ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Cernat Covasna, locuri de vizitat

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Localitatea Cernat din județul Covasna a fost unul din locurile vizitate cu ocazia minicircuitului în care mi-a plăcut mult. Obiective de vizitat, muzee, biserici, clădiri, cetate, cascadă, peisaje frumoase, cam astea le poate oferi Cernatul. Și ce este mai important se găsesc locuri de cazare confortabile în localitate.

Unde se află Cernatul și cum ajungem

Pe drumul național DN11 între Brașov și Târgu Secuiesc vom trece prin localitate. Este ultima localitate întâlnită până la Târgu Secuiesc. Doar că acesta se întinde mai mult la stânga spre munții Bodoc. De acolo ne putem deplasa mai departe spre Icafalău sau Cetatea Ica, pentru toate astea servește drumul comunal DC4.

Obiectivele de vizitat sînt marcate și pe harta GPS ului, deci folosind un dispozitiv sau telefon vom găsi ușor obiectivele. O parcare în zonă nu este deloc o problemă.

45°57′01″N 26°02′07″E sînt coordonatele geografice a comunei.

Despre Cernat, istorie și altele

Cernat este o comună care se află la partea estică a munților Bodoc, pe cursul râului Cernat. Altitudinea localității deasupra mării este de 565 m. 3321 locuitori avea la ultimul recensământ din 2021 (2022). Comuna Cernat este alcătuit din Cernatul de Jos, Cernatul de Sus, Icafalău. Din punct de vedere etnic majoritatea vorbește ungurește dar sînt și români cel puțin 50 persoane, este și biserică ortodoxă în sat. Confesional reformații sînt la putere (cca 60%), urmează romano catolicii (cca 30 %) ortodocși, babtiști, alții.

În zona unde se află acum Cernat s-a locuit în epoca bronzului, în epoca fierului descoperindu-se obiecte din aceste perioade. Pe urmă se menționează obiecte găsite din epoca dacică și pe urmă medievală. Prima atestare documentară datează din 1332. Oficial de atunci se consideră că există localitatea. Pe malurile Cernatului s-au descoperit ruinele unei biserici romanice și sus pe dealuri deasupra răului și văii Cernatului a existat cetatea medievală Ica.

Obiective de vizitat în Cernat

Muzeul Haszmán Pál

Un prim obiectiv important pentru care vin majoritatea turiștilor aici este Muzeul etnografic Haszmán Pál. Înțeleg că acest muzeu face parte din Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, ca o unitate externă. Vizita muzeului îți cam răpește din timpul liber se pot socoti din start așa între 1.5-2 ore, poate chiar mai mult. Muzeul s-a deschis în 1973 pe domeniul conacului Gyula Damokos, naționalizat pe acea vreme. Colecția a fost adunată de către familia pedagogului Haszmán Pál. Tematica muzeului este arhitectură populară, etnografie, știință și tehnică, artizanat, artă decoratică, istorie. De și s-a mai scris despre muzeu aș dori și eu s-o descriu în alt articol așa cum am văzut-o eu în secțiunea dedicată acesteia pe AFA.

Cetatea Ica

Un alt obiectiv important este Cetatea Ica sau cel puțin ce a rămas din ea. Se va ieși din Cernat ul de Sus și la indicatorul spre Icafalău nu se va vira către această localitate ci se va circula înainte. Se va termina și asfaltul dar imediat va apare și singurul turn rămas din cetate.

Cetatea Ica a fost construită din inițiativa localnicilor în secolul XIII cu un rol defensiv în perioada în care otomanii încercau să cucerească tot. După ce a trecut pericolul turcesc cândva în secolul XV, cetatea a fost părăsită și a intrat în paragină. Avea mai multe turnuri dar a supraviețuit doar acest turn vizitabil, dar și acesta a fost degradat și ulterior renovat în scopuri turistice.

Turnul se numea de fapt Turnul Ciunt doar că existau niște legende medievale prin care am aflat despre eroul legendar Ica care apăra cetatea și zona, după el s-a numit obiectivul. Ar mai fi existat doi cocoși fioroși care păzeau niște comori și un morar care a încercat să scoată un bolovan din zidurile cetății și i s-au uscat mâinile așa instant...

