GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Barcelona, visul unor nopti de primavara
Asa pe final de an ne face placere sa impartasim si celorlalti excursiile care ne-au bucurat sufletele, asa ca am sa va povestesc si eu cu mare drag prima excursie (nu am sa iau in calcul Bulgaria ca e prea aproape de noi) pe care am facut-o cu familia in Europa, mai precis la Barcelona.
Asta a fost prin aprilie 2012, unde dupa un zbor cu escala (asa gasisem mai convenabil) ajungeam in Barcelona. De acolo am luat masina 45 (cu taxiul ar fi fost mai greu noi fiind 5 persoane). Am coborat in Piata Spaniei si de acolo am luat metroul spre hotelul care pentru 5 nopti urma sa ne fie casa. Despre acest hotel am povestit aici vezi impresii si am sa va spun ca mi s-a parut foarte potrivit fiind intr-o zona rezidentiala, aveam de facut doar cateva minute pana la metrou sau puteam merge cu transportul in comun, statia era in fata hotelului.
Am sa impart impresiile in doua parti, asa cum a fost gandita si excursia, avand in vedere ca eram cu doi copii (12 si 17 ani) in mod sigur partea culturala i-ar fi plictisit daca nu ar fi fost intercalata si cu ceva mai potrivit varstei lor.
Cum nu am avut mic dejun inclus in cazare, dimineata mergeam repede la Carrefour (aveam unul la cateva minute de hotel) luam repede ceva si uite asa porneam ceva mai relaxati la drum. Pentru urgente aveam imediat langa hotel un mic magazin (normal cu preturi putin mai maricele).
Prima vizita am facut-o in Parcul Guell si asta pentru ca aveam masina care ne ducea din fata hotelului pana la parc (mai aproape decat ne-ar fi lasat metroul). Cum vor mai fi mici amanunte pe care am sa le sar din povestire, dar care vor fi prezentate in poze.
Despre toate obiectivele vizitate am sa povestesc destul de pe scurt, exista informatii multe pe net si acolo unde voi putea voi indica cea mai autorizata sursa. Ceea ce nu pot arata toate acele locuri oficiale din care va puteti lua informatia sunt emotiile. Pentru copii si mama mea era prima calatorie cu avionul iar destinatia era una la care puteau doar visa, asa incat va dati seama ce au simtit cand am ajuns la intrarea in parc. Totul este spectaculos inca de la intrare si marea de oameni prezenta acolo arata ca este un loc vizitat mult de turisti. Pe scurt am sa dau insa cateva informatii despre acest parc.
Parcul Guel parkguell.cat/en
Opera lui Antoni Gaudi si care i-a fost incredintata de catre Eusebi Guell care dorea sa fie creat un parc definitoriu aristocratiei Barcelonei. Si se pare ca i-a reusit de minune. Inca de la intrare te intampina o fantana si o soparla (unii zic ca ar fi un dragon) puternic colorata dupa care pe masura ce patrunzi tot mai adanc in parc descoperi tot feul de elemente arhitectonice care mai de care mai aparte. Aici este amenajata o terasa de unde poti vedea parcul dar de unde ai si o priveliste minunata asupra Barcelonei. Aici pentru o eventuala odihna se gasesc banci din mozaic multicolor.
Tot in acest parc se gaseste si una dintre casele in care a locuit o perioada Gaudi (din 1906 pana in 1926).
Aici in parc am intalnit de la copii de gradinita pana la batranei iesiti la plimbare. Intalnesti tot felul de comercianti care incearca sa-si vanda produsele.
Mergem mai departe si ajungem la urmatorul obiectiv:
La Padrera (sau Casa Mila) lapedrera.com/en/home
A fost numita asa datorita aspectului exterior care o facea sa semene cu o stanca. Exista si Casa Batlo, care am auzit ca ar fi chiar mai frumoasa, insa cum aceasta ne-a iesit prima in cale am zis ca ea trebuie vizitata. Aici cred ca am stat cel mai mult la coada, insa efortul a meritat.
