GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vacanta in insula Creta , Day 3, duminica 18 sept - Excursia, cu vaporul, la Sissi
Am cautat vaporas pentru plimbarica pe mare, majoritatea ofereau excursii in intervalul 12-17, nu mi-a comvenit foarte tare, atunci era cel mai fierbinte soare si pe langa asta dra mea cam trebuia sa-si faca somnul de frumusete, probabil facusera ei un riguros studiu de piata si asa le-a dat. L-am amanetat pe El Greco, in defavoarea Vaporului Piratilor (Black Rose) dupa care am suspinat sincer atat eu si (mai ales) dra, era un vapor din acela de poveste, vopsit frumos cu rosu su negru, din "lemn" si cu tot felul de detalii interesante, pretul era insa mai mult decat dublu per total. Mai putin interesantul,
El Greco, intamplator avea in echipaj doi membri de nationalitate romana, si mai intamplator unul era chiar din judetul Valcea, stabilit in Creta de prin '94. Ne-am comversat putin, ne-a povestit ca se simte acut criza, ceva turisti ar mai fi dar prefera distractiile mai ieftine, multi dintre ei practica "bautul" ca sport de baza... "pantofari" cum le zic eu, nu inteleg cum poti da niste bani sa mergi intr-un loc, absolut minunat, si tu sa stai toata ziua la piscina resort-ului si sa bei... ma rog... fiecare cu motivele si preferintele proprii, n-am nimic cu viata oamenilor, pe mine m-a impresionat inca din avion, inainte sa aterizez, abia asteptam sa se faca dimineata sa o "iau la picior".
Traseul vaporului parea interesant: iesit din port si mers in stanga jumatate de ora, la St. George's Bay ii spun ei (grotele care se vad de pe apa), nu l-am gasit pe harta, oricum, spre Anissaras, apoi intors spre Hersonissos, prin larg si mers o ora pana la Sissi, ca identificare punc aveti zona unde incepe sa coteasca autostrada spre interiorul insulei, spre Neapoli (care autostrada, pana atunci mergea aproximativ pe faleza). De la Hersonissos pana la Sissi, pe uscat, nu-s mai mult de 15km (masurat cu Wikimapia), daca stiam... o luam pe jos :)
Prima oprire s-a facut la 25-30min de la ridicarea ancorei, la grote, am facut baie jumatate de ora, foarte placut, refuz si acum sa constientizez ce adancime avea apa. In zona era destul de pustie faleza inalta, cateva resort-uri, de multe stele probabil, apartamente tipic grecesti inconjurate de o abundenta multicolora de flori, mi-ar fi placut sa stau in pustietatea aceea dar ameteam uitandu-ma de jos in sus la scarile de fier forjat presarate de-a lungul falezei (5-10m inaltime), nu as fi vrut sa ma uit si de sus in jos. Aveau construite pontoane la baza stancilor, probabil si pentru barcute dar erau mai mult pe post de plaja. Deci peisaj dragut pe aici, am fost usor dezamagita ca nu ne-am apropiat mai mult de zona pesterilor, asa cum erau fotografiati turisti pe panourile de prezentare de la plecare, din port, dar niciunul din cele 4-5 vase care plecasera, frumos incolonate, la 12, nu s-a apropiat prea mult. Ne-am bucurat sa-l admiram peindelete pe frumosul vas al piratilor, mult mai bine decat daca am fi fost pe el probabil, deci a fost inca un castig pana la urma. Escursia a fost 15 euro de pers, dra gratis, frigarui de porc, suc si vin incluse (si pungile de voma evident, dar sa nu scarbim audienta cu detalii nesemnificative).
Dupa aceasta prima oprire, am degustat frigarui (foarte bune) &CO si asezat (lesinat) fiecare printr-un colt, dupa puteri, nu ma intelegeti gresit, excursia foarte placuta, mai putin pentru unii mai slabi de stomac si mai ales de ureche interna, adica dra si cu mine, din fericire ea a reusit sa adoarma dupa vreo 15 min, am culcusit-o in loc comod, la umbra si a dormit vreo doua ore, mi-a dat mie timp sa bolesc in continuare, vreo ora pana am ajuns la minunatul Sissi.