Revenind la realitate cetatea a fost construită pe o șa de versant și datorită reliefului era mai mult lungă decât lată. Avea dimensiunile de 200 m lungime și 10 m lățime. Din punct de vedere turistic avem turnul sudic renovat și în care ne putem urca. Din punct de vedere arheologic au rămas doar ruine din restul cetății dar fragmente putem observa și noi dacă căutăm în direcția unde au fost zidurile cetății.

Din momentul în care am observat turnul am ajuns și la baza versantului și o bifurcație de drumuri. Locul este marcat și se va urca pe o cărare abruptă dar pe un calcar nealunecos, se va trece și un podeț peste râul Cernat. Durata urcării de la bază este de 10 minute. Acolo ne întâmpină ruinele fostului zid și turnul frumos renovat de o înălțime de cca 25m. O poartă la bază este larg deschisă și ne îndeamnă la urcare. Scările din lemn sînt bine întreținute dar foarte abrupte, se necesită atenție la urcare și coborâre. Penultimul nivel se poate escalada printr-un tunel foarte strâmt pe scări de piatră. La ultimul nivel scările sînt din nou din lemn. Terasa turnului înconjoară acesta și este acoperită. Pe ferestrele terasei putem admira împrejurimile de la poalele munților Bodoc. Toamna încet-încet își intră în drepturi iar pădurea se colorează încet.

Cascada Ica de la baza cetății am găsit-o tot cu ajutorul indicatorului. Dacă nu exista panoul o puteam rata, de și zgomotul făcut ne însoțea pe cărarea către cetate. La fel se traversează podețul și observăm o clădire/cabană din chirpici în paragină cu ușa doborâtă la pământ. În dreptul acestei clădiri se află cascada ascunsă pe sub copaci. Nu este de dimensiuni mari, nu este absolut spectaculoasă dar ne încântă ochii. Ar fi așa de o înălțime de 3 m în trepte iar lungimea de cca 5-6 m.

Băile Malom Feredő sînt niște băi amenajate la baza versantului unde se află cetatea lângă pârâul Cernat, este un loc amenajat local pentru localnici. Amenajarea constă într-un singur bazin mare de cca 25x10-12 m (estimare) cu adâncime crescătoare. Împrejurul este placat cu lemn, pe o parte există 2 cabine de schimb și bănci de stat pe ele. La momentul vizitei bazinul era golit, locul părăsit, mai lipseau ceva elemnte din pavaj dar nu părea să nu fie funcțională în sezon.

Bisericile

Biserica fortificată din Cernat este cel mai important obiectiv din această categorie. Biserica este de confesiune reformată și este înconjurată de fragmente din fosta incintă fortificată iar după modelul multor lăcașe de cult turnul clopotniță este detașat de nava bisericii nu este lipită de acesta așa cum sîntem obișnuiți să le vedem.

Ansamblul fortificat s-a construit/adăugit/dezvoltat în secolele XIV-XVI în stil arhitectural gotic. Nu avem date exacte cu anii preciși ce și când s-a făcut. Știm exact că forma din prezent a primit-o între anii 1680-1700 cu elemente arhitecturale renascentiste. În 1836 a avut loc un incendiu iar cu ocazia renovării bisericii s-au pierdut toate elemnetele gotice.

Zidul de incintă și-a făcut treaba foarte bine cu ocazia asediului tătarilor din 1658 și 1661, toți locuitorii satului au supraviețuit refugiindu-se între aceste ziduri.

De remarcat din obiectele găsite în interior orga construită în 1872 de către constructorul de orgi Kolonits István. Amvonul sculptat din piatră este opera lui Bernáld János din 1700. Masa din marmură de la altar este donată de către familia martirului Dominici Damokos. În rest interiorul este relativ simplu nu prea mai sînt alte elemente decorative.

Turnul coloptniță are 20 m înălțime și se află printre cele mai înalte din zonă. Și turnul are istorie, în 1830 la un trăsnet a luat foc și a ars, s-au topit inclusiv clopotele. Turnul din prezent este făcut în 1835. Am văzut ușa turnului larg deschis și am intrat. Sfoara clopotului atârnă până jos, dacă trăgeam de el sunau clopotele :). Am văzut scările și m-a tentat o urcare până în turn. Dar nevăzând pe nimeni în jur să-l întreb dacă e permis sau nu (poate s-a lăsat deschis pentru aerisire) și observând că treptele nu se află în cea mai bună stare am renunțat.