Aceasta casa se viziteaza partial deoarece exista si etaje care au si alta destinatie decat cea turistica. Casa a fost construita in perioada 1906-1910 si avand in vedere ideile indraznete ale lui Gaudi ea inca nu reflecta cu adevarat proiectul initial, care prevedea si o statuie uriasa pe cladire si care o reprezenta pe zeita Pamantului, Gaia.
Acoperisul este unul interesant, cu cosurile de fum care par a fi niste statui care scot fum (asta n-am vazut ca nu mai era frig afara)
Vizitarea casei pot spune ca ia ceva vreme deoarece sunt multe de vazut.
Si daca mai era nevoie de ceva care sa ma impresioneze inca si mai mult acest lucru urma sa se realizeze cu urmatorul obiectiv:
Sagrada familia sagradafamilia.org/en
Numit si Templul Ispasirii Sfintei Familii sau pe scurt Sagrada Familia a fost ideea unui negustor de carti, Josep Maria Bocabella, care in 1872 trecand prin orasul italian Loreto si admirand biserica din acest oras a gandit un templu dedicat Sfintei Familii. Lucrarile au inceput in 1882 odata cu punerea pietrei de temelie, pe baza planurilor arhitectului Del Villar, colaborare intrerupta insa in 1883 cand preia Gaudi conducerea lucrarilor. Acum cred ca toti cei care au fost la Barcelona (sau nu) stiu ca lucarile au ramas neterminate la moartea lui Gaidi in 1926 si asta pentru ca acesta a tot schimbat planurile constructiei, iar acolo putem vedea mai multe schite ale acestei constructii marete care se schimbau pe masura ce se schimbau si ideile lui Gaudi. Si cum un ghinion nu vine niciodata singur, in 1936 anarhistii au atacat biserica distrugand planurile si modelelele lasate de Gaudi.
Se presupune ca aceasta constructie va fi finalizata in 2026, altii spun 2041, insa cine poate sti cu adevarat.
Am incercat sa ma gandesc cum as putea povesti cum arata Sagrada familia, si am constatat ca nu se poate, este ceva maret atat la interior cat si la exterior. Exteriorul iti da senzatia unei bijuterii sculptata cu minutiozitate, nu stii in ce directie sa te uiti si ce sa admiri mai degraba.
Este socotit ca fiind obiectivul nr 1 in Barcelona, iar noi am avut noroc ca exact cand am ajuns noi si ne uitam unde sa ne asezam pentru bilete sa se mai deschida o casa asa ca nu am stat la coada.
Ca sa vezi tot iti trebuie ceva rabdare si timp, acesta din urma se scurge repede si ai senzatia ca iti este un mare dusman. Este tentant pentru cine poate sa urci in turn cu liftul iar coborarea sa o faci pe scari, si aici recunosc ca m-am imbatat cu privelistea pe care o arunci de sus orasului.
Cand voiam sa plecam am descoperit cripta si aici iarasi am avut parte de o experienta minunata.
Montjuic
Ei bine despre acest deal, considerat un alt obiectiv “Must-see” pot spune ca ne-am bucurat de el din intamplare (nu prea imi facusem temele foarte bine pentru acest loc deoarece nu prea aveam timp) am ajuns cu funicularul pana intr-o anumita zona, apoi ne-am mai plimbat printr-un parc si coborand pe unde ne duceau aleile am ajuns in dreptul Muzeului National de Arta Catalana. Normal (adica nu e normal) ca nu l-am vizitat, se lasese seara si nu prea realizam cam ce se intampla, era o mare de oameni in jurul nostru, pana ce nu am vazut fantanile si atunci am realizat ca am ajuns la Fantanile Magice.
Bun, insa cam unde sa stam, unde sa ne uitam, totul era minunat, lumea venise din timp sa-si ocupe locuri bune. Intr-un final cam cand ne pregateam sa plecam am fantanile au atins apogeul (si asta o sa vedeti/ auziti in inregistrarea mea). Am reusit sa ma cocot pe un soclu de coloana si de acolo am avut o pozitie minunata. Ulterior am citit ca acest spectacol grandios de apa, muzica si lumini s-a desfasurat pentru prima data in 1929, cu ocazia Marii Expozitii Universale proiect la care au lucrat un an de zile peste 3000 de muncitori.
