GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vizitati Muzeul Marinei Romane din Constanta!
In sfarsit la Muzeul Marinei! Nu pot sa imi explic de ce in nenumaratele vizite la portul constantean, nu am facut un mic, dar foarte mic ocol sa vizitez Muzeul Marinei Romane. Pana acum!
Localizare, program, bilete
Muzeul Marinei este situat in str. Traian nr. 53 si este deschis zilnic intre orele 9 – 16:15, mai putin lunea si martea cand este inchis. Se ajunge foarte usor. Strada Traian leaga Parcul Garii cu Parcul Primariei si serpuieste oarecum paralel cu mult mai circulatul Bulevard Ferdinand si coteste apoi usor catre Piata Ovidiu. Se poate parca gratis vis-à-vis de muzeu.
Din memoria mea aproximativa, biletele au costat 8 sau 10 lei pentru adulti si 4 sau 5 lei pentru copii si am mai platit o taxa de foto 10 sau 15 lei.
Despre muzeu
Muzeul Marinei Romane a fost inaugurat in anul 1969 intr-o cladire ridicata la inceputul secolului al XX-lea. Pentru mai multe decenii aici a functionat sediul Scolii Navale.
Este un muzeu unic in tara noastra. Acesta prezinta istoria marinei militare si comerciale, segmentata pe diferite perioade de timp: Istorie veche, Istorie medieval, Istorie moderna si Istorie contemporana.
Exponatele tridimensionale, machetele, diferite echipamente de bord, ancore, amfore, arme, dar si echipamentele de orientare (busole), de semnalizare inclusiv codurile internationale ne-au atras deopotriva copii si adulti. Acestea sunt prezentate pe spatii foarte largi la etajul I si parter al muzeului dar si in curtea posterioara (sa ii spunem parc expozitional) a acestuia intr-un numar impresionant.
Vezi putea vizita 22 de sali cu o suprafata de peste 10.000 mp, plus parcul.
Incursiune in muzeu
In holul de la intrare numit “Holul de Onoare” pe langa mai multe drapele tricolore romanesti se gaseste timona dubla care a functionat pe monitorul “Alexandru Lahovari”.
Admiram obiecte reprezentand perioada de dominatie greaca: nave comerciale (sec V i. H.), de razboi, amfire grecesti. Din perioada romana remarcam inscriptia in piatra care atesta existent Tomisului (sec III), nave romane.
Dunarea a reprezentat un obiectiv strategic de aparare a teritoriilor noastre de-a lungul istoriei. Acest fapt este evidentiat cu harti si dovezi istorice din perioada geto-daca a lui Burebista “stapanitor al teritoriilor de pe ambele maluri ale Dunarii”, pana in cea medievala cand domnitorul Stefan cel Mare apara porturile maritime dar si dunarene cu vapoare cu panze.
Din sec XIV – XVIII sunt prezentate nave comerciale genoveze, nave moldovenesti cu panze, bombarde, tunuri, galera otomana si alte nave de lupta. O canoe neagra din lemn (cred ars) foarte lunga atrage pozarii.
Ultima jumatate a secolului al XIX-lea si prima a secolului al XX-lea au reprezentat o perioada foarte agitata pentru flota romana. Harti, diorame, documente atesta cele petrecute in acesi ani. Velierul Maritza, apoi prima nava de lupta cu abur – Romania (1864), canonierul Fulgerul (1873), crucisatorul Elisabeta (1888). Nu puteau lipsi bricul scoala Mircea (1882), nava cu abur pentru calatorii Pricipesa Maria (1896), dar si multe echipamente de lupta marina. Submarinul Delfinul (1936), un echipament complet de scafandru, nava comerciala Mangalia (1938), distrugatorul Regele Ferdinand (1930) arata evolutia tot mai evidenta a marinei romane.
Sunt prezentate si vapoare de dupa cel de-al doilea razboi mondial intre care marcam pe cel de calatorii Steaua Dunarii (1982).
