ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.01.2025
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2025
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Început de an pe Vârful Ciucas

TIPĂREȘTE

Prima ieșire din acest an a fost, bineînțeles, o drumeție. Nu puteam să încep anul altfel decât pe munte, mai ales că în această iarnă a nins binișor și ceva mai devreme decât anul trecut. Așa că, pe 2 ianuarie, imediat după ce ne-am mai revenit din amețeala șampaniei și zgomotul artificiilor, am plecat pe munte. Și nu pe orice munte, ci pe unul drag  mie (toți munții îmi sunt dragi dar unii sunt mai aproape de inima mea). Este vorba de Munții Ciucaș, pe care nu am mai fost de ceva timp, ocupată cu alte drumeții sau călătorii, pentru că lumea e mare și viața scurtă și avem multe de văzut și mulți munți de urcat.  

Împreună cu câțiva prieteni de colindat pe munți, am stabilit să urcăm pe vârful Ciucaș pornind de la Pasul Bratocea, pe marcaj BR, și să coborâm spre Cabana Ciucaș și  apoi pe Valea Berii, pe marcaj BG și CA, până la Fabrica Keia, la intersecția cu DN1A.  

Ca să putem face acest traseu am lăsat o mașină la punctul de sosire, la Fabrica Keia.  

Vremea se anunța perfectă pentru cea de a doua zi de ianuarie, cu soare și câteva grade sub zero. Zăpada era, soare era, dor de ducă era, așa că m-am trezit pe la ora 5.00 și la 5.50 eram la Gara de Nord la locul de întâlnire cu o parte dintre prietenii de drumeție.  

Pe la ora 9.00 am plecat pe traseu din Pasul Bratocea, și nu eram deloc singuri.  Parcarea de pe DN1A, de la intrarea în traseu era deja aproape plină. Multă lume s-a gândit să dea jos din sarmalele și cozonacii mâncați de sărbători și au pornit pe munte, cu mici și mari și chiar și cu prietenii cu patru lăbuțe.  

Am început cu o urcare ușoară, pe o potecă cu zăpadă bătută, alunecoasă pe alocuri. Ca să nu alunecăm și să ne accidentăm, ne-am echipat cu spikes/colțărei sau unii (cazul meu) chiar cu colțari, deși traseul nu impune chiar astfel de protecții.  După ce trecem de o stână și un releu de transmisiuni, intrăm în pădure, urcând ușor.  

Ne-am încălzit serios în timpul urcării, soarele strălucea și, până la ieșirea in golul alpin nu se simțea nici vântul.  

Peisajul a devenit de vis în momentul în care am ieșit în Culmea Bratocea. Atmosfera era foarte clară astfel că se puteau vedea Bucegii, Piatra Craiului, Munții Iezer și Leaota. Totul era alb, brăduții mici, complet acoperiți de zăpadă, parcă erau căciulițe împrăștiate pe culmi. Zăpada și gheața depusă transformaseră brazii în forme tot mai ciudate, imaginația fiindu-ne serios pusă la încercare. La toate acestea, bineînțeles, se adăugau formațiunile stâncoase care sporesc frumusețea Ciucasului: Tigăile Mari, Colții Bratocei, Turnul lui Goliat sau alte stânci cu forme ciudate.  

Ajunși în Șaua Tigăilor (1745m) am văzut Vârful Ciucaș și pantaserioasă pe care o mai aveam de urcat până pe vârf. Tot de aici, traseul se bifurcă spre Babarunca prin Poiana Teslei (marcaj CR, traseu despre care am scris aici) sau prin Cheile Babruncai (marcaj TR) sau spre Cabana Ciucaș   (marcaj CR), fără însă a mai urca pe vârf.  

Am ajuns pe vârf după un ultim urcuș susținut. A trecut ceva timp de când am fost ultima oară pe cei 1954 m ai Vârfului Ciucaș. M-am bucurat ca am ajuns din nou, chiar dacă vântul specific acestui vârf bătea rece și destul de tare. Era cam aglomerație pe vârf, dar am reușit să găsesc un moment pentru câteva fotografii.

După  fotografii și un ceai cald am început coborârea spre Cabana Ciucaș. Babele la Sfat erau tot acolo, lângă potecă, întrebându-se probabil cât va mai dura iarna asta? Am mai oprit și la  ele preț de o fotografie, și am pornit la vale, pe o potecă înzăpezită și un pic abruptă. Am ajuns fără probleme la CabanaCiucaș care era foarte aglomerată, atât înăuntru cât și afară. În fața cabanei era amenajă și o pârtie de săniuș, care era plină de copii. Sănii se pot închiria de la cabană iar pentru cei care nu pot să urce pe jos, cabana asigură transportul de jos, de la Fabrica Keia. Nu recomand să urcați cu mașina personală decât dacă aveți o mașină 4x4  puternică și cu garda înaltă.  

