ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.08.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Targu-Jiu
    ÎNSCRIS: 08.07.14
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    OCT-2015
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    90.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Muzeul bizar de la Costești

    TIPĂREȘTE

    Rezervația Naturală Muzeul Trovanților este situată în sudul comunei Costești din județul Vâlcea, la marginea DN 67, între Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea, la câțiva km de orașul Horezu. Deși străbat această comunicație de câteva ori pe an, de regulă sunt în criză de timp și îmi continui drumul. Dar iată că a venit și ziua în care timpul a fost prietenul meu și am oprit să vizitez acest muzeu în aer liber.

    Cred că nu greșesc dacă afirm că localitatea Costești era până acum câțiva ani cunoscută mai mult ca locul unde s-au ”ciomăgit” minerii cu jandarmii. Însă, pe lângă obiectivul la care fac referire, pe raza / în apropierea acestei localități mai pot fi vizitate: Cheile Bistriței; Cheile Costești; Mânăstirea Bistrița; Mânăstirea Arnota și la câțiva km Mânăstirea Hurezi.

    O curiozitate legată de localnicii din Costești este legată de faptul că până la împrejmuirea perimetrului muzeului, aceștia au cărat trovanți din arealul lor pentru amenajarea propriilor curți. Adevărul este că la momentul vizitei mele nu era nicio persoană care să observe dacă cineva ar lua trovanți din incinta muzeului.

    Rezervația Naturală Muzeul Trovanților a fost înființată în anul 2005, are o suprafață de 1,10 ha și este administrată de Asociația Kogaion, organizație neguvernamentală de protecție a mediului cu sediul în comuna Costești.

    Termenul „trovant” a fost introdus de geologul Gheorghe Murgoci în lucrarea „Terțiarul din Oltenia”, în anul 1907. Voi reproduce definiția trovanților așa cum apare ea pe panoul informativ: ”Trovanții sau concrețiunile grezoase reprezintă cimentări locale în masa nisipurilor ce le conțin, iar secreția neuniformă a cimentului conduce la diferite forme ale acestora, uneori cu totul bizare”.

    Muzeul Trovanților face parte dintr-un proiect de amenajare / modernizare a unor obiective turistice din zona Horezu cu bani europeni, care cuprinde împrejmuirea perimetrului, realizarea unei porți de intrare și a unei platforme de pe care să fie văzuți de sus trovanții (va fi stabilită și o taxă de acces). O parte dintre acestea au fost realizate: gardul împrejmuitor și poarta, însă platforma încă (la momentul vizitei mele) nu a fost construită. E adevărat că nici taxa de acces nu se percepe încă.

    În interior sunt amplasate un panou informativ, o măsuță cu două băncuțe și câteva coșuri de gunoi, dar am văzut mizerie și pe lângă acestea. Probabil unele persoane care au ajuns aici au probleme cu vederea și nu au observat coșurile de gunoi :(.

    Vis-a-vis de poarta de acces în incinta muzeului este o parcare neamenajată, încăpătoare raportat la numărul de turiști care vizitează în același timp muzeul.

    Trovanții de la Costești ne-au impresionat atât prin forma lor sferică, elipsoidală sau chiar forma cifrei opt (cei uniți), cât și prin dimensiunile lor, de la câțiva centimetri până la cinci metri. Dar cred că și mai impresionant este ”spectacolul” creat de aceștia atunci când se desprind din dealul nisipos și se rostogolesc la vale. Dacă măriți pozele nr. 2,3 și 4, veți putea vedea trovanții care se formează în râpa din dealul de la Costești, înainte ca acestea să se desprindă. Despre trovanții de la Costești se spune că sunt pietre vii, cresc după ploi și noaptea scot sunete ciudate.

