ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.06.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Mânăstirea Cozia!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Una din zilele vacanței de la Curtea de Argeș, vezi impresii, am dedicat-o pentru vizitarea Mânăstirii Cozia, un obiectiv must see, propus încă de acasă!

Cei aproximativ 35 km de la Curtea de Argeș până la Râmnicu-Vâlcea i-am făcut mai încet, drumul este destul de prost, dar peisajul este foarte spectaculos, cu dealuri verzi și sate pitorești, apoi spre nord către Cozia, alți 20 km pe un drum mult mai bun, practic pe malul Oltului. Dacă veniți de la Sibiu, sunt în jur de 78 de km.

Adresa mânăstirii:

Calea lui Traian, nr 816, Căciulata, 245601, județul Vâlcea

De foarte mult timp mi-am dorit să ajung la mânăstire și iată că acum mi se îndeplinea dorința. După ce am trecut prin salba de hoteluri din stațiunile Călimănești și Căciulata, frumos înșirate pe malul Oltului, am ajuns în parcarea de la mânăstire. Era devreme, undeva pe la 10.30, lume era destul de puțină. Aproape tot drumul, cerul era cernit bine, iar acum odată ajunși a început și ploaia. Dar cum nimic nu avea să ne stea în cale, ne-am „înarmat” cu hainele de ploaie și am intrat în curte. Chiar și așa, sub stropii de ploaie și norii cenușii, mânăstirea mi s-a părut foarte frumoasă încă de la prima vedere. Am început să fac poze prin curte, apoi am luat-o pe aleea cu scări, printre arborii mari, care duce la Biserica Mare. Dar pentru început se cuvine însă să spun câte ceva despre istorie, ctitorie, este important de știut- de citit doar pentru cei care doresc.

Istorie:

Despre Mânăstirea Cozia, se spune că este cea mai importantă și frumoasă ctitorie a Voievodului Mircea cel Bătrân (1386-1418), dar totodată una din cele frumoase așezăminte monahale din sud-estul Europei. Situată atât de pitoresc pe malul Oltului, ea a suferit de-alungul vremii mai multe modificări și consolidări, astăzi fiind un monument de o veritabilă importanță, istorică, dar și arhitecturală. A fost construită între anii 1386 sau după unele surse 1387 sau chiar 1388, iar acum este pe Lista Monumentelor Istorice.

Întreg complexul monahal cuprinde Biserica Mare-Sf. Treime, Paraclisul Adormirea Maicii Domnului, Paraclisul Duminica Tuturor Sfinților, Trapeza, Bolnița Sf. Apostoli, precum și celelalte clădiri anexe, sau corpurile de clădiri ale incintei, laturile de nord, sud și est.

Mircea cel Bătrân a ridicat mânăstirea îndeosebi ca să apere Vadul Oltului și drumul spre Cetatea de Scaun. Unii spun că mânăstirea a fost ridicată de tatăl lui Mircea, Radu I, iar fii săi, Dan și Mircea au finalizat lucrarea. Pe vremea respectivă, mânăstirea purta numele de Nucet. Mult mai târziu, s-a preluat numele de Cozia, de la munții din jur.

Cert este că în 1388, Sfântul Nicodim de la Tismana, este cel care face slujba de sfințire a mânăstirii.

Din timpul lui Mircea cel Bătrân datează Biserica Mare cu hramul Sfintei Treimi, construită în stil bizantin din piatră de Albești-Muscel și cărămidă aparentă, iar pridvorul este adăugat în 1704, în stil brâncovenesc după cum scrie și pe una din plăcuțele de pe clădirile incintei.

Pe vremea voievodului Mircea cel Bătrân, mânăstirea găzduiește o școală mânăstirească, devenind un centru cultural de mare importanță unde se învăța carte în limba română și slavonă.

La moartea sa, în 1418, locul de veci ales pentru voievod este Cozia, în pronaosul bisericii mari.

Urmează secolul XVI, atunci când au loc și importante restaurări la mânăstire, pe vremea domniei lui Neagoe Basarab și a lui Radu Paisie: se construiește fântâna și corpurile de pe laturile de sud și vest. Egumenul Amfilohie, ridică corpurile de pe latura de est, unde sunt casele domnești și Foișorul lui Mircea, actualmente muzeu.