De la cabană am coborât în prima parte prin pădure, pe marcaj BG după care am ieșit din pădure și am mers mult pe drumul forestier, pe Valea Berii până jos, la Fabrica de Apă, la intersecția cu DN1A.  

Am ajuns la mașini pe lumina, fericiți după o zi frumoasă, petrecută în natură.


[fb]
---
Trimis de Mika in 14.01.25 10:30:54
Validat / Publicat: 14.01.25 12:19:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL CIUCAȘ.

VIZUALIZĂRI: 168 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Turnul lui Goliat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Marius 72
[14.01.25 14:57:47]
»

Felicitări pentru ieşire!

Aceeaşi preocupare am avut şi eu în 2 ianuarie.

Faină vreme pentru umblat în natură!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.01.25 15:06:07]
»

@Mika: Frumoasă incusiune montană! Super fotografii de iarnă! Am ajuns și eu o dată pe Vârful Ciucaș (vezi impresii) și am fost impresionat de peisaj. Se observă pasiunea ta pentru Munții Ciucașului, acesta este al 6 articol ce îl publici pe AFA despre trasee în zonă - mulțumim pentru ideile de petrecere a unor zile deosebite pe munte!

Iată o descriere a traseului spre Vf. Ciucaș din decembrie 1960, articol apărut în publicația Magazin:

Munții Ciucașului oferă drumețului ce s-a hotărât să-i bată cărările avantaje deosebite: poziție pitorească, acces ușor și puțin costisitor, vegetație bogată, înălțime (vârfului nu-i lipsesc decât 41 m, pentru a însuma 2000 metri).

Venind de la București, din Moldova sau Ardeal, trenul se schimbă la Ploiești. Se pleacă pe o linie secundară ce trece prin Blejoi și Scăeni (cu fabricile lor de geamuri), prin Boldeștii extracțiilor petrolifere și Vălenii de Munte cu o remarcabilă mină de nisip fin (la pagina sportivă nu este îngăduit a pomenit de... țuica de Văleni!). Apoi trenul poposește în stația terminus Mâneci-Ungureni, de unde, cu un trenuț forestier, cale de 18 km, însoțim valea Teleajenului până în comuna Cheia, ultima așezare pe flancul sudic al Ciucașului. De aci, din această mică depresiune, natura ne oferă prima ei arvană: o minunată priveliște de ansamblu asupra arcului culmilor Ciucașului.

Drumul pedestru abia acum începe. După o oră și jumătate demers, cabana de pe muntele Roșu (1260 m) — modernă, bine utilată și îngrijită — ne așteaptă cu un ceas fierbinte și dulce, reconfortant. De aci, locul promenadei îl ia un urcuș ușor, pe la poalele Tigăilor Mari. Trecem o vale îngustă plină de stânci și bolovani, apoi lăsăm într-o parte colți imenși și turnuri de conglomerat, cu forme curioase și interesante, șlefuite de vânt și năpădite de licheni. În general, relieful Ciucașului poartă pecetea puternicei acțiuni a apelor și curenților. Vârful Ciucaș (1959 m) — la 4 ore după plecarea de la cabană — se atinge fără greutate. Precum, pornind în jur, dacă timpul ne permite, putem cerceta mai de aproape masivul Bratocea (cu celebrul ei „sfinx“), muntele Zăganul (cu Colțul Vânătorului) etc.

Observați că în acea perioadă era recomandat accesul cu trenul, chiar utilizarea unui trenuleț forestier pe ultima porțiune, până la Cheia.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[14.01.25 15:18:53]
»

@tata123 🔱: Din păcate in prezent trenul nu mai există in zonă (din câte cunosc eu). Ar fi bine să fie un tren pentru că nu toată lumea poate veni cu mașina. Interesant articolul, mulțumesc!

MikaAUTOR REVIEW
[14.01.25 15:21:05]
»

@Marius 72: Mulțumesc! Am mai ieșit de două ori pe munte, de atunci. Profit de zăpadă și de frumusețea munților in acest anotimp.

Marius 72PHONE
[14.01.25 17:32:16]
»

@Mika: Poate organizăm și în Bucovina o drumeție în ziua de sâmbătă.

k-latorPHONE
[14.01.25 23:20:16]
»

@Mika: Ca de obicei, ne-ai transpus în peisajele minunate ale iernii din munții noștri. Frumoasă drumeție. Felicitări!

P. S. Sper că de data aceasta vom avea ocazia să ne cunoaștem și - vorba lui Marius - poate organizăm și o drumeție în Bucovina. De ce nu?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, Marius 72, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Ciucaș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059069871902466 sec
    ecranul dvs: 1 x 1