GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In Maramures am fost cu trei ani in urma (sa fie oare patru? ), cu aceeasi gasca din fiecare concediu, plus sau minus o familie, doua. Au mai fost opriri (pe la Certeze, celebrul sat plin de palate ale maramuresenilor plecati la munca in strainatate, facut celebru de Pro Tv, la Barsana, la Borsa, dar extraordinar mi s-a parut la Sapanta, acolo am aflat parca adevaratul spirit al locului, dar mai ales al oamenilor, printre crucile din cimitirul vesel, dar si la manastirea Sapanta, care pe atunci era nou construita.
Ratacisem ore in sir prin cimitir, cumparasem palincuta si alte produse traditionale de la localnici (si la Sapanta e plin de magazinase de suveniruri) si cautam o pensiune unde sa mancam ceva cu specific local. Asa am ajuns pe o straduta, paralela cu albia unui rau. Acolo am gasit indicatoare catre manastire si ne-am zis, conform unei"ziceri"des folosite in gasca noastra ca"daca tot am ajuns acolo"ar fi pacat sa nu mergem sa vedem despre ce este vorba.
Intr-un luminis in mijlocul unei paduri de stejari batrani un acoperis de biserica maramuresana intepa cerul. In jur... pustiu. soare, padure, lemn... O cladire austera, partea din jos construita din piatra, partea de sus din lemn. Mai tarziu aveam sa aflam ca Biserica a fost construita de mesterii din Barsana, dupa planurile unui foarte mare arhitect (imi cer de o mie de ori iertare, dar nu-mi amintesc numele lui) si ca are cel mai inalt acoperis construit din lemn din Europa (daca tin eu minte bine 70 de metri).
slujbele se tineau atunci intr-un fel de demisol captusit cu caramida, mobilat auster cu cateva strane, asternut cu scoarte tesute in casa. Ne-a impresionat o scara cioplita in intregime din trunchiul unui singur stejar.
Mai tarziu am intalnit cateva maicute, mai ca ne era jena de voia noastra buna estivala si, mai ales, de tinuta noastra cam nepotrivita.
Amintirile imi sunt acum usor estompate, a trecut ceva timp, dar a ramas in amintirea mea, alaturi de Cimitirul Vesel si de Memorialul de la Sighet, unul dintre locurile cele mai interesante pe care le-am vizitat in Maramures.
Trimis de irinuca* in 27.07.10 21:25:49
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SĂPÂNŢA [MM].
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinuca*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.98303900 N, 23.70048500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
manastirea se numeste PERI si e cea mai inalta constructie din lemn din Europa... am vizitat-o si eu acu doua saptamani...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2021 Un colț de rai — scris în 16.03.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 O locatie unica in LUME... — scris în 15.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Mănăstirea Peri din Săpânța, Maramureș, cea mai înaltă biserică de lemn din lume — scris în 15.05.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Dincolo de nori - Manastirea Sapanta-Peri, Maramures — scris în 28.09.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Mănăstirea Săpânţa-Peri — scris în 08.09.14 de dixi220 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Trup și Spirit - Mănăstirea Săpânţa-Peri — scris în 27.12.12 de Utube din ARAD - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Pelerinaj Maramures — scris în 24.09.12 de cojocaru a.* din TECUCI - RECOMANDĂ