GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Clopotele din curtea Mănăstirii Trei Ierarhi, Iași
Anexă la reviewul Mănăstirea Trei Ierarhi, Iași al colegei Iulianic (vezi impresii), cu referire la P13-15, clopotele din curtea Mănăstirii
P13 (Iulianic) -Trei clopote rămase din cele 8 ale vechii clopotnițe Trei Ierarhi și o variantă a stemei Moldovei din sec. al XVII-lea.
-De la 1640 și până la demolarea sa, în 1886, turnul-clopotniță al bisericii a adăpostit primul orologiu public din Țările Române și opt clopote de diferite mărimi.
Trei din acestea sunt expuse în curtea Bisericii Trei Ierarhi/Muzeul Medieval Trei Ierarhi, Iași.
-Clădirea din spatele clopotelor a fost prima tiparniță din Moldova, deschisă la 1643, apoi prima Instituţie a Seminarului Teologic din Iasi, mutat la Socola unde, din perioada comunista este Spitalul de Psihiatrie, apoi după 1989 a funcționat la Școala Normala Vasile Lupu si acum are o locatie proprie, în apropiere de Școala Normala Vasile Lupu.
Clopotul mic (pentru că e mic, este așezat în față) a fost returnat la turnătoria Mitropoliei în anul 1817 după altul mai vechi (se pare, adus de la Biserica Domnească). Pe el stă menționat, „Întru cinstirea Sf. Ierarh Nicolae...” .
Clopotul din spate/stânga, este clopotul returnat în 1817 după altul din 1774, la turnătoria Mitropoliei și adus la Muzeul Medieval în anul anul 1954 de Patriarhul Justinian, așa cum se menționează pe el.
Clopotul din spate/dreapta, este vechiul clopot de 1,3 tone, coborât din turnul Catedralei mitropolitane Iaşi din cauză că era crăpat. Datează din anul 1829, din vremea mitropolitului Veniamin Costachi, „turnat ca prinos pentru Moldova şi pentru a întări buna stare a acestui pământ“, aminteşte textul inscripţionat pe el.
Cele trei clopote expuse în curtea Mănăstirii Trei Ierarhi din Iașisunt rămase din 8 câte a avut clopotnița Mitropoliei, după demolarea acesteia în anul 1886.
Iașul de poveste!
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Iașul de poveste
Trimis de mihaelavoicu in 21.01.23 13:38:59
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.15969571 N, 27.58438378 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mihaelavoicu: Clopotele din curtea bisericii sunt una din pozele pe care le-am postat independent la reviewul lui Iulianic. Cu siguranta dacă apucam sa fac o excursie serioasă la Iasi cu soțul său nepoata, le- ași fi aflat povestea chiar dacă nu la nivelul tau excepțional de documentare.
@Michi:
”dupa review se scrie: "ai fost acolo? Incarca foto din aceasta excursie" iar cand am vrut sa postez pozele nu am fost lăsată. Poate textul se adresează exclusiv autorului reviewului.
Mai demult orice utilizator putea încărca foto la review-ul unui alt autor. Însă am primit „plângeri” — mai multor autori nu le-a convenit acest lucru.
Astfel că, de mai mult timp NU SE (mai) POT încărca fotografii la review-ul unui alt autor
Cine dorește să încarce poze, o poate face în 2 moduri
- fie inițiază, la rându-i, un review
- fie încarcă pozele neatașate niciunui review.
-
Vom verifica și corecta linkul la care faci referire, mai sus
@webmaster: Mulţumesc, s-a rezolvat în urma telefonului tău. Pozele s-au încărcat fără text şi nelegate de reviewul cuiva.
Da, într-adevăr era o problemă
- se puteau încărca poze neatașate
- însă nu se puteau adăuga text foto (descrieri ale acestora)
--
Mulțumită sesizării, am putut sesiza problema — cine știe de când era acolo, neobservată (încărcare foto neatașate = apar mai rare) — și am putut-o repara
Mulțumiri, Mama Michi
@mihaelavoicu: Câtă istorie se ascunde în spatele unor obiecte!
P. S. Bustul lui Mihai Eminescu din curtea bisericii Trei Ierarhi aparține unui absolvent al Universității de Arte "George Enescu" din Iași care a avut drept lucrare practică de licență bustul marelui poet. După absolvire a donat statuia bisericii Trei Ierarhi, ținând cont de faptul că Eminescu a locuit în chiliile mănăstirii de aici între anii 1874-1875, pe când era revizor școlar.
Numai bine!
@tata123 ????: Mai ceva ca un detectiv!
Mulțumesc pentru informația cu autorul bustului Eminescu, că mult mi-am mai bătut capul să-l aflu. Eu fac niște albume și acum voi merge la albumul cu Eminescu și voi completa autorul.
Numai bine!
@mihaelavoicu: ???? Adevărate săpături.
Și că să fie treaba completă, iată și numele autorului: Ovidiu Ciubotaru, absolvent al universității menționate anterior. Bustul a fost solicitat de mitropolitul Moldovei și Bucovinei de atunci - Daniel, donat de autor și amplasat in 1997, apoi în același an binecuvântat de Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic de Constantinopol. Înaltul ierarh se afla la Iași în octombrie 1997 pt a primi titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universității "Alexandru Ioan Cuza".
Numai bine!
@tata123 ????: În curtea Mitropoliei se află Biserica vechii Mitropolii. Asa ii spune Vechea Mitropolie. Nu se vizitează dar are în pridvorul deschis, câteva mozaicuri cu vizita Patriarhului Bartolomeu I la Iași.
Mulțumesc încă odată!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2023 Biserica 'Sfinţii Trei Ierarhi' - Iaşi, giuvaer pe harta lumii ortodoxe — scris în 20.01.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2012 Ce NU puteti vedea la Biserica Trei Ierarhi — scris în 03.03.12 de vadra din IASI - nu recomandă