Arcul de Triumf ro.wikipedia.org/wiki/Arc ... f_din_Barcelona construit pentru Expozitia Universala din 1888 (care a avut loc in Parc de la Ciutadella) este o constructie ce nu-ti poate scapa, fiind construita in stil maur din caramida colorata si decorata cu statui si basoleriefuri.
In acest parc se afla si intrarea la Gradina Zoologica (face parte din urmatorul articol).
Monumentul lui Columb en.wikipedia.org/wiki/Col ... ment,_Barcelona
Si acest monument a fost construit tot in 1888 (de fapt a inceput in 1882 si finalizata doar inainte de expozitie din motive financiare) in onoarea descoperitorului Americii iar plasarea acestei statui aici se pare ca ar indica locul in care a revenit Columb in 1493 (in fine, parerea mea este ca acestea sunt povesti turistice, era normal ca avand marea atat de aproape se putea ca in aceasta zona sa costeze vasul lui Columb) dar povestile fac turismul.
Monumentul inalt de 60 m, se infatiseaza ca o columna inalta avand in varful ei statuia lui Columb inalta de 7 m. Din pacate nu am urcat sus de unde de pe o platforma pot fi admirate portul si Las Rambla.
Aici am o mica ezitare, insa in final logica (o sa vedeti de ce) ma trimite in port, pentru a va spune ca am facut si o plimbare pe mare cu o ambarcatiune. Plimbarea a fost minunata, insa ne-a batut vantul mai tare ca un ciomag. La un moment dat am intrat in interior pentru ca nu mai rezistam. Si aici in timpul plimbarii am avut parte de o mare placere (combinata cu tristete), in port era ancorata MSC Fantasia, si am sa pun cateva poze cu acest vas (am facut cred ca vreo 20 atat imi era de draga).
Ca am terminat si cu plimbarea pe apa, continuam pe uscat si cum se putea ma frumos decat pe celebra strada:
La Rambla (sau Las Ramblas) en.wikipedia.org/wiki/La_ ... mbla,_Barcelona
Este strada cea mai populara printre turisti si care face legatura intre zona portului (din dreptul statuii lui Columb) si Piata Catalunia. Aceasta este o zona veche si daca ai timp suficient de descoperit vei avea nenumarate surprize. Aici este agitatie tot timpul zilei, insa cu cat se lasa seara peste oras, aceasta zona devine cu atat mai mult mai populata de oameni iesiti pur si simplu la plimbare. In cazul in care stati ceva mai departe sau sunteti mai comozi, exista un acces usor la metrou.
Aici sunt o multime de terase amenajate unde poti manca ceva sau pur si simplu sta la un pahar de vorba. Exista locuri din care poti cumpara mici suveniruri si tot aici exista cred cea mai mare densitate de artisti stradali care te incanta cu reprezentatiile lor.
Aici ce ne-a mai atras a fost vestita piata Mercat de la Boqueria. Un adevarat paradis al gurmanzilor, o piata al carei inceput se gaseste undeva prin secolul XIII, cu tarabe multicolore si vanzatori ce te indeamna sa le gusti si sa le cumperi marfa. Spre lasarea serii la fructe/ sucuri din fructe scad preturile si astfel ceea ce ziua luam cu 1 euro (paharul de suc), seara luam 2 pahare la 1 euro.
Mai departe ajungem intr-un alt punct important al Barcelonei – Piata Catalonia (Placa Catalunya) en.wikipedia.org/wiki/Pla ... 7a_de_Catalunya
Daca stim acea vorba cu “Toate drumurile duc la Roma” aici vorbim de “Orice drum duce in Piata Catalonia”. Este un loc important al Barcelonei, un nod al sistemului de transport public, de unde pleaca autobuze publice sau turistice, masini de noapte in diferite directii (de aici am luat spre aeroport), tot de aici pleaca si autobuzul spre Parcul de distractii Tibidabo.
