ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piatra-Neamţ
ÎNSCRIS: 07.09.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mănăstirea Bogdana din Rădăuţi

TIPĂREȘTE URM de aici

În vizita pe care am efectuat-o în oraşul Suceava şi în împrejurimi am ţinut neapărat să vizităm şi Mânăstirea Bogdana din Rădăuţi, ctitoria lui Bogdan I (1359-1365), întemeietorul Moldovei, care este cea mai veche construcţie bisericească de zid din Moldova.

Dorinţa ctitorului a fost ca mânăstirea să fie necropolă domnească şi, într-adevăr, aici au fost înmormântaţi toţi domnitorii moldoveni de până la Alexandru cel Bun precum şi alţi membri ai familiei domnitoare. Printre aceştia sunt figuri emblematice din perioada timpurie a statului feudal moldovean: Petru I Muşat, Ştefan I, Roman I, Laţcu, Petru I şi, desigur, Bogdan I. Şase morminte pot fi identificate uşor deoarece în anul 1480 Ştefan cel Mare le-a schimbat vechile lespezi cu altele noi, din marmură, asemănătoare celei pe care şi-a pregătit-o pentru propriul mormânt de la Putna. Ironia sorţii a făcut însă ca tocmai el, care a avut grijă de mormintele altora, să rămână cu lespedea de mormânt necompletată deşi ea fusese preinscripţionată cu celelalte elemente, rămânând de trecut doar data morţii. În faţa mormântului marelui voievod de la Putna ne-a venit în minte expresia „Copiii din ziua de azi... ”, şi cred că el ne-ar fi dat dreptate.

Mânăstirea Bogdana a fost şi reşedinţa Episcopiei Rădăuţilor, până la unificarea acesteia cu cea a Sucevei. O perioadă de timp, în vremea lui Alexandru cel Bun, aici a păstorit Lavrentie, care mai apoi s-a retras din scaun şi s-a pustnicit cu numele de Leontie, şi se pare că printre ucenicii lui s-a numărat şi Daniil Sihastrul. Cum, după moartea lui, la mormântul său au început să se producă vindecări miraculoase, trupul neputrezit i-a fost adus aici de la Schitul Laura şi a fost venerat ca moaştele unui sfânt. În anul 1639 însă, când Rădăuţiul a fost prădat de tâlhari, călugării l-au ascuns tot în mânăstire, dar într-un loc care a rămas uitat până în anul 1977, când a fost regăsit în urma unor cercetări arheologice. În perioada postdecembristă, când moda moaştelor a luat avânt, trupul schimnicului Leontie a fost aşezat într-o raclă iar în anul 1992 a fost canonizat cu ziua de prăznuire la 1 iulie.

Ar mai fi de spus că unele picturi murale din interiorul Mânăstirii Bogdana datează din timpul lui Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare însă, trecând prin refaceri periodice, conceptul iniţial a suferit alterări. Între restauratori s-a numărat şi marele patriot bucovinean Epaminonda Bucevschi, care a refăcut picturile în tempera în anul 1880.

Având atât de multe relicve sacre este de mirare că Mânăstirea Bogdana nu este de obicei inclusă în circuitele la mânăstirile din nordul Moldovei, însă eu consider că merită şi dintr-un alt motiv: puteţi vizita cu această ocazie şi oraşul Rădăuţi care şi-a păstrat centrul istoric neatins de furia demolatoare din perioada comunistă iar astăzi, renovat, se prezintă ca o cochetă zonă pietonală ce rivalizează cu altele din ţară, mult mai vestite.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de marimag in 20.10.18 21:13:52
Validat / Publicat: 21.10.18 08:05:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RĂDĂUȚI.

VIZUALIZĂRI: 548 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marimag); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18100 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.10.18 08:04:16]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Bogdana, RĂDĂUȚI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Dan&Ema
[21.10.18 08:11:50]
»

@marimag:

Start vot!

Pentru mine Manastirea Bogdana are si o legatura debsuflet pentru ca la bunicii mei la Dorohoi se amintea des de Bogdana si am vizitat-o in consecinta de mai multe ori.

Si dupa mine este inexplicabil de ce nu face parte din circuitul turistic al manastirilor.

Este un loc sfant care te incarca de energie. Este un loc unde merita sa stai sa te reculegi si sa nubte uiti la ceas.

Felicitari pentru articol! Poate ne rasfeti cu mai multe poze. Macar 10!

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[21.10.18 10:48:54]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.10.18 00:10:58]
»

Am observat și eu că Rădăuțiul este cam ocolit, probabil de vină e amplasarea între vedetele zonei, Sucevița și Putna, dar mai la o parte, nu chiar pe drum, așa că tot turistul grăbit aleargă de la una la alta, eventual cu o pauză la Marginea, și omite tocmai cea mai veche biserică a Moldovei, necropolă pentru legendare figuri de domni, primii cîrmuitori ai țării.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Bogdana:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041245937347412 sec
    ecranul dvs: 1 x 1