ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.03.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
FEB-2015
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Destinatia favorita de schi a oradenilor - Vartop

TIPĂREȘTE

Locuind in Oradea beneficiem de tot felul de avantaje (si dezavantaje deopotriva) datorate pozitiei noastre geografice. Avantajele sunt apropierea de granita ungara si implicit de vestul Europei (Austria de exemplu e foarte aproape de noi). Nu e departe nici Serbia, daca cumva vrei sa faci o vizita. Dezavantajele ar fi distanta mare fata de restul locurilor din Romania si lipsa unui aeroport mai de Doamne-ajuta, cu niste curse internationale mai bine reprezentate.

Oradea fiind totusi casa noastra facem si noi ce putem cand vine vorba de mers la munte si, pentru ca nu e nevoie sa mergem la Sinaia - Predeal pentru schi, alegem mai mereu destinatia Vartop- Arieseni. Zona e cea mai cunoscuta si vizitata din muntii Apuseni, atat iarna (la schi in Vartop) cat si in restul anului pentru atractiile turistice prezente aici cu gramada- Groapa Ruginoasa, Cascada Varciorog, Pestera Scarisoara si Ghetarul cu acelasi nume, Izbucul de la Cotetul Dobrestilor ca sa numesc doar cateva din locurile superbe din zona. Am sa revin la ele intr-un alt review pentru ca ar fi prea multe de povestit aici.

Vartopul, localitatea care beneficiaza de prezenta celor 3 partii de schi, este situat la intersectia judetelor Bihor cu Alba. Partiile cele 2, mai vechi, se afla in judetul Alba, iar Partia Piatra Graitoare in Bihor, tinand de localitatea Nucet. In zona vin deci turisti din judetele Bihor, Alba si Cluj (din Oradea faci cam 110-115 km), din Deva si Turda 120. Drumul dinspre Oradea este dezastruos, cam de 5-6 ani este in permanente reparatii. Din pacate starea lui este din ce in ce mai rea, nu se observa nici o imbunatatire. Venind dinspre Oradea treci prin Beius si apoi dupa Stei si Nucet incepi urcarea pe munte. Zona muntoasa ar fi frumos de admirat daca nu ar fi gropile din drum care sa iti strice toata starea contemplativa si sa iti aduca aminte ca te afli in Romania.

Ajuns insa in Vartop turistul uita de greutatile drumului pentru ca ajunge la schi. Sau vara intr-o zona de o frumusete mereu alta. Trebuie sa recunosc faptul ca pe noi ne atrage Vartopul mai mult iarna, dar planuim sa revenim si vara sa mai vizitam din locurile in care nu am ajuns inca. Pe Valea Ariesului ai o sumedenie de posibilitati de cazare- in Vartop, Arieseni, Garda de Jos si Sus, precum si salba de sate mai mici.

Principala atractie a Vartopului iarna o reprezinta cele 3 partii de schi. Cele 2 mai vechi tin de judetul Alba, cum am mai scris, si se afla una langa cealalta. Partia mare, cu lungimea de 1000 m si latimea de 90, are un grad de dificultate mediu si o diferenta de nivel de 220 m. Beneficiaza de instalatie de nocturna si teleschi dar nu si de tunuri de zapada. Am inteles de la proprietarul Pensiunii Panoramic unde ne-am cazat ca lipsa apei din zona este cauza acestei deficiente. Lungimea teleschiului este de 780 metri, capacitatea de transport 800 persoane/ora cu viteza de 2,5 m/s, cu crose monopost Leitner. Altitudinea plecare 1160 metri, si sosire 1400 metri. Suprafata schiabila 80.000 mp, expozitie nord-vestica. 8 camere de luat vederi supravegheaza partia. Pretul biletului - 5 lei adult si 3 lei copil. Nu exista nici un fel de oferte sau abonamente.

Partia mica, cu lungime de 450 m si latime de 50, are grad de dificultate redus si diferenta de nivel de 109 m. Cota de plecare 1150 metri si sosire 1041. Are si ea teleschi si instalatie nocturna dar si tunuri de zapada. Capacitatea teleschiului- 630 persoane/ora cu viteza de 2,5 m/s. Aceasta este administrata de o alta persoana decat cea mare. Se pare ca "Profesorul" cum i se spune proprietarului, si-a facut rezervor de apa si de aceea isi permite utilizarea tunului de zapada. Bravo lui!

Partia este deschisa de luni-joi la 10-17 iar vineri-duminica 10-20. Accesul se face cu cartela magnetica, intre 1-10 urcari pretul este 3 lei adult si 2 lei copil, iar peste 10 urcari pretul se modifica in functie de nr de urcari si poate scadea pana la 2,5 lei adult si 1,5 lei copil.

