ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Hai-hui prin Vrancea. Mănăstirea Mușunoaiele

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Da, știu, io-s omul cu mănăstirile! Dar, în cazul de față, ce să vă fac dacă cea despre care urmează să vorbesc e amplasată într-un loc de poveste? Trebuie să spun despre ea, să se știe, mai ales că amplasamentul merită, fiind cel mai mare așezământ monahal din Vrancea și cu o istorie ce-ncepe pe la 1675. Hm, ce ziceți, vă stârnesc interesul?

Iau tăcerea voastră ca pe o formă de acceptare așa că-ncep. Aveți un pic de răbdare cu mine, nu mă luați de la-nceput cu” Huoă!” , lăsați-mă să-mi fac numărul. Aaa, uitam , despre acest obiectiv am mai scris pe sait, în 2014 (vezi impresii), adică acum 10 ani în urmă. 10 ani, hm, ce i-aș vrea înapoi!

Cum se ajunge : 

Cel mai simplu, din Panciu, se merge spre Fitionești, cale de vreo 11 km. Apoi, din Fitionești se merge, drept înainte, vreo 18-20 de km, pe un drum forestier. Nu luați foc, drumul este bun-bun-bun și, în plus, aveți indicatoare care nu vă vor lăsa să vă rătăciți. Plus că drumul este , mai mereu, prin pădure deci, cu atât mai frumos.

Elementele notabile din apropierea Mănăstirii

Mormântul Ecaterinei Teodoroiu: În drumul spre Mănăstire veți găsi un indicator ce îndrumă spre mormântul Ecaterinei Teodoroiu,  eroină a Primului Război Mondial cunoscută pentru curajul și devotamentul ei. Aici este locul unde, efectiv, a căzut.  Mormântul său adaugă și o dimensiune istorică și patriotică excursiei, amintind de sacrificiul pentru libertate și dreptate. Să nu râdeți, suntem în suferință, noi, ca popor, la capitolul patriotism, iar asta e trist, mai ales în vremurile de astăzi.

Situl arheologic 'Cetățuia Mănăstioara': Acest sit arheologic oferă o privire în trecutul îndepărtat al regiunii, dezvăluind urmele unei cetăți vechi. Vizitarea acestui loc completează experiența spirituală și culturală, conectându-i pe vizitatori cu istoria și tradițiile locale.

 

Mănăstirea Mușunoaiele:

Scurt Istoric :

Mănăstirea Mușunoaiele se află situată pe valea Zăbrăuțiului, în comuna Fitionești, județul Vrancea, nu departe de Mănăstirea Brazi. Aceasta este închinată Adormirii Maicii Domnului și are o istorie ce se întinde pe mai multe secole, fiind un important loc pentru ortodoxia vrânceană.

Origini și Fondare : 

Așezarea monahală de la Mușunoaiele este legată de călugării care trăiau prin pădurile dese ale vremii. Tocmai desimea pădurilor îi ajuta să trăiască, feriți de năvălirile turcești sau ale tătarilor, care aveau o formă abruptă de turism, aducând grave distrugeri obiectivelor turistice de atunci și fiind cunoscuți cu un comportament necivilizat, motiv pentru care Europa nu-i prea voia de clienți.

Acuma, fiind ei așa de feriți, au ajuns să se simtă în largul lor, călugării, zic și au început să nu mai încapă în lăcașurile de le aveau. Potrivit documentelor, unii dintre viețuitorii Mănăstirii Brazi l-au rugat pe mitropolitul Teodosie al II-lea să ridice un schit pe valea Zăbrăuțiului , ceea ce s-a și întâmplat ,între anii 1675-1694, prin grija Episcopului Lavrentie al Romanului, un ucenic de seamă al Sfântului Teodosie de la Brazi.Acest a a pus temelia primului așezământ monahal, numit Mușunoaiele, echipându-l cu toate cele necesare vieții monahale și obținând și scutiri de taxe pentru schit, obiceiul vremurilor, cred că nici ANAF-ul de atunci nu funcționa chiar corect!

Constructii si construcții :

Prima biserică a Schitului Mușunoaiele, construită din lemn și închinată Adormirii Maicii Domnului, s-a deteriorat în decurs de un secol din cauza condițiilor meteorologice. În 1836, starețul Mănăstirii Brazi a decis construirea unei noi biserici, tot din lemn, finalizată între anii 1839-1840 și sfințită în 1841.

Dezvoltare și Prosperitate :

La mijlocul secolului al XIX-lea, în jurul anului 1845, obștea Schitului Mușunoaiele număra aproximativ treizeci de călugări, iar averea schitului includea șase clopote, odoare sfinte, podgorii și moșii , contabilul lor era fericit, balanța-i era pe plus.

