ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 16 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Pastel de toamnă la Covasna

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Anul acesta s-au făcut 25, ba nu, 26 de ani de când ne tot ducem, an de an, la Covasna. Pentru a ne căta de sănătate, dar în special pentru că ne place zona și pentru aero- și mișco-terapie.

De ani buni călcăm zona și nu am scris nimic despre ce și cum îi pe acolo. Au mai scris câțiva colegi și mi-am zis ce-aș mai putea scrie eu despre niște locuri arhicunoscute din două-trei review-uri.

Însă azi, luând legătura pe facebook cu niște amici, ce ni i-am făcut anul acesta la Covasna și care au postat niscaiva poze cu noi, m-am uitat și eu pe fotografiile făcute de noi acolo (ș-am făcut multe de când cu camera asta nouă cu care m-am dotat la Iași) și tare mi-au plăcut. Și am zis. Hai să scriu două-trei rânduri despre ce am făcut acolo toamna asta și, în special, să postez „minunatele" imagini. Minunate pentru că niciodată nu am imortalizat cu aparatul foto așa imagini deosebite. Le veți vedea și-mi veți da sau nu dreptate.

Și încă ceva. Titlul review-ului “Pastel de toamnă la Covasna” mi-a fost sugerat de spectacolul de culoare și măreție pe care ni-l oferă muntele toamnă de toamnă, spectacol pe care am reușit, într-o oarecare măsură, să îl prind și eu în fotogafiile postate aici.

Mai întâi drumul. Am luat și anul acesta calea spre Covasna, alegând DN 10, pe Valea Buzăului.

Mai sunt și alte posibilități de a ajunge acolo de la Brăila: pe la Focșani, apoi Vidra, se ține Valea Putnei pe la Lepșa până la Greșu și de aici Ojdula – Tg. Secuiesc – Covasna – Voinești (de fapt aceasta-i destinația noastră). Traseul este deosebit de frumos. Străbătând Parcul natural Putna – Vrancea ai ce vedea: păduri de toate felurile, peisaje mirifice, apa Putnei pe care o traversăm de câteva ori (în zonă este de văzut cascada Putnei, aproape de Lepșa), șosea foarte bună (asfaltată în totalitate acum vreo 4-5 ani), serpentine, unele amețitoare (anul trecut când am mers pe acolo șoseaua nu era marcată). E cel mai scurt drum spre astă destinație.

Alt drum este pe la Adjud, Valea Trotușului, Onești, Oituz (de două ori: de Bacău – adică Oituz și de Covasna – adică Ojtoztelep), Brețcu, Tg. Secuiesc și de aici la locul faptei.

Să vă mai zic și de alte posibilități? Ar mai fi pe Valea Prahovei (mult mai lung și foarte aglomerat) sau cine are timp și chef de plimbare poate alege traseul pe la Bacău – Suceava – Bistrița - Sf. Gheorghe – Covasna, cu variantă de la Bistrița prin Cluj-Napoca – Tg. Mureș – Brașov – Sf. Gheorghe – Covasna :) :). N-ajungi în aceeași zi dar te bucuri de plimbare și priveliști minunate.

Ajungem cu bine la Voinești într-o zi ploioasă de octombrie, mohorâtă, răcoroasă. Ne cazăm, despachetăm câteva dintre lucrurile noastre, în primul rând mâncarea și ceva de întărire după un drum așa lung. Mâncăm și cu toată oboseala acumulată nu rezistăm să nu plecăm într-o primă plimbare prin împrejurimi, mai ales că ploaia stătuse. Pașii ne poartă spre ceea ce este cunoscut în zonă și de toți turiștii, “Vila lui Ceaușescu”. Multitudinea de culori a pădurii, în lumina apusului de soare ne-a revigorat, am simțit o energie care parcă ne-a topit de tot oboseala drumului.

