GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
“Acasa” la Parintele Ioasaf - Manastirea Cotmeana, un locas de cult din vremea Domnitorului Tarii Romanesti, Mircea cel Batran (sec. XIV) !
Dupa ce m-am zbenguit ca un pinguin in valurile marii (postat impresie hotel Yunona – Sunny Beach) si apoi catarat pe stanci (…... , nu integeti ca m-am apucat de alpinism …erau niste scari pe acolo; postat un review haios despre Canionul 7 scari) … deci …, dupa atata relaxare si confort, amuzament si aventura la max. , sufletul meu exaltat de frumusetea celor lumesti s-a simtit putin “vinovat” de starea extatica buclucasa analizata in ultimul review cu catralioane de ecouri si …... am plecat capul sfioasa punandu-mi o ……. Broboada (la figurat, desigur) …... !
Asadar... , intr-una din zilele alea ale mele... mai pioase... decid cu sotul si o prietena AFA (artemisa24 – pitesteanca de-a noastra) sa ne incarcam bateriile sufletesi mergand intr-un pelerinaj la o manastire argeseana – Manastirea Cotmeana, de calugari si cu hramul Buna Vestire! Venerabilul Staret - Parintele Ioasaf - mi-a fost coleg la Facultatea de Teologie din Pitesti si inca de atunci i-am remarcat figura impozanta, privirea patrunzatoare, deschiderea spre modernitate, personalitatea exploziva si caracterul modelat dupa rigurozitatea monahala crestina! Mi-aduc aminte ca ne priveam lung cand ne intalneam pe coridoarele facultatii sau la cursurile comune (nu e cazul sa va ganditi la altceva)... pentru ca fiecare incerca ca intuiasca ceva la celalat... eu la dansul calitatile harului manifestat intr-o Forta Interioara Colosala si dansul la mine... probabil ce m-a determinat sa vin la... Teologie... atentia d-lui fiind nicidecum din vreun motiv deplasat privind conduita mea! Acum, dupa 12 ani, ajunsa in manastirea pe care o pastoreste... l-am recunoscut... zilnic vede sute de oameni, are o daruire totala pentru ceea ce face, iar Manastirea Cotmeana a devenit in timp una din cele mai bogate manastiri din judetul Arges. Extrem de cautata de pelerini veniti din toata tara, acestia sunt dornici sa fie binecuvantati de parintele care... are viziuni si poate chiar sa-ti spuna/sfatuiasca in chip miraculos... viitorul, plus face alte dezlegari... Nu e gluma... A ajunge insa in fata d-lui este destul de complicat (iti trebuie bon de ordine si programare – da, ati citit bine) incat este o bucurie si daca ai parte doar de binecuvantarea lui prin atingerea cu mana a capului... !!! Cunoscut ca “ Deschide Cartea “, este considerat de unii un ciudat (“ asta numai popa nu e! ” – zic unii) iar rivalii preoti/calugari il considera un sarlatan (nimic mai fals!) caci si in cadrul bisericii noastre, ca in viata de zi cu zi dealtfel, oamenii purtatori ai Harului Divin pot fi cateodata incercati de invidie in fata popularitatii altor colegi... mai Alesi...