Vaporul nu-i de mine, mi-e clar, in celelalte situatii am mai dat vina ca eram "cu burta" dar acum m-am lamurit definitiv, marea era cat de calma se putea, restul oamenilor pareau sa se simta bine... numai eu eram verde.
Sissi m-a salvat la timp din fericire, am avut impresia ca este o insula dar se pare ca nu, doar un satuc pescaresc simpatic, insirat pe o singura strada principala. Soacra mea a cumparat de acolo cei mai incantatori struguri pe care i-am mancat vreodata, pe cei albi cu boabe mici abia i-am terminat, in doze mici, in doua zile, erau groaznic de dulci, am concluzionat ca este posibil sa fie un soi din care se fac stafide (erau si fara samburi).
Pe la Sissi s-a plimbat Buni (15-20 min cu achizitionat struguri cu tot), eu am ramas de paza la vapor, caci dra a mai dormit inca o ora dupa ce am ajuns, oricum inca imi tremurau picioarele si nu mi-ar fi priit plimbarea. In scurt timp m-am lamurit ca doarme lemn, mi-am facut curaj si m-am aruncat in "balta", apa era deosebit de placuta desi intrarea/iesirea destul de dificila, pe stanci (maxim 1m deasupra apei), am inotat initial in jurul vaporului, dupa ce a venit soacra sa pazeasca dra m-am avantat si in ape mai putin tulburi dar si mai reci (adica mai departe de port unde erau probabil ceva urme de gasolina si apa cam tulbure).
Port-ul de la Sissi este defapt un golf destul de inchis, in partea opusa portului (loc in care pot sa parcheze 5-6 vaporase de max 150 pers fiecare) se afla o plaja foarte simpatica, mica, cocotat pe stanca la 2m deasupra nivelului marii, dar cu o intrare in apa deosebit de lina in primii 3-4 m si cu nisip foarte fin pe fund, acolo se jucau cativa copilasi desi mie mi s-a parut apa sensibil mai rece (datorita inchiderii golfului probabil) decat cea din jumatatea dinspre port (de la locul unde erau parcate vapoarele pana la plaja asta, canalul avea 50m, spre interior latimea era aproape dubla).
Dupa ce s-a trezit dra, am tras colacul pe ea si am aruncat-o in apa, fara prea multe intrebari, era pacat sa piarda asa o baie, am traversat-o pana la plaja micuta, i-a placut mult nisipul fin, apoi am iesit sus pe dig, batea un mare vant dinspre larg dar am strabatut repede cei 60m pana la intrarea in gradina unui resort de 4 stele, pe care il descoperisem eu. Terasele lui, deosebit de inverzite, coborau pana in mare, in zona portului. Acolo a fost la fel de impresionata, ca si mine, de flora si de arhitectura tipic greceasca (cu numai o stea in plus fata de micutul nostru hotel din Hersonissos).