Plimbarea fu scurtă, mai ales că se apropia și seara, însă aerul de acolo, dar și dorul revederii, ne-au făcut foarte bine, bucurându-ne, apoi, de o odihnă binemeritată.

Traseul de care vorbeam mai sus este unul dintre cele foarte circulate și frecventate de cei care vin la tratament la Covasna-Voinești. E o rută de aproape 4 km. ce se parcurge ușor, prin pădure cu conifere și foioase, cu arbuști specifici vegetației de munte (zmeur, mur, alun, etc.), din care poți culege gustoasele fructe de pădure, dacă n-ai cumva norocul ca să fi ajuns Moș Martin înainte și să fi ocupat locul, până la ceea ce se numește “Releu” și care se face, dus-întors, cam în 1 – 1,5 ore, după putința călătorului. Și mai zice lumea că ar mișuna și niscaiva urși :( . Nu mă pronunț pro sau contra, pentru că noi n-am întâlnit nici un ursulache, dar prea multă lume vorbește despre ei.

Drumul este betonat până la “Vila lui Ceaușescu” (cam 1 km.), apoi drum forestier. Plimbarea ar fi tare plăcută dacă n-ar trece, din când în când, diverși tipi cu ATV-uri ce au diverse afaceri prin păduri. La capătul plimbării te așteaptă un platou acoperit cu iarbă și vreo 2 -3 bănci făcute din bușteni, pentru a-ți trage sufletul după urcuș, dar și o construcție metalică, un releu radio (de aici și supranumele traseului), care nu știu dacă mai funcționează.

Pentru cei ce vin în plimbare aici, pentru un sejur de câteva zile, sunt numeroase posibilități de cazare, funcție de buzunar sau... pretenții. Două hoteluri de 4* ("Clermont" și mai noul "TTS"), un hotel de 3* ("Bradul" – hotel construit înainte de 1989, acum aparținând de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei), hoteluri în orașul Covasna sau pensiuni în Voinești și Covasna.

Cel mai frecventat traseu pentru plimbare este cel ce duce la ceea ce era odată “Planul înclinat” (Șiclăul) , un parcurs de cca. 2,5 km., rută ce urmează malul drept al râului Covasna. Plimbarea se face pe sub poala pădurii sau pe marginea șoselei ce duce la Comandău. La capătul drumului te așteaptă ruinele unei construcții inginerești deosebite, care era folosită, până prin 1995 la transportul trunchiurilor de copaci care erau tăiați din pădurile din zona Comandău.

Anul 1995 a fost un an extrem de rău pentru zona aceea. A fost, dacă mi se permite să spun așa, începutul dezastrului pentru pădurile de acolo. În toamna acelui an o furtună deosebit de puternică a culcat la pământ, rupând ca pe niște bețe de chibrit, copacii pe o suprafață foarte mare. Am văzut cum arăta ce a mai rămas din pădure la cca. 3 săptămâni după catastrofă. Toți acei munți falnici, din împrejurimi, pe care-i văzusem, cu un an, doi sau mai mulți ani înainte de nefericitul eveniment, erau acum niște pricăjite de delușoare fără podoaba falnică care o constituiau brazii, molizii, având pe ele niște bețe rupte de furia furtunii. A început, după cum era normal, exploatarea a ceea ce căzuse la pământ. Iar de aici și până la dezastrul, făcut de om nu de mama natură, care se întâmplă cu pădurile noastre în ziua de azi, nu a mai fost decât un pas.

Furtuna a afectat și planul înclinat datorită copacilor ce au căzut pe calea de rulare. Ulterior un incendiu a distrus cabina de comandă amplasată în partea de sus a construcției. Mai târziu ca urmare a scăderii volumului de masă lemnoasă care se exploata, dar și a interesului cumulat al celor ce exploatează fondul forestier dar și al transportatorilor, acest ansamblu tehnic a fost trecut în conservare. Care conservare nu a fost ceea ce este îndeobște cunoscut, adică luarea unor măsuri pentru păstrarea acestuia în vederea transformării lui într-un obiectiv turistic. Nepăsarea și dezinteresul autorităților au transformat un monument tehnic unic în Europa într-o ruină din care se mai vede scheletul cabinei de jos, de la sosirea vagonetelor și o cărare printre brazi ce duce în vârful muntelui, care va dispărea și ea prin creșterea vegetației. Astfel foarte curând nici măcar un semn nu va mai rămâne din ce a fost odată o minune inginerească :( .