Pe mine m-au atras si prezentarile farurilor porturilor romanesti si dispozitivele lor de oglinzi (lentilele in marime naturala) si semnalizare.
La sfarsitul turului suntem condusi in curtea din spate, catre care se poate iesi si prin stanga si prin dreapta. Este in fapt un mare parc expozitional in aer liber. Este amenajat si un foisor unde te poti odihni.
Ne plimbam printre piese reale, dezafectate de pe nave, precum ancore, elice, motoare, piese de artilerie navala si antiaeriana, mine, nave militare, altele. Si celebrii stabilopozi romanesti. Intrucat ne aflam intr-o zona mai inalta a orasului, dar totusi in proximitatea portului avem de-aici o superba panorama a portului Constanța. Se vede tesatura de cai ferate care duc pana la dane. Distingem portul commercial in fata noastra usor dreapta si portul de calatori mai in zare usor stanga pe langa care se prelungeste digul de nord si unde am citit ca este un alt mzeu inedit Muzeul Portului despre care puteti citi in articolul lui @urjanclaudiu aici vezi impresii.
Vizitati Muzeul Marinei Romane din Constanta si veti fi placut impresionati.
Trimis de Dan&Ema in 03.05.18 08:11:10
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.17500000 N, 28.64850000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeul Marinei Române, CONSTANȚA" (deja existentă pe sait)
@Dan&Ema: interesant și educativ! Nu stiam ca sunt atatea de vazut! Oricum colectia din muzeu nu e completa fără timona navei biruința! ????????????
Lăsând gluma, am notat locația pt o vizită cu nepotul de var! ????
@iulian68:
Chiar sunt multe de vazut la acest muzeu si va va place. Este educativ, cum scrii tu!
Pe de alta parte este greu sa scrii despre un asemenea muzeu daca nu te prea pricepi la domeniu. Bine, as fi putut copia informatie de pe sait-ul lor, dar cine vrea o citeste acolo, caci acolo e autentica si probabil scrisa corespunzator.
Sunt interesante hartile, machetele cetatilor de granita, busturile domnitorilor, prezentarea amiralilor, monezi, vase, uniforme, iar parcul este wow. Aici merita sa te plimbi pe la fiecare exponat in parte. Poti sta sa te si odihnesti.
Este curat, ingrijit, bine pus in valoare.
As fi dat nota maxima daca aveam si ghidaj. Personal era dar cred ca asteptau invitatie speciala.
Mergeti si vizitati! Multumesc de lectura si ecou!
Numai bine!
@Dan&Ema: Un muzeu frumos care nu putea fi amplasat decât pe malul Mării Negre, alături de cel din Mangalia. Exact cum ai scris și tu, și @Iulian68, nu am vizitat (încă) această instituție muzeală deși e la câțiva pași de Port și Primărie.
Lumea mării, și implicit a navigatorilor, reprezintă o carte cu multe file de muncă, jertfă, luptă, dar și clipe frumoase, sublime.
Felicitări pentru prezentarea acestui muzeu și pentru îndemnul de a cunoaște istoria navală românească.
@tata123:
Am vizitat de zeci de ori Constanta. Am lipsit daca imi amintesc bine intr-un singur an din orasul de la malul Marii Negre.
Si abia acum am descoperit acest muzeu. Ma bucur ca a placut intregii familii.
Sunt convins ca i se poate adauga farmec si continut daca se ofera ghidaj in mod proactiv.
Mi-a placut calitatea expunerii care fara sa beneficieze de solutii ultramoderne, este foarte potrivita. Exponatele sunt in sali luminoase, toate au text explicativ, treaba bine facuta!
Felicitari muzeului!
Multumesc de lectura si ecou! Numai de bine! ????
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Dan&Ema: hihihi anul trecut am vizitat acest muzeu și pot spune ca mi-a placut. Nu am scris prea multe despre el nefiind interesatã de detalii tehnice așa cum tu foarte frumos ai descris, ai talent ce să mai vorbim
Votat cu drag
@diana2015:
Ma bucur ca ti-a placut si tie muzeul. Poate se iventeaza un sistem de culegere a voturilor celor care viziteaza dar nu scriu articol, desi nu stiu cat de obiectiv ar fi.
