ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.08.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.03.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
70.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Baza de agrement Aquae Calan (strandul Calan Bai)

TIPĂREȘTE

Baile Aquae, sau Calan-Bai, se afla pe soseaua ce leaga Simeria de Petrosani (E 79), cu aprox 2 km inainte de orasul Calan.

Dupa parerea mea, este impropriu sa folosim denumirea de “statiune”, pentru ca de fapt este doar un strand, nimic altceva. Pe una din placile informative de la intrare este folosita denumirea de “Baza de agrement”, iar pe alta “Complex de agrement” ceea ce mi se pare mult mai aproape de adevar.

Ca si distante

Pana la Simeria sunt aprox 15 km, pana la Deva aprox 25 km, iar pana in Hunedoara, aprox 15 km.

Istoric

Baile erau cunoscute inca din vremea ocupatiei romane, sau poate chiar mai dinainte, de pe vremea dacilor care traiau in aceasta zona. Se zice ca si Decebal venea din cetatea de la Sarmisegatuza sa se „trateze” la aceste bai, deci erau un fel de „SPA - bai prezidentiale” pe aceea vreme. (Unii localnicii inca il asteapta si pe Base sa vina pe aici).

Asa cum zicea si dorgo - pe vremea dacilor, aceasta localitate se numea Idata.

Tot in legatura cu Baile Aquae Calan este legenda celor 3 zane surori, care si-au pus maiestria si priceperea la lucru, ca sa vada care dintre ele este mai de folos omenirii.

Zana cea mica – care era si tamaduitoare de boli, a gasit acest izvor cu apa fierbinte si – astfel – incepe „povestea” acestor bai, in negura istoriei.

Dovada a existentei bailor inca din acele vremuri este si inscriptia „Genio Pagi Aquaensis” – aflata pe o piatra din altarul Bisericii Streisangiorgiu din apropiere (la iesirea din Calan-orasul nou).

Ca si alte biserici vechi din zona, acestea au fost construite folosindu-se „materiale” de la „ramasitele” unor obiective daco-romane din apropiere, vezi si biserica Densus - materiale Sarmisegetusa.

Bazinul romanilor (numit popular „lingura”) este sapat in stanca, se mai poate vedea si astazi - vezi pozele. Era alimentat cu apa prin trei izvoare care veneau de la fundul bazinului adanc de aprox 4 m, iar scurgerea se facea printr-un jgheab - sapat si acesta in stanca (coada lingurii).

Aceste detalii, precum si multe altele, legende si alte informatii gasiti pe site-ul oficial al orasului Calan click aici (Atentie - unele informatii de pe acest site nu sunt „actualizate”, deci nu le luati pe toate de bune).

Pe vremea comunistilor, strandul a cunoscut o oarecare succes, pana prin anii 80, cand a fost pusa in functie la Combinatul Siderurgic Calan si cocseria. Din acel moment, poluarea in aceasta zona a atins cote alarmante (dar despre care nu vorbea nimeni). Peste bai ploua cu funingine si praf de cenusa si – in timp – izvoarele termale au fost colmatate, ceea ce a dus la decaderea acestor „Bai”.

Dupa 1995, prin grija si cu suportul financiar al unui investitor din Calan, baile au fost renovate si redeschise publicului, si incet-incet locuitorii din zonele apropiate (Hunedoara-Simeria-Calan-Deva) au inceput sa „frecventeze” din nou acest loc.

Eu nu am mai fost aici de vreo 10 ani cred, asa ca – duminica fiind prin zona – am mers din nou.

La intrare, langa sosea, este o parcare gratuita, care era plina toata. Apoi, mai este o parcare destul de maricica, in curtea interioara. Aici se plateste 2 RON pt masina, indiferent de ora la care se intra cu masina acolo. Tot aici este si o „cosmelie” metalica – ramasita de pe vremea cand se tinea aici si discoteca – vezi poza. (Am fost o data la discoteca asta, acum multi ani, dar nu am poze de atunci).

Tarifele de intrare

Adulti – 7 RON

Copii – 5 RON

Handicapati si veterani de razboi – gratuit

Pentru casute se plateste 40 RON (banuiesc ca pe noapte)

Pentru a ocupa loc cu cortul propriu se plateste 20 RON (banuiesc ca tot pe noapte).

Orarul – strandul este deschis zilnic intre 08.00 - 20.00, doar vara evident.

Restaurantul (cel cu 125 locuri, de care zicea dorgo in review-ul lui) este inchis, acest fapt fiind anuntat inca de la intrare. Tot la intrare suntem anuntati ca noaptea, intre 20. 00-08. 00 se face igienizarea strandului.

Ce gasim inauntru – este un bazin olimpic, 3 bazine cu apa termala si inca un bazin mic, pentru copii, tot cu apa termala.

Un lucru care m-a distrat foarte tare este faptul ca langa bazinele cu apa termala erau placute pe care scria „bazin apa termala, adancime 1 m”, iar langa bazinul olimpic era o placuta cu „bazin apa potabila, adancime 2 m” (vezi poza). Apa potabila? hai sa fim seriosi!

Apa in bazinele termale avea o culoare greu de definit, nu stiu daca era murdara sau asa e culoarea = cenusie. In bazinul olimpic, apa „potabila” avea o culoare mai limpede, parea mai curata, poate din cauza ca era „potabila”. Eu personal nu am intrat in nici un bazin, m-am „balacit” doar la dusuri.

