ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La plimbare prin oraşul Zărneşti şi prin împrejurimi

TIPĂREȘTE

Luna trecută am petrecut un sfârşit de săptămână la Zărneşti. Am ales să vizităm mica urbe din judeţul Braşov întrucât a doua zi voiam să facem o drumeţie ceva mai lungă în Masivul Piatra Craiului (din centrul oraşului şi până la Prăpăstiile Zărneştilor sunt doar câţiva kilometri). Am ajuns la Zărneşti vineri după-amiază pe DN 73A din direcţia Râşnov.

Nu am zăbovit în cameră, ci am ieşit imediat la plimbare şi am vizitat zona centrală a oraşului. Am pornit din dreptul unui sens giratoriu (aflat la intersecţia mai multor străzi, printre care strada Tiberiu Spârchez şi strada George Bariţiu) şi am observat că acolo se află Centrul de Informare şi Promovare Turistică din Zărneşti. A doua zi, înainte de a pleca pe munte, am trecut pragul acestui centru de informare de unde am obţinut câteva detalii utile referitoare la traseul pe care urma să-l parcurgem. Totodată, ne-au fost oferite o hartă a oraşului şi un pliant cu traseele din Parcul Naţional Piatra Craiului. Din acest punct porneşte şi DJ 112G care merge către Prăpăstiile Zărneştilor şi urcă apoi spre satele Măgura şi Peştera.

Lângă clădirea centrului de informare turistică se află Oficiul Poştal 1 din Zărneşti. Nu aveam nicio scrisoare de trimis, altul este motivul pentru care am menţionat acest loc: în curtea Oficiului Poştal se află un automat de unde pot fi procurate tichetele de vizitare a Parcului Naţional Piatra Craiului. Un astfel de tichet costă 5 lei pentru un adult şi este valabil o săptămână; pentru copiii sub 14 ani, accesul în perimetrul Parcului Naţional este gratuit. Lângă clădirea Oficiului Poştal se află un părculeţ frumos amenajat – este vorba despre Parcul „Mitropolit Ioan Meţianu”. În acest mic parc sunt ronduri de flori, există bănci unde te poţi relaxa, dar şi un spaţiu de joacă pentru copii, loc pe care l-a testat şi băiatul nostru.

Am continuat plimbarea pe acea stradă şi am ajuns într-o piaţetă – o zonă pietonală ce reprezintă centrul propriu-zis al oraşului. Există şi acolo bănci, suporturi pentru floricele şi stâlpi moderni pentru iluminatul stradal, iar Monumentul Eroilor Zărneşteni ne-a atras imediat atenţia prin poziţionarea sa centrală. Un ostaş cu arma în mâini veghează împrejurimile, iar pe placa de marmură neagră de dedesubt sunt amintiţi cei care şi-au pierdut viaţa pe câmpurile de luptă în timpul Războiului de Independenţă, dar şi în Primul sau în Al Doilea Război Mondial.

De jur-împrejur sunt mai multe clădiri vechi care găzduiesc Liceul Teoretic „Mitropolit Ioan Meţianu”, Consiliul Local Zărneşti, Casa Căsătoriilor, Casa de Cultură sau unele magazine ori instituţii financiare. Peste drum de această mică piaţă se află Biserica „Sfântul Nicolae” a cărei turlă impunătoare domină împrejurimile. Aceasta este cea mai veche biserică din oraş, fiind ctitorită în anul 1515 de către domnitorul Neagoe Basarab. Turla mare a bisericii este prevăzută cu ceasuri pe fiecare parte; orologiile funcţionează şi cântă la oră fixă. Le-am auzit de mai multe ori pe parcursul acestui minisejur.

În apropiere se află un market mai mare de unde ne-am aprovizionat, însă nu ne venea să stăm în cameră. Aşa că ne-am urcat în maşină şi am pornit către Cabana Plaiul Foii. O parte din acel drum este asfaltat recent, iar pe cealaltă bucată de drum am putut circula cu viteză rezonabilă. Doar în vreo două locuri am întâlnit denivelări mai mari, pe care le-am depăşit cu puţină atenţie (pe hărţile online acest drum apare ca DC 50A). Din centrul Zărneştiului şi până în parcarea cabanei am parcurs 13 kilometri; am făcut şi vreo două pauze scurte pentru a putea admira şi fotografia mai bine Masivul Piatra Craiului, a cărui siluetă impresionantă se contura în stânga noastră. Crestele muntelui erau mângâiate de ultimele raze de soare din acea zi, iar câţiva nori apăruţi la orizont făceau ca peisajul să devină şi mai frumos. Am trecut prin dreptul mai multor pensiuni, am văzut altele în construcţie, însă deocamdată zona este aerisită, numai bună pentru un sejur în care să te relaxezi departe de forfota oraşelor.

Cabana Plaiul Foii este o unitate de cazare care arată foarte bine din exterior. Cabana este înconjurată de o curte mare şi îngrijită, unde sunt amplasate foişoare şi balansoare. Lângă apa Bârsei este amenajată o terasă unde câţiva tineri serveau masa de seară, beneficiind de un cadru natural de vis. Noi ne-am plimbat puţin prin curtea cabanei, am făcut câteva fotografii, apoi ne-am întors la maşină şi am revenit la Zărneşti. Trebuia să ne odihnim bine pentru a face față în drumeția de a doua zi. Voi mai preciza că în apropierea cabanei, chiar lângă podeţul de peste râu, este amplasat un alt automat de unde se pot procura tichete de vizitare pentru Parcul Naţional Piatra Craiului.

