ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.06.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe meleaguri covăsnene

TIPĂREȘTE

Am profitat de o ofertă venită din partea serviciului şi am ales la sfârșitul lui august-început de septembrie 2013 să petrecem trei nopţi în oraşul-staţiune Covasna, locul celor 1000 de izvoare. De la Bucureşti până în oraşul Covasna sunt 225 km pe care am ales să îi parcurgem pe ruta Bucureşti – Târgovişte – Culoarul Rucăr-Bran – Braşov – Covasna, cu opriri la Cheile Dâmbovicioarei şi Cetatea Râşnov.

În drum spre Covasna se trece şi pe lângă Mestecănişul de la Reci, rezervaţie naturală, precum şi Lacul Reci, pe malul căruia se află un complex turistic. Câteva clipe de odihnă pe malul acestui lac albastru sunt binemeritate.

Oraşul-staţiune e destul de mic, în mare parte format din cartiere de case; câteva microbuze circulă drept transport în comun. Traficul e redus, predomină o atmosferă liniştită. În centrul oraşului se află o serie de hoteluri (Covasna, Cerbul – care arată foarte bine, Căprioara) şi câteva pensiuni. Râul Covasna străbate oraşul şi Parcul Central. În acest parc sunt câteva statui, un foişor cu izvor de apă minerală – Izvorul Elvira, un izvor pe malul râului. Plimbările prin parc şi pe faleza de pe malul râului sunt relaxante. În Parcul Central se află Balta Dracului, monument al naturii, o combinaţie între un izvor mineral şi o emanaţie de gaze mofetice. Pe str. Rakoczi Ferenc, aproape de centru găsiţi Centrul de Informare Turistică, unde se pot obţine informaţii şi ceva broşuripliante utile. Pe strada Petofi Sandor parcă se află una din mofetele tradiţionale din Covasna, şi anume Mofeta postvulcanică Bradocz. Este interesant aspectul exterior: o casă tradiţională joasă şi o curte generoasă. Mofetele sunt emanaţii de bioxid de carbon, benefice pentru anumite probleme de sănătate. În cadrul Spitalului de Cardiologie se află una din cele mai mari mofete din lume.

Am urcat în partea de sus a staţiunii, unde se află Spitalul de Cardiologie, Hotelul Clermont, Hotel Bradul şi Campingul Covasna. Legătura între centrul oraşului şi Spitalul de Cardiologie se face de către un tractoraş cu vagoane, 5 ron.

Din faţa Hotelului Clermont pleacă traseul de 3 km al mocăniţei covăsnene (6 ron adulții). În timpul sărbătorilor locale cele 3-4 vagoane deschise circulă tractate de o locomotivă cu aburi (CFI 764-243,90 cp, Budapesta, 1911), iar în restul timpului de o locomotivă diesel. După 3 km şi o pauză de 15 min garnitura se întoarce. Circulă între Clermont şi Planul Înclinat (Şiclău – o minune a tehnicii inaugurată în 1890; distrusă 90% acum, se mai văd doar urmele şinelor). O alee betonată, cu bănci, şerpuieşte pe lângă linia ferată îngustă pe cel puţin km, loc de plimbare pentru pacienţii de la cardiologie şi pentru turişti. Am urcat câţiva km şi pe drumul ce ajunge la Comandău (după Planul Înclinat se termină asfaltul), pe alocuri se deschid câteva peisaje frumoase. Pe la jumătatea traseului parcurs de Mocăniţă este un indicator către o cascadă; comic a fost faptul că noi credeam că denumirea Vizeses afişată e numele cascadei – am aflat apoi că e traducerea în maghiară a termenului “cascadă”. Tot din zona Hotelului Clermont se poate face traseu spre Cetatea Zânelor (am văzut o hartă).

Am făcut, pe parcursul unei zile, un minicircuit în zonă. Am plecat spre localitatea Zăbala, unde în centrul satului se afă o biserică fortificată. Te poţi plimba în jurul fortificaţiei circulare; turnul înalt domină peisajul. Pe un drum la dreapta, pe lângă biserică, se ajunge la domeniul Mikes. Am văzut şi câteva porţi secuieşti tradiţionale. În sat se află şi un Muzeu etnografic ceangăiesc pe care nu l-am vizitat.

După câţiva kilometri facem dreapta spre Ghelinţa, pentru a vedea Biserica fortificată romano-catolică, monument UNESCO. Este ridicată în 1245 în cinstea sf. Imre în stil romanic târziu. Restaurată, cu spaţii bine îngrijite la exterior, era din păcate închisă. Nicăieri nu era afişat vreun anunţ privind locul unde găsim cheia, nici ţipenie de om în preajmă, aşa că nu am putut intra. Am admirat-o din exterior şi prin câteva creneluri. În faţa intrării este amplasat un bust, al lui Szent Laszlo. Am citit pe Internet despre pictura extraordinară din interior pe care sper să o văd cu altă ocazie.