Înainte de a sosi la “Planul înclinat”, pe partea dreaptă în sensul de mers, se poate vedea o mică cascadă pe valea râului Covasna. Un curs de apă vesel, vijelios după ploile mari.

Din acest punct (“Planul înclinat”) șoseaua își urmează cursul încă vreo 15 km. până la Comandău, drum forestier, destul de prost sau foarte prost după vreo ploaie puternică. Ca atare nu am ajuns acolo în toți acești ani.

Pentru amatorii de drumeții, în locul unde șoseaua se desparte de râul Covasna, luînd-o la dreapta spre Comandău, se poate merge înainte, pe valea râului, încă vreo 2 – 3 km. spre, ceea ce localnicii numesc “Vârful Vulturilor”, un loc deosebit de frumos prin sălbăticia sa.

Alt traseu, altă plimbare, tot per-pedes. Pe Valea Zânelor spre Comandău iarăși, pe un drum forestier, urmând, de data asta, malul stâng al râului Covasna. Spre deosebire de cel descris mai sus, acest traseu parcurge o zonă împădurită (sau mă rog, ce a mai rămas din ea) pe ambele părți ale drumului.

Din nou o rută foarte bună pentru mersul pe jos, lipsită de fumul autovehiculelor, cu un aer curat de-ți “plesnesc” plămânii de tare ce este. Ai ocazia să vezi pe această rută ruinele unei cetăți dacice, ce datează din sec. II-I î. d. H. Se pare că furtuna de care vorbeam mai sus a avut și partea ei bună deoarece, prin ruperea copacilor și a culcării lor la pământ, au apărut ceva vestigii aparținând acestei cetăți. Spre cetate este un traseu marcat ce pornește din acest drum forestier. Informații mai multe despre cetate găsiți și aici https://www.agerpres.ro/social/2014/04/07/destinatie-romania-cetatea-dacica-si-valea-zanelor-din-covasna-intre-realitate-si-legenda-13-03-12.

Mergând în continuare se poate ajunge la capătul de sus a fostului plan înclinat, trecând pe lângă un izvor cu o apă nemaipomenită și mai departe pe cărări marcate poți ajunge la Comandău.

Traseul este destul de lung, plimbarea pe acest traseu poate dura 2 – 3 ore, pe un sens, și chiar mai mult, funcție de locul de destinație pe care ți l-ai ales.

În anii din urmă când nu prea erau urși prin zonă, ne abăteam de la drum prin pădure ore întregi în căutarea unor bunătăți ce ți le pune la dispoziție Mama Natură: plante de ceai, muguri de brad și, pentru cei ce se pricep, ciuperci extraordinar de bune. Am cules atunci mănătârci, hribi, creasta cocoșului, bășica porcului, piciorul căprioarei. Acum de teama urșilor se merge în astfel de plimbare în grupuri mari, fără prea multe abateri de la drum.

După o astfel de plimbare, la întoarcere se poate face un mic popas la Campingul “Valea Zânelor”, situat în imediata apropiere a hotelurilor, unde îți poți liniști foamea cu un mic, o friptură, o brânzoaică și să-ți stingi setea cu o bere. Localul este aglomerat, în special seara când se și poate dansa. Într-o poiană, adiacentă campingului, se poate face un picnic.

Toamna e frumoasă iar imaginile înregistrate pe retină îți rămân lipite de suflet...

Web rog de pe youtube melodia https://www.youtube.com/watch?v=XHfuQVdEKxM.