Partia Piatra Graitoare, (sau partia noua), expozitie nord-vestica, se afla la distanta de 200 metri de celelalte 2 partii si se afla in judetul Bihor. (Prin padure se poate trece de la partia noua la partia mare, dar atentie sa nu va rataciti!) Proiectul a fost realizat pe fonduri europene si cofinantare judeteana si a fost dat in folosinta in 2011. Lungimea totala a partiei este de 1880 metri, din care 1340 este de dificultate medie si 540 metri ridicata. Altitudinea la plecare este de 1445 metri si la sosire este 1189, diferenta de nivel deci 256 metri. Urcarea se face cu ajutorul telescaunului (capacitate transport - 1400 persoane/ora; 4 persoane pe scaun, in total 46 scaune; ultima urcare la 19,50, sau cu 10-20 minute inainte de ora inchiderii) si exista si instalatie de nocturna. Nici aceasta nu are tunuri de zapada.

Orarul de functionare - luni 12-17, marti-joi 10-17, vineri-sambata 10-20 iar duminica 10-18. In vacantele scolare si de sarbatori programul este 10-20.

Tarifele pentru telescaun:

Se pot cumpara bilete pentru un numar de 1,6, 12,18,24,30 urcari. Preturile variaza de la 6 lei uracrea adult sau 3 lei copil pana in 14 ani (luni-joi) si 7 lei/adult 4 lei/copil (weekend) si ajung la 150 lei adult+10 lei garantie, respectiv 90+10 garantie/copil. In weekend exista cartele magnetice cu urcari nelimitate la pretul de 200 lei +10 lei garantie. Mai sunt si cartelele de 2 zile la acelasi pret. Cele pentru 6 zile costa 400 lei. Biletele cu 1,6, 12 urcari sunt valabile 1 zi, cele cu 18,24,30 timp de 7 zile, iar garantia se restituie la inapoierea cardului. De apreciat ca exista oferte de genul acesta.

De unde poti inchiria echipament?

Si in jurul celor 2 partii vechi si langa cea noua sunt mai multe centre de inchiriere clapari, schiuri, casti, bete, snowboarduri, sanii si alte echipamente pentru schi sau snowboard. Schiurile cu clapari si bete costa intre 25-35 ron/zi. Claparii 15 ron, snowboard si boots 35 ron iar numai snowboardul 25 ron. O sanie 15 ron, un bob 10 lei si o plansa de zapada 5 lei. Se inchiriaza de la ora 8 dimineata pana la 9 seara. Pentru cei care vor sa invete sa schieze este si o scoala de schi, iar monitorul te costa 50 ron/ora.

Langa biroul Salvamontului gasesti si un magazin cu articole sportive, deschis insa doar in weekend, de vineri pana duminica de la 10-18.

Salvamontistii bihoreni isi au baza intre partia Piatra Graitoare si partia mare, iar cei din Alba in satul Bubesti, cam la 2 km de partii. Tot timpul insa sunt salvamontisti pe partie, i-am si vazut in actiune de cateva ori. Acum am si pozat o echipa care cobora un baietel care si-a rupt piciorul pe partia noua.

Cazarea nu este o problema in zona. Peste tot sunt hoteluri, moteluri sau pensiuni, la 2,3, 4 stele sau margarete. Conditii bazice sau mai de lux dupa cum te tine buzunarul sau ce pretentii ai. Pe internet veti gasi o sumedenie de pensiuni in zona Garda - Vartop - Arieseni. Atentie! Arieseniul se afla cam la 9-10 km de Vartop deci vei avea ce veni pana la partie daca mergi la schi.

Vara turistul are ce vizita in zona. Pe langa atractiile pomenite mai sus vei gasi o multime de trasee turistice si rute care de care mai atragatoare. Sunt mai multe locuri de unde poti inchiria ATV-uri sau biciclete in caz ca vreti sa va plimbati.

Daca sunteti deci in partea MEA de tara sau vreti sa va bucurati de niste peisaje deosebite, alegeti zona Vartop - Garda - Arieseni si nu veti regreta!


[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 02.03.15 20:36:05
Validat / Publicat: 02.03.15 22:37:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VÂRTOP [AB / BH].

VIZUALIZĂRI: 2750 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P31 Vartop-Piatra Graitoare-cafeneaua de la baza partiei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

amero
[03.03.15 08:58:23]
»

Gata, m-ai convins renunt la Bansko in favoarea Vartopului, in definitiv este cam aceasti distanta de parcurs din sudul tarii. Multumesc pentru informatiile complete si SB este meritat din plin.

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[03.03.15 10:48:03]
»

@amero -

mă bucur ca review-ul meu v-a fost de folos. La Bansko nu am fost așa că nu pot face o comparație.

Dar sincer cred că Vartopul merita văzut. Zona e superba și foarte ofertanta din punct de vedere turistic.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.03.15 10:59:42]
»

@luciaoradea -

La Bansko nu am fost aşa că nu pot face o comparaţie.

