ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Valcea
ÎNSCRIS: 09.09.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La Olanesti, birjar...

TIPĂREȘTE

“Muntii nostri aur poarta…. ”

Dupa o convalescenta cam indelungata, ne-am hotarat sa dam o raita pana la Olanesti sa culegem muguri de brad. In fiecare an, in perioada de vegetatie ne facem provizii din felurite plante pentru sezonul hibernal. Din hoinarelile de week-end am descoperit locuri de unde putem culege diverse plante mai mult sau mai putin medicinale. Bunaoara, florile de salcam le culegem din jurul pastravariei de pe lacul Bradisor (…nu ratez aici nici intalnirea cu salmonidele, ca tot veni vorba, din care cumpar vreo 10-11 bucati…), catina o luam din imprejurimile Castrului de la Arutela, dupa ceaiul de munte “muncesc” cel mai mult, dupa cataratul pana la “Masa lui Traian” din apropierea Manastirii Turnu, coada soricelului o “pescuiesc” mai facil de pe dealurile din zona limitrofa comunei Rosiile, iar dupa muguri de brad, “alergam” pana la Olanesti. Cu tot “calabalacul” ne-am suit in titiu si ne-am luat talpasita catre una din locatiile noastre preferate atunci cand vrem sa evadam din “recluziunea urbana”.

Traseul pana la statiune a fost relativ aglomerat, din ce am sesizat, predominau autoturisme de Bucuresti. Am condus cu prudenta, fara sa dau talpa, temperat de pasagerii mei iubiti din habitaclu. Daca nu era zgatia de 9 luni, eram intr-un sfert de ceas la destinatie, asa am parcurs distanta intr-o juma’de ora.

In apropiere de Baile Olanesti, circa 6 km, mai ca ma tragea ata sa urcam pe Valea Cheii catre Manastirile Iezer, Pahomie si Patrunsa, ca sa fac o digresiune mica, va spun ca mie imi par printre cele mai retrase si pline de substanta asezaminte monahale din cate am vizitat, . Dar vocea consoartei mele m-a adus la linia stabilita: “plecaram sa culegem muguri nu sa vizitam odajdii”. Ok mama, catre muguri atunci…

Odata intrati in statiune, facuram ochii roata dupa un locsor de parcat, moca daca se putea… Peste tot plin de masini cu numere de inmatriculare venetice de judetul nost’. Autocare intesate de copii nerabdatori sa debarce ocupau parcarile. Astea fiind constatate, am dat o tura prin statiune, si am parcat tot ca de obicei, la parcarea cu plata, riverana Olanestiului, avantajul fiind ca era la umbra.

Aci un nene ne-a taiat “belet”, in conditii de legalitate, dupa care l-am asezat in geam, ca sa nu pat rusinea sa-mi blocheze rotile.

Astea fiind spuse, am pornit-o in sus catre Izvorul 24, sa traversam raul pe podisca de fier din dreptul acestuia, sa ne afundam in paduricea de conifere sa culegem muguri de brad. Am facut o prima halta in Parcul mare din Olanesti, am infulecat fiecare, mai putin sugarul nost’, cate doua gogosi scaldate in “ciucalata”. Drumul catre Izvorul 24 e “pavat cu bune intentii”… In primii 200-300 de metri, la tot pasul “sar” comersantii in fata noastra. Cofetarii, simigerii, terase, baruri si restaurante prezinta o densitate pe metru patrat sufocanta. Daca rezisti tentatiilor descrise, mai incolo dai de altele, unele de bun gust altele kitschoase. Tarabe de “chinezarii”, farmacii verzi, tonete de produse agrare (importate cu certitudine daca ne luam dupa dimensiunile extralarge etalate), dulcegarii, toate acestea alcatuiesc un adevarat melanj care naucesc turistul nepregatit.