[fb]
---
Trimis de Mitica49 in 19.11.17 17:40:11
Validat / Publicat: 19.11.17 19:22:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COVASNA.

VIZUALIZĂRI: 3119 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Culori de toamnă și cer după ploaie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.11.17 19:20:38]
»

Nu am înțeles foarte clar cam pe unde au fost drumețiile prezentate; în mod cert însă nu cred că impresiile sunt potrivite la COVASNA (care e o secțiune ”de oraș”, urbană), așa că

am Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Comandău, COMANDĂU [CV]" (deja existentă pe sait)

--

Dacă mutarea nu e în rubrica geografică cea mai potrivită, te rog revino cu precizări, detalii

webmasterX
[19.11.17 19:22:24]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&Ema
[19.11.17 20:52:30]
»

@Mitica49:

Mare, mare pacat ca nu s-a pus in valoare Planul inclinat de la Comandau. O podoaba inginereasca sortita acum pieirii. ????

Covasna e un loc fain intr-adevar unde te poti trata si unde poti incarca bateriile. Pozele, pastelurile de toamna, exceptionale, felicitari! ????

Videoclipul ales superb si el.

M-a uns pe suflet acest articol... de toamna. Felicitari!

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[19.11.17 22:22:15]
»

@Mitica49: Un superb pastel de toamnă, pe care mâna pricepută a Naturii l-a pictat șiochiul magic l-a surprins ca să ni-l arată și nouă.

Nu știu să spun care poză e mai frumoasă! Toate sunt unice! Dar P03 și P04 sunt superbe!

Păcat că Planul Înclinat n-a mai fost refăcut! Poate, totuși, i-o veni cuiva gândul cel bun!

Mitica49AUTOR REVIEW
[20.11.17 09:54:10]
»

@webmasterX: Totuși încadrarea cea mai potrivită este la rubrica "La pas prin Covasna", deoarece zona despre care vorbesc este în Covasna (oraș) și împrejurimi. Observ că o parte dintre cele 12 review-uri existente deja în această rubrică se referă exact la zona despre care scriu: Valea Zânelor, Cetatea Dacică, Planul Înclinat, etc. În plus nu fac nici un fel de descriere a zonei Comandău, făcându-se referire doar la faptul că de aici se poate ajunge la Comandău pe două trasee. Dacă ar trebui creată o rubrică nouă poate titlul cel mai bun ar fi "Descoperă Covasna și împrejurimile".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mitica49AUTOR REVIEW
[20.11.17 09:59:24]
»

@Dan&Ema: Mă bucur că v-a plăcut articolul. Zona respectivă este frumoasă în continuare chiar dacă și acolo se practică jaful pădurilor.

Mulțumesc pentru vot!

Zoazore: Mulțumesc pentru lectură și vot!

Culorile toamnei sunt deosebite și e bine să le arătăm spre bucuria ochilor.

webmasterX
[20.11.17 09:59:44]
»

@Mitica49: Mulțumesc.

Mutat în rubrica "'Musai de văzut' în împrejurimile Covasnei, COVASNA" (nou-creată pe sait)

Cred că așa e cel mai bine

În vechea rubrică ”La pas prin Covasna” vor rămâne doar recomandările unor obiective (predominant) din oraș (Covasna)

Mitica49AUTOR REVIEW
[20.11.17 10:04:37]
»

@webmasterX: Mulțumesc pentru inserarea videoclipului!

