GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O parte din Paradis
De cativa ani buni ma tot gandeam ca ar trebui sa ajungem si noi la Hateg, la Manastirea Prislop… Renumele acesteia si a mormantului Parintelui Arsenie Boca a facut inconjurul lumii, pelerini de peste mari si tari calcandu-i pragul iar noi, la cateva aruncaturi de bat cum se spune, ne tot gaseam de lucru si de drumuri, neincluzand aceasta destinatie. De data asta, cum Intalnirea AFA a avut loc la Cincis, am pus in capul listei manastirea, planificand-o dupa ce am luat in seama sfaturile lui dragos, ale mariei 55 si ale lui cami roth carora le multumesc inca o data. Stiti cum s-au potrivit? Nu exista un moment mai bun!!! Am sa incep insa cu o scurta istorie a manastirii, pentru care m-am inspirat, desigur din istorisiri care mai de care … gasite pe net. Altfel parca nu are niciun farmec...
Asezare
Manastirea Prislop se afla situata la 13 km de orasul Hateg si la 16 km de municipiul Hunedoara.
Zona pe care este amplasata manastirea se afla la o altitudine de 580 m in Muntii Poiana Rusca, intr-o poienita parca asezata de Dumnezeu pentru aceasta destinatie. Peisajele sunt mirifice, si probabil ca aceasta impresie se accentuaza spre sfarsitul primaverii cand toata natura s-a trezit la viata. Prin curtea manastirii trece
paraul Silvas, un afluent al Streiului care strabate la randul sau satele aflate in josul manastirii, Silvasul de sus si Silvasul de jos.
Istorie
Manastirea in sine a fost construita in urma cu mai bine de 500 de ani, in secolul al XIV lea de parintele Nicodim, venit din Tara Romaneasca unde ctitorise alte doua manastiri, Vodita si Tismana. Mai tarziu, in 1530, dupa moartea lui Moise Basarab, domnitorul muntean, fiica acestuia, Domnita Zamfira se refugiaza aici foarte bolnava fiind. Legenda spuna ca dupa ce a baut din apa ce curgea acolo s-a vindecat, acest miracol facand-o sa ramana la manastire si sa devina al doilea ctitor al acesteia. La sfarsitul lucrarilor Domnita Zamfira daruieste bisericii manastirii Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului, lucrul cel mai de prêt pe care il are si acum Manastirea Prislop. Mormantul acesteia se afla in pronaosul bisericii.
Unul din staretii manastirii, Ioan de la Prislop a fost timp de 20 de ani (1585-1605) Mitropolit al Transivaniei.
De atunci istoria manastirii a fost foarte zbuciumata, incepand cu incendierea sa in anul 1762 si izgonirea calugarilor ortodocsi aflati acolo, apoi supunerea catre Biserica Greco-Catolica timp de doua secole, asta pana in octombrie 1948 cand revine la cultul crestin ortodox. O luna mai tarziu, in noiembrie, este adus la manastire Parintele Arsenie Boca, considerat a fi al treilea ctitor al Prislopului, datorita reorganizarii si pictarii acesteia de-a lungul celor 41de ani in care a fost staret si duhovnic. Sub obladuirea sa si datorita minunilor pe care le face de-a lungul anilor prin vindecarea oamenilor care vin sa se roage, stralucirea si renumele manastirii fac incojurul tarii.
Din 1976 Prislopul devine manastire de maici, iar in 1991 in incinta se deschide si Seminarul Monahal Sfanta Ecaterina. Multe din maicutele si elevele de aici se ocupa cu pictarea icoanelor pe sticla.
Drumul
Asa cum am spus in introducere, Prislopul se afla foarte aproape de Hateg si municipiul Hunedoara. Eu am venit pe acesta din urma, si dupa ce am intrat in Calan, “orasul cu palate” la un moment dat am gasit un indicator la dreapta cu manastirea Prislop.
Drumul este destul de bun, cu multe serpentine si destul de ingust iar in apropiere de manastire devine usor dificil datorita lucrarilor ce se desfasoara acolo pentru largirea sa. La capatul acestui drum gasiti imediat in dreapta o parcare ce mi s-a parut destul de incapatoare, in trepte, iar mai apoi, in fata manastirii, o alta parcare cu restrictie insa...