Densitatea de populatie aici este foarte mare si este unul dintre locurile cele mai cunoscute din Barcelona.
In centrul acestei piete sunt banci unde te poti odihni, admira oamenii si mai ales tinerii, ei sunt cei mai liberi in acest loc si-i vezi adunati in grupuri, glumind, razand, intr-un cuvant traindu-si tineretea.
Ei, dar aici se afla si unul dintre celebrele magazine El Corte Ingles, unde shopping-ul este la el acasa. Normal ca am intrat si eu aici ca sa vad ce cauta lumea si aici gasesti de toate inclusiv un supermarket (daca nu ma insel la subsol). Am fost acolo si in 2015 si am intrat pentru a ma mai odihni putin si a ma feri de ploaie (eram deja dupa niste curse de cativa km)
Fara a parasi inca zona ne intoarcem spre Barri Gothic adica in centrul vechi al orasului. Este un oras in oras, aici sunt stradute inguste in care istoria rasufla prin fiecare pietricica. Aici a trait printre altii si Picasso.
Aici mai pot fi vazute ramasite ale zidului roman, case vechi in care exista o multime de povesti. Prin aceasta zona m-am plimbat si in 2015 trecand prin cunoscuta Placa Reial, o zona cu multe restaurante sau terase, mult cunoscute de catre turisti.
Dar un alt obiectiv mult cautat de turisti si aflat in inima acestui cartier se gaseste Catedrala gotica La Seu a carei piatra de temelie a fost pusa in secolul XIII si al carei nume oficial este Catedral de la Santa Creu I Santa Eulalia (in catalana inseamna Catedrala Sintei Cruci si a Sfintei Eulalia).
In apropierea catedralei se afla o manastire ce provine din secolul XIV si unde in curtea centrala am vazut gaste si m-a mirat acest lucru. Ulterior am citit ca aici se gasesc in permanenta 13 gaste fiecare reprezentand un an din viata sfintei martire Eulalia, o tanara ce a fost torturata pana la moarte pentru credinta sa.
Tot aici se spune ca ar fi adus Columb primii 6 indieni din America pentru a fi botezati.
Si daca tot am pomenit cateva piete nu-mi putea scapa:
Piata Spaniei (Placa d’Espanya), o piata aflata la poalele dealului Montjuic, in continuarea fantanilor. Este un alt nod de transport important, este locul de unde se poate lua autobuzul catre aeroport, dar si autobuzul care urca pe Montjuic pana la castel (l-am vazut de abia in 2015). Tot aici se afla o cladire Arenas de Barcelona o arena care in trecut ea destinata luptelor cu tauri si care a fost transformata in centru de shopping.
Tot intre aceasta piata si Fantanile Magice se gasesc 2 turnuri inalte de 47 m (Turnurile venetiene) si care au fost construite pentru Expozitia Mondiala din 1929.
Am sa inchei aici prima parte si am tras concluzia ca daca mi-as fi facut temele mai bine poate ca as fi vazut ceva mai mult, desi l-am considerat ca un cadou pentru familie astfel incat am tinut cont de dorintele fiecaruia, asa ca in episodul urmator am sa va povestesc si partea de amuzament a copiilor, si pot spune ca si a noastra.
Am sa rog web-ul sa ataseze acest filmulet in care am prins momentul de maxima intensitate al spectacolului de sunet, apa si lumini al Fantanilor Magice. youtube
Trimis de mishu in 28.12.16 11:17:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mishu: Mutat, la reorganizare, în rubrica "Locuri 'must see' în Barcelona, BARCELONA" (deja existentă pe sait)
===
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Iată că am nimerit să fiu prima care te votează și îți mulțumesc frumos pentru plimbarea prin Barcelona!
Felicitări pentru articol și pentru fotografiile minunate!
Călătorii plăcute!
Sărbători fericite! La mulți ani!
@Dana2008: Multumesc frumos pentru aprecieri si pentru urari. Sarbatori Fericite! si tie si numai bucurii in noul an.
Acum la sfarsit de an merge la fix, cu salata de boeuf si racitura, un articol complet despre cel mai frumos oras din Europa (parerea mea).
