ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.03.2012
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
FEB-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bojdeuca din Ticau

TIPĂREȘTE

La un kilometru de inima Iaşului, dincolo de strada Sărăriei, pe versantul apusean al „Văii Plângerii”, se întinde cartierul Ţicău. Aici, pe o străduţă îngustă cât o uliţă şi pe care astăzi o numim „strada Scăricică”, găsim unul din locurile cele mai căutate de către turişti: „Bojdeuca lui Creangă”, aşa cum este ea cunoscută acum. Ţin să precizez că în cuvântul „bojdeucă”, accentul corect cade pe litera „e” şi nu pe litera „u”, aşa cum mai pronunţă o parte din ne-moldoveni (în special bucureşteni).

Bărbatul ce păcătuise mergând la teatru, tunzându-şi coada diaconicească şi trăgând cu puşca după ciorile din curtea bisericii Golia din Tg. Cucu, Ion Creangă, şi-a trăit aici ultimii douăzeci de ani de viaţă (1872-1889).

Înainte de anul 1850, locul era proprietatea bisericii Buna Vestire, care îl vinde cu „bezmăn” (taxă anuală ce trebuia plătită bisericii) lui Constantin Vasiliu. Acesta construieşte aici o casă pe care o vinde, împreună cu locul, unui anume Popovici. Trecând de la un proprietar la altul, casa ajunge în 1869 în proprietatea Mariei Ştefăniu care, nelocuind aici, o închiriază familiei Vartic. La începutul anului 1872, Ion Creangă devine subchiriaş al familiei Vartic şi se mută aici cu fiul său Constantin, după divorţul său. În anul 1879, Creangă cumpără pe numele (de-acum) văduvei Tinca Vartic locul şi casa, în care va muri pe data de 31 decembrie 1889. După moartea scriitorului, casa nu mai este locuită, iar în anul 1915, noul soţ al Tincăi Vartic vinde casa Primăriei. După înfiinţarea Comitetului „Ion Creangă” în 1917, acesta răscumpără definitiv „bezmănul” de la biserică, iar pe 15 aprilie 1918 se reuşeşte deschiderea muzeului memorial, primul de acest gen din România.

Casa, cu acoperişul lăsat şi bătut în draniţă adusă de la Neamţ, este construită după structură tipic ţărănească. Prin uşa de intrare din prispa îngustă ajungem in tindă (astăzi spunem „hol”), unde la dreapta şi la stânga se deschid cele două camere.

În camera din dreapta privirea se opreşte pe dovezi ale trecerii prin lume a povestitorului: o „Bucoavnă” (Abecedar) a lui David Creangă - bunicul din Pipirig, înscrisul emis de Mitropolie şi Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice prin care era înştiinţat de ceterisirea din cler, manuale şcolare al căror autor a fost Creangă, exemplarul din 1 ianuarie 1875 al Convorbirilor Literare, în care a apărut pentru prima dată Amintirile din copilărie. Tot aici vom găsi actul de deces şi fotografii originale ale familiei, printre care şi cea mai cunoscută imagine a sa, o fotografie din 1877.

Păşind în camera din stînga, intrăm cu emoţie în atmosfera de creaţie a marelui povestitor. Pe masa de lucru, tocul aşteaptă să înşire poveşti pe foile stivuite cu grijă, dar ceasul oprit la ora tragică ne spune ca pe scaunele din încăpere nu se va mai aşeza nici Creangă, nici „bădiţa Mihai” Eminescu, prietenul său cel bun, care a locuit aici timp de câteva luni. Ordinea şi curăţenia ne duc cu gândul la vrednicia Tincăi Vartic, cea care-i aştepta cu cina pregătită pe cei doi, ce întârziau uneori mai mult pe la Bolta Rece. Ea ne priveşte dintr-un portret făcut în 1887 de V. Muşneţanu, un prieten al scriitorului. Întreaga atmosferă creată de decorul în care ne aflăm, ne face să ne aşteptăm să apară din clipă în clipă câte vreo pisică de după cuptor, de sub pat ori de pe lângă vatră, ştiind că ele au fost slăbiciunea lui Creangă.

Dacă străbatem tinda până la capăt, vom ajunge în cerdacul din spatele casei, de unde de deschide priveliştea asupra dealurilor Ciric şi Şorogari şi parcă auzim celebrele versuri: „Sara pe deal buciumul sună cu jale / Turmele-l urc, stele le scapără-n cale”. Şi parcă-i vedem pe cei doi prieteni privind „cerul plin de minunăţii” şi depănând fuior de gânduri.