În secolul XVIII, în epoca brâncovenească, mânăstirea cunoaște alte noi schimbări, se construiește pridvorul, se reface pictura, se adaugă cuhnia bucătărească și foișorul de nord.

Au urmat ani grei, de reconstrucții și lupte, ani când au ajuns la mânăstire trupele austriece, aceștia au consolidat și construit două redute, în colțurile de nord și sud, au întărit zidurile exterioare, dar acestea au fost distruse în timpul războiului turco-austriac din 1788. În secolul XIX, turcii atacă mânăstirea, distrug biserica, picturile și deschid mormintele în speranța găsirii unor comori. La sfârșit de secol XIX, mânăstirea se transformă în pușcărie, apoi vine secolul XX. Nici acesta nu aduce lucruri bune, pentru că, după ce fusese penitenciar, devine școală de fete, apoi din 1917, trupele germane pun stăpânire pe mânăstire, acesta devenind lagăr de prizonieri și spital, iar biserica mare ajunge grajd pentru caii trupelor nemțești.

Abia din 1958, încep lucrările de restaurare prin ajutorul Episcopiei Râmnicului, iar între anii 1983-1985 se refac picturile murale din Biserica Sfânta Treime. În anii 2000, se introduce încălzirea prin apă geotermală, se fac și alte reparații și consolidări ale complexului monahal.

Pentru mai multe detalii puteți intra și voi pe monumenteoltenia.ro

Vizita noastră și ce am văzut:

Astăzi putem admira curtea mânăstirii delimitată de ziduri groase de piatră, la colțuri cu turnuri de apărare, chiliile au galerii și pridvoare, pline cu flori frumoase și colorate, iar în fața bisericii, pe deal, livezi întinse, vii, câmpii și păduri ce aparțin călugărilor. Parcă niciunde nu se îmbină atât de armonios tufele de azalee roșii cu trandafirii și mușcatele, cu florile de bouganvillea pitite în ghivece, sau cu frumoasele panseluțe vesele.

Sigur că și vizita noastră începe cu Biserica Mare-Sfânta Treime; ajungem în pridvorul care este deschis, susținut pe patru coloane în față și două în spate, construit în stil brâncovenesc, am admirat pictura, unde l-am regăsit și pe Sfântul Nicodim de la Tismana. În biserică am intrat, am văzut, am simțit, dar poze nu am făcut pentru că este interzis. În pronaos, pe lângă mormântul lui Mircea cel Bătrân este și cel al mamei lui Mihai Viteazul, monaha Teofana, călugărită după moartea fiului său. Un puternic miros de crini, amestecat cu smirnă și tămâie, îți deschid toate simțurile, iar sufletul se bucură în tăcere pentru câteva clipe de rugăciune. Am admirat totul, este foarte frumoasă pictura, altarul, geamurile mici, ce lasă doar câteva raze de lumină să pătrundă.

Revenind din nou afară, în lateral este fântâna despre care vă spuneam, construită pe vremea lui Neagoe Basarab. Este o fântână cu bazin din piatră și are o formă octogonală, cu o cruce în interior. Are numele de fială sau Baptisteriu sau izvor. Pe vremuri avea patru capete sculptate din piatră, iar din gura lor curgea apă, acum mai e doar unul. Conform credinței populare, dacă arunci un bănuț ți se îndeplinește dorința. Așa că am încercat și noi, asemeni multor altora judecând după numărul mare de monezi din interior. Mai există încă o fântână, aproape de bucătărie, pe latura de nord, construită tot pe vremea lui Neagoe Basarab, de aceea îi și poartă numele.

Încet-încet ajungem la latura din sud-est, acolo unde este și muzeul, organizat astfel din 1983, în șase camere, la parter și etaj.