Cum tot ceea ce e bine nu poate dura la nesfârșit, lui Cuza i s-a pus pata pe averile astea așa că a trecut la secularizarea averilor mănăstirești. De aia, în 1863, ANAF a trecut la treabă și astfel a sărăcit schitul, determinând împrăștierea călugărilor. Cei care au rămas au început să prelucreze lemn pentru a întreține biserica.

Perioada Comunistă și Rezistența:

În  1940, sub conducerea ieromonahului Evghenie Hulea, schitul a cunoscut o perioadă de renaștere. Părintele Evghenie, supranumit 'Sfântul de la Mușunoaiele' pentru verticalitatea sa împotriva comunismului, a fost arestat de două ori, în 1949 și 1958, și a murit în temniță în 1962. În 1959, schitul a fost închis de autoritățile comuniste.

Redeschidere și Restaurare :

Începând cu anul 1980, stăreția a început reparațiile și refacerea obștii monahale. După 1989, s-au pus bazele celui mai mare ansamblu monahal recent din Vrancea. Mănăstirea Mușunoaiele a fost redeschisă oficial în 1990.

Concluzie:

Mănăstirea Mușunoaiele este un simbol al spiritualității, rezistenței și renașterii. De la sihaștrii de odinioară la eroismul părintelui Evghenie Hulea, istoria acestei mănăstiri reflectă puterea credinței și capacitatea de a renaște în fața adversităților, cam la fel cum natura renaște permanent. Poate de aceea mănăstirea este amplasată în inima pădurii.

Cum spuneam, nu se ajunge ușor aici dar, dacă reușești, ești cu atât mai mulțumit, măcar pentru posibilitatea de a petrece ceva timp în natură, departe de zgomotul și agitația urbană. Pentru că, uitam să vă spui, nici semnal la telefon n-aveți, fiți liniștiți!

Închei, că vă era dor să plec, dar, nu înainte de a vă saluta, cu tot respectul, Haidi, pa!

  


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 05.06.24 09:56:58
Validat / Publicat: 05.06.24 11:55:01
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 316 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Mănăstirea Mușunoaiele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[05.06.24 17:09:47]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[05.06.24 17:58:13]
»

@webmaster: Treaba ta, îți faci belea cu mine și cu ce scriu! 😀

crismisPHONE
[06.06.24 07:14:55]
»

@Yersinia Pestis: Io-te-te!!! Ce surpriză!... Credeam că numai io știu de mănăstirea asta!...

Chiar înainte de sfântul lăcaș, pe dreapta, e o căsoaică, oarecum neterminată, îți cam dă senzația de cârpeală, fără nicio împrejmuire, doar cu vreo 2-3 stupi într-o parte. Acolo locuiește o rudă (prin alianță; genele mele își declină categoric apartenența). Omul și consoarta lui au lucrat prin Italia, s-au cam săturat de străinătățuri, așa că de puțini ani s-au reîntors în patria-mumă. Cum au ajuns să stea la Mușunoaiele, în pădure - long, long story...

Ideea e că ne tot invitau pe la ei și noi tot nu prea ajungeam... Până acum vreo lună când, după o chermeză la Panciu, am zis: hai, dacă tot suntem prin zonă... Într-adevăr, drumul e foarte frumos (și bunișor), de Ecaterina Teodoroiu și de situl arheologic n-am știut, am remarcat însă pustietatea aproape totală, până la Mănăstire nu știu dacă am întâlnit 4-5 case. Am vizitat și Mănăstirea, desigur, dar am picat cam prost, tocmai se terminase slujba de duminică.

Pe urmă ne-am dus la neamuri, n-am mai avut scăpare. Neamuri care atunci când ajung prin civilizație, își fac și ele cumpărături, ca omul: semnalizatoare de îndepărtat ursul, chestii de-astea... Fiind o zi superbă de primăvară, chiar ne-au invitat: 'Haideți să facem o plimbare colo sus, pe deal, până la poieniță! ' Nu-nu-nu, mersi frumos, să fie la voi, acolo! De-abia încheiaseră povestea cu câinele pe care l-au scos din colții lupului...

Dar altfel, frumos, ce să zic?! Sper să rămână așa, frumos și cvasi-pustiu, ar fi păcat să pună oarecine sămânță de vile și viloaice pe valea aia minunată!...

Mitica49PHONE
[06.06.24 09:27:38]
»

@crismis:

Cât va rămâne pustiu și frumos, Dumnezeu știe. Sămânța construirii de proprietăți unde-i și, mai ales, unde nu e voie se pare că s-a instalat definitiv în gena noastră, sau cel puțin a unora.

Ca atare e bine de făcut vizite, nu numai aici, atâta vreme cât mai e un pic de iarbă pe ici pe colo.

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[06.06.24 12:40:54]
»

@crismis: Deci, numai mie mi se poate întâmpla să postez și io ceva de zic că rup gura cititorilor și ăia să fie satirisiți de meleagurile de fu vorba în propoziție!

