Tot ce ai postat insa despre Sibiu si imprejurimi a fost deosebit si de foarte mare ajutor in vizitarea acestor locuri.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[16.02.17 15:12:42]
»

@AZE: Bun articolul dedicat acestui monument fortificat din centrul orașului Cisnădie, utile enumerarea celorlalte atracții turistice din zonă. Am fost de mai multe ori prin Cisnădie și Cisnădioara, zona e superbă, monumentele sunt încărcate de istorie. Îmi place foarte mult drumul de strajă de la biserica fortificată din Cisnădie, vara are culori minunate în fotografii. Nu îmi aduc aminte de interdicția de a face fotografii în incinta bisericii ori în curtea fortificației - în vara lui 2015 am făcut fotografii nestingheriți.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, elviramvio, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Cisnădie & Cisnădioara:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.41404485702515 sec
    ecranul dvs: 1 x 1