Foarte reusite si pozele.
Vacante minunate!
La multi ani!
@mishu: A mers plimbarea prin Barcelona, așa la ceas de seară.
După fructele de mare din Grecia ale Irinei și cutiile cu marțipan de la Mireille chiar a mers această plimbare prin Barcelona ascultând și muzica din videoclipul atașat.
Foarte frumos.
Ai încheiat anul, asta dacă nu mai ai ceva de scris până se termină anul, cu o frumoasă plimbare.
Îți doresc un an bun, plin de călătorii și să ne povestești și nouă.
Felicitări pentru locul fruntaș.
La mulți ani!
@mishu:
Plăcut pentru aducere aminte. Spectacolul fântânilor eu l-am ratat, din păcate.
Cât ai plătit intrarea în parcul Guell?
@mishu:
Hai ca reusii sa ajung si la Barcelona, am vazut pe telefon ca ne dai asa un spectacol frumos dar cum in curte la mine azi semnalul telefonului a fost asa o fata morgana, am asteptat seara sa te rasplatesc.
Frumos si bun ghid, astept partea a doua.
@marius gaudi: La ora asta pentru mine nu mai merge decat cu paine prajita cu unt si branza, mai ales ca am avut azi si musafiri.
Maine insa este o noua zi si asteptam sa vedem ce ne va mai aduce.
Multumesc frumos pentru aprecieri si La Multi Ani!
@ANILU: Multumesc frumos pentru aprecieri am sa merg si eu sa citesc respecivele articole despre care povestesti aici deoarece am vazut ca au fost postate insa nu am avut timp avand musafiri si deci pregatiri de facut.
Acum un an am fost din nou la Barcelona si am asistat din nou la spectacolul oferit de fantani insa finalul nu a mai avt aceeasi melodie care mie mi se pare deosebit de inspirata pentru un final grandios.
Multumesc pentru cuvintele frumoase si poate ca va mai veni un articol dar nu promit.
Cat despre ce va fi anul viitor, acum mi se pare ca nu prea se intrevede ceva spectaculos, insa mai bine sa nu am asteptari si sa se iveasca ceva.
Iti urez si eu La Multi Ani! bucurii si impliniri si calatorii cat mai frumoase.
@nicole33: Parcul are zone pentru care se plateste i functie de: varsta, dorinta (cu ghid sau nu), etc. In articol am inserat un link pentru parc si acolo sunt aceste informatii.
Recunosc ca noi am vizitat doar zona libera, asa ca nu am platit nimic.
Fantanile sigur te vor astepta sa te incante cu spectacolul lor.
@elviramvio: Barcelona mi s-a parut un spectacol fascinant si articolul de ieri al lui @Carmen Ion despre Portugalia mi-a adus aminte de Barcelona.
A doua vizita la Barcelona chiar daca a fost mai scurta a fost foarte intensa, ajungand la Barcelona devreme am umblat pe repede 'nainte cateva ore astfel incat a doua zi nu-mi mai puteam misca picioarele de durere, insa era o zi in care aveam curs de dimineata pana seara, asa ca am avut timp sa ma repar.
E frumos si citind si alte articole printre care nu pot sa nu mentionez seria scrisa de @NAZARICA realizez cat de mult mai am de vazut. O seara frumoasa, multumesc de vizita si vot.
@mishu:
La vremea când am vizitat eu parcul nu exista niciun fel de taxă de intrare sau vizitare, dar ghidul ne povestea că se intenţionează introducerea unei asemenea taxe în viitor. Singurul loc unde se plătea era pentru vizitarea casei în care a locuit Gaudi, dar nu ştiu cât costa, deoarece vizitarea acesteia nu era inclusă în programul excursiei.
Am văzut acum preţurile.
Fântânile le pot "rezolva" oricând printr-un city break la Barcelona cu cazare chiar în oraş, dar mai am pe listă şi Madrid-ul cu care am luat doar un prim contact între două avioane şi am tot amânat, consolându-mă între timp cu fântânile din Dubai
@nicole33: În iunie 2014, când m vizitat noi parcul, introduseseră deja bilete pentru "Monumental Zone". Preţul e 8 euro şi nu include Casa lui Gaudi, dar poţi achiziţiona biletele şi online şi cred că ieşi un pic mai ieftin.
