ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.02.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
APR-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mănăstirea Cotmeana, cea mai veche mănăstire din Muntenia

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Drumul de la Piteşti la Râmnicu Vâlcea îl fac destul de des. Mai mult decât atât, un prieten are o casă de vacanţă într-un sat aparţinător comunei Cotmeana şi merg acolo deseori. De fiecare dată am trecut fără să opresc prin curba de pe E81 unde este o plăcuţă pe care scrie "spre mănăstirea Cotmeana". Mănăstirea se află pe DJ703A, la vreo 7 km de interecţia cu E81.

Acum doi ani însă, am hotărât să mergem să vizităm mănăstirea despre care se vorbea destul de mult. Şi am făcut asta nu pentru că auziserăm că acolo preotul "deschide cartea", nici nu ştiu mare lucru ce înseamnă asta, ci pentru că auziserăm că mănăstirea Cotmeana este cea mai veche mănăstire din Ţara Românească, atestată documentar într-o scrisoare a lui Mircea cel Batrân către mănăstirea Cozia din 1388.

De fapt, mănăstirea este chiar mai veche, nici nu se ştie exact de când.

De Cotmeana se leagă şi numele lui Constantin Brâncoveanu, care a restaurat-o. Restaurări s-au mai făcut şi între cele două războaie mondiale şi, culmea, pe vremea comunismului, deşi mănăstirea ca aşezământ monahal fusese închisă în 1945. În 1990 ea a fost redeschisă ca mănăstire de călugări.

Biserica veche, de pe vremea lu Mircea cel Bătrân este de dimensiuni reduse, cu ziduri groase din cărămidă şi cu structură clasică, formată din altar, naos şi pronaos. Picturile interioare sunt foarte vechi, cea din naos din timpul lui Mircea cel Bătrân, iar cea din pronaos din timpul lui Constantin Brâncoveanu. Caracteristică este decoraţia exterioară, realizată din discuri ceramice colorate, plasate sub cornişă.

Uşile originale sunt expuse la Muzeul de Artă din Bucureşti.

Acoperişul este din şindrilă, ca de altfel şi cele ale celorlalte clădiri ale complexului.

Întreaga mănăstire este înconjurată de ziduri de apărare groase şi înalte, din cărămidă. În turnul clopotniţei se află unul dintre cele mai vechi clopote din lume, dăruit mănăstirii de un boier, la sfârşitul secolului al XIV-lea.

Biserica nouă a fost construită acum câţiva ani, în aşa fel încât se integrează bine în complexul celorlalte construcţii ale mănăstirii.

Pictura acesteia, mai ales cea exterioară, a stârnit multe comentarii, multe din ele venite din partea unor ignoranţi în domeniu, dar nu vreau să insist asupra acestui aspect.

Aşa cum puteţi vedea şi în fotografiile ataşate, pe zidul exterior este o pictură aş putea zice clasică, reprezentând Judecata de apoi. Am aflat că pictura bisericii a fost realizată de nişte pictori din Bacău, care, mai mult ca sigur, s-au inspirat din picturile exterioare ale bisericilor bucovinene, mă refer aici în special la Voroneţ.

Construcţia bisericii a beneficiat şi de avantajele tehnicii moderne, având sistemul de încălzire încastrat în pardoseală.

Poate aţi văzut la TV un reportaj făcut aici cu camera ascunsă despre un urs ţinut de călugări în condiţii rele. Din păcate eu nu am văzut ursul, pentru că sunt unele zone unde nu se poate intra liber, aşa că nu ştiu amănunte.

Oricum, chiar dacă nu sunteţi religioşi şi vi se iveşte un zâmbet neîncrezător în colţul gurii dacă se vorbeşte despre renumele de exorcist căpătat de Părintele Stareţ, merită să faceţi un mic popas aici, dacă treceţi prin apropiere, pentru că locul vibrează de istorie, conservată surprinzător de bine.


[fb]
---
Trimis de Costi in 03.02.10 17:46:59
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4445 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Zidul mănăstirii Cotmeana, la intrarea acesteia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 800 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

CostiAUTOR REVIEW
[06.02.10 12:42:04]
»

Rog WB să ataşeze la review melodia de aici:

http://www.trilulilu.ro/Gabriel1926/2367cf4c417ffa

webmaster13
[06.02.10 13:00:54]
»

am atasat piesa solicitata de Costi pentru aceste impresii , nu pot sa spun decat ca alegerea este foarte inspirata iar melodia deosebita , nu uitati sa dati play !

webmaster
[08.03.13 19:19:34]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Cotmeana [AG]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Cotmeana [Cotmeana, AG]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06660795211792 sec
    ecranul dvs: 1 x 1