O parte a gradinii avea separeuri create din barne de lemn pe care se impleteau felurite flori, cu leagane din panza (se puteau ca - 40 euro bucata) sau fotolii cu perne comode, copaci foarte inalti si umbrosi, nu mai retin de ce feluri, o vegetatie mai mult decat impresionanta si o liniste asemenea. Mi-a parut rau ca nu am putut fotografia dar nu aveam cum sa iau si aparatul foto in dinti la traversarea inot, poate ne ofera prietenul Google cateva imagini (gasit, Wikimapia spune ca ar fi acesta, din punctul meu de vedere seamana doar vag, dar eu am vazut probabil doar o mica bucata de curte, mai bine vedeti pozele din zona portului cu ajutorul Wikimapia-panoramio, selectati la Map type). Am traversat gradina si am ajuns la un drum, parea sa ocoleasca golful cu portul si sa ajunga exact la vaporasul nostru, totusi mi s-a parut cam lung si asfaltul cam frigea la talpi, nici cu timpul nu stateam grozav, cand plecasem de la vapor, cu dra, mai aveam doar jum de ora pana la plecare (am zis ca doar traversam la plaja si inapoi, apoi am vrut sa-i arat si gradina si ne-am lungit) asa ca m-am gandit sa o iau pe scurtatura... adica... prin apa :)
Am intrat frumos pe la "coada" portului (aici se si inchide marea, este uscat) si am luat-o la inot spre vapor... ei... din nou matematica din mine m-a prins la inghesuiala, ce estimasem eu a fost departe de adevar ca distanta (vreo 200m reali), incercam sa nu ma gandesc cate zeci de metri de apa aveam sub noi sau in jurul nostru. Am inotat, adica ma tineam cu mainile de colacul fetei (sa o tin langa mine si sa pastram directia) si dadeam vitejeste din picioare, pe langa malul opus portului, pentru ca realizam ca nu e bine sa inot pe langa vapoare, nici sa intru printre ele sa ies pe mal (iesirea fiind aproape imposibila datorita malului inalt, specific porturilor) si mai realizam ca era ora de plecare iar vapoarele, venite odata cu noi (cele ce plecasera impreuna cu noi din portul Herssonisos, altele nici nu erau) se cam pregateau sa plece si ele, nu as fi vrut sa le incurc cumva :) Unul din ele chiar a plecat, eu facusem mai bine de trei sferturi din distanta si m-am tras frumos pe o stanca langa malul opus (in dreptul teraselor hotelului vizitat), am asteptat sa-si termine manevrele si sa iasa din port si apoi am bagat sprint si ma rapid catre vaporul nostru, traversand astfel si pe latime, caci incepeau sa ridice ancora cam toate...
Deci... mama iresponsabila ca mine nu cred ca mai gasiti curand dar jur ca nu mai fac altadata :)
Mi-am amintit cum ne faceau cu mana de pe mal sau din vapoare, diverse persoane, in timp ce traversam, si eu ii explicam fetei cum ca nu trebuie sa ia mainile de pe colac pentru a le intoarce salutul, nu vroiam sa-i explic de ce, pentru ca riscam sa se panicheze, cred ca atunci am realizat si eu in ce prostie mare am intrat...
Asa... am urcat pe vapor, picioarele mi-au tremurat pana sa cobor la destinatie, si ceva vreme dupa, si de la efort dar mai ales de la emotii, starea s-a mai alternat cu... utilizarea pungutelor din dotarea vaporului. Mi s-a parut ca a durat o vesnicie drumul spre portul Hersonissos, vasul se legana in toate partile, tot incercam sa-i explic domnisoarei ca ce frumosi sunt muntii, uite casele, pana m-a doborat si pe mine, am lasat-o pe Buni sa aibe grija de ea si de pungile ei, eu mi-am vazut de ale mele (de pungi adica) si ma rugam sa treaca cat mai repede si ultimul sfert de ora, jurandu-mi ca nu ma mai urc vreodata intr-o ambarcatiune, decat eventual vre-un colac...
Ajunse pe tarm ne-am revenit rapid, seara a decurs foarte frumos, ne-am imbuibat cu minunatele bucate prestate de Dimico si ne-am dus la odihna sa fim fresh a doua zi pentru o noua aventura... in Heraklion (link Day 4)
Daca ati pierdut sirul, aveti link-uri cu celelalte episoade:
Day 0+1, joi 15 sept - Drumul spre Creta si vineri 16 sept - Primele impresii despre hotel si ambianta...
Day 2, sambata 17 sept - Leneveala, plaja, cunoasterea regiunii...
Day 4, luni 19 sept - Fortul venetian si Muzeul naturii cretane
Day 5, marti 20 sept - Excursia "Creta necunoscuta"
Day 6, miercuri 21 sept - Agios Nicolaos, Elunda
Day 7, joi 22 sept - Muzeul etnografic, in aer liber, Lychnostatis
Day 8, vineri 23 sept - Finish&Conclusions, o mare valurita ca de poveste
Bonus (daca ati citit cuminti) Food&Shopping :)
Trimis de AndreeaG in 29.09.11 17:16:02
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AndreeaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Minicroazieră Hersonissos - Sissi (sat pescăresc), HERSONISSOS" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2013 Hersonissos-Sissi -- Minicroazieră pe Marea Mediterană — scris în 17.03.14 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