Am vizitat – încă o dată – această „bojdeucă de căsuţă” cum o numea Creangă, la mijlocul lunii februarie, cand troienele de zăpadă făceau concurenţă acoperişului şi, rotindu-mi privirea, gândul m-a purtat imediat spre ultima zi din viaţa scriitorului. Tot iarnă, tot zăpadă... Aproape nimic nu s-a schimbat. Doar lipsa maestrului si apariţia unor construcţii mai noi pe dealurile din jur. Mi-a scăpat un suspin la gândul ca ar mai fi avut multe de făcut în aceasta viaţă. Dar tot cuvintele lui m-au trezit: ”Însă vai de omul care se ia pe gânduri! ”

Am făcut câţiva paşi până la o clădire nouă, amplasată lângă Bojdeucă, ridicată în 1987 şi care adăposteşte Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă”, format dintr-o bibliotecă şi o expoziţie documentară ce urmăreşte drumul în viaţă al scriitorului. Tot aici se află şi o colecţie a revistei Convorbiri Literare.

Pentru mine însă farmecul şi emoţia intâlnirii cu lumea lui Creangă, tot în căsuţa modestă le-am întâlnit şi tot acolo ma va duce gîndul ori de câte ori îmi voi aminti de el, de prietenia lui cu Eminescu, de viaţa literară din Iaşii de acum aproape două secole.


[fb]
---
Trimis de vadra in 01.03.12 08:51:25
Validat / Publicat: 01.03.12 10:49:22
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3426 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vadra); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Bojdeuca - Casa in care Ion Creanga si-a trait ultimii 20 de ani si a creat capodoperele sale
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15496 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

santana*
[01.03.12 11:11:09]
»

Ţin să precizez că în cuvântul „bojdeucă”, accentul corect cade pe litera „e” şi nu pe litera „u”, aşa cum mai pronunţă o parte din ne-moldoveni (în special bucureşteni).

He, he, he, vezi că eu ştiu să despart corect în silabe

bojdeucă

... şi nu am tras cu ochiul în

Flacăra Iaşiului

să mă documentez.

Ştii cum e aia, nu? Cin' te puse să te legi de urbea mea natală?

valimi
[01.03.12 12:01:54]
»

@santana, de ce arunci cu calomnii gratuite pe aici? Nu poate cuprinde Flacara Iasului atatea amanunte interesante si utile cate ne asterne in review mandrul nostru moldovean cu nume predestinat. Oarece similitudini poate s-ar gasi numai in Anuarul Muzeului Literaturii Romane din Iasi, insa nu cred ca fratele nostru care ar fi baut Milcovul dintr-o sorbire le-ar fi putut redacta cu atata dibacie decat dupa ce le-a insusit prin procedeul copy/paste/coafeaza putin de aici: http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/uploads/files/8.pdf

adryana
[01.03.12 13:18:56]
»

@santana si @valimi, va dati seama ce ,,munca'' a fost? sunt nu mai putin de 287 pagini.

webmaster0
[01.03.12 13:28:39]
»

@adryana: din fericire, doar vreo 2 vorbesc despre bojdeuca. Mai sunt cateva si despre muzeul agriculturii din Slobozia (motiv pentru care banui ca acest document a ajuns sa fie cunoscut si de catre colegul @valimi).

Astept si un punct de vedere al autorului, totusi.

vadraAUTOR REVIEW
[01.03.12 13:41:28]
»

@santana:

Nu vreau sa intru in dispute lingvistice, dar una este silaba si cu totul alta este accentul! Nu as fi facut precizarea referitoare la accent daca nu as fi auzit o multime de lume pocind acest cuvant. Si da, majoritatea erau bucuresteni, inclusiv de la televiziuni, adica tocmai cei care ar trebui sa promoveze cultura. Asa ca patriotismul tau local nu-si are locul aici.

S-auzim de bine!

vadraAUTOR REVIEW
[01.03.12 13:48:33]
»

Pentru carcotasi:

Nu am consultat documentul mentionat in ecouri. Din alte surse m-am documentat referitor la date, cronologia faptelor si unele nume, lucru pe care sunt sigur ca majoritatea il fac atunci cand vor sa prezinte informatii corecte si complete. E normal ca astfel de date sa se regaseasca in lucrari de specialitate. Dar asa-i romanul... !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster0
[01.03.12 14:14:08]
»

@vadra: din punctul meu de vedere, nu e vorba absolut deloc despre carcoteala, ci de respectarea unui punct din regulament. Anume, ca portiunile din text care provin din surse externe, trebuie delimitate clar de restul continutului (prin formatare, semne de punctuatie etc.), iar sursa trebuie mentionata clar. Asadar, mai astept putin...

vadraAUTOR REVIEW
[01.03.12 14:30:13]
»

@webmaster0:

Nu s-a folosit procedeul iubit de multi: copy/paste, asa ca nu pot pune ghilimele. Nu vreau sa ma cert cu nimeni si nici sa "fentez" regulamentul. Daca cineva regaseste un pasaj din review intr-o lucrare, il rog sa posteze el acel pasaj si sa-l puna intre ghilimele.

Nu alerg musai dupa puncte, asa ca nu trebuie nimeni sa-si faca probleme.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dinţosul
[16.10.12 15:15:17]
»

Copypaste sau nu, mie mi-a placut asa ca sar cu superbonusul! Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, dinţosul, vadra, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Ion Creangă ('Bojdeuca') :

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.46577095985413 sec
    ecranul dvs: 1 x 1