ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2015
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 06.05.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumul la Mormantul Parintelui Arsenie Boca - trairi, trairi, trairi...

TIPĂREȘTE

Buna dragilor... vreau sa va impartasesc cateva impresii despre vizita la mormantul Parintelui Arsenie Boca de la Manastirea Prislop. Am plecat in data de 28 martie 2015, la ora 04.00 pe traseul Curtea de Arges - Ramnicu Valcea - Sibiu - Hateg - Manastirea Prislop.

Am mers pe Valea Oltului dupa care la intrarea in Sibiu la al doilea sens giratoriu, am urcat pe Autostrada Sibiu - Orastie, urmand indicatorul A 1 de Nadlac sau Deva. Autostrada este beton, nu era prea circulata asa ca i-am dat talpi. Citisem undeva ca trebuie sa urmez indicatorul de Hateg, insa am tot mers si nimic iar la un moment dat voiam sa ies de pe autostrada undeva la Sebes, crezand ca nu mai apare Hateg insa, am tot continuat si am vazut si indicatorul de Hateg. Am facut dreapta si am intrat pe DN-ul spre Hateg. Aici am urmarit pe indicatoare localitatea Silvasu de Sus si iar apoi Manastirea Prislop... sunt multe indicatoare... deci nu trebuie sa intrati in Hateg... Am urcat pe drumul ingust si aflat in lucru, iar la un moment dat, dupa ce am ajuns pe un platou, drumul s-a blocat. Un politist ne-a facut semn sa parcam pe o pasune in dreapta unde erau circa 200 auto, lucru pe care l-am si facut... Ulterior usor, usor am mers pe jos spre manastire cca 1 km... afara ploua, drumul fusese stricat de sapaturi... pe stanga si dreapta parcate autocare si masini... deci era de "vis", insa gandul ca mergem la mormantul Parintelui Arsenie ne-a intarit... pe drum sunt amplasate gherete din lemn unde se comercializeaza in special flori in ghivece dar si alte obiecte religioase si nereligioase, precum si langosi, mititei etc. Noi am ajuns la ora 8.30 si credeti-ma erau sute de oameni care veneau la mormant... nu am vazut asa ceva de cand sunt... numai la televizor la moartea lui Stalin sau Kim Ir Sen am vazut atata lume... Am ajuns la manastire si acolo... FULLLLLLL de oamenii, in biserica manastirii nu aveai loc, sa aprinzi lumanari nu pteai, iar ca sa ajungi la mormant... in fata noastra era o coada de circa 1000 de oameni... nu glumesc... Ne-am asezat frumusel la coada si asteptam marea intalnire... Coada fusese deviata printr-o gradina... fiindca pe aleea amenajata coborau zeci de oameni... Cand stateam la coada, a venit un jandarm care s-a postat la urcarea pe alee, pentru a nu mai lasa pe altii sa urce fara sa stea la coada... insa, priveam cum tineri si smecheri il pacaleau si urcau fara sa stea la coada... nu eram dezamagit, mi-am spus ca a sta la coada este un beneficiu, a suporta ploaia si statul in picioare este ca o zi de post, un miiiiic sacrificiu pentru a ajunge la mormant... Am stat oameni buni circa 5 ore jumate la coada... dupa care am ajuns la mormant... unde am stat 3 secunde... dupa care am vizitat pestera Sf. Ioan de la Prislop aflata la circa 100 m mai sus, sapata in stanca...

Este o senzatie aparte sa ajungi la mormant, sa traiesti clipa care te incearca la gandul ca acolo este ingropat parintele Arsenie Boca, un sfant al timpurilor noastre. Degeaba mergeti cu ghivece si flori la mormant, calugarul sau maicutele de acolo, nu va lasa sa le asezati, asa ca... macar le atingeti de cruce si le saditi in gradina voastra... La coborare, voiam sa iau o sticla de apa de la izvorul manastirii aflat langa locul de aprins lumanari insa la cei 200 de oameni care se inghesuiau nici gand, si am plecat pe jos la masina.

Dupa ce am ajuns, ne-am urcat si hai sa mergem spre casa... insa... blocaj total. Nimeni nu mai urca si cobora, drumul fiind blocat total. Am stat 2 ore si jumate in masina pana drumul a fost deblocat... abia atunci am putut pleca...

Oameni buni, ce vreau sa va spun prin acest mesaj... este o totala dezorganizare in acest loc, incepand de la autoritatile locale, politie, jandarmerie si biserica... Drumul este varza si ingust pana la manastire... politistii lipseau cu desavarsire ca sa dirijeze si sa fluidizeze traficul... jandarmii in loc sa ordoneze multimea, ne imparteau in tarcuri ca pe oi... iar la un moment dat lumea se inghesuia ca sa treaca de prima poarta a jandarmilor, astfel ca cei care stateau 5 ore la coada erau impinsi de cei care veneau pe margine si intrau peste rand... mizeria era la ea acasa prin gradina manastirii... nu mai spun de noroi... totul era un haos... nu era o ordine... puteau sa faca o cale de acces pentru urcare si alta pentru coborare... toti se ingramadeau si rezultatul era o nebunie totala. Am fost la manastire a Barsana si la alte manastiri, insa totul era ordonat, aranjat... Cred ca aceasta manstire trebuie denumita ca obiectiv de interes national, trebuie drumul construit pe doua sensuri si largit, un sens de urcare si un altul de coborare, prin locuri diferite, la urcare spre mormant jandarmii ar trebui sa coordoneze multimea de la formarea cozii, politistii sa fie prezenti non-stop mai ales la acea parcare improvizata de unde nu mai puteai sa iesi... si apropo de parcarea manastirii, este ffffffffff. mica, iar alta lipseste cu desavarsire la miile de masini.