Aici întâlnim o foarte importantă colecție de vechi obiecte bisericești. Am văzut icoane foarte frumoase, vechi, pictate pe lemn și sticlă, din secolele XIV-XIX, obiecte de cult, cruci, clopote, cărți scrise în limba română, cu litere chirilice, sau tipărituri în slavonă ori grecești. Am văzut și admirat deasemenea monede, bijuterii, manuscrise, evanghelii ferecate în metal și pietre prețioase, foarte frumoase, Psaltirea lui Doroftei în versuri, Evanghelia Mitropolitului Vaarlam, ori fragmente de sculpturi în piatră. Am remarcat o bucată de piatră din mormântul lui Mircea cel Bătrân, o bucată chiar din piatra originală. Am intrat apoi în Cerdacul Lui Mircea. Se spune că aici, Grigore Alexandrescu și-a scris celebrele versuri dedicate lui Mircea, cu ochii la Olt, acolo unde și noi am privit îndelung, admirând și pozând cadru după cadru. Absolut minunat! Și evident am citit versurile, care stau la loc de cinste în ramă pe pereți.

„Ale turnurilor umbre peste unde stau culcate,

Către țărmul din potrivă se întind, se prelungesc,

Și-ale valurilor mândre generații spumegate

Zidul vechi al mânăstirii în cadență îl izbesc.”

Nu puteam să nu observ stema Principatelor Unite, capul de bour și vulturul reprezentând unirea Moldovei și a Țării Românești, dar și fotografii de epocă din timpul restaurărilor și lucrărilor de la mânăstire. În celelalte încăperi mai sunt expuse documente ce prezintă evenimente din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân și din istoria Coziei.

Deasemenea există și un mic colț cu obiecte ce pot fi cumpărate, icoane, cărți, brățărele, lumânări, etc.

Dacă privim clădirea Bisericii Mari pe exterior, căci i-am dat ocol de vreo două ori, vom vedea o bogăție de ornamentații-arcaturi, rozete, ferestre cu ancadramente unice, motivul vulturului bicefal bizantin, dar și cruciulițele din jurul rozetelor; sunt rânduri orizontale de cărămidă și piatră în stil bizantin și cadre verticale. Biserica mare a fost zidită de meșteri din Serbia, în formă de cruce și are o turlă mare în formă de decagon construită pe naos. Crucea de pe naos este din timpul lui Mircea cel Bătrân, iar policandrele din interior sunt cele dăruite de Constantin Brâncoveanu.

Prin spațiul destinat cuhniei, am trecut dincolo de zidul gros, ieșind în curtea exterioară, pe malul Oltului. Sunt oferte pentru plimbări cu bărcuța pe Olt, dacă doriți. M-am mulțumit doar să admir împrejurimile, să mă bucur din nou de soare, pentru că da, în timp ce eram la muzeu, ploaia se oprise și soarele strălucea miraculos.

„Oltule, care-ai fost martor, vitejiilor trecute,

Și puternici legioane pe-a ta margine ai privit,

Virtuți mari, fapte cumplite, îți sunt ție cunoscute,

Cine oar' poate să fie omul care te-a-ngrozit?

--------------------------------------------------

Mircea! Îmi răspunde dealul. Mircea! Oltul repetează!

Acest sunet, acest nume valurile-l primesc,

Unul altuia îi spune; Dunărea se-nștiințează,

Și-ale ei spumate unde către mare îl pornesc.”

Ieșind spre parcare, zăresc peste șosea, clădirea- Bolnița Sfinții Apostoli, supranumită și „giuvaerul secolului XVI” cândva parte din întregul complex, doar separată prin construirea șoselei pe malul Oltului, spre Sibiu. Așa a rămas acolo pe deal, lângă cimitir, o clădire superbă, construită între anii 1542-1543 de Petru, fiul lui Radu cel Mare, care ajunge domnitor și se va numi Radu Vodă sau Radu Paisie. Este zidită din piatră și cărămidă, are pereți înalți și este mică ca dimensiune, cornișa este formată din cărămizi dispuse în zig-zag, dinți de fierăstrău, despărțite prin linii de cărămizi orizontale.

Zona înconjurătoare este nespus de frumoasă, este o oază de relaxare, de calm, de spiritualitate, de liniște, un loc ce te apropie de natură în cel mai pur mod cu putință. Nouă ne-a plăcut foarte tare și vă recomand și vouă!

„Salutare umbră veche! Primește închinăciune

De la fii României, care tu o ai cinstit,

Noi venim mirarea noastră la mormântu-ți a depune,

Veacurile ce-nghit neamuri al tău nume l-au hrănit.”