Dar sincer cred că Vartopul merita văzut

Io n-am fost nici colo, nici dincolo (încă). Dar pot spune ce am văzut în week-end pe Eurosport - la Bansko a fost o etapă de super-G (amânată din păcate din cauza ceții dense) și una de combinată alpină din campionatul mondial de schi alpin. Pe când o să vedem și Vârtop-ul (sau orice altă stațiune de schi din România) la Eurosport?!?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
amero
[03.03.15 11:07:08]
»

@Dragos - Asa este, era organizat un campionat, acesta a fost si motivul pentru care am luat mica noastra vacanta cu o saptamana inainte. Preturile pentru saptamana trecuta crescusera vertiginos iar aglomeratia probabil a fost foarte mare. Au insa niste partii foarte bune, zapada din belsug si o organizare deosebita.

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[03.03.15 11:53:44]
»

@Dragos - si @amero

Din pacate nu vom ajunge prea curand la nivelul astaLa Eurosport nu cred ca apucam noi, din pacate...

Pai nici tunuri de zapada nu sunt pe partii din cauza lipsei de apa. Daca nu ninge permanent, si vedeti cum e vremea acum, nu se pot mentine partiile in stare buna. Au fost perioade cand partiile erau pline de zone "maro", unde erau damburi de pamant si iesisera deja la suprafata...

Nici vremea la munte nu mai e cum era odata... Pe vremuri era o zapada ca abia curatau si drumul, de abia urcai pana la Vartop. Acum ati vazut in poze ca nu era fulg de zapada pe drum...

Pentru pretentii de schi "profesionist" se merge in Austria. Cel putin din zona noastra de tara. Doar ca pentru un weekend nu merita. Noi, din motive personale, nu putem pleca din tara pentru o perioada mai lunga iarna. Asa ca solutia de compromis ramane Vartopul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.03.15 12:57:00]
»

De aceea nu aș sfătui pe nimeni să bată drumul de la București pînă acolo, în ciuda frumuseții peisajului, decît dacă e sigur de zăpadă, adică într-un fel „de azi pe mîine”. Altfel, cu programare din timp, ai șansa să mergi degeaba, pîrtiile să fie impracticabile.

Dar „de azi pe mîine” din București e mult mai comod de ajuns la Azuga, Sinaia sau Poiana Brașov.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[03.03.15 14:16:46]
»

@abancor -

Pai n-am sustinut niciodata ca ar fi ceva sigur. Ideea este ca si noi ne uitam pe webcam-ul Vartop si pe weather si in functie de starea partiei si prognoza meteo ne planificam iesirea. Chestia asta functioneaza insa doar cu o saptamana maxim inainte. Pe termen lung nu prea poti sa prevezi ce se va intampla.

Desigur ca cei care sunt mai aproape de alte zone muntoase din tara au alte variante la dispozitie. Pentru noi insa ramane Vartopul. Sau Baisoara (uite ca tocmai mi-am adus aminte, am fost acolo in 2013!) sau Cavnic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.03.15 14:33:35]
»

Scuze, nu am fost clar. Nu te contraziceam pe tine; citisem mai sus despre intenția de a înlocui Bansko cu Vîrtop, că din București e tot aia, iar ecoul meu era un răspuns la ideea respectivă.

Adevărul e că la noi nu prea sînt zone de schi unde să mergi „programat”. Pentru rezultate optime, e bine să mergi la sigur, și asta înseamnă hotărîri „din scurt”, deci fiecare se cam orientează spre pîrtiile cît mai de lîngă casă. Momentan, ăsta e specificul stațiunilor de schi din România: destinații locale și de weekend (plus vacanța școlară și sărbători) (cu excepția Poienii Brașov, Arenei Platoș și, poate, Azuga și Predeal). Asta vine atît din nesiguranța zăpezii, cît și din gradul de dezvoltare - 2 - 3 pîrtii și căteva minihoteluri. Și eu aș vrea să schiez la Vîrtop, am fost acolo vara de mai multe ori, dar deranjul e prea mare pentru o pîrtie nesigură.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[03.03.15 15:52:14]
»

@abancor -

Evident ca nu te poti aventura la schi la Vartop tocmai din Bucuresti. Asta e valabil pentru noi, cei din zona. In rest e frumos sa vii vara daca iti place muntele. In zona sunt multe obiective faine- Pestera Ursilor, Ghetarul de la Scarisoara samd. Dar la schi nu merita sa te pornesti de la voi.

Daca vrei ceva sigur in Austria, pe ghetari Acolo pana in aprilie ai unde merge. Iar ca numar de partii, grad de dificultate al lor, cazare si civilizatie nu mai incape comparatie. Dar nu o sa iti dau lectii acum tie, doar esti consilier pentru Austria. Sorry

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, amero, luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Vârtop şi împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057178974151611 sec
    ecranul dvs: 1 x 1