Oricum e greu sa intri in detalii tehnice si nici eu nu am facut-o. Doar am structurat putin cele vazute si i-am tras o enumerare mai degraba.
Niste oameni din domeniu sigur ar vorbi pe alta limba in acest muzeu. Cred ca merita prezentata meseria aceasta si evidentiate sacrificiile pe care ti le asumi cand pleci pe drumul marilor si oceanelor.
Personalul ar putea scoate latura asta in evidenta. Muzeul e super, cred ca ii mai trebuie un glas! ????.
Multimesc de vizita si aprecieri. Numai de bine! ????
@Dan&Ema: Și mie mi-a plăcut ce-am citit! Și bine-ai făcut că n-ai copiat informațiile de pe oriunde! Ne-ai incitat!
Cât despre nodurile alea, de desfăcut le desfac, dar de făcot la loc... neah! Nu mă mai bag!
@Zoazore:
Ancora ai vazut-o?
A propos de noduri... Si eu tot la partea cu desfacutul ma bag dar cine le mai inoada cum au fost?
Noduri marinaresti sunt prezentate si in Restaurantul Pescarus din Bucuresti, ala din parcul Herastrau.
Vad ca place articolul. Bine am facut ca am scris dupa capul meu. C-o fi bine, ca n-o fi? Oricum dupa capul altuia nu puteam scrie...
Si ce fain sa vede portul din curtea (parcul) muzeluu! Pacat ca n-am pozat.
Dar mai bag un fitil sa fac lumea si mai curioasa...
Multumesc de lectura si numai de bine! ????
@Dan&Ema: Daaa! P23! Ai făcut foarte bine! Și mai bine-ai făcut c-ai dus iezii să vadă vapoare! Acum doar la muzeu și-n filme mai văd!
@Zoazore:
Un muzeu fain! Ma bucur ca l-am vizitat cu iezii! ????
In timpul scolii am participat la un concurs intre liceele sectorului 1 la casa pionierilor concurs centrat in jurul romanului toate panzele sus scris de radu tudoran.
La concurs a fost invitat si scriitorul.
Mi-a placut atat de mult romanul ca a ramas singura mea carte citita noaptea! ????
Cand s-a format juriul s-a ales si cate un elev de la fiecare concurent si am avut ghinionul sa intru in juriu in loc sa fiu concurent. ????
Am castigat oricum concursul! ????
Oridecateori prin serialul “Toate panzele sus” ma bag la vizionare! ????⛵️
Si uite inca o ancora! ⚓️
Numai de bine!
@Dan&Ema: Mai Dane mai, tu nu te-ai nascut unde trebuie! Si ti-ai gresit si cariera! da' nu-i tarziu nici acum sa dai la Academia Navala! Ai vazut cu ce studenti se lauda!
@Zoazore:
Eu m-am nascut la maternitate din ce am aflat de la barza! ????
Dar poate ma tirez daca spui asa. Ca nu-i obligatoriu sa traiesti in tara in care te-ai nascut!
Cu cariera ramane asa cum e. Pasiunea pentru turism este insa totala si nu as spune nu ubei profesii de ghid turistic, dar acum prefer sa o fac din placere si gratis pentru cei ce vor sa ma urmeze pe coclauri. Dar cu vaporul nu prea. Poate cu ala din Herastrau, ala de la Calarasi, Braila sau Galato care trece Dunarea, ala de la Canakkale si ala de la Thassos.
Dar vorba ceea niciodata sa nu spui niciodata! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2012 Muzeul Marinei Romane - un must-see — scris în 21.09.12 de lorelei34 din RM. VALCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Muzeul Marinei Romane - cel mai frumos muzeu din tara — scris în 22.07.11 de urjanclaudiu din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jul.2009 Muzeul Marinei Române din Constanţa — scris în 21.10.09 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