Am urmat şoseaua spre Târgu Secuiesc, apoi E574 către Oituz. La un moment dat am intrat pe o bretea la stânga, spre Lemnia. Pe dealul Sf. Mihail, în mijlocul cimitirului, se află o superbă biserică catolică fortificată. Ridicată la sfârșitul secolului al XV-lea, deservea locuitorii satelor Lemnia și Mereni, fiind plasată între cele două localități. Turnul clopotniță se termină cu o cupolă în formă de bulb, de stil baroc. Turnuri de apărare semicirculare întăresc zidurile fortificației. Complexul religios era, de asemenea, închis. O alee străjuită de plopi formează un fel de tunel din șosea până sus pe deal.

Următorul obiectiv a fost biserica fortificată din Sânzieni. De factură romano-catolică, a fost ridicată în secolul al XV-lea și are hramul “Sf. Duh”. În categoria monumentelor istorice este inclusă și superba incintă fortificată, de formă ovală, înconjurată de patru bastioane cilindrice. Urcând, prin cimitir, pe dealul de lângă biserică avem o vedere de ansamblu a complexului fortificat.

Din Sânzieni am ajuns din nou în Târgu Secuiesc unde, în centrul orașului se desfășura Târgul de toamnă. Foarte frumosă arhitectura clădirilor din centrul vechi. Pe o scenă evoluau diverse formații, târg cu produse tradiționale, diverse obiecte de vânzare: ceramic pielărie, textile etc.

După un popas pe malul Lacului Reci ne-am reîntors în orașul Covasna. În toate satele se vindeau cartofi, fiind deja început de septembrie; mulți localnici aveau mici gherete la poartă unde făceau kurtoskolacs, acea spirală de cocă dulce ce se topește în gură (6 ron cel mare și 4 ron cel mic) și pâine cu cartofi (10 ron). În centrul Covasnei am băut o limonadă cu ghimbir foarte bună.

Ne-am întors la București pe varianta Brașov-Cheia-Vălenii de Munte oprindu-ne la Prejmer (superb) și Mănăstirea Cheia.

Pentru relaxare, timp de 2-4 zile, orașul-stațiune Covasna este o destinație ideală.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 21.06.14 19:25:22
Validat / Publicat: 21.06.14 20:33:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COVASNA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8880 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Locomotiva pe aburi - Covasna
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Mihai18
[26.09.15 15:51:46]
»

Frumoasă stațiunea, bun și reviewul. Un FB pe merit, mai ales fotografiile. Am fost de 2 ori până în prezent, dar nu am reușit să vizitez cât dv. Felicitări.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[27.09.15 11:47:58]
»

@Mihai18 - Mulțumesc pentru lectură și vot. A fost o minivacanță de relaxare totală. Nu am alergat să vizităm „n” obiective turistice, doar ce s-a nimerit să fie în cale. Plimbarea cu „mocănița” Diesel până la Șiclău (Planul Înclinat - din care a rămas doar o urmă) a fost drăguță. Și orașul în sine e liniștit și te îndeamnă la relaxare și odihnă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
FANDANGO
[23.04.16 15:42:00]
»

@tata123 -

Interesant review-ul si util in acelasi timp

Voi pleca in zona saptamina viitoare si ma interesa care este atmosfera in Tirgu secuiesc fata de noi cei din regat ca sa zic asa.

Am citit tot felul de chestii, ca nu vor sa vorbeasca romaneste, ca se fac ca nu stiu ce ii intrebi, chestii de astea.

Sunt adevarate?

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[25.04.16 08:52:37]
»

@mahmud - Mulțumesc pentru lectură și aprecieri. Și eu mai am în plan o incursiune în zona Covasnei... mie mi-a plăcut orașul și zona. Nu am întâmpinat probleme de nici un fel.

E puțin „ciudat” într-adevăr să fii în România și să auzi persoane pe stradă vorbind într-o limbă străină. Dar atunci când aud limba română au răspuns în română. Idem și la Târgu Secuiesc: am cumpărat o înghețată de la dozator - am fost întâmpinați cu un salut și întrebare în limba maghiară, dar în momentul când am cerut în limba română mi s-a răspuns în limba română. Nici la supermarket nu am avut probleme. Acum câțiva ani la Miercurea Ciuc ne-am cazat la o pensiune unde doar proprietarul știa limba română, doamna casei cunoștea doar câteva cuvinte românești, dar s-a purtat exemplar la micul dejun. Depinde probabil de oamenii pe care îi întâlnești.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[28.11.16 20:12:09]
»

@tata123: superbonus

webmasterX
[20.11.17 10:39:16]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «'Musai de văzut' în împrejurimile Covasnei» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, FANDANGO, Mihai18, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ'Musai de văzut' în împrejurimile Covasnei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054596900939941 sec
    ecranul dvs: 1 x 1