ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Brancoveanu de la Sambata - unul din obiectivele turistice romanesti de top

TIPĂREȘTE URM de aici

Acces

La Manastirea Brancoveanu, amplasata pe teritoriul comunelor Sambata de Sus si Dragus din judetul Brasov, se ajunge usor din soseaua Brasov – Sibiu (E68), catre stanga, traversand mai intai localitatea Sambata de Jos si continuand spre Sambata de Sus, pana la poalele Muntilor Fagaras. Manastirea este situata la 70 km de Sibiu si la 20 km de Fagaras, pe valea raului Sambata.

Noi am venit aici in vizita din apropiere, dupa un drum de circa 30 minute de la Casa Moga din satul Bucium parcurgand 34 km pe DJ104A si DJ105B (vezi impresii).

In afara curtii manastirii sunt organizate 2 parcari de masini. Intrarea se face pe o alee lunga flancata de arbori de tuia inalti si aliniati, un cadru foarte potrivit pentru primele poze.

Manastirea Brancoveanu este renumita ca loc de reculegere si pelerinaj, dar si ca obiectiv pur turistic, zilnic putand fi intalnit un aflux mare de vizitatori. Exteriorul bisericii, bogat ornamentat, respecta stilul clasic brancovenesc.

Istoric

(sursa: brosura “Manastirea Brancoveanu”, care se gaseste la magazinul bisericesc)

Primele dovezi concrete ale existentei unui lacas religios in regiune dateaza de la inceputul secolului al XVII-lea. In anul 1654, satul si mosia Sambata de Sus au intrat in stapanirea boierului Preda, bunicul domnitorului Constantin Brancoveanu (1688-1714). Acesta a ridicat o bisericuta din lemn pentru gazduirea calugarilor sihastri din regiune. Jumatate de secol mai tarziu, biserica a fost refacuta din caramida si piatra, sub domnia lui Constantin Brancoveanu.

La sfarsitul secolului al XVII-lea Transilvania trece sub stapanirea habsburgica. In aceasta perioada s-a incercat catolicizarea populatiei mergandu-se pana la persecutii care au lasat in urma mii de victime. A fost perioada in care multe biserici din Transilavnia au fost distruse, soarta pe care a avut-o in cele din urma si Manastirea Brancoveanu (1785), totusi pilon de rezistenta ani buni.

In anul 1926, manastirea a fost restaurata, iar in 1946 sfintita sub domnia Regelui Mihai I, al carui portret este pictat in interiorul bisericii, regele fiind mentionat drept al doilea ctitor al manastirii. Biserica veche, cum i se mai spune, este compusa din altar, naos, pronaos si pridvor. In manastire se intra printr-un turn-clopotnita (pridvorul) pe ai carui pereti interiori sunt pictate frumoase scene religioase din Vechiul Testament.

Al treilea ctitor al Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus este Mitropolitul Antonie Plamadeala, care a rezidit din temelie incinta manastirii incepand cu anul 1985 si s-a refacut toata pictura. Atunci s-a ridicat si incinta in stil brancovenesc in forma de patrulater.

In anul 2003, pe domeniul manastiresc a fost inaugurata Academia Sambata, o cladire cu 70 de camere si un amfiteatru de 150 locuri, care poate gazdui conferinte pe teme religioase, culturale si nu numai.

In incinta manastirii fiinteaza si un muzeu care detine o bogata colectie de carte veche, icoane, manuscrise, numismatica si obiecte de arta populara.

Cea mai veche constructie din incinta manastirii este insa fantana “”Izvorul Tamaduirii”, atestata documentar din secolul al XVI-lea.

Cea mai noua constructie este biserica cea noua. Aceasta poarta hramul Sfintilor Martiri Brancoveni si s-a sfintit si inaugurat in 1993.

Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus gazuieste o obste destul de numeroasa de calugari (35).

In prezent manastirea impresioneaza prin stilul sau architectural bogat ornamentat, precum si prin liniste, curantenie si amplasament. Desi vizitata de multi turisti, zona reprezinta o oaza de liniste.

In curte gasim si o micuta capela sculptata in lemn, loc potrivit pentru reculegere. Manastirea se incadreaza de minune in cadrul natural, apropierea muntelui si peisajele din jur dau un farmec aparte.

Mai multe informatii regasiti pe site-ul manastirii manastireabrancoveanu.ro.

Vizita noastra

Pe la Manastirea Brancoveanu am trecut in vizita de mai multe ori, copil fiind in tabara, apoi pe la 18 – 20 ani cu ocazia unei ture adevarate de Fagaras (am coborit o zi special la Sambata), si mai apoi de alte cateva dati.