------------------------------------------------------

„Lumea e în așteptare… turnurile cele-nalte

Ca fantome de mari veacuri pe eroii lor jălesc;

Și-ale valurilor mîndre generații spumegate

Zidul vechi al mânăstirei în cadență îl izbesc.”

 

Grigore Alexandrescu

 

Webmaster, o rugăminte: https://youtu. be/aOINjwbmPX0 Mulțumesc frumos!


[fb]
---
Trimis de maryka in 25.06.22 15:25:31
Validat / Publicat: 25.06.22 17:26:54
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA

VIZUALIZĂRI: 1535 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Vedere din Cerdacul lui Mircea spre Olt. Absolut minunat!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[25.06.22 17:25:48]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

marykaPHONEAUTOR REVIEW
[25.06.22 18:10:53]
»

@webmaster45:

Mulțumesc frumos!

irinad
[26.06.22 07:12:35]
»

@maryka: Foarte frumoasă prezentare a Mănăstirii Cozia, însoţită de fotografii pe măsură! Este bine că ai adus-o în atenţie din nou, poate mulţi dintre noi vor dori s-o viziteze/reviziteze în urma citirii articolului tău. Este o pagină de istorie, un reper de seamă pentru toţi românii, cu o poveste lungă şi tumultoasă pe care e bine să ne-o amintim sau s-o aflăm.

Sincer, cred că am mai trecut prin zonă de mai multe ori, dar nu ne-am mai oprit s-o vizităm, ceea ce pe viitor trebuie avut în vedere fiindcă au trecut mulţi, mulţi ani de când nu i-am mai trecut pragul.

Felicitări pentru excursie şi articol, iată că a meritat să mergeţi acolo în pofida vremii nu întotdeauna aşa cum am vrea-o, pe ale cărei capricii trebuie să nu le băgăm prea mult în seamă pentru a ne bucura cu adevărat de locul dorit.

O duminică frumoasă! te pup!

Dana2008PHONE
[26.06.22 07:44:53]
»

@maryka: Felicitări pentru articolul superb și complex!

Mănăstirea Cozia este un obiectiv turistic care ar fi bine să fie vizitat de cât mai mulți oameni, dar mai ales tineri care au de învățat astfel istorie prin practică, nu doar citind din manualele școlare.

Noi am fost acolo cu băiatul nostru și vom mai merge dacă trecem prin zonă.

Totul este peste așteptări acolo, frumusețea locului te copleșește.

Mulțumim frumos! Călătorii plăcute! Pupici!

webmaster
[26.06.22 08:26:25]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

elenaadinaPHONE
[26.06.22 09:41:36]
»

Un articol minunat despre un loc de excepție cu o mare încărcătură istorică și spirituală!

Felicitări!! ???? ????

marykaAUTOR REVIEW
[26.06.22 11:38:33]
»

@webmaster:

Mulțumesc mult!

marykaAUTOR REVIEW
[26.06.22 11:42:47]
»

@irinad:

Mulțumesc mult Nadina pentru vorbele frumoase! Dacă ai fost acolo știi despre ce vorbesc, locul este minunat, iar tot complexul mânăstiresc este foarte ordonat și frumos aranjat, demn de toată lauda. Eu îmi doream de mult s-o vizitez, pentru că nu am fost nici măcar în aceea zonă și am fost foarte plăcut surprinsă de tot ce am găsit acolo.

Iată că într-adevăr este o bună invitație pentru toți, pentru cei care au fost deja sau pentru cei care încă nu au văzut-o!

Duminică frumoasă, te pup cu drag!

marykaAUTOR REVIEW
[26.06.22 11:48:34]
»

@Dana2008:

Mulțumesc mult Dana!

E frumos că ați fost cu băiatul vostru, chiar e utilă o astfel de lecție de istorie la fața locului cum s-ar spune. Acolo într-adevăr parcă și zidurile vorbesc... iar Oltul doar ascultă și transmite mai departe...

Mă bucur că și vouă v-a plăcut, nici nu are cum altfel, pentru că este un loc binecuvântat cu tot ce trebuie, dealuri verzi, munți, apă.

Și eu îți doresc o vară minunată cu călătorii pe măsură! Pupici, cu drag!

marykaAUTOR REVIEW
[26.06.22 11:51:17]
»

@elenaadina:

Mulțumesc frumos!