Pe o ploaie marunta si enervanta timp in care gandeam ca nu gasim pe mai-nimeni pe-acolo... intr-un final ajungem dupa ce am parcurs cca 30 km pe drumul Pitesti – Rm Valcea si apoi facand undeva stanga... alti cativa km de la drumul principal. “Prietenul lui Doamne – Doamne”... , asa stia baiatul meu in varsta de 4 ani ca este Parintele Ioasaf, cel pentru care veneam aici... Abia am gasit intrarea in curtea manastirii intrucat cozile de masini se intindeau pe sute de metri si asta ne-a uimit. Privind numerele de inmatriculare ale acestora am amutit... masini din Toata Tara, la fel si autocare... Patrundem in curte curiosi si uimiti deopotriva, lume multa la slujba deja inceputa (era duminica si Sf. Maslu) si ca un magnet la care nu ma puteam impotrivi, mi-am luat fiul de mana si am intrat! Trebuie sa va spun ca fiul meu era extrem de curios de tot ce vedea... , potecuta spre intrarea la slujba este “impodobita” pe un perete lateral dreapta al manastirii cu picturi de dimensiuni mari infatisand scene biblice si ale Lumii de Apoi asa cum sunt ele descrise metaforic de Sfintii Parinti... , le privesc fascinata de frumusetea coloristica si modul simbolic de prezentare, ... apoi intru. “ Este Casa lui Doamne Doamne “ repetam baiatului meu care pret de o ora nu a miscat si a privit la randul lui fascinat “spectacolul” slujbei de la luminozitatea intensa din zona altarului, multimea inghesuita care asculta si se ruga, a ingenuncheat linga mine ca un adult si abia astepta ca “Prietenul lui Doamne Doamne” sa vina mai aproape, ca sa-l vada. A venit si acest moment al stropirii cu agheazma, credinciosii i-au facut parintelui culoar si la final, dupa predica binecunoscuta, s-a asezat langa Icoana Maicii Domnului situata aproape de intrare pentru a binecuvanta pe cei prezenti... ; evident s-a format o coada imensa la care am stat cumintei si cand ne-a venit randul... a venit si momentul mult asteptat de care fiul meu pomeneste si azi: “M-a atins prietenul lui Doamne Doamne. Cand mai mergem, mami?“. Pe ceva ce semana cu o tavita asezata langa d-lui (existenta deja) toti cei prezenti puneau 5-10 lei si nimeni nu trecea fara sa doneze ceva, dar parintele nu a cerut asta... Carcotasii ar spune ca a facut-o intentionat...
Cu acordul parintelui care Musai trebuie avut altfel se infurie si observatia d-lui ustura ca un bici... l-am pozat pe parinte, curtea exterioara si cladirile anexe... , interiorul si exteriorul manastirii noi cat si celei vechi (aceasta din urma datata din 1388 de pe vremea Domnitorului Tarii Romanesti, Mircea cel Batran, azi monument istoric de importanta nationala si internationala), Legat de vechea manastire acordul l-am avut doar pentru exterior, dar apucasem deja sa fac cateva poze in interior (pentru pagina AFA si voi cititorii) dar numai pana am vazut anuntul cu “fotografiatul interzis”... ; Pe aceasta cale cer iertare parintelui ca nu le-am sters din aparat din dorinta totusi de a le posta, fiind evident incarcate de istorie si arta crestina autentica... Pentru mai multe informatii legate de ctitoria din timpul Domnitorului Mircea cel Batran recomand - click aici
Curtea interioara in care se face accesul pe o poarta mare din lemn, tipica manastirilor romanesti, este imensa; exista si un loc special amenajat pentru credinciosi unde sa-si depoziteze platourile si alte obiecte personale pentru sfintiri sau Sf. Maslu – acesta savirsit numai in zile de post de 3 sau 7 preoti/calugari, o Sf. Taina destinata bolnavilor ……... , cu mare putere vindecatoare asupra sufletului impovarat de griji si deznadejde, ……. dar si pentru cei bolnavi trupeste…... Nimerisem intr-o asemena zi si cum spuneam, era puhoi de lume …. inclusiv copii cu handicap insotiti de parintii lor dornici de o „Mangaiere Divina”…... ; din auzite stiu insa ca aglomeratia la manastire este frecventa….
Totul este bine ingrijit, multi pomi, flori, o curticica plasata in partea din spate are si o copie draguta (de dimensiune mica) a Coloanei Infinitului – acea realizare de exceptie a sculptorului Constantin Brancusi, azi parte a Ansamblului Monumental de la Targu Jiu. Cum spuneam, enorm de multa lume, unii fotografiau …. , iar la iesire am remarcat in vecinatatea manastirii un viitor ansamblu monahal in lucru …. , dupa cum se prefigura, posibil a oferi pe viitor cazare pelerinilor….
Pictura interioara in manastirea noua este impresionanta iar cea din manastirea veche (cea din vremea Domnitorului Mircea cel Batran) foarte bine pastrata ….