Pareri personale
Citind si informandu-ma, asa cum am mai spus, de la cativa colegi de sait, nu am luat dupa mine decat doua sticle pentru apa. Nu am luat flori desi mi-as fi dorit, nu m-am oprit la multitudinea de dughene intalnite in drum unde puteai cumpara icoane in diferite marimi ale parintelui, obiecte de cult, langosi si gogosi (daca ati fi vazut in ce praf se vindeau toate acestea) si bine am facut deoarece le-as fi luat degeaba (poate obiectele de cult nu). Florile esti rugat sa nu le mai aduci, sau daca totusi o faci va trebui sa te intorci cu ele sau sa le schimbi cu altele aflate acolo.
La intrare in partea dreapta dupa ce treci pe sub cupola portilor vei gasi un magazin din care poti cumpara, orice obiect ti-ai dori de la icoane, sfesnice, cruci, cruciulite, iconite, matanii, etc pana la simplele lumanari, la prêt unic de 0,50 lei.
Indreptandu-te spre mormant, vei pasi intr-o poiana strajuita de culmi molcome, cu brazi semeti si multe flori (deocamdata erau in ghivece, probabil aduse de cedinciosi). Aleea de acces care o strabate are in partea stanga niste cladiri micute, proaspat varuite si/sau vopsite, probabil unele din chiliile in care isi duc traiul maicutele.
Avansand catre biserica, in dreapta, ascunse de un deal se mai afla niste contructii a caror destinatie nu o pot spune pentru simplul fapt ca nu o cunosc, dar as emite ipoteza ca adaposteste Seminarul.
Urmand drumul aleii pietrite, la un moment dat o luam in stanga, moment in care zarim si paraul Silvas (sau Silvut). Mergand pe firul acestuia ajungem in dreptul bisericii, aflata pe partea dreapta, si a locului de aprins lumanarile in stanga. Tot acolo este amenajat si un loc de unde se poate lua apa, limpede si foarte, foarte rece. Mai este tot in partea dreapta un foisor mare, in care nu am urcat.
De laudat faptul ca pe tot acest drum sunt amplasate numeroase bancute pe care poti sta si admira frumusetea locului.
Incepand din acest moment incepe urcusul catre cimitirul maicutelor si mormantul parintelui. Nu sunt motive de panica pentru cei care merg mai greu, nu este exagerat de mult de urcat, exista o balustrada de care se pot sprijini, si mai sunt si bancute. La capatul acestui urcus drumul curge drept, dupa care urca din nou si se pot vedea pe partea stanga crucile din cimitirul maicilor, cu mormintele pline de flori. In capatul acestuia in partea superioara, sunt doua banci, apoi o mica terasa, unde acoperit, se afla Mormantul Parintelui Arsenie Boca.
In partea stanga a crucii se afla asezata foarte discret o maicuta, care probabil mai aseaza cate una alta pe acolo, iar in exterior, spre iesirea de pe aceasta terasa sta un preot care ii miruieste pe cei care s-au rugat.
Nu am vazut jandarmi, pentru simplul motiv ca nu era nevoie de ei, in fata noastra, la mormant nefiind decat 4 persoane. Acest lucru ne-a permis sa ne putem reculege si ruga in voie in fata crucii.
De aici drumul continua sa urce pana la pestera sapata in stanca de un calugar ce poarta numele de Pestera Sf Ioan.
La coborare am avut sansa ca, in timp ce scriam acatistele care se introduc in doua cutii aflate in fata intrarii in biserica impreuna cu o suma modica la latitudinea fiecaruia conform datinii, am avut deci sansa ca sa inceapa slujba, ceea ce ne-a oferit oportunitatea de a putea intra in biserica care pare mult mai mare in exterior.
Concluzii
Ca sa concluzionez inainte de a incheia, pot spune cu mana pe inima ca cine va pasi pragul Manastirii Prislop isi va gasi, pentru cel putin o perioada linistea sufleteasca de care are atata nevoie, va simti credinta emanata parca de iarba, brazi, linistitea in care se aude doar susurul paraiasului care curge bland, figurile blande ale maicutelor care te saluta cu zambetul pe buze, blandetea preotului de langa mormant, simplitatea micului cimitir, sfiosenia tinerilor de la Seminar pe care ii poti intalni pasind tacuti, cu capul plecat, si tinand la subsuoara carti, mici icoane pictate probabil atunci, servete brodate, si multe altele.