În apărarea mea aduc faptul că în vă leat 2014 io am mai dat cu scrisul despre și anume frumosul lăcaș, web a făcut vraja care și dovedește că io nu mințesc!

Altfel, poveștile sunt identice, la vreo 9 km de mănăstire niște prieteni și-au făcut casă și iaz de pește. Pe 19 mai sarbatoriră ziua ei de naștere și-am fost chemați să năpădim. De-aicea și prelungirea vizitei noastre spre natură.

Acuma, sincer, mă bucur că n-am mințitără, să descriu cine știe ce frumușață de peisaj că mă batjocoreai de mi-era rușine să mai respir!

Sărut mâna de vorbe, de timp cherdut cu mine și de vot! Sunt fanul tău, îmi fac tricou cu @crismis! 🤗

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[06.06.24 12:47:46]
»

@Mitica49: Locația este în pădure, e mai greu de construit și, mai ales, de trăit acoloșa, zi de zi. Sunt câteva case, oamenii au loturi de folosință până în pădure, de regulă livezi, zona nu e vreo “părăseală” vorba etniei de conlocuiește cu noi.

Pădurea va fi, veșnic, frumoasă și, ca orice frumusețe, e greu de stăpânit! De fapt, ever, natura-și va face paritățile și va domina, ceea ce e foarte bine!

Mersi că mă băgași în seamă, mereu am spus că-mi place să vorbesc cu preopinenții! Zi bună!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.06.24 14:35:40]
»

@Yersinia Pestis: Natură și spiritualitate! Ehe, acum 10 ani ai primit puține voturi la articolul dedicat mănăstirii Mușunoaiele, dar de la useri valoroși Complexul monahal și biserica cea nouă și făloasă sunt mai bine închegate și așezate ca acum un deceniu.

Așa cum scria și @crismis, am aflat ceva nou: zona unde se află monumentul ridicat pe locul primului mormânt al Ecaterinei Teodoroiu (1917-1921) - pe Valea Glodului, lângă satul Fitionești. Obeliscul din beton pe care îl vedem azi este situat pe o bretea a DJ 205J, la vreo 3 km distanță de șoseaua județeană (din câte observ pe GoogleMaps), fiind ridicat în 1983. Cu ocazia centenarului Tudor Vladimirescu din 1921 trupul eroinei este strămutat cu onoruri militare la Târgu Jiu în Piața Mare (unde în 1936 este ridicat un mausoleu - vezi P07 din articolul: vezi impresii).

Un alt monument închinat Eroinei de la Jiu se află la circa 1 km distanță de satul Muncelu, la marginea DN 2L ce merge la Soveja. Structura sub forma unei coloane a fost amplasată în 1972 (deși demersuri au existat încă din perioada interbelică; la fel și la Fitionești) și marchează locul unde sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu a fost lovită de gloanțele inamicilor la 22 august 1917.

Mulțumim pentru prezentare.

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[06.06.24 17:50:46]
»

@tata123 🔱: Despre Monumentul de la Muncelu am scris prin februarie, în reviewul dedicat traseului Mărășești -Soveja, am pus și foto.

Traseul spre Mănăstirea Mușunoaiele este cu atât mai frumos cu cât oferă mai multe obiective de văzut. Este chiar ca-n vorba în care se spune că într-o călătorie nu destinația e cea mai importantă cât drumul până acolo.

Acum 10 ani primeam voturi puține (nici nu m-am uitat) subiectul nu e unul de primă pagină. Nu cred că tu vei veni din București să vezi Mănăstirea. Dar, dacă viața te aruncă pe aste meleaguri, având, deci, prilejul ocaziei, poa’ c-o să vrei să vezi locația și, inevitabil, îți vei aduce aminte că io-ți spusei, primul, de ea.

Eu așa văd rostul AFA, sfaturi ale ălora de-au fost într-un loc frumos și zic și ălorlalți! Că, altcumva, qui prodest, doar așa, să ne lăudăm c-am fost undeva?!

Mersi că m-ai băgat în seamă, dar, nah, și subiectul meu fu incitant, nu? 😀

adso
[07.06.24 16:36:21]
»

@Yersinia Pestis:

Acum 10 ani primeam voturi puține (nici nu m-am uitat) subiectul nu e unul de primă pagină.

Las' că acu' ai primit mai multe. Cu 1.

Mie subiectul îmi place. Rău e că, din punctul meu de vedere, e imposibil de ajuns acolo, că n-am mașină. Dar sunt multe locuri în care nu îmi propun neapărat să ajung, dar despre care citesc cu plăcere. Mai ales dacă scrii tu .

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.06.24 17:55:28]
»

@Yersinia Pestis: Corect gândit și pus în pagină! Nu se știe când ajung în acea zonă, aș vrea să merg o dată la Soveja, să văd mausoleele din zonă, casa lui Moș Ion Roată, poate și vreo mănăstire.