Michi
[20.11.17 20:54:30]
»

Eu nu ştiu ce am păzit o viaţă întreagă că n-am ajuns la Comandău. Pe vremuri cunoşteam pe cineva care lucra la staţia meteorologică din Comandău. Am promis că mergem şi n-am ajuns. Votat cu plăcere iar pozele sunt grozave.

tata123 🔱
[21.11.17 10:32:00]
»

@Mitica49: Frumoase imagini de toamnă. În 2013 am călătorit pe meleaguri covăsenene (vezi impresii) și mi-a plăcut. Ne-am plimbat cu mocănița (diesel) până la Planul Înclinat (vagă urmă a instalației de altădată), am mers la cascadă (am crezut că numele căderii de apă e „Vizeses” cum apărea pe un mic indicator - greșit, e traducerea în maghiară a cuvântului „cascadă”), am urcat câțiva kilometri cu autoturismul spre Comandău, dar am renunțat din cauza drumului destul de prost.

Peisajele sunt superbe, liniștea și relaxarea sunt cuvinte de ordine, odihna e necesară după atât de mult stres citadin.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mitica49AUTOR REVIEW
[21.11.17 14:11:42]
»

@Michi: Mulțumesc mult pentru vot!

Așa cum ziceam în articol nici noi n-am fost la Comandău din cauza drumului prost. Însă nu-i timpul trecut...

Mitica49AUTOR REVIEW
[21.11.17 14:18:18]
»

@tata123: Zona aceea este frumoasă (era deosebit de frumoasă înainte de 1995 și din motivul acesta ne tot ducem pe acolo. Anul acesta ne-am făcut ceva planuri de a vizita și alte locuri din împrejurimi, în special bisericile fortificate aflate în satele din zonă. Sigur vom face pasul acesta în anul (anii) următor.

Și încă ceva. Hotelul care se vede în P18 din review-ul tău "Pe meleaguri covăsnene este" "Bradul" nu "Clermont".

Mulțumesc pentru lectură și vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[21.11.17 14:57:15]
»

@Mitica49: O idee bună vizita la mănăstirile/bisericile fortificate din zonă. Biserica fortificată din Ghelnița e deosebită (monument Unesco) - noi am găsit-o închisă; lăcașurile de cult din Lemnia, Sânzieni, Zăbala, Belani sunt drăguțe. În acest areal sunt și câteva conace: la Zăbala, Zagon etc. Mulțumesc pentru rectificare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[21.11.17 18:11:51]
»

@Mitica49: Un articol minunat si vezi, de asta imi place mie toamna, este unica si magica.

Felicitari, votat cu mare drag.

Mitica49AUTOR REVIEW
[21.11.17 19:04:57]
»

@mishu: Mulțumesc pentru lectură și vot!

Zoazore
[21.11.17 20:01:57]
»

@Mitica49: Superbă P28! Fascinantă!

Mitica49AUTOR REVIEW
[22.11.17 20:31:24]
»

@Zoazore: Da, fotografia are un fundal superb, sper că nu-l strică cei doi turiști care iau fața peisajului.

Zoazore
[22.11.17 21:46:50]
»

@Mitica49: Nu la fundal mă refeream, ci fix la cei doi dragi turiști!

elviramvio
[03.12.17 13:01:54]
»

@Mitica49:

Faina poveste! Pt urși chiar în grup mare, un fluier puternic nu strica, recomandare de la vecinul meu, inginer silvic!

Mitica49AUTOR REVIEW
[03.12.17 14:26:36]
»

@elviramvio: Mulțumesc pentru vot! Da, zgomotul puternic de orice fel, fluier, radio dat foarte tare, vocile celor ce circulă te pot feri de urși, dacă este un grup mare. Însă singur...

CATAAS
[23.05.18 12:48:21]
»

@Mitica49: Am citit abia acum review-ul deoarece ma intereseaza zona pentru un concediu viitor. Imi poti da un sfat legat de cazare? Noi vrem sa stam 3-4 zile in zona pentru relaxare. Nu suntem foarte pretentiosi la cazare, mai degrabă ma intereseaza serviciile de masă să fie ok. Multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
CATAAS, Dan&Ema, elviramvio, Michi, mishu, Mitica49, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ'Musai de văzut' în împrejurimile Covasnei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.099982023239136 sec
    ecranul dvs: 1 x 1