ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piatra-Neamţ
ÎNSCRIS: 07.09.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Biserica din Pătrăuţi - un monument aproape uitat

TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă vă propuneţi să vizitaţi mânăstirile din Nordul Moldovei ar merita să vă abateţi şi pe la biserica din Pătrăuţi, situată la doar 10 km de Suceava. Aceasta pentru cel puţin trei motive: este singura ctitorie a lui Ştefan cel Mare care şi-a păstrat forma originală (spre deosebire de celelalte, care au suferit modificări sau au fost reconstruite); are o pictură interioară specifică şi este, poate, cea mai neglijată ctitorie a marelui voievod.

Biserica a fost construită în anul 1487 (potrivit pisaniei slavone de deasupra uşii de la intrare, care face referire la anul 6995 de la facerea lumii), avea hramul Înălţarea Sfintei Cruci şi deservea singura mânăstire de maici înfiinţată în timpul domniei lui Ştefan cel Mare. S-a presupus că maicile trebuiau să îi îngrijească de răniţii din războaiele purtate în jurul Sucevei, însă tocmai această apropiere de fosta capitală a Moldovei i-a dăunat pentru că a fost prădată în dese rânduri de tătari, cazaci şi poloni. În consecinţă, şi mânăstirea a fost desfiinţată şi reînfiinţată în mai multe rânduri pentru ca în anul 1783, după ocuparea Bucovinei de către austrieci, să fie desfiinţată definitiv iar biserica să devină biserică parohială, cum este şi astăzi.

Nici după Marea Unire biserica nu s-a bucurat de prea multă atenţie iar în prezent îşi păstrează aspectul de monument neglijat, în curtea căruia pasc netulburate caprele preotului paroh. Aceasta în ciuda faptului că aici se găsesc cele mai vechi picturi exterioare şi interioare din Moldova datând chiar din timpul lui Ştefan cel Mare. S-a emis ipoteza că picturile ar fi fost executate de un pictor grec refugiat în Moldova după căderea Constantinopolelui (în anul 1456) şi că el a contribuit la crearea şcolii moldoveneşti de pictură murală.

La exterior a fost pictat doar peretele vestic şi numai în jurul portalului de la intrare (scena reprezentând Judecata de Apoi) iar la interior sunt de remarcat tabloul votiv reprezentându-l pe Ştefan cel Mare cu soţia Maria Voichiţa şi cu fiul Bogdan, cel care îi va urna la tron, precum şi compoziţia „Cavalcada Sfintei Cruci” în care este reprezentat Constantin cel Mare însoţit de 16 sfinţi militari. Această compoziţie a fost apreciată ca fiind un îndemn la cruciada antiotomană, idee pe care Ştefan cel Mare o propovăduia asiduu.

La picturile interioare predomină culoarea ocru auriu cunoscută sub denumirea de „galben de Pătrăuţi”, care nu a devenit însă atât de faimoasă ca „albastrul de Voroneţ”.

În curtea bisericii poate fi admirată şi clopotniţa din lemn, datând din anul 1725 şi o masă rotundă din piatră, despre care se spune că ar fi fost sursa de inspiraţie a lui Brâncuşi pentru Masa tăcerii, iar peste drum se află casa parohială datând de la începutul sec. XIX în care funcţionează în prezent muzeul „Casa Preotului Bucovinean”, cu multe exponate din perioada în care a locuit aici preotul Constantin Morariu (1896-1919), mare patriot român şi fost secretar, în perioada studenţiei, al Societăţii Academice „Arboroasa”, când a fost coleg cu Ciprian Porumbescu şi Zaharia Voronca.

Fără doar şi poate că biserica din Pătrăuţi constituie un obiectiv încărcat de istorie care ar merita atenţia noastră.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de marimag in 20.10.18 21:25:27
Validat / Publicat: 21.10.18 08:14:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEAVA.

VIZUALIZĂRI: 586 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marimag); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Pictura de pe peretele vestic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[21.10.18 08:14:36]
»

Mutat în rubrica "Biserica din Pătrăuți, SUCEAVA" (nou-creată pe sait)

Dan&Ema
[21.10.18 08:36:15]
»

@marimag:

Start vot!

webmaster
[21.10.18 10:50:58]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

marimagAUTOR REVIEW
[21.10.18 12:58:42]
»

@webmaster: Coordonatele GPS sunt corecte. Mul

umesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.10.18 23:58:14]
»

Foarte bună reamintirea! Cîndva, Pătrăuți făcea parte din vocabularul turistic al Bucovinei, alături de celebrele Dragomirna, Putna, Voroneț etc. Și pe bună dreptate, avînd în vedere importanța sa istorică și artistică.

Și eu, cînd am văzut-o, acum 5 ani, am găsit-o pustie. O doamnă care se ocupa de vizitatori a apărut repede, dintr-o casă alăturată, bucuroasă de oaspeți. Ne-a explicat toate cele, importanța artistică a frescei cavalcadei și alte amănunte, pe care e bine să le afle cei interesați, la fața locului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marimagAUTOR REVIEW
[23.10.18 09:14:36]
»

@abancor: De acord cu observația, de noi depinde să ne reamintim de valorile trecutului nostru.

tata123 🔱
[27.10.18 18:46:54]
»

@marimag: Am vizitat și eu Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din Pătrăuți în 2008, atunci când se afla în plin proces de restaurare pictura interioară. Printre schele am admirat tabloul votiv ce îl reprezintă pe Ștefan cel Mare și familia, precum și „Cavalcada Sfintei Cruci” (vezi P10 și P11 din articolul: vezi impresii).

Recomand celor care merg în zona Sucevei să treacă și pe la această mică biserică ștefaniană, cei interesați vor fi încântați.

Muzeul l-ați vizitat? Mulțumim pentru scurta prezentare a acestui valoros monument.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, marimag, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica din Pătrăuți [Pătrăuți]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.15323710441589 sec
    ecranul dvs: 1 x 1