Chiar dacă vizitele nu se concretizează, menționarea anumitor locuri sau evenimente îl stârnesc pe cititor să caute detalii. Exact așa s-a întâmplat cu menționarea primului mormânt al Ecaterinei Teodoroiu. „Săpăturile” informaționale m-au condus la materiale interesante = îmbunătățire cultură.

Să auzim de bine!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[08.06.24 04:59:14]
»

@adso: Ești amabil și elegant în exprimare ca de obicei și-ți mulțumesc pentru vorbe!

Review-urile mele nu-s despre locuri spectaculoase, aici vă citesc pe voi, care-ați hălăduit pe cele meleaguri egiptene, nemțești ori austroimperiale și pe unde oți mai fi fost.

Așa cum tu nu ai permis de conducere eu am o teamă paralizantă de avion sau vapor, deci, aria mea de vizitare se reduce exponențial. De-aia, spui io, mă mulțumesc să vorbesc despre locuri cumva modeste dar care, după ce le vizitezi, își arată farmecul.

Cât despre voturi, pe 9 iunie vin alea importante, cele de pe AFA sunt simbolice!

Week end plăcut să ai și, nu uita, votează responsabil! 😂 pe sait sau la urne !

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[08.06.24 05:39:50]
»

@tata123 🔱: Ca-n orice roman intriga atrage, când ea este incitantă interesul este cu atât mai mare!

Este adevărat că luptele din WWI de pe coclaurii vrâncenești au o aură aparte față de campania din 1916, aici, pe linia Oituz-Mărăști-Mărășești -Nămoloasa, trupele româno-ruse au rezistat atacului german, ba la Mărăști chiar le-au învins! De aceea moartea Ecaterinei Teodoroiu are o aură-n plus de eroism, față de cei căzuți pe frontul de la Turtucaia, de exemplu.

Vrancea are 4 mausolee dedicate WWI: Focșani, Mărășești-cel mai mare din țară, Mărăști-cel mai frumos, în opinia mea, e construit chiar pe locul unde s-au dat luptele, Soveja-mausoleu celebru pentru osuarul deschis și pentru faptul că aici sunt osemintele combatanților din armatele romana, maghiară, austriacă, dacă mai țin bine minte. Toate au o glorie a lor, o altă poveste față de cel de la Mateiaș, din poala Câmpulungului Muscel, unde soldații au rezistat , dar frontul a căzut. Aici, în Vrancea, frontul a ținut, celebrul “Pe-aicea nu se trece” a însemnat că, chiar dacă nu i-am înfrânt pe nemți, nici ei nu ne-au bătut, iar România a rămas o țară, chiar dacă redusă la Moldova și cu capitala în Iașiul prietenului @adso.

De fapt adevărații eroi sunt anonimii care-au murit pentru țara lor, mânați să lupte de niște politicieni tembeli, care nu au riscat nimic, ba chiar și-au făcut titlu de glorie din numarul morților!

Vino la Soveja, ai multe de vizitat: Mausoleul, Cimitirul German, Mănăstirea Dobromirna cu biserica construită de Neagoe Basarab, la schimb cu biserica “Stela” construită la Târgoviște de Vasile Lupu ca semn de pace după războiul muntenesc -moldovean, mănăstire unde a stat cu domiciliul forțat A. Russo când a și transformat boccetul de îngropăciune pentru cei de mor de tineri de la Negrilești în ceea ce avea să devină Balada Miorița. În Soveja vei putea vizita Poiana Punga sau Schitul de maici din intrarea-n Soveja. Soveja are povești frumoase, cum e cea legată de germanul dezertat în WWI care a stat ascuns la țăranii din sat și care a venit apoi, în vizită la cei ce l-au ajutat atunci până prin anii 1970, sau despre casele construite în 1943 cu prizonierii ruși după incendiul de-a ars satul.

Soveja, are în componență un sat Dragosloveni, care a fost format de colonia de prizonieri din Muntenia, prinși in razboiul muntenesc-moldovean dintre Neagoe Basarab si Vasile Lupu. Prizonierii ăia erau din zona Dragoslavele, din Argeș și de aceea satul unde erau ținuți se chema Dragosloveni.

Hm, e ciudat să vorbim despre Soveja într-un review dedicat Mănăstirii Mușunoaiele !

Sper însă că te conving că Vrancea merită vizitată iar poveștile ascultate!

Michi
[08.06.24 16:29:45]
»

@Yersinia Pestis: Punct ochit, punct lovit, al 20- lea vot, felicitări!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[08.06.24 19:18:12]
»

@Michi: Sărut mâna!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Michi, Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Mușunoaiele [Fitionești, VN]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080689907073975 sec
    ecranul dvs: 1 x 1