Biserica romano-catolică din Cernat a existat încă de la începutul înființării localității. Doar că nu arăta așa, la început era din lemn pe urmă din piatră și zidărie. Dacă biserica reformată a scăpat la invazia tătarilor acesta din urmă a fost distrusă în 1558. S-a renovat/refăcut atunci dar biserica actuală a fost construită în 1844. Poartă hramul Schimbarea la față a Domnului. Se află la drumul principal către Cernatul de Sus.

Biserica ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost construită în anul 1872 și se află la DN11 în locul bisericii ortodoxe din lemn construite în 1793.

Conacele

În anii 1800 s-au construit multe conace pe aici. Unele s-au degradat, altele au fost întreținute, renovate. Într- unul din conace funcționează chiar Muzeul Etnografic Haszmán Pál. Acesta a fost conacul Damokos.

Alte conace vizibile în comună sînt :

conacul Damokos Dénes (sec 18), Damokos Mihály (1844), Damokos Cseh (1838), Damokos Eperjessi (1840), Sándor István (1860), Bernald Kuria (1820), Molnár Sándor (sec 18), Kelemen Gábor (1859) .

Unele conace se pot admira chiar din drum la altele se necesită ocolire, căutare. Am văzut și noi câteva în sepcial cele care erau la drum.

Cazare

Având în vedere că se află la drum 3 locuri de cazare am putut vedea din exterior. Un loc ar fi Pensiunea Enikő cu o simulare de preț de pe un sait de specialitate de 270 lei, Pensiune Kovács 130 lei, Pensiunea Hanna 150 lei, Casa de oaspeți Imado 180 lei (acesta din urmă nu se află la strada principală ci în apropierea muzeului.

Cât despre locuri de servit masa, am văzut 2 localuri. Lângă prima Rizotti Pub&Pizzeria am parcat când m-am dus să vizitez biserica reformată iar cealaltă locație Richtim am văzut-o la DN11.

Recomand vizita în localitate, WM rog acest video la început, mulțumesc

youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 15.10.23 21:35:50
Validat / Publicat: 15.10.23 22:20:18

VIZUALIZĂRI: 1046 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Cetatea Ica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.10.23 22:01:46]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

doinafil
[16.10.23 18:35:52]
»

Mi-a plăcut turnul Ciunt, filmările (de pe „youtube” și a ta) și pozele sunt interesante, au arătat cât de laborioasă este structura lui, atât cea din piatră cât și cea din lemn, mai ales la partea superioară!

Mi-a plăcut și biserica de confesiune reformată, cu masa și amvonul ei construite din piatră! (P40, 41, 42) Am remarcat și „îmbrăcămintea” cărților de rugăciune aflate pe pupitre, frumos cusută, ca și mileurile care acoperă balustrada și celelalte piese de mobilă!

Felicitări pentru poze, dar și pentru informațiile detaliate despre cum se ajunge acolo și despre ce se poate vizita în zonă!

AZEAUTOR REVIEW
[16.10.23 20:44:06]
»

@doinafil: Bună seara și mulțumesc pentru vizită și vot. Mă bucur că v-au plăcut pozele și descrierea. Poate ajungeți acolo o dată cu ocazia unei excursii sau circuit.

mprofeanuPHONE
[17.10.23 12:52:25]
»

@AZE: Foarte interesant acest articol ce prezintă o localitate veche mai puțin cunoscută dar cu atâtea obiective turistice de vizitat. O cetate cu un turn frumos renovat ce oferă minunate priveliști, o mică cascadă, un bazin folosit de localnici în sezon, un muzeu despre care voi afla într-un alt articol, biserici deosebite, mi-a plăcut cum arată cea reformată, .... Tot să vizitezi, este la 50 de kilometri de Brașov, sigur voi ajunge pe acolo vara viitoare. Trebuie să mai revăd zona...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, doinafil, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ'Musai de văzut' în împrejurimile Covasnei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071210861206055 sec
    ecranul dvs: 1 x 1