Noi ne-am vazut mai departe de drum, sub privirile melancolic-ingaduitoare ale numerosilor turisti de varsta a treia, veniti la Baile Olanesti cu bilete de tratament prin Casele de Pensii teritoriale. Foarte multi pensionari sunt prezenti in statiune, inca Olanestiul le mai ofera oaza de liniste si poate de sanatate. De pe bancile riverane vijeliosului Olanesti ne privesc si parca ar vrea sa ne spuna fiecare cate o poveste. Cu cate unii intram in vorba, mai mult ei, ne vad cu doi copii mici si-si amintesc de-ai lor nepoti…

N-am mai fost de multisor la Olanesti… O dubita cu oferte excursionistice ne intampina pe drumul catre “24”. Citesc din oferte: excursii la manastirile Iezer, Dintr-un Lemn, Pahomie, Curtea de Arges, Horezu, Frasinei, de asemenea la Voineasa. Tinta ofertelor este chiar segmentul de populatie de care aminteam, dar nu numai. Preturile mi se par cam mari avand in vedere veniturile extrem de restranse ale bietilor pensionari.

Urcam mai departe… la o taraba cu “chinezarii” facem halta fortat, fie-mea s-a priponit langa trei sirene si nu mai vrea sa se desparta de ele, negocierea e scurta, pierd ca de obicei si scot “malaiul” sa facem schimbul. Vox populi…

La urmatoarea taraba ma priponesc eu si “inspectez” ofertele cu diversele frunze si radacini, conservate sau in stare naturala. Uite si muguri de brad, patruj’ de mii kilogramul… Urcam mai departe, gustul este altul cand ii culegem noi (asa gandea si vulpea in vizita la vie) …

Gata, am trecut de zona comerciala, la “24” e statia noastra. Aici economia de piata a intrat cu bocancii in viata comunitatii, iar concesionarea izvorului 24 este forma brutala a acesteia, cunoscatorii stiu ce vreau sa zic. Intram in paduricea de conifere manati de dorinta culesului de mugurasi de brad. Surpriza: mugurasii disparusera aproape de tot. Am dat tarcoale prin locurile stiute, aceeasi dezamagire. Nu ne-am ales decat cu o mana firava de muguri de brad, total insuficient pentru scopurile noastre. Am facut cale intoarsa, am oprit la taraba de unde am cumparat de la o comersanta balaoachesa 2 kilograme din produsul pentru care facusem escapada.

Pe 6-7 palarii de flori de soc am dat trei lei, cu gandul la socata ce-o vom sorbi peste vreo saptamana. Concluzia generala cu privire la Baile Olanesti, cred ca se poate extrapola cu usurinta la mai toate statiunile noastre, totul este comert: ape, plante, placeri vinovate si nevinovate.

Am atasat cateva fotografii, cred eu relevante, din care pot fi “trase” informatii care sa intereseze pe amatorii de turism la Olanesti. Nu am mancat la terase, dar am postat niste poze din care va puteti informa cu privire la preturile din oferta culinara din statiune.

In patria nostra multae silvae sunt…

Z…


[fb]
---
Trimis de zapacitu in 05.06.11 16:41:56
Validat / Publicat: 05.06.11 17:44:33
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5144 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zapacitu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Parcul "de distractii"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

creivean
[05.06.11 22:05:58]
»

Z...

Mie unu' mi-a plăcut review-ul tău şi totuşi...

Am înţeles cum stăm cu locurile de unde-ţi culegi plantele medicinale.

Da' afine (pentru afinată), zmeură (pentru zmeurată), mure (pentru murată), cireşe (pentru rachiu de cireşe sălbatice), de unde culegi? Că alcolu' dublu rafinat, îl găseşti la orice super/extra-market.

Sau nu le ai cu sportu' asta?

Vezi că @santana, de când Chiajna a promovat în Liga lu' Mitică, o ţine-ntr-un chef prelungit, poate dă el ceva de gustibus... Că el îi mare specialist în sportu' asta, de-i zice... fotbal. Asta da Concordie!!!

