ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Minicircuit în județul Covasna

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am povestit data trecută că ne-am cazat în județul și localitatea Covasna pentru a fi mai ușor de făcut un minicircuit în județ. vezi impresii

Prima zi s-a dus cu drumul, cazarea și vizita orașului Covasna vezi impresii

A doua zi cea principală a fost destinată minicircuitului și a ocupat toată ziua de dimineața până seara.

A treia zi am luat-o câtre Întorsura Buzăului și vizitate mai multe obiective atât în județul Covasna cât și Brașov, după care am luat-o spre casă.

Prima oprire Mestecănișul de la Reci

Pe acolo am și venit spre Covasna, astfel am decis o oprire acolo pentru a doua zi. Mestecănișul de la Reci și bălțile de la Ozun Sântionlunca este o rezervație naturală și arie protejată de cca 259 hectare. Obiectivul se află în lunca râului Negru. În rezervație se găsesc specii rare de mesteacăn, ferigă, nuferi, pini. În rezervație de-alungul râului se găsesc dune de nisip formate înalte.

Accesul la această rezervație este destul de facil, practic drumul național DN13E trece prin rezervație. Sînt multe locuri unde vizitatorul se poate opri și poate porni pe una din traseele tematice din pădure. Pe trasee există panouri cu o multitudine de informații privind rezervația.

Bălțile care fac parte din rezervație parțial sînt amenajate fie pentru vizită fie pentru pescuit. În zonă se găsesc multe zone de agrement, locuri de cazare sau de campare dar am observat și case de vacanțe. La momentul vizitei tocmai a avut loc un maraton de interes județean, erau foarte mulți participanți și sute de mașini în parcarea improvizată în câmp. Un film despre rezervație aici :

youtube

A doua oprire Pădureni și lacul de acumulare

Orașul Sfântu Gheorghe a fost vizitat în trecutul apropiat vezi impresii

astfel acest obiectiv a fost sărit de această dată făcând promisiunea ca anumite obiective nevăzute atunci să fie vizitate cu altă ocazie. Așa că ne-am îndreptat spre Păduremi. Locul se accesează dinspre DN11 sau E574 și în dreptul localității Moacșa se va vira la stânga pe DJ121A. În scurt timp se va observa lacul de acumulare Moacșa-Pădureni amenajat în anul 1980 prin diguirea pârâurilor care curg dinspre munții Bodoc.

Pădureni (pe maghiară Sepsibesenyö) există din secolul XIII, acum are o populație de doar 300 persoane. Prima atestare documentată datează din 1332. Din punct de vedere etimologic denumirea satului în maghiară Sepsibesenyö provine de la poporul peceneg un popor seminomad turcofon originar din stepele Asiei Centrale, aceștia erau majoritari acolo la momentul înființării în secolul XIII.

Ca și monumente istorice de văzut ar fi biserica reformată foarte veche (tot din secolul XIII) În altă ordine de idei locul este splendid din punct de vedere peisagistic, este o liniște totală în jurul lacului și vizitatorul care dorește să și rămână câteva zile poate opta între a monta cortul sau parca o rulotă fără taxe în campingul sălbatic (camping sălbatic este un loc neameneajat) sau a întreba localnicii dacă nu există și alte posibilități de cazare la privat, agroturism de ex. Pe lac este permis cu ambarcațiuni, nu știu cum este cu pescuitul, dar personal am văzut bărci cu pescari în mijlocul lacului.

A treia oprire Cernat

Ieșind din Pădureni și Moacșa și circulând mai departe spre Târgu Secuiesc ne apropiem de Cernat o localitate destul de importantă din punct de vedere turistic. În Cernat avem mai multe de vizitat, un prim obiectiv ar fi Muzeul Haszman Pal. Muzeul deschis în 1973 ne prezintă mai multe secții, colecții. Cel care a întemeiat muzeul a fost învățător, profesor și cu ocazia exercitării profesiei în diferite localități din Transilvania a avut ocazia să adune o colecție impresionantă de exponate. Aici în muzeu putem admira case țărănești complet mobilate și care arată cum a fost odinioară, este un fel de muzeu al satului, o colecție impresionantă de utilaje agricole, obiecte artizanale, etnografice, istorice și o colecție de aparatură electronică de epocă. Fiecare secțiune este cât un muzeu separat, astfel locul este renumit și foarte vizitat.

A patra oprire Cetatea Ica

În Cernatul de Jos am mai admirat biserica reformată istorică după care ne-am îndreptat spre Cetatea Ica. Imediat după intersecția cu satul Icafalău ieșim din localitate și se termină și asfaltul dar nu se va circula decât vreo 500 m pe un drum pietruit. Cetatea a fost construită în secolul XIII avea rol defensiv, zidurile sînt în formă de ruine și bolovani care s-au împrăștiat dar turnul sudic a rămas întreg, se poate urca în el. După vizită se poate admira mica cascadă din zonă.