Fluxul de vizitatori e controlat, deci trebuie să te prezinţi la poartă exact la ora înscrisă pe bilet, altfel pierzi intrarea.
O altă problemă este cea a mijloacelor de transport: staţia de metrou cea mai apropiată - Lesseps - se află la aproape 1 km iar autobuzele care opresc chiar în faţa intrării - 92 şi 24 - circulă foarte rar, sau cel puţin noi am aşteptat vreo 20 de minute. Ştiind că parcul e situat pe un deal (şi încă unul cu pantă abruptă), am urcat cu autobuzul iar la plecare am coborât pe jos până la staţia de metrou.
@mishu: Şi eu am rămas restantă cu destule locuri din Barcelona.
Am remarcat în reviewul tău că n-ai ajuns la Barceloneta, sau cel puţin nu te-ai referit la acest cartier de pe malul mării unde se află plaja oraşului - una foarte "populară" (la fel ca cea din Valencia), deloc de fiţe, dar lată, cu nisip şi multe tonete cu răcoritoare şi îngheţată.
în Barceloneta sunt şi cele mai bune restaurante cu peşte şi fructe de mare din oraş iar mie preţurile mi s-au părut destul de rezonabile.
@Carmen Ion: Am sa comentez putin si la raspunsul adresat mie dar si la cel pentru @nicole33 nu mai inainte de a-ti multumi pentru completari.
Noi ca sa vizitam parcul Guell am mers cu masina (nu mai stiu nr) pe care am luat-o din fata hotelului si pentru ca in statie este afisat orarul am stiu cand sa iesim din hotel si asta a fost motivul pentru care Parcul Guell a fost primul vizitat.
Corect si in privinta Barcelonetei, am ajuns asa, cam in treacat si mai mult pentru ca doream sa luam masa in zona. Aici am baut Sangria (o cana de 1 L eu si sotul si chiar daca pare o bautura usoara la un moment dat te fura).
O seara frumoasa in continuare.
Votat cu drag - mi-am adus aminte cu placere de locuri de suflet.
Iti recomand ca data viitoare sa vizitezi si Poble Espanyol, o minunata trecere in revista a intregii lor arhitecturi. Cireasa de pe tort ar fi posibilitatea sa incerci, contra unei sume fixe, meniul care trece in revista gastronomia Spaniei - nu mai tin minte cate feluri de mancare, care mai de care mai delicioasa. Suntem gurmanzi si ne-am bucurat de experienta in atmosfera cu adevarat autentica a restaurantului ales.
Pe langa asta, spectacolul de flamenco e un " must " - numai cu rezervare.
@Kali79: Multumesc frumos pentru vizita si vot si am sa retin recomandarea, asta pentru ca mai sunt o multime de vizitat in Barcelona si poate ca o sa mai ajung acolo.
Salutare! Am ajuns si eu pe aici... nu la Barcelona ci la articol. L-am citit, mi-a placut, dar nu am dat "save in memory"... pentru ca vreau sa ma duc vida! Sa ramin cu gura cascata... si cu ochii pe pereti.
Cind o fi asta, nu stiu! Sper sa fie!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 O casă cum alta nu este — scris în 12.08.24 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2023 La pas prin Barri Gòtic până la El Born, prin inima vechii Barcelona — scris în 24.02.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Palau de la Musica Catalana - o mostră de Art Nouveau veritabil — scris în 24.01.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Barcelona înseamnă Gaudi şi opera lui — scris în 31.03.19 de aschimodius din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 La Boqueria @ La Ramblas — scris în 13.02.19 de raduluigi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Las Ramblas, cu Marilyn Monroe si Cristofor Columb — scris în 25.05.17 de neilsimon din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 La Casa de la Ciutat — scris în 12.05.17 de neilsimon din FOCşANI - RECOMANDĂ