ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Circuit Vârful Ineuț (2.222m), Vârful Ineu (2.278m), Lacul Lala Mică (1.900m) și Lacul Lala Mare (1.815m), cu plecare din Popasul Șaua Gagii (1789m),  Munții Rodnei

TIPĂREȘTE

(Continuare)

La recomandarea prietenului nostru care a parcurs acest circuit, ne-am cazat la Pensiunea Someșana din Valea Mare vezi impresii printre care și cea de tip circuit la cel de-al doilea vârf ca altitudine din munții Rodnei.

Drumeția

Am plecat de la Pensiunea Someșana în excursia organizată de patronul pensiunii cu o mașină cu garda înaltă, din localitatea Valea Mare spre Pasul Rotunda (1.300m), pe un drum național neasfaltat. De acolo am continuat pe drumul de munte pietruit, îngust și cu mari denivelări, care urcă până la Popasul Șaua Gagii. Acest drum care urcă prin Șaua Gagii are o lungime de 9 km pe sens. Aceasta portiune poate fi parcursa exclusiv de o mașină de teren, off road.

Se achită o taxă de 5 lei de intrare în Parcul național M-ții Rodnei, iar accesul este permis cu autovehicole doar până în Șaua Gagii, la limita de intrare în Parcul Național M-ții Rodnei.

Drumul cu mașina durează 1,1/2 ore /sens, deci trei ore pe drumeție.

Din Șaua Gagii am intrat în traseu la ora 12 iar la ora 18 am terminat de parcurs cele două vârfuri, cu coborârea pe la lacul Lala Mare.

Asadar, am făcut 6 ore pe jos, cu pauzele de rigoare și trei cu mașina. Exclusiv pe jos, traseul este foarte greu de făcut pe lumină pentru că este foarte lung, noi am făcut doar cu mașina 21 km.

Fiindcă eram cazați la Pensiunea Someșana, am plătit pentru transport dus-întors 70 lei/ persoană. Se oferă ghidaj, mâncare, prim ajutor de către organizator. În weekend excursiile se fac doar cu persoanele cazate acolo, prioritar. Persoanele din afară trebuie să se programeze telefonic.

De la Popasul Șaua Găgii amenajat cu masă și banci din lemn, panou informativ, avem un indicator care ne îndrumă spre lacul Lala Mare urmând marcajul cu cerc roșu timp de o oră, pe o distanță de 2 km, pe un traseu ușor.

Din același loc avem un alt indicator cu marcaj bandă roșie care ne conduce spre Șaua cu Lac prin Vârful Ineuț, pe o distanță de 8 km, durata de trei ore și este cotat ca traseu dificil.

Date Tehnice

Șaua Gagii (1.789m) - Vârful Ineuț (2.222m) - Șaua Ineuț - Șaua cu Lac - Vârful Ineu (2.279m) - Șaua cu Lac (2.120m) – pe marcaj bandă roșie

Șaua cu Lac - Șaua Ineuț - Lacul Lala Mică (1.900m) - Lacul Lala Mare (1.815m) – pe marcaj punct albastru

Lacul Lala Mare - Șaua Gagii – pe marcaj punct roșu.

Nu este apă pe traseu

Dificultate - medie

Diferența de nivel - 600m

Timp cu pauze - 6 ore

Am pornit pe traseu urcând printre jnepeni și afini pe care i-am întâlnit de-a lungul traseului până la Vârful Ineuț, al treilea ca altitudine din M-ții Rodnei. Urcușul spre Vf. Ineu este lung, solicitant, dar afinele și panorama vă vor face să treceți peste acest efort.

Ne-am bucurat de vreme bună, de peisaje indescriptible ca frumusețe, de afine gustoase, de luciul lacului Lala Mare care îți țintuia privirea mereu spre el. Tot traseul îți oferă posibilitatea de a te bucura de multele piscuri care se pot observa în zare.

Văi adânci, multe piscuri, șei, curbe de nivel, poteci pe creste, lacuri, toate așezate fascinant în Munții Rodnei.

Drumeția per ansamblu nu este grea, pentru că urcările alternează cu porțiuni lungi de urcări line pe creste și prin șei, care în timp ce parcurgeți traseul, vă permit să vă puteți odihni mergând.

După ce terminați de bifat cele două vârfuri, coborâți spre Lacul Lala Mare.

Acolo este loc de campare, iar imaginea cu vârful Ineu oglindindu-se în luciul lacului este minunată. E ca un tablou. Vezi atât de aproape Vf. Ineu, dar nu e chiar așa, trebuie să urcați cca. o oră până la el.

Lacul Lala Mare este cel mai mare lac glaciar din Munții Rodnei.

De la lac spre Popasul Șaua Gagii trebuie să treceți peste bolovănișuri pe care trebuie să pășiți pentru că pe margine este jnepeniș.

Și ca un ultim efort înainte de terminarea circuitului, mai urcați un abrupt cam de 100m diferența de nivel, unde aveți și o balustradă din lemn pentru a vă ajuta.

