ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.05.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Sibiu, Muzeul de Istorie

TIPĂREȘTE

Într-un oraș medieval, în care pașii te poartă pe străzi înguste și pe lângă clădiri vechi de sute de ani, un muzeu de istorie face parte din decor și este de la sine înțeles că el trebuie să existe și, în consecință, trebuie și vizitat de turistul care vine în Sibiu dornic să cunoască trecutul orașului. Când spui Sibiu, gândul te face să-l asociezi cu Muzeul Brukenthal și invers, dar Brukenthalul este un complex muzeal ce cuprinde și Muzeul de Istorie ”Casa Altemberger”. O incursiune în istoria Sibiului trebuie să înceapă de aici.

Casa Altemberger, în care funcționează muzeul, se află pe strada Mitropoliei nr. 2, foarte aproape de Muzeul Brukenthal. Cunoscută și sub numele de Primăria veche, reprezintă cel mai important ansamblu de arhitectură gotică având destinație civilă, din Transilvania. Casa a fost construită de Thomas Altemberger în perioada 1470-1491, iar în anul 1545 a fost cumpărată de administrația orașului pentru a fi sediul primăriei, păstrând această funcție până în 1948. Cea mai veche parte o constituie turnul-locuință, care, așa cum îi spune numele, a avut o asemenea destinație. Construcția cuprinde zece corpuri și un turn de apărare.

Atmosfera medievală te întâmpină de cum intri în curtea muzeului. Ești întâmpinat de statuile Hermanilor, după numele lui Herman, legendarul fondator al orașului, statui ce ilustrează diferite meserii specifice evului mediu: cavalerul, măcelarul, bancherul, studentul, burgmeisterul, ofițerul, menestrelul, vindecătorul. Soldatul de Fier, executat în anul 1915 de Bella Barabas și amplasat inițial în Piața Mare( statui similare fiind executate în mai multe orașe din Imperiul Austro-Ungar și inaugurate toate la aceeași dată), străjuiește intrarea în Sala armelor și te îmbie să-ți faci o poză cu el, lucru ce nu poate fi ratat, mai ales că în interiorul muzeului fotografierea este interzisă. (Eu, totuși, am încălcat regulamentul, dar am făcut-o spre binele muzeului, zic eu).

Vizita începe cu expoziția ”Evoluția comunităților din sudul Transilvaniei” și prezintă habitatul din Paleolitic, Neolitic, epoca dacică până în Evul mediu.

Un loc aparte îl are locuința de patricieni sași cu obiecte de mobilier original din sec. al XVI- XVIII-lea: un dulap, o masă, un pat cu baldachin, un scaun. Într-o vitrină de sticlă, o biblie tipărită în gotică, datând din sec. al XVIII-lea.

Pașii te poartă și în lumea meșteșugarilor în sticlă, făuritori de obiecte uzuale și de lux, unele provenind din zona Sibiului, altele importate.

Lumea breslelor este bine reprezentată de la steagurile și firmele specifice fiecăreia, lăzile breslelor și produsele diferitelor meșteșuguri, la sala magistratului în care se țineau ședințele de consiliu.

Nu se poate muzeu de istorie fără o sală a armelor. Soldatul de Fier, aflat la datorie, te invită să intri și să admiri armuri, piese de echipament militar, harnașamente, spade, lănci, halebarde, arme de foc din evul mediu. În prima sală tronează un călăreț în armură. E măreț și, desigur, viteaz...

După ce ai trecut prin diferitele etape ale evoluției și experienței umane, te îndrepți spre a vizita Lapidariul antic. Aici te întâmpină exponate din piatră din perioada romană, sec. II-III e. n., cuprinzând statui, altare, piese votive în relief.

Si urmează partea cea... mai strălucitoare a muzeului: tezaurul ce cuprinde o colecție de 1000 de piese de argintărie provenind de la bisericile evanghelice și de la bijutieri și colecția de numismatică aparținând lui Samuel von Brukenthal.

După acest periplu prin istoria Sibiului, cobori în curte, printre Hermani, cărora le înțelegi acum mai bine semnificația și intri în curtea-grădină denumită ”Grădina Martirilor”în care se află lucrări de sculptură figurativă.

Curtea muzeului a găzduit (și va găzdui) și diferite spectacole, spațiul și atmosfera pe care o degajă fiind potrivite pentru reprezentații de muzică , dans și teatru. De exemplu, aici a concertat Corul Madrigal, în 2007.

Ieși pe poarta veche, grea, încărcată de ani, lăsând în urmă trecutul istoric și intri în lumea reală copleșit de emoțiile trăite. Spre ce te îndrepți acum? A, da, spre Piața Mare să -ți bucuri ochii cu sutele de porumbei care o împânzesc sau în Piața Mică să te mai plimbi o dată pe Podul Minciunilor sau să admiri obiectele făuritorilor de bijuterii hand-made. În jurul tău clădiri vechi, din secole demult apuse. Istorie în aer liber...


[fb]
---
Trimis de Rodel in 26.05.14 16:41:05
Validat / Publicat: 26.05.14 20:03:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 1492 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Casa Altemberger, poarta de intrare în Muzeul de Istorie.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

sirbuvio
[26.05.14 22:55:07]
»

Salut!

Terasa in discutie era Sigma.

Felicitari pentru recenzie, ma inclin.

Sint un pic surprins de intirzierea cu care ai scris, la cit te stiu de dedicat acestui oras, acest giuvaier al coroanei.

Si sint neplacut surprins sa imi amintesc ce putini vizitatori am vazut in timpul incursiunii mele... Aceste locuri merita atentia si respectul nostru intr-o masura mult mai mare.

Ar fi de remarcat aici ca exista disponibile bilete-circuit (pachet) pentru toate muzeele importante ale Sibiului. Si de asemenea ca e nevoie macar de 2 zile sa le vezi pe toate cum se cuvine.

As dori sa mentionez aici, daca tot am scris, amabilitatea celor de la Muzeul de Vinatoare, unde, cind am ajuns, tenderii doar ce inchideau, si ne-au lasat totusi 10 minute sa facem o trecere rapida in revista. Respect.

PS. Am primit un ban de citeva zile acu' ceva vreme, abuziv, agresiv si infumurat. Am zis ca nu mai scriu. Am zis totusi ca e pacat ca postul tau sa aibe sase like-uri si nici un comentariu.

RodelAUTOR REVIEW
[27.05.14 17:44:48]
»

@sirbuvio: Văzusem muzeul cu mai mulți ani în urmă și l-am revăzut acum, de Ziua Muzeelor. De aici întârzierea unui review cu impresii despre Muzeul de Istorie.

adybyt
[27.05.14 18:03:29]
»

Rodel!! multumesc pentru informatii ,,eu chiar nu am avut timp sa merg prin Sibiu, desi fiind un fotograf amator. Din review-ul acesta si a altora ar trebui sa imi fie rusine ca am trecut de atatea ori pe langa oras.

RodelAUTOR REVIEW
[27.05.14 18:30:02]
»

@adybyt: Nu e niciodată prea târziu, mai ales că ești pasionat de fotografie: Sibiul îți poate oferi subiecte multe și variate.

webmasterX
[01.04.23 09:18:58]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul de istorie, Casa Altemberger» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: [Alte] Muzee sibiene]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adybyt, Rodel, sirbuvio
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul de istorie, Casa Altemberger:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061113119125366 sec
    ecranul dvs: 1 x 1