Daca mergeti cu auto din dotare, aveti grija unde-l parcati, sfatul meu este sa il parcati cu fata spre coborare, altfel nu mai plecati de acolo. La plecare, am vazut sute de masini, mii de oameni, zeci de autocare si microbuze, cred ca sambata au fost circa 10.000 de oameni.

Va dau un sfat, daca mergeti sambata sau duminica, inarmati-va cu MUUUUULTA rabdare, este haos, nebunie, mii de oameni si masini... cred ca in cursul saptamanii nu este asa, sau dimineata devreme... daca aveti intrebari va raspund cu mare placere... iar ca o concluzie a acestui review... mergeti la mormantul Parintelui Arsenie Boca, este o piatra de incercare si o traire desavarsita... insa dezorganizarea si mizeria oamenilor incearca sa anuleze aceste lucruri...


[fb]
---
Trimis de george777 in 29.03.15 21:34:34
Validat / Publicat: 29.03.15 22:40:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HAȚEG [HD].

VIZUALIZĂRI: 22088 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (george777); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[29.03.15 22:08:46]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Prislop [Hunedoara]" (deja existentă pe sait).

krisstinna
[30.03.15 17:09:45]
»

Eu am fost in cursul saptamanii la manastire si am fost foarte incantata. Nu am stat mult la coada, a fost o buna organizare. Stiam ca daca duci un ghiveci cu flori trebuie sa il lasi acolo, in semn de multumire. E adevarat ca unii oameni aveau doua ghivece, unul pentru a- l lua acasa.

Lucien
[08.09.16 12:53:59]
»

@george777: Am fost la mormântul Sfântului de la Prislop în august 2016, deci la un an și jumate de la experiența ta. Surprinzător, sau nu, și noi am fost pe vreme de ploaie. De fapt, surprinzător sau nu, ploua numai în zona mănăstirii. Cum ne-am depărtat câțiva kilometri de mănăstire, ploaia a încetat. Explicația există: Sfântul a vrut să ne spele de păcate.

În rest, așa cum știi: drumul mizerabil, în reparație pe mulți kilometri. Cu multă atenție dar și cu puțină bunăvoință din partea Sfântului, reușești să treci cu jantele și planetarele întregi. Partea bună este că nu era așa de multă lume. Am stat la rând vreo 10 minute... sau or fi fost mai multe, dar cucernicia m-a învăluit și nu am observat trecerea timpului. În rest, habotnicie cât cuprinde.

Fotografiatul și filmatul sunt interzise la Mormânt și în biserică, lucru care pe mine mă deranjează foarte tare. Oare ce au de ascuns? Am fost în lăcașuri de cult ortodoxe și catolice orânduite de oameni mult mai deștepți. La Vatican poți fotografia cât te țin picioarele (exceptând Capela Sixtină). Așa că am făcut o rugăciune Sfântului și am trecut peste interdicția asta. Sper să fac și eu un review și să puteți vedea fotografii și video de la mormânt în curând.

În biserica de mare de piatră am putut intra numai până în pridvor sau pronaos. Nu mi-am dat seama pentru-ca mai încolo era întuneric beznă, întunecime din care m-a apostrofat o măicuță văzând că-mi fac de treabă cu aparatul foto. Mi-a spus și motivul: acolo ar fi picturi făcute de Sfântul. Bezna minții.

Nu am vazut mizerii pe jos, era doar noroi natural. Florile, la fel cum ai zis si tu, erau la mare cinste. Personalul monahal de la Mormânt zicea însă că Sfântul nu are nevoie de flori. Oare ce anume i-ar trebui? Chiar dacă era multă lume, dar nu așa de multă încât să se calce în picioare, mi-a plăcut că oamenii se mișcau liniștiți, uzi complet sau mai uscați sub umbrele, fără să se îmbrâncească așa cum am vazut la TV la alte manifestări duhovnicești de anvergură. Nu mi-a plăcut că trebuia să stau jumătate de oră în ploaie ca să cumpăr niște lumânări de la magazine situate departe de biserică. Sau poate că ar fi trebuit să stau...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
george777AUTOR REVIEW
[08.09.16 13:07:23]
»

@Lucien: Salut, am citit mesajul tau si îmi dau seama ca nu s-au schimbat prea mult lucrurile la manastire. Cineva a facut o statistica la banii care se învârt in jurul acestei manastiri, e vorba de cateva milioane de euro însă nu se vede nimic. Conducerea manastirii nu cred ca are vreo legatura cu credinta, mai degraba cu bussines-ul fiindca sunt la pamant cu organizarea, cu amenajarile etc. Mergi la Bârsana si o sa vezi credința transpusă şi în fapte...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
george777, krisstinna, Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Prislop [Silvașu de Sus]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052211046218872 sec
    ecranul dvs: 1 x 1