Nu am inteles de ce este interzis sa faci fotografii pe toata intinderea domeniului manastirii, pentru ca e pacat ca aceste frumuseti sa ramana ascunse sau doar in mintea celui care le vede. Cteva cadre insa tot am tras, si sper ca voi fi iertat, pentru ca sunt sigur ca Dumnezeu sau Sfantul Parinte Arsenie m-ar fi lasat sa fotografiez acest colt de rai, acest mic paradis pe pamant. Credeti-ma pe cuvant, macar o data in viata merita sa mergeti acolo, si nu trebuie facut un fel de "must see"din asta. Doar atat trebuie inteles: daca vrei sa simti ca esti mai aproape de Dumnezeu, incearca la Manastirea Prislop...
Trimis de iulian68 in 25.03.16 18:03:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HAȚEG [HD].
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.63166454 N, 22.85028800 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitari pentru articol, Iulian.
Din pacate de cand a devenit un business cu adevarat comercial, Prislopul s-a degredat. Eu cunosc locul acesta de cand mormantul parintelui nu era amenajat iar vizitatorii erau putini. Chiar si debadada de astazi, cine vrea sa gaseasca un colt de liniste il va gasi si nu e nevoie de asta sa stai la celebra deja coada de la mormantul parintelui Boca. Si noi am fost duminica dar nu voi mai posta. Am scris anul trecut si m-am cam saturat. Nejustificata intr-adevar interdictia de a forografia in padure!
Iar tonetele de pe drum ar trebui rase. Sunt niste impostori si hoti care eludeaza legea.
@Dan&Ema: Ai perfecta dreptate! Și eu as dărâmă tot din drumul ala! Dar am fost foarte norocos ca nu am prins aglomerație, ca nici eu n-aș fi stat la coada. Te poți ruga de oriunde, nu e musai sa te lipești de cruci! Și nici atmosfera pe care am prins-o eu nu cred sa fie la fel cu aceea în care e puhoi de lume...
@iulian68 - un binemeritat SB! Si totusi, te poti ruga de oriunde, este adevarat, dar incarcatura spirituala de acolo este altceva!
@maria55: Ai dreptate Maria, asa am simțit și eu!
Mi-as dori si eu sa ajung acolo si probabil ca voi face asta tot asa incercand sa prind o perioada fara multi mai mult sau mai putin pelerini.
Sa-mi fie cu iertare, dar asa cum spune si @maria55 te poti ruga oriunde si daca vrei sa ajungi acolo cred ca minunile se pot infaptui oricand, nu este nevoie de evenimente special.
Mi-as dori sa ajung nu pentru a astepta o minune ci doar pentru a cinsti amintirea cuiva si a trai niste clipe deosebite asa cum spune si @iulian68 ca a trait.
Cat despre tot comertul de acolo iarasi sa-mi fie iertat este cu acordul tuturor si probabil ca in afara comerciantilor au multi altii de castigat.
Daca nu se dorea tot acel comert era usor de interzis. Felicitari din tot sufletul pentru un articol de suflet iar pentru poze sper sa fii iertat.
In acest weekend am fost si eu in cateva locuri in care nu am avut voie sa fac poze. Singurele locuri unde m-am codit sa fac poze au fost bisericile (dar vreo 2 tot am facut).
@mishu: Îți mulțumesc pentru aprecieri și tare rău îmi pare ca ai ratat aceasta intalnire. Iar la Prislop iti doresc sa ajungi cat mai curând!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 Arsenie Boca, Prislop și Securitatea — scris în 08.04.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Mai facem ceva si pentru suflet — scris în 28.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Oct.2021 La Părintele Arsenie, pe timp de pandemie — scris în 18.10.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Reculegere la Manastirea Prislop — scris în 19.08.18 de Oana07 din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- May.2018 Chemarea spre acest colț de paradis a fost făcută de glasul inimii — scris în 06.05.18 de adriananicoleta din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Mănăstirea Prislop, pelerin la mormântul Părintelui Arsenie Boca — scris în 17.02.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- May.2016 O calatorie din suflet, pentru suflet — scris în 09.05.16 de dianagiurgiu din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