Ziua de sâmbătă a fost aproape în întregime alocată pentru o drumeţie în Piatra Craiului, alegând să parcurgem următorul traseu: Zărneşti – Fântâna lui Botorog – Prăpăstiile Zărneştilor – Cabana Curmătura – Poiana Zănoaga – Fântâna lui Botorog – Zărneşti. A fost o plimbare foarte reuşită, în care am putut admira multe dintre locurile frumoase din Piatra Craiului (în următorul articol o să vă invit la drumeţie pe potecile Pietrei Craiului).

Seara, după ce ne-am odihnit puţin, am plecat cu maşina către Bran. Acolo am parcat în apropierea castelului şi ne-am plimbat agale timp de vreo oră printre comercianţii de suveniruri din zonă. Am cumpărat kurtos kalacs, suc şi bere, revenind apoi la Zărneşti.

Duminică, înainte de a pleca spre casă, ne-am plimbat din nou prin centrul oraşului Zărneşti şi apoi am mers la Centrul de Vizitare pentru Parcul Naţional Piatra Craiului. Acest centru de vizitare este construit pe partea dreaptă a drumului ce duce către Cabana Plaiul Foii, la vreo doi kilometri distanţă de oraşul Zărneşti. Clădirea centrului are o formă interesantă, fiind acoperită aproape în totalitate cu şindrilă. Vizitarea este gratuită. Acolo se află un alt automat de unde se pot procura tichete de vizitare a Parcului Naţional Piatra Craiului.

În interior am putut admira multe lucruri interesante: o machetă tridimensională de mari dimensiuni a masivului Piatra Craiului, macheta unei peşteri, o stână în miniatură cu obiecte specifice păstoritului, diferite hărţi, diorame şi exponate. Sunt afişate şi multe imagini reprezentative pentru fauna, flora sau peisajele Pietrei Craiului; există şi câteva monitoare pe care sunt prezentate informaţii despre Parcul Naţional Piatra Craiului pe care le-am studiat şi noi cu interes. Atunci când ajungi în dreptul machetelor diferitelor animale, există senzori care activează sunetele adevăratelor animale, iar când intri în peşteră se aud picuri de apă ce cad. Vizitarea acestui centru a fost o experienţă interesantă, vă recomand să nu evitaţi obiectivul dacă ajungeţi în acea zonă.

Faţă în faţă cu Centrul de vizitare se află Restaurantul Padina Craiului.

Un alt obiectiv despre care doar am citit, însă pe care nu am mai avut când să îl vizităm, este situat la ieşirea din Zărneşti către Poiana Mărului – este vorba despre Wolf Park Adventure. Acest parc de aventură are site propriu, astfel că cei interesaţi pot consulta site-ul pentru program, tarife sau detalii referitoare la traseele amenajate acolo.

În linii mari, cam acesta a fost sejurul nostru de weekend la Zărneşti. Recomand această destinaţie, mai ales celor care doresc să plece în drumeţii pe cărările Pietrei Craiului!

Călătorii plăcute tuturor!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 20.07.17 16:07:27
Validat / Publicat: 20.07.17 17:09:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ZĂRNEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 18606 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Vineri după-amiază ne-am plimbat prin zona centrală a oraşului. În stânga se află părculeţul „Mitropolit Ioan Meţianu”.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[20.07.17 17:14:57]
»

@Crazy_Mouse: Start vot! pentru o destinatie minunata cu peisaje deosebite.

Frumoasa zona si la fel si prezentarea, iar dintre poze o nominalizez pe P14 ca fiind preferata mea.

Felicitari, votat cu placere.

Floryn81AUTOR REVIEW
[20.07.17 17:23:11]
»

@mishu: Şi mie îmi place P14! Fântâna arteziană, oraşul, muntele, apusul! Deja mi-e dor de Zărneşti! Să vezi ce fotografii frumoase am pentru următorul articol, cel referitor la drumeţia noastră pe potecile Pietrei Craiului. Am făcut în acea zi peste 300 de poze, iar acum mă chinui să le selectez pe cele pe care le voi ataşa. La acel articol mai am ceva de scris, poate reuşesc să îl postez zilele viitoare! Mulţumesc pentru lectură, ecou şi aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[20.07.17 18:03:11]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[20.07.17 18:23:27]
»

@Crazy_Mouse:

Zarnesti-ul e un loc drag mie, loc pe care a trebuit sa il strabat de multe ori la pas (o data chiar nopatea) pe vremea cand nu mergeam cu masina la munte.

Piatra Craiului este motivul principal, dar nu singurul, pentru care paseam prin Zarnesti.

Ai realizat un articol ghid foarte valoros, bravo, felicitari!

Astept relatari din drumetie!

Numai de bine!

Dana2008
[21.07.17 07:53:48]
»

Frumos articolul, frumoase poze!

Abia aștept să văd cu ce peisaje ne mai uimești din Munții Piatra Craiului.

Felicitari! Spor la scris și la selectat fotografii!

Călătorii plăcute!

Floryn81AUTOR REVIEW
[21.07.17 10:39:21]
»

@Dana2008: Mulţumesc mult! Mai am puţin şi termin articolul promis - drumeţia în Piatra Craiului!

corina75
[17.03.18 21:07:46]
»

Orasul meu natal, orasul de care se leaga toate amintirile minunate ale copilariei mele... ce frumos review. Multumesc.

Floryn81AUTOR REVIEW
[17.03.18 21:31:25]
»

@corina75: Mulțumesc! Zărnești este un oraș frumos, poarta de intrare în spectaculosul masiv Piatra Craiului.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
corina75, Dan&Ema, Dana2008, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Zărnești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076153993606567 sec
    ecranul dvs: 1 x 1