Mă bucur că ți-a plăcut, este un loc de poveste pe care mi-am dorit să-l văd și iată că am reușit! De altfel ca multe altele din frumoasa noastră vacanță argeșeană, unde am mai trecut „hotarele” și bine am făcut!

O vară frumoasă și călătorii minunate! Pupici!

elenaadinaPHONE
[26.06.22 12:20:52]
»

@maryka: ????????????

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.06.22 12:58:21]
»

Cozia este mănăstirea pe care am vizitat-o de cele mai multe ori, și datorită faptului că e în drumul nostru spre munte, ultima dată fiind săptămâna trecută, la întoarcerea de la Voineasa. E frumos la Cozia, oază de liniște și regăsire sufletească, o vizită aici îți limpezește gândurile, îți aduce acea stare de bine.

Excelent review-ul, mi-a plăcut mult.

Gânduri bune!

marykaAUTOR REVIEW
[27.06.22 15:35:46]
»

@Safta Radu:

Mulțumesc mult pentru aprecieri, ecou și vot!

Mă bucur să fiu în aceeași măsură încântată de acest loc, chiar dacă pentru noi a fost la prima vedere, probabil că nu va fi și ultima deoarece, mai am în plan niște locuri în jur, la care n-am avut vreme să ajungem în mai, așa că negreșit vom reveni.

Pe de altă parte nici nu are cum să nu-ți placă peisajul și tot complexul mânăstirii, fiind atât de îngrijit și frumos restaurat, mai ales cunoscând toată istoria și greutățile prin care s-au perindat ani, secole de-a rândul.

Toate cele bune, drumuri frumoase și vacanțe însorite!

Rodel
[27.06.22 18:34:37]
»

Înconjurată de un peisaj mirific, Mânăstirea Cozia este un loc nu nu numai de pelerinaj și rugăciune, ci și unul turistic, un loc unde îmi place să revin cât pot de des. Îmi place descrierea ta cu incursiunea în istoria locului, prezentarea lăcașului de cult, dar și citarea versurilor din „Umbra lui Mircea. La Cozia” , poezie care a contribuit și ea la cunoașterea mânăstirii ctitorite de Mircea cel Bătrân.

Felicitări pentru acest frumos review și pozele deosebite postate!

marykaAUTOR REVIEW
[27.06.22 19:44:15]
»

@Rodel:

Mulțumesc mult! Mânăstirea Cozia este destul de aproape de Sibiu și probabil că v-a fost în drum de mai multe ori. Noi abia acum am descoperit-o și m-a încântat foarte tare, atât complexul în sine, cât și peisajul fabulos. În plus ploaia de la început s-a oprit, iar atunci când am ieșit de la muzeu, soarele strălucea mirific, dând o notă și mai frumoasă zonei.

Da, m-a impresionat și toată istoria ei, momentele bune și grele prin care a trecut, dar ce bine e când totul se transformă într-un loc liniștit și perfect pentru reculegere!

cris1971
[28.06.22 10:33:40]
»

@maryka :

Nu am fost niciodată la Mânăstirea Cozia, însă acest review m-a făcut să o trec pe lista scurtă de vizitat.

" Un puternic miros de crini, amestecat cu smirnă și tămâie, îți deschid toate simțurile... " - nu mă mai pot gândi la altceva.

Felicitări pentru frumoasa descriere.

marykaAUTOR REVIEW
[28.06.22 13:09:27]
»

@cris1971:

Mulțumesc mult pentru aprecieri! dacă am reușit să lansez o invitație pentru a vizita mânăstirea, înseamnă că mi-am făcut treaba și mă bucur!

Da, exact asta am simțit puternic în biserică, un amestec dulce de suave mirosuri, fără tăgadă un loc nemaipomenit pentru rugăciune și meditație. Sau măcar pentru o clipă de liniște pentru a fi tu cu tine însuți.

Dacă ajungi acolo, să ne povestești și nouă cum a fost!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cris1971PHONE
[28.06.22 13:36:05]
»

@maryka: Cu drag!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cris1971, elenaadina, irinad, maryka, Rodel, Safta Radu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Cozia [Călimănești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09647798538208 sec
    ecranul dvs: 1 x 1