ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2022
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeu Constanța

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

La momentul vizitei la Muzeul de istorie și arheologie din Constanța (MINAC) mi-am propus să scriu un articol separat despre acest obiectiv. Ce am văzut acolo nu se poate descrie în doar câteva rânduri.

Acces rutier sau pietonal la muzeu

Eu am intrat în centrul istoric dinspre strada Portului și am ocolit puțin urmând străzile Bulevardul Regina Elisabeta, strada Lebedei. Între Marea Moschee și Piața Ovidiu este o parcare, acolo m-am oprit. Clădirea emblematică este ușor de găsit ]n mijlocul Pietei Ovidiu în jurul ei în centrul vechi se găsesc o mulțime de terase.

Orar și tarife

Se poate vizita de miercuri până duminică între orele 9.00-1700 dar după ora 16.00 nu se mai lasă vizitatori semn că cel puțin o oră durează, altfel nu are rost. Luni și marți este închis. Doar vizita muzeului tarife pentru adulți costă 20 lei dacă se include și edificiul roman (se află în altă parte) cu mozaic este 25 lei. Doar separat edificiul este 10 lei. Pensionarii vor plăti câte 5 lei sau 10 lei ambele obiective. Copii și studenții vor plăti 5/2,5 respectiv 6 lei ambele obiective. Dacă se dorește un ghid se va plăti 50 lei.

Despre muzeu

Prima propunere de a înființa un muzeu l-a făcut fostul primul prefect a administrației Dobrogei Remus Opreanu. Cu ocazia diferitelor lucrări în oraș s-au descoperit multe obiecte din perioada Tomisului antic. Obiectele adunate au nevoie de un loc de prezentare.

Construcția clădită în stil neoromânesc a fost începută în 1911 dar din cauza primului război mondial s-a finalizat doar în 1921. Arhitectul clădirii a fost Victor Ștefănescu. La început a găzduit și primăria cu toate serviciile aferente iar în pivniță a existat chiar o cramă cu o capacitate de 300 clienți.

În clădire sînt organizate o expoziție permanentă, și expoziții temporare. În afară de patrimoniul de bază mai există o expoziție permanentă Comunismul în Dobrogea și o bibliotecă dar acesta nu mai este pentru public.

Ce am văzut eu?

Obiectele expuse datând din perioada Tomisului antic dar nu numai le-am studiat cu interes. O să enumăr câte ceva în ordinea în care am vizitat vitrinele. Acestea fac parte din expoziția permanentă. Inscripționarea lor este trilingv, mai exact română, engleză, franzeză. Apare denumirea exponatului în sine, perioada din care există, unde și când a fost găsit. Astfel în timpul vizitei am vizionat ceramică din prima epocă a fierului, din a doua epocă a fierului, diferite amfore, greutăți pentru războiul de țesut vertical, obiecte descoperite în fortificația de la Albești (oale, căni, strecurătoare, străchini) monede de bronz autonome foliste în Dobrogea, vase elenistice, vârfuri de săgețidin bronz, alte vase din epoca elenistică, figurine din ceramică, arme, obiecte și vase din sticlă, o cameră întreagă funerară cu pictură murală, Cavoul familial, o ancoră, obiecte descoperită în fosta așezare din Hârșova, pietre de moară, arme, scule diverse, potcoave, arme medievale, bijuterii, obiecte porțelan, candele.

Comunismul în Dobrogea

Această expoziție ocupă un nivel întreg în cadrul muzeului. Expoziția a devenit permanentă și s-a înființat în 2017. Tema principală este epoca de aur o perioadă detestată de mine și de mulți care au trăit-o. Este vorba în general despre epoca de aur și descrierea perioadei comunismului în Dobrogea. Exact ca restul țării nici Dobrogea nu a scăpat de îndoctrinarea politico-ideologică sau crearea omului nou.