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.06.11 22:33:19]
»

@zapacitu

Mi-a distrat teribil stilul tau comic in care ne-ai prezentat ,,pulsul'' de la Olanesti.

Citindu-ti review-ul, mi-ai descretit fruntea si mi-ai adus un zambet larg pe chip. Sincer, mi-ai creat o buna-dispozitie teribila pentru inceputul de saptamana ce urmeaza sa vina, iar pentru acest lucru iti multumesc tare mult.

Pe 6-7 palarii de flori de soc am dat trei lei, cu gandul la socata ce-o vom sorbi peste vreo saptamana.

Scump, tare scump, probabil pretul se datoreaza si rangului de statiune ce-o poarta Olanesti-ul.

Saptamana trecuta, sotul meu a cumparat o sacosica de soc (vreo 20 palarii) cu 1 leu si am facut un bidon de 6 litri de socata... yam, yam... de buna.

Asa ca te invit sa degusti macar un pahar (macar virtual) din aromata bautura din soc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
santana*
[05.06.11 23:17:54]
»

Zăpăcitule, dacă mai umbli mult după soc să ştii că te exclud din sindicat! Plus că am auzit că socata face rău la ficat. Eu am intrat ieri cu o sticlă de Fanta în curte şi m-a lătrat cîinele.

Amice Creivean, îţi spun dar să rămînă între noi: tare grea e promovarea asta în prima ligă. Trebuie antrenament, frate! Şi licenţă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zapacituAUTOR REVIEW
[06.06.11 08:57:44]
»

@creivean,

aluzia e lizibilă, consumăm și din produsele enumerate, mai ales afinată și vișinată, zmeura și murele le lăsăm pentru siropuri și dulcețuri. Aici am o oarecare problemă, culesul acestor fructe îl las pe seama fraților noștri ”mexicani”, din lipsă de antrenament pe tatami, urșii fiind niște adversari redutabili pentru mine încă, poate după vreo câteva păhăruțe din licorile de mai sus date pe gât să prind curaj de-o trântă, în condițiile în care mai stau pe picioare...

@dananecula,

mulțumesc pentru aprecieri, încercăm să mai scriem și altfel, ieșit oarecum din șabloane, pentru bună-dispoziție așa cum bine ați remarcat...

@santana,

și din soc poate ieși ceva ”gradat”, cu răbdare se poate bea un vinișor de soc, cei cu antrenament îl apreciază ca trufanda...

eu am descris plăntuțele pentru cei care au copchii, restul se bunghește printre rânduri, amice goleador...

Ham-ham

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
motaneata
[06.06.11 09:21:57]
»

Stimate Domnule Zapacitu,

Vad ca odioasa ordonanta de guvern privind interdictia comercializarii plantelor etno v-a lovit din plin, obligandu-va sa va intoarceti la o activitate ancestrala: cea de culegator. Foarte interesanta expunerea dvs. privind locurile unde se gasesc cele mai importante "plante medicinale", majoritatea dintre ele cunoscute pentru efectul calmant si relaxant. Nu ne-ati spus insa de unde ati cules salvia si matraguna, doua plante de baza in medicina naturista, foarte indragita de dvs...

In ceea ce priveste salmonidele inteleg ca acestea sunt niste minerale foarte bune in tratamentul homeopat al salmonelei (initial am crezut ca sunt pastravi, dar m-am linistit cand am vazut ca de la pastravarie ati plecat doar cu flori de salcam).

Pana la urma, desi, cum bine ziceti "muntii nostri aur poarta", v-ati recunoscut invins si ati apelat la expertii balaoachesi de la tarabe, singurii in masura sa va asigure "ape, plante si placeri vinovate si nevinovate". Norocul dvs. e ca intelegeti jargonul lor.

