ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.02.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mic peisaj selenar la Trovanţii din Costeşti-Vâlcea.

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

După o zi destul de obositoare în care am vizitat mănăstirile Bistriţa, Arnota şi Horezu şi am poposit câteva ore să vedem culele de la Măldăreşti, am oprit aproape de intrarea în comuna Costeşti la Muzeul Trovanţilor înfiinţat în 1996. Am coborât direct din şosea într-o arie de jumătate de hectar în aer liber, situată la poalele unei cariere de nisip.

Prin grija asociaţiei Kogayon care o administrează, zona a fost protejată cu un gard, are instalat un panou explicativ, câteva coşuri de gunoi (folosite pe alături) şi două-trei băncuţe. Chiar şi aşa, turiştii îşi iau ca amintire câte un trovant mititel, ţăranii în lipsă de pitici îşi ornează grădinile cu altii şi constructorii fură nisip din carieră, că doar e a nimănui sau a întregului popor.

˝Trovant˝ este o denumire dată de geologul Murgoci într-o lucrare din 1907. El îi defineşte ca formaţiuni numite concreţiuni, respectiv care cresc împreună, au forme sferice sau elicoidale şi dimensiuni pornind de la câţiva cm. la câţiva metri. Cei uniti între ei au forma cifrei opt.

Trovanţii s-au format începând de acum 6.5 milioane de ani când pe aceste locuri era o deltă în care s-a depus nisipul şi pietrişul poros adus de râuri de pe continent. Odată cu nisipul aluvionar, din ape s-a depus şi excesul de carbonat de calciu. În milioanele de ani care s-au scurs, s-au depus alte şi alte straturi de nisip şi pietriş fin, carbonatul de calciu sedimentat a fost presat, eliminându-se apa dintre golurile compozitului. Prin cimentare s-a format astfel o gresie silicoasă (nisipul este un silicat.) Explicaţia ştiinţifică a geologilor este că trovanţii se formează doar în anumite condiţii: acolo unde există depozite de nisip şi pietriş cu porozitate ridicată şi când prin spaţiul mare dintre granule circulă apă cu substanţe minerale dizolvate.

Trovanţii formaţi în dealul nisipos, de la o anumită dimensiune se desprind şi se rostogolesc în vale.

Formele neuniforme ale trovanţilor se datorează eliminării aleatorii a apei din golurile lăsate în nisip cât şi eroziunii vântului.

În România mai sunt câteva locuri în care sunt răspândiţi trovanţi, din păcate în zone mai puţin accesibile. La 16 km de Horezu pe malul pârâului Gresarea la care accesul se face numai cu piciorul este o râpă în care se află mulţi trovanţi, unii dintre ei ajungând la sute de kilograme.

De ce trovanţii apar în foarte puţine locuri? Posibil că este necesar un sumus de condiţii locale care să fi favorizat acest fenomen dar asta e treaba geologilor de a o explica. Localnicii spun că sunt pietre vii care au duh[ şi cresc după ploi iar noaptea scot sunete înfricoşătoare. Cercetătorii nu au găsit nicio dovadă a creşterii lor, cât despre duh şi energiile negative din jurul lor, personal nu am avut nicio percepţie.

Se pare că Brâncuşi care a copilărit la Hobiţa a fost la Costeşti şi este posibil ca formele rotunjite ale unor sculpturi (Domnişoara Pogany, Cuminţenia pământului, Sărutul) să fi fost inspirate de trovanţi.

Alături de alte monumente din zona Horezu, Muzeul Trovanţilor va beneficia în curând de fonduri europene. Proiectul care se va realiza în anii următori cuprinde împrejmuirea, o poartă de intrare, o platformă la înălţime de pe care se va vedea ansamblul trovanţilor şi bineînţeles o taxă de intrare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 16.02.14 14:34:13
Validat / Publicat: 16.02.14 16:36:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2601 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 În cădere s-a desprins crusta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[16.02.14 16:33:18]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

MichiAUTOR REVIEW
[16.02.14 16:44:35]
»

@webmaster13: dosarele X, mister, muzică, trovanţi, mulţumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Trovantilor [Costești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058590173721313 sec
    ecranul dvs: 1 x 1