    De ce se formează trovanții la Costești? În urmă cu 6,5 milioane de ani în zona în care se formează trovanții a fost o deltă. Aici s-a depus nisipul aluvionar transportat de râurile de pe continent, odată cu acesta s-a depus și excesul de carbonat de calciu. Peste aceste nisipuri s-au depus alte sedimente, care le-au presat determinând eliminarea apei prin golurile dintre particule, rezultatul final fiind tasarea granulelor și formarea unei gresii. Pe trovanți s-au făcut numeroase studii care au relevat faptul că sunt o gresie silicoasă.

    Mie mi-a plăcut și consider că dacă ajungeți în zona Horezu, merită să alocați 30 de minute din timpul dumneavoastră pentru a vizita Rezervația Naturală Muzeul Trovanților.

    Drumuri bune și călătorii frumoase!

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de costy69* in 21.08.16 21:08:02
    Validat / Publicat: 21.08.16 22:27:28
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.

    VIZUALIZĂRI: 1601 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P04 Muzeul Trovanților Costești - aici se formează trovanții
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 35 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    Zoazore
    [22.08.16 08:58:00]
    »

    @costy69 - S-a crescut SB-ul ca trovantul! Foarte interesant articolul! Mai vreau!

    mprofeanu
    [22.08.16 11:03:07]
    »

    @costy69 - Mi-ai readus aminte prin poze și review despre acest fenomen "bizar" de la Costești.

    Este o zonă interesantă pe care am vizitat-o în trecerea mea mai departe spre Horezu, spre Târgu Jiu și nu numai...

    tata123 🔱
    [22.08.16 14:21:10]
    »

    @costy69 - Este un „muzeu” inedit, un muzeu al „pietrelor vii” care a beneficiat de minime amenajări în ultimii ani cu ajutorul unui ong și al administrației celui mai mic parc natural din România: Buila-Vânturarița.

    Geologul Gheorghe Munteanu-Murgoci a identificat mai mule zone în care existau trovanți, chiar spre Valea Oltului, efectuând și câteva schițe reușite.

    Am trecut și eu pe acolo acum câțiva ani și mi-a plăcut acest loc... mai ales că poți vedea procesul de desprindere a trovanților din malul de nisip... Și confirm existența trovanților în curțile localnicilor - am văzut conglomerate de mici trovanți în curțile din Horezu.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [22.08.16 20:57:35]
    »

    @Zoazore -

    @mprofeanu -

    @tata123 -

    Vă mulțumesc pentru ecouri, aprecieri și completări!

    Muzeul Trovanților de la Costești este un obiectiv interesant și ușor de vizitat, mai ales că nu trebuie să faci o documentare prealabilă, panoul informativ de aici oferă multe date care pot lămuri turistul. Nu necesită, efort, bani, ci doar o mică parte din timpul nostru. Și mai merită ceva: mai multă atenție din partea autorităților.

    Călătorii frumoase vă doresc!

    mishu
    [22.08.16 21:32:40]
    »

    @costy69- Ai dreptate, cand auzim "Costesti" inca ne mai aducem aminte de mineriada si mult mai putin de ce este in zona. Despre trovanti am citit prima data aici pe AFA apoi mult mai tarziu am vazut ceva la TV. Si mi se par foarte interesanti si de vazut.

    Felicitari, votat cu placere.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [22.08.16 22:35:20]
    »

    @mishu - Bună seara,

    Localitatea Costești are un potențial turistic destul de bun, însă destul de puțin valorificat. Poate în viitor vom învăța să ne vindem marfa.

    Muzeul Trovanților, dar și celelalte obiective din zonă, merită vizitate, mai ales că nu sunt departe de DN 67, deci nu e nevoie să vă abateți din drum decât câțiva km.

    Călătorii frumoase!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmasterX
    [23.08.16 06:28:14]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeul Trovantilor [Costești], HOREZU" (deja existentă pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    costy69*, mishu, mprofeanu, tata123 🔱, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Trovantilor [Costești]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068080902099609 sec
    ecranul dvs: 1 x 1