Eu am fost ieri in Piata Obor si o "experta" m-a intrebat daca vreau "icre de manciuria". M-am uitat la ea si, nevazand ceva pe taraba, am presupus ca le ţine pe undeva, la frigider, abia acasa mi-au zis copiii ca "icrele" astea se vand la gram. Bă, da voi de unde ştiţi? Şi i-am luat la bătaie cu şapca udă! Preventiv.

Acum stau si ma intreb: de ce m-o fi abordat balaoacheşa, oi fi avand eu faţă de "icre de manciuria? " Dacă da, atunci e musai sa dau o fugă la Izvorul 24, pentru o crenoterapie cu oligoelemente. Mă primeşti?

zapacituAUTOR REVIEW
[06.06.11 10:23:02]
»

Spumos amice…

Am recurs la meseria de culegător din pur hobby, ciupercile fiind singurele organisme care-mi provoacă neplăceri mai ales când culesul se efectuează din ștranduri, piscine și alte bălți…

Ordinea de consum a celor două ”ceaiuri” este deliberată sau întâmplătoare, întâi salvia (somn ușor), apoi mătrăguna (somn ușor cu efecte de durată, pe veci) ?

Sunt situații când te ”salvezi” dacă balaoacheșii sunt comprehensibili, mai lasă la preț, sau vin și cu oferte alternative…

După ce te răcorești la ”24” (pe bani și cu recomandare medicală – asta vii că ți-o semnez eu), ai mai putea face niște vizite de ”curtoazie” la Govora, Căciulata și Voineasa să te întremezi oleacă.

Bene diagnoscitur, bene curatur. (Cine dă un diagnostic bun, vindecă bine)

Z…

AndreeaG
[11.08.11 14:30:32]
»

@concitadine...

ai uitat sovarfuuuuul

(se gasete "pe malul apei" la Turnu, si nu numai, la sf de iulie - f bun pt probleme stomacale)

Eu am cules muguri de brad de pe valea Lotrului, mai sus un pic de Voineasa. Poiana larga la drum, peisaj taietor de respiratie. Am pus cortul, pt nani de pranz purandei si am fripturit la wok cu lemne din padure, care s-au aprins foarte foarte greu, din cauza lor nu a noastra, nu stiu ce soi erau.

si bujor de la Petrimanu, super-pastravarie, super-cabana, de peisaj nu mai zic,

soc, salvie, zmeura, mure, cirese de la mine din curte: D

dar merci pt locatii oricum, f utile

In rest subscriu la fiecare rand pe care l-ai scris

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zapacituAUTOR REVIEW
[11.08.11 14:42:58]
»

Fain la Turnu, merg des aici, mă bate gândul să postez un review cu împrejurările M. Turnu, dar încă sunt la faza de documentare. Sovârful, spre rușinea mea, nu l-am ”ginit” pe malurile indicate, trebuie să mai caut... Cât despre bujor, să ”rămâie” acolo unde este, că pe lângă alte efecte benefice, ascunde unul teribil... Rămâne totuși de încercat după fro' 70 de ani, când n-are ce rău a-mi mai face...

Am bătut ”giudețul” cam peste tot, n-am prea mult timp să scriu, c-aș face-o... În orice caz, impresiile le am salvate pe hardul de la ”mansardă”...

Sărut mâna!

Z.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AndreeaG
[11.08.11 15:41:32]
»

@ Z

Soacra-localnica (mare specialista in buruieni) spune ca efectul este absolut neglijabil fata de beneficii, cat timp nu bei decoct de bujor zilnic

Geo Sarbu*
[20.02.13 17:20:30]
»

Super haios articolul. M-ai binedispus cu umorul tau.

Yersinia Pestis
[13.11.21 16:51:24]
»

et bestias abundant!

zapacituPHONEAUTOR REVIEW
[13.11.21 18:08:40]
»

@Yersinia pestis: ????2011! Mirabile dictu... tempus fugit...