A cincea oprire Târgu Secuiesc

Târgu Secuiesc orășel cu 18000 locuitori cu o primă atestare documentată din 1407 are câte ceva de oferit turistului. Noi ne-am instalat în centrul istoric unde se află cele mai multe obiective de văzut-admirat. Am văzut toate clădirile emblematice de acolo precum am făcut și o vizită la cel mai important muzeu al orașului Muzeul Breslelor. La finalul vizitei ne-am potolit foamea și am și reușit acest lucru într-un local din centrul orașului. Vizita la atelierul de turtă dulce am lăsat-o la sfârșit.

A șasea oprire Sânzieni și Poian

După vizita în Târgu Secuiesc am avut o altfel de vizită să zicem privată în satul Poian. Dar cu această ocazie am vizitat Sânzieni o localitate cu atestare din 1332 și monumentele istorice biserica catolică construită în 1401 și fortificată cu ziduri de apărare în următoarele secole, precum și biserica istorică romano-catolică din Poian

A șaptea oprire Zăbală

La întoarcere spre locul de cazare din Covasna am traversat din nou Târgu Secuiesc și ne-am oprit în Zăbală un loc destul de renumit din punct de vedere turistic. Ar fi câte ceva de vizitat și aici dar 2 obiective din anumite motive care nu țin de mine nu s-au mai putut vizita. Unul ar fi muzeul etnografic ceangăiesc (am ajuns după ora de închidere) În acest muzeu exponatele sînt reprezentate dintr-o colecție de artă populară a maghiarilor din Moldova și despre viața cotidiană a comunităților de ceangăi.

Următorul loc la care am fost dar nu s-a putut vizita din cauza unui eveniment privat a fost Castelul Mikes din Zăbală. Castelul este privat dar a fost amenajat și pentru cazare și s-a oferit ocazie și vizitatorilor s-o admire deci castelul se află într-un circuit deschis turistic pecum castelul Bran. Conform booking o noapte pentru 2 persoane în Zabola Estate ar costa 600 lei (simulare data de mâine) Cam ce oferă Zabola Estate se poate vedea aici :

zabola.com

Ajuns acolo am intrat la recepție (o clădire separată la poartă) și am primit toate informațiile necesare. Doar o vizită costă 25 lei/persoană cu ghid, se poate vedea castelul, anexele, tot domeniul cu zona verde, lacurile, altele. Am intrat scurt pe aleea care duce spre castel și vreo 6-7 câini de vânătoare alergau spre mine, dar nu să mă mânânce, pur și simplu se jucau????

În Zăbală am mai putut vedea Biserica reformată calvină din secolul XIII și biserica ortodoxă din lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Cam asta a fost cu minicircuitul am ajuns pe întuneric înapoi la locul de cazare. WM rog acest video la început

youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 12.10.23 22:36:40
Validat / Publicat: 12.10.23 23:30:28

VIZUALIZĂRI: 505 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Muzuel Hasman Pal din Cernat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.10.23 23:29:53]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[12.10.23 23:51:32]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

AZEAUTOR REVIEW
[13.10.23 07:37:57]
»

@webmaster: mulțumesc

Michi
[14.10.23 08:06:25]
»

@AZE: Astăzi e ziua în care citesc reviewuri despre locuri pe care nu că nu le-am vizitat dar nici nu am auzit de ele, ca de ex. circuitul de 8 zile făcut de Mprofeanu. Măcar atât mai pot face, să citesc reviewuri interesante ca acesta. Am trecut prin Tg. Secuiesc şi Sf. Gheorghe la o vizită la sora mea în Bacău pe alt drum decât cel obişnuit dar habar nu am avut ce împrejurimi interesante au.

AZEAUTOR REVIEW
[14.10.23 10:38:32]
»

Sărutmâna, mulțumesc pentru ecou și vot.

Este uluitor câte locuri poți descoperi dacă te abați puțin din drum, mai faci câte o ocolire. De multe ori constat că observ locuri despre care nu se găsesc nici măcar informații de bază pe undeva (nu este cazul în acest articol dar am întâlnit alte cazuri în alte locuri). Trebuie doar alocat timpul necesar.

Și așa cum am povestit într-un ecou anterior am încă foarte multe pete albe pe harta personală ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂ'Musai de văzut' în împrejurimile Covasnei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068398952484131 sec
    ecranul dvs: 1 x 1