Aici m-am simitit intotdeauna foarte bine. Mi-a priit locul. De data aceasta am venind cu un scop special. Am vrut sa ne luam timp sa citim istoria locului, sa ne rugam, sa nu ne grabim. Biserica noua este deosebit de luminoasa, pictata preponderent in albastru usor verzui si incapatoare.

Pentru ca am venit cu o ruda bolnava, aceasta si-a dorit sa poata vorbi in tihna cu un preot, ceea ce s-a si intamplat. La sfarsit parintele a tinut sa citeasca mai multe rugaciuni din cartea sfanta pentru toata familia noastra prezenta. S-au apropiat si alti trecatori, vizitatori, enoriasi, si au ingenunchiat si ei si au participat la acest moment. A fost impresionant si binevenit pentru toti cei ce au fost in biserica noua in acel moment.

Pentru ca am amintit si scopul vizitei noastre, am sa amintesc ca in ziua anterioara vizitarii Manastirii Brancoveanu am vizitat schitul Sinca Noua (vezi impresii), care pe mine m-a impresionat cel mai mult din micul periplu bisericesc / manastiresc pe care l-am inscris in programul nostru in aceste zile, dar nu am sa postez review-uri despre toate locurile vizitate.

Am sa completez informatiile despre manastire si cu faptul ca in curtea lacasului se gaseste bustul domnitorului Constantin Brancoveanu in fata unei fresce din mosaic, care il infatiseaza pe domnitor tinand biserica in palme. Mai multe placi de marmura gravate mentioneaza numele persoanelor, institutiilor si firmelor, care au contribuit cu sume importante de bani la acest lacas sfant.

Statiunea Sambata si imprejurimi

Imi amintesc de vremea cand la Sambata era cabana si tabara si la manastirea nu era ridicata inca biserica noua. Astazi Sambata este o statiune in care turismul de pensiune a inflorit exponential. Pensiunile se insuruie una langa alta si inca se mai construiesc. A aparut un parc aventura, s-a redeschis herghelia si multe altele. Pentru ca nu este subiectul principal al acestui articol, dar mai ales pentru ca acestea au fost atat de detaliat si bine prezentate recent de @marocanu21 intr-un review de exceptie va recomand sa accesati link-ul (vezi impresii).

”Pace celor ce vin. Bucurie celor ce raman. Binecuvantare celor ce pleaca.”” – inchei cum sta scris la iesirea din curtea manastirii.

Vizitati Manastirea Brancoveanu de la Sambata!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 10.02.15 21:28:33
Validat / Publicat: 11.02.15 08:02:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂMBĂTA de SUS [BV].

VIZUALIZĂRI: 4335 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Intrarea in curte se face printr-o poarta sculptata in lemn
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[11.02.15 08:45:57]
»

@Dan&Ema - Un loc frumos dacă încercăm să ne plimbăm și prin preajmă, după ce am vizitat/ne-am rugat la mănăstire. Am petrecut clipe minunate de liniște și pace pe malul iazului mănăstirii acum câțiva ani; am mâncat în trapeza lăcașului de cult alături de călugări - ca întotdeauna, la toate mănăstirile unde am stat la masă, mâncarea (de post) a fost excepțională.

Imaginile aeriene sunt impresionante. Acest gen de a face fotografii a luat amploare în România ceea ce mă bucură. Avem posibilitatea de a vedea altă față a obiectivelor culturale/istorice/etnografice. ne dăm seama cât de impresionante sunt unele privite din aer.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
GabrielaG
[11.02.15 11:10:19]
»

Frumos articolul... acum am aflat unde ati fost

nils1
[16.09.15 23:28:26]
»

Îmi poți spune, te rog, starea drumului DJ104A? A mai fost reparat?

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[17.09.15 06:20:53]
»

Drumul este in general bun, dar valurit

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nils1
[17.09.15 22:29:41]
»

@Dan&Ema - Mulțumesc pentru informație! Nu am mai fost de câțiva ani pe acest drum, spre Sâmbăta, din cauza gropilor. Cred că voi încerca din nou în octombrie

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[18.09.15 06:43:27]
»

Cu incredere

webmaster26
[18.12.15 19:45:12]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[18.12.15 20:10:00]
»

@webmaster

Ok

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, GabrielaG, nils1, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Brâncoveanu [Sâmbăta de Sus]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.22648096084595 sec
    ecranul dvs: 1 x 1