Qvadratvus
[13.11.21 20:23:18]
»

Mey, nici n-am observateră că e din douămiiunșpce. Zepecit mai sunt... Io chiar m-am bucurateră că văz cunoștințe vechi de Aprozar (pardon, de Plafar) și când colo...

zapacituPHONEAUTOR REVIEW
[13.11.21 20:34:25]
»

@Qvadratvus: diferențe prea mari, după un deceniu, nu prea sunt. Sunt 2 săptămâni de la cea mai recentă vizită și pot să spun că Olăneștiul e aceași oază spre care fugim când orașul se prăvălește prea mult peste noi. Acum față de atunci e doar mai liniște, cu oameni mai feriți, mascați și circumspecți. Natura își vede de treabă, toamna pictează pastelat, râul Olănești e lipsit de forța apelor de primăvară, iar veverițele blânde.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoPHONE
[13.11.21 20:59:22]
»

@zapacitu:

Olăneștiul e aceași oază spre care fugim când orașul se prăvălește prea mult peste noi.

Oo! Asta imi aduce aminte de un cunoscut din Barlad, care imi spune la un moment dat: Dom' le, nu se mai poate trai in orasul asta, cat a devenit de aglomerat.

Care oras a pierdut o treime din populatie dupa 90. Iar cunostinta mea locuieste si intr-o zona de case.

Dap.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zapacituPHONEAUTOR REVIEW
[13.11.21 21:19:36]
»

@gpopa: da dom' popa, leatule. E mic orașul, doar aci ai fost cătană, și-l cunoști. Eu nu mi-s norocos ca bârlădeanul matale să locuiesc la casă. Orașul nost' chiar dacă nu se compară cu orașele mari ale patriei, ca Iașii domniei voastre sau cu vreo altă metropolă capitală de regiune, are zumzetul și frenezia unui stup hiperactiv. Cu astea ne-am cam obișnuit, dar ce ne facem cu tranșeele săpate prin tăt orașul, generate de mințile luminate puse pe reabilitări de toamnă târzie? Ca răspuns la interogare, evadăm ba la Olănești, ba la Călimănești și mai rar la Govora. Transferăm mental grijile orașului ďimpreună cu grijile noastre într-o banală monedă pe care o azvârlim în valurile Olăneștiului sau Oltului, funcție de stațiune. E una dintre formele de purificare, ne întoarcem apoi la tranșeele noastre cotidiene ș-o luăm d' acapo amigo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adso
[13.11.21 21:30:17]
»

@zapacitu: Io mi' s bârlădean, nu întâmplător am cunoștințe pe acolo, așa că degeaba sunteți ironic. La Geniu m-a trimis CMJ Vaslui.

Iar Iașul, care m-a adoptat, nu e capitală de regiune. Că Euroregiunea Nord-Est are capitala la Bacău. Hrebenciuc știe de ce.

L.E. Noi, bârlădenii, când nu ne mai încape orașul, ieșim până în Germania cu avionul și ne întoarcem cu mașina. Uneori o cumpărăm, dar nu întotdeauna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zapacituPHONEAUTOR REVIEW
[13.11.21 21:40:48]
»

@gpopa: ironia nu a existat câtuși de puțin, mă refeream la orașul meu, la cât este de mic, că îl traversezi în 10 minute cu mașina, în zile de weekend.

Ironia acum vine, dacă tot ați pomenit-o, avionul îl dați la schimb ca să vă întoarceți la Bârlad?

L.E. erau mulți prieteni care presau pentru Bacău capitală de regiune, unul e defunct, dar tot Iașiul e mai mare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adso
[13.11.21 21:56:25]
»

@zapacitu: Avionul îl plătim întotdeauna!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, AndreeaG, dananecula, Geo Sarbu*, motaneata, Qvadratvus, santana*, Yersinia Pestis, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Olănești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090605020523071 sec
    ecranul dvs: 1 x 1