O secțiune separată descria rolul tineretului în comunism. Astfel se începea de la vârsta fragedă, omul nou fiind mai întâi un șoim al patriei, pionier, utecist, membru de partid. Astfel putem citi despre munca voluntară a tinerilor (de fapt impusă) rolul tinerilor în ideologia și propaganda comunistă (din nou impusă)

Dar revenind la comunismul în Dobrogea putem studia toate evenimentele începând de la comunizare (sustragerea cu forța bunurilor private de câtre comuniști) până la finalul mult așteptat din 1989. Bineînțeles că ne putem documenta și despre rezistență precum și la pedepsele aplicate. Găsimaici și macheta unei camere de penitenciar. Nu lipsesc obiectele foarte familiare pentru mine având în vedere folosirea directă a lor în această perioadă tristă. Astfel putem vedea felinarele folosite în timpul penelor de curent, telefoanele care aveau microfoane încorporate în ele, cărțile pline cu propagandă socialistă –toate librăriile erau pline cu așa ceva, radiourile, televizoare și magnetofoanele folosite nepreavând acces la emisiuni din țări mai libere, mașini de scris mecanice ticăitul cărora nu le pot uita niciodată, uniforme, medicamente folosite pe atunci, banii folosiți, produse alimentare și nealimentare.

Vizitatorul se poate documenta despre construirea canalului Dunăre-Marea Neagră și câți au murit acolo. Se poate documenta despre alte șantiere unde au fost folosiți prizonieri, despre sistemul de închisori.

Dacă mi-a plăcut în muzeu? Da, foarte. 1,5 ore am vizitat pe acolo. Recomand

Rog acest video la început.

https://youtu. be/iqUubVp3xHo


[fb]
---
Trimis de AZE in 19.11.22 22:01:35
Validat / Publicat: 20.11.22 07:51:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CONSTANȚA.

VIZUALIZĂRI: 374 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Amforă și vase elenistice
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46800 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.11.22 07:52:16]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterPHONE
[20.11.22 08:36:56]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

elenaadinaPHONE
[20.11.22 10:23:46]
»

Am vizitat acest muzeu în urma cu 30 de ani, bineînțeles că arată altfel... ????

Mi-a plăcut articolul și fotografiile, în special cele cu Mormântul lui Hypogeu.

Felicitări! ????

adso
[20.11.22 12:00:22]
»

@AZE: Acum vreun an am scris și eu despre expoziția Comunismul în Dobrogea:

vezi impresii

De ce spun asta? Pentru că, la acel moment, am fost inspirat chiar de dvs, după cum am și mărturisit în primul ecou al acelui rw:

vezi impresii

Zoazore
[20.11.22 19:32:41]
»

@AZE: Superb! SB! Meriti!

AZEAUTOR REVIEW
[20.11.22 20:43:34]
»

@elenaadina: Mulțumesc. Da, a trecut ceva timp de atunci

AZEAUTOR REVIEW
[20.11.22 20:50:11]
»

@adso: Bună. Am citit acum un an articolul Dvs. foarte reușit despre această secțiune a muzeului. Doar cine a trăit în acea perioadă poate să aprecieze libertatea de acum. Nu este roz viața aici în RO nici acum dar cel puțin fiecare poate să aleagă un scop în viață și mai ales un loc. Iar locul acela poate să fie și în altă parte. Pe mine m-au marcat anii de atunci altfel nu scriam oful meu.

Nici Dobrogea nu a avut scutire de acel regim, iar expoziția ne prezintă foarte bine situația de atunci.

mihaelavoicu
[21.11.22 11:21:48]
»

Celebrul Șarpe Glycon, nu aici trebuia să fie? Nu amintești de el sau poate era „plecat” la Expo de la Madrid?

Nu am văzut muzeul și îmi doresc nespus acest lucru.

Cu binee!

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[21.11.22 11:38:12]
»

@mihaelavoicu: Buna ziua

A fost acolo. Dar multe poze mi-au iesit neclare cu telefonul (din graba) inclusiv cu sarpele.

mihaelavoicuPHONE
[21.11.22 11:52:53]
»

@AZE: Păcat! E "bijuteria" muzeului.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, AZE, elenaadina, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul de Istorie Naţională şi Arheologie:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081233024597168 sec
    ecranul dvs: 1 x 1