GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Dragomirna
Am vizitat Manastirea Dragomirna pe ruta Pensiunea Casa Vero (vezi impresii) – Biserica Sf. Ioan din Suceava (vezi impresii) – Dorohoi.
Manastirea Dragomirna este accesibila din Suceava pe mai multe variante. Cel mai scurt traseu rutier este cel pe DJ 208 D si DJ 208 U, care porneste din zona Itcani din Suceava. In numai 15 minute ajungem la poarta Manastirii Dragomirna. La intrare gasim cateva indicatoare si placi explicative despre obiectivul la care am ajuns.
Se poate spune ca Manastirea Dragomirna este o adevarata cetate cu ziduri puternice.
Iata cateva informatii despre Manastirea Dragomirna din sursa de informare a pensiunii unde am fost cazati:
”Ctitorie situata in comuna Mitocu Dragomirnei, din 1609 a marelui carturar si miniaturist Anastasie Crimca si a marelui logofat Lupu Stroici.
Ulterior, in anul 1627, din porunca domnitorului Moldovei, Miron Barnovschi, se construiesc masive ziduri de aparare, flancate de turnuri de aparare si contraforti care-i dau aspectul unei formidabile cetati.
Prin proportii si elemente decorative, Dragomirna reprezinta o noua etapa a arhitecturii moldovenesti.
Un prim element novator este turla foarte inalta si svelta. Printre alte elemente noi sunt fatadele din piatra bruta, pilastrii si turla sculptata in piatra ce creeaza imaginea unei adevarate dantelarii.
Braul torsada care incinge longitudinal biserica in partea de mijloc, constituie un alt element arhitectural nou. Influenta gotica se resimte la ancadramentele usilor si ferestrelor.
Pictura interioara se distinge ca element de noutate in alegerea si tratarea temelor, cu multe elemente ale artei miniate. Aici au realizat frescele mesterii locali Craciun, Maties, Ignat si Grigorie.
Muzeul manastirii cuprinde manuscrise, broderii, odoare de pret, icoane vechi de o deosebita valoare. ”
Am intrat pe “”poarta cetatii”” si am continuat pe aleea pavata usor in panta ascendenta pana la accesul in curtea propriu-zisa a manastirii. In stanga avem o proprietate, probabil a manstirii, plina cu pomi fructiferi.
Arhitectura bisericii este deosebit de spectaculoasa si difera de cea a majoritatii celorlalte biserici celebre din Bucovina asa acum scrie si in prezentare. La intrare, in stanga, impresioneaza mai multe pietre de mormant amplasate “”in drum”” bineinteles imprejmuite de un cordon delimitator. Erau simple, si impodobite cu mici ghivece de flori. In naos se afla racla cu moastele Sf. Mc. Iacov Persul, deosebit de frumos amenjata incadrata intr-o forma de lemn sculptat.
Mai fusesem aici cu 2 ani in urma si atunci se desfasurau ample lucrari de restaurare. Acum biserica era “”ca noua””, dupa restaurare.
Am crezut ca acest locas sfant este vizitat de mai putini turisti, datorita faptului ca este situat de partea cealalta a orasului Suceava fata de suratele sale mai celebre, dar ne-am inselat. La ora dupa amiezei la care ne-am aflat si noi, in zi lucratoare, e drept de luna dedicata concediilor – august – pot afirma, ca foarte multa lume vizita Manastirea Dragomirna.
Va recomandam cu drag sa o vizitati si Dumneavoastra!
Denisa, Emi, Ema si Dan
Trimis de Dan&Ema in 13.09.14 23:36:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEAVA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.75860500 N, 26.22975100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
La review-urile tale imi place faptul ca dai indicatii de drum pentru a ajunge cat mai usorla obiectivele frumoase ce ni le prezinti Super!
Am vizitat manastirea Dragomirna in luna mai 2015, facand parte dintr-un periplu care urma sa contina majoritatea locurilor de vizitat din zona Bucovinei... Venind de la Bucuresti pana in Suceava, via Urziceni - Buzau - Bacau, pe un drum de nota 10 (recomand acest traseu), prima oprire a fost la cetatea de scaun a Sucevei, un loc care nu trebuie ratat (noroc ca era pauza la lucrarile de restaurare)...
Manastirea Dragomirna, fiind in drum spre Sadova (punct de cazare), este un loc superb, perfect mentinut, curat, lucrarile de reamenajare fiind terminate de anul trecut... Picturile din interior sunt superbe, culoriile vii, atmosfera generala emanata de acest loc fiind una de liniste si placuta ochiului...
In comparatie cu Putna, acest lacas te lasa fara cuvinte...
===
NOTA WM: text încărcat inițial ca articol distinct, mutat ca ecou aici de către echipa tehnică. Motiv - conținut de info turistice mult prea redus, nesusținut măcar de vreo poză.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Mănăstirea-cetate Dragomirna — scris în 20.01.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Mănăstirea Dragomirna, o frumusețe închisă în cetate — scris în 12.07.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Mănăstirea Dragomirna și Muzeul ei — scris în 29.11.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Mânăstirea Dragomirna — scris în 06.08.15 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Descoperind Dragomirna — scris în 19.10.13 de mvr din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Inalta spre cer, in cautarea luminii divine — scris în 18.10.10 de ileanaxperta* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Descopera manastirea Dragomirna — scris în 15.10.10 de cristi82d din CAMPINA - RECOMANDĂ