Traseul este unul dintre cele mai frumoase pe care le-am parcurs datorită peisajului de care ne-am putut bucura în voie, pentru că am prins o vreme superbă.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 02.10.20 12:10:09
Validat / Publicat: 02.10.20 13:28:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CARPAŢII MARAMUREŞULUI.

VIZUALIZĂRI: 3201 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 vedere din Vârful Ineu(2.278m), Munții Rodnei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Mika
[02.10.20 14:09:24]
»

@Dana2008:  Foarte frumosă și această drumeție, peisaje de vis. Ai mai bifat un vârf, felicitări! Nu am fost in Rodnei, sper să o fac la un moment dat. Ați prins o vreme excelentă! Drumeții frumoase in continuare!

Dana2008PHONEAUTOR REVIEW
[02.10.20 14:49:14]
»

@Mika:  Două vârfuri sâmbăta și încă două duminica (articolul următor despre celelalte vârfuri).

Săptămâna viitoare mergem iar în Munții Rodnei pe alt traseu, alt vârf. de 2.000 metri.

Sunt tare estetici munții ăștia, m-am îndrăgostit de ei și uite că după o lună ne reîntoarcem acolo dar de data acesta împreună cu juniorul nostru.

Drumeții plăcute și sănătate!

Te pup! ????​​

​​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[02.10.20 20:44:18]
»

@Dana2008:  Am ajuns si eu in varf de munte , dar varianta soft, si in aceste situatii cu atat mai mult ii apreciez pe toti cei ce o fac ca tine.

Traseul este spectaculos iar pozele minunate, felicitari, votat cu mare drag. ​

Michi
[02.10.20 20:44:24]
»

@Dana2008:  Cu vreo 60 de ani în urmă nu aveam maşină şi făceam circuite CFR cu trei opriri obligatorii a 24 de ore, considerate turistice. Mai ţin minte că după ce am oprit la Suceava şi am văzut mănăstirile din Bucovina la care  ajungeam cu orice: camion, maşini forestiere, etc. am luat trenul şi ne-am oprit la Borşa. Ca prin ceaţă îmi aduc aminte de vârful Rodnei şi lacul Lala. Nu pot să uit întâlnirea cu un elveţian care ne vizita ţara şi cu care ne-am împrietenit mergând o bucată de drum împreună. Când am ajuns în cabană, ne-am făcut că nu-l mai cunoaştem atât de mare era frica pe timpul lui Dej să ai de-a face cu străinii. Săracul om nu înţelegea cu ce a greşit de l-am evitat tot tipul. Am scris această amintire pentru cei care nu ştiu cum a fost. Acum câţiva ani, în 2014 am vizitat din nou mănăstirile apoi am trecut cu maşina spre Borşa, intenţia noastră fiind să ajungem la Sighet la Memorialul Victimelor, aşa că nu am mai urcat în Rodnei. Mulţumesc Dana pentru review.

adrianaglogoPHONE
[02.10.20 22:49:14]
»

@Dana2008:  Acum, ca sa ma laud si eu :am facut muntii Rodnei de doua ori, de la un capat la altul. Prima data pe la 22 ani, cu o gasca de 7 baieti, eu fiind singura fata. Dintre toti il cunosteam doar pe cel care mi-a devenit sot.  

Foarte mult mi-au placut muntii Rodnei.

M-am delectat cu articolul tau. ​​

robert
[03.10.20 12:09:12]
»

@Dana2008:  super și tura asta! N-am ajuns încă în Rodnei! Pare ceva mai accesibil, ceva tocmai bun pentru mine! Felicitări și la mai mare!

Dana2008PHONEAUTOR REVIEW
[03.10.20 19:35:13]
»

@mishu:  Mulțumesc frumos Mishulica!

Dana2008PHONEAUTOR REVIEW
[03.10.20 19:37:21]
»

@robert:  Mulțumesc frumos, Robert!

Are să îți placă mult în Munții Rodnei. Noi ne reîntoarcem săptămâna viitoare cu juniorul​, e prea frumos ca să nu se bucure și el.

Călătorii plăcute! ​

Dana2008PHONEAUTOR REVIEW
[03.10.20 19:40:43]
»

@adrianaglogo:  Mulțumesc frumos!

Te leagă ceva mult mai profund de acești munți extrem de estetici de care eu m-am îndrăgostit.

Mai scriu un articol despre alte două vârfuri pe care le-am făcut în ziua următoare în Munții Rodnei.

Săptămâna viitoare mergem iar în drumeție in Rodna, cu juniorul de data acesta.

Călătorii plăcute! Numai bine! ​​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008PHONEAUTOR REVIEW
[03.10.20 19:43:11]
»

@Michi:  Mulțumesc frumos, mama Michi!

Ce amintiri, ce vremuri!

Felicitări pentru drumeție! Este splendid acolo.

Sănătate! Numai bine! ​​​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Dana2008, Mika, mishu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munţii Rodnei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081131935119629 sec
    ecranul dvs: 1 x 1