Am plecat bucuroasa ca l-am revazut pe Parinte si …. impresionata de modernitatea locului, starea manastirilor (cea noua si cea veche), prosperitatea evidenta …. ; nu stiu sigur, dar din auzite parintele este si un excelent gestionar al fondurilor manastiresti fiind implicat in diverse actiuni caritabile, actiuni agricole (intr-o perioada manastirea adapostea o ferma) …chiar diverse SRL-uri cu scopul final de dezvoltare in ansamblu a activitatii monahale judetene…. ; in plus, are o fantastica deschidere la nou, indiferent de domeniu…... Personal are toata admiratia mea …. si ar fi bine daca in tara noastra ar mai fi inca 10 ca dansul…. ; in felul acesta poate inaltele fete bisericesti ar manifesta mai multa deschidere vizavi de anumite ramuri ale stiintei medicale – Bioetica, de exemplu. (inca se poarta discutii aprinse in Sinodul nostru daca sa se accepte sau nu fecundatia in vitro, considerata in prezent ca un act oarecum impotriva vointei divine; eberant!). Exemplul meu nu are direct legatura cu Parintele; am vrut doar sa mentionez ca o viziune larga asupra vietii, stiintei si tehnologiei (ca a d-lui) ajuta inevitabil la a tine pasul mai bine cu modernitatea evidenta existenta in societatea capitalista, vesnic in dezvoltare…… si care inevitabil „atinge” si Biserica Ortodoxa” ca institutie….
Pozele completeaza review-ul... …
Merita, iar celor dornici de o vorba spirituala autentica le recomand o programare la Parinte …. Va avertizez insa - privirea lui va …. ”radiografiaza” sufletul!
Trimis de mirelutza in 31.08.10 13:28:54
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Un vot din partea mea pentru excelenta ta povestire. Parca ma asteptam sa te recunoasca...
Frumos povestit si sa stii ca mi s-a facut pielea buburuza, citind si asteptand finalul rew. in care banuiam ca o sa te recunoasca si o sa vorbiti. Sau poate nu ai mai scris tu. Astept pozele cu nerabdare.
@mirelutza
Pai data viitoare nu scapi pina nu ne spovedesti eventual sa ne impartasesti
Sper ca nici unul din voi doi (parintele si tu) nu aveti puterile vreunui Cavalerii Jedi ca am incurcat-o, nu stiu dar cind iti scriu cite un ecou se arde siguranta din tablou ore sa fie pura coincidenta.
Sau farmecul tau ne face sa te citim sa sa suspinam cind ne lipsesti!
@dannek - daca mama ma dota cu ceva ce aveti numai voi baieteii... azi eram preot si cu siguranta te programam la o spovedanie... ; apoi sti cum e... pe iarba batatorita nici iarba nu creste deci... scriu mai rar ca placerea provocata sa fie maxima... pana la ars de sigurante!
@alinutza - si mie tot buburuza mi s-a facut pielea cand am ajuns in fata parintelui de teama sa nu ma recunoasca si... cine stie ce sa-mi zica... "pacatoasa de mine" care iubesc atat de mult Viata!
@mirelutza, noi avem barba si voi nu .
felicitari pentru rw si puncte.
@cosminp - dar mai avem mustati (cand imbatranim ) ; m-am referit la ceva ce indiferent am face... nu ne creste!
Sunteţi rugaţi, din nou, să vă limitaţi doar la aprecieri care au legătura cu scopul acestui site.
mirelutaza, daca tu ai scapat cu o radiografie, cre'ca mie-mi trebuie un CT sau RMN
"Doamne ajuta! " sau mai bine zis... "Doamne iarta! " ca de ajutat, oricum ajuta!
poate gresesc, dar imi pot fi validate pozele si ca punctaj?
mirelutza, programul nu permite punctarea a mai mult de 3 seturi de poze / destinatie, limita care a fost depasita.
Par. Ioasaf Boinciuc de la Man. Cotmeana este preot ortodox sau GHICITOR?
Ce canoane bisericesti ii permite sa deschida evanghelia si sa spuna ca e bine sau e rau ptr cel nominalizat sa o deschida?
[***]
Mutat în rubrica "Mănăstirea Cotmeana [AG]" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2018 Mănăstirea Cotmeana – seculară ctitorie domnească valahă — scris în 26.03.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Mănăstirea Cotmeana, un loc încărcat de istorie — scris în 18.06.14 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Complexul monahal de la Cotmeana — scris în 14.08.13 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Manastirea Cotmeana - un loc mai diferit de celelalte manastiri — scris în 02.10.10 de fluturas1* din PITESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2008 Mănăstirea Cotmeana, cea mai veche mănăstire din Muntenia — scris în 03.02.10 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