In afara de problema apei, in care eu nu am avut incredere, strandul este relativ OK, pavat frumos in jurul bazinelor, zone verzi, zone cu umbra, sunt cabine de garderoba, dusuri.

Aspectul general este de strand proletar, gen strandul Venus din Baile 1 Mai.

Asa cum ziceam, este si o zona cu cateva casute de lemn, la intrare, tot acolo erau si persoane cu cortul.

Este si o terasa unde se poate manca si bea cate ceva, este si aceea „taraba” unde se fac micii, chiosc cu inghetata, racoritoare.

In spatele tarabei cu mici este „lingura” – adica ramasitele vechilor bai daco-romane. Frumos delimitata cu balustrada de fier, vopsita in alb si rosu. Va catarati putin, cam 2-3 m pana in varful „lingurii” si acolo se vede ceea ce au sapat stramosii nostrii in stanca. Acum in mijlocul „lingurii” este doar o balta plina de buruieni.

„Lingura” se viziteaza gratuit, este inclusa in cei 7 RON platiti la intrare.

Cam asta ar fi pe scurt despre Baile Aquae de langa Calan, eu personal nu prea le recomand, eventual pt cei interesati de zone de camping si care vor sa viziteze cate ceva in jud Hunedoara, ca de exemplu

Castelul Corvinilor din Hunedoara, detalii click aici

Cetatea Devei, detalii click aici

Ruinele de la Sarmisegetuza Ulpia Romana, detalii click aici

Biserica din Densus, detalii click aici

Si multe altele


[fb]
---
Trimis de presario in 23.08.10 16:10:10
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 52122 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Tabla de la sosea, langa intrarea la Baile Aquae Calan.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[23.08.10 17:32:05]
»

mutat la "Hunedoara si imprejurimi" (Calanul fiind aproape de Hunedoara)

presarioAUTOR REVIEW
[23.08.10 17:42:34]
»

Este OK, multumesc mult pt ajutor.

ionescunic
[23.08.10 18:50:31]
»

Precis ca o lama de cutit review-ul tau, mi-ar place uneori sa scriu si eu asa, dar mereu intru in detalii mai putin interesante, felicitari!

georgiana
[23.08.10 19:08:14]
»

Pentru ca ne-ai demonstrat si cu fotografii,te cred pe cuvant!

Culoarea apei din P16 este asemanatoare cu cea de care scriam si eu in review-ul meu despre Baile Calacea!

Deci-naspa!

magdalena
[23.08.10 19:26:22]
»

Am aflat de multe bai in Romania in ultima vreme, de care habar nu aveam!

Un SB din partea mea!

dorgo
[23.08.10 21:14:55]
»

Felicitari! E-un reviw de nota10!

presarioAUTOR REVIEW
[23.08.10 21:23:34]
»

dorgo- daca asta vine de la tine, face cat 2 note de 10.

Multumesc.

pepsi70ro
[23.08.10 22:04:53]
»

Bun review, nu stiu daca voi ajunge curand in zona dar merita retinut. Felicitari!

cosminp
[23.08.10 23:17:36]
»

foarte bine scris. cat despre 'lingura', rusine celor care trebuie sa se ocupe de turismul romanesc. si cate alte "linguri" nu sunt in tara noastra.

kmy
[25.08.10 21:56:29]
»

ai uitat manastirea Prislop dintre obiectivele de interes apropiate

presarioAUTOR REVIEW
[25.08.10 22:16:01]
»

kmy - ai perfecta dreptate, este si manastirea Prislop si cealalta Sarmisegetuza, etc.

Daca scriam tot ce e de vazut in Jud Hunedoara, mai era inca o pagina.

chelie_d
[26.08.10 19:34:21]
»

review-ul acesta este de bagat la favorite, bravo...

krondia*
[29.08.10 22:49:03]
»

Chiar nu mai ştiam cum se prezintă Băile Călan. Cam aşa arată şi apa de la Băile Perşani, din Braşov, înclin să cred că aceasta este culoarea apelor termale datorită proprietăţilor sale. Un review bine scris, care scoate la lumină locuri mai puţin cunoscute. Felicitări!

mirelutza
[01.09.10 15:28:16]
»

Sa vezi in jud. Arges in statiunea Bradet un sanatoriu care sta sa se darame si in el trei babe chioare cica... la tratament... ; acolo e un peisaj de vis, se invecineaza cu o rezervatie inedita si o investitie pe masura ar putea aduce mii de turisti anual...

Dar ce ma tot vait... aproape toate statiunile noastre balneoclimaterice arata ca dupa bombardament... iar la unguri la Hajduszoboszlo curge doar un firicel de apa termala si au facut un Rai.

dorgo
[01.09.10 20:00:56]
»

@ krondia, am mai scris parca...apele teramle sau sarate extrase prin sonda (omul a cauta patrol sau gaze si a dat de apa!) sunt "gri-murdare" dar sanatoase, ele sunt un amestec de namol in suspensie, apa si multe saruri minerale. Unii le filtreaza-vezi baile Sangeorgiu Mures, sau in alte parti ele apar spontan din izvoare naturale, vezi Geoagiu si atunci sunt limpezi.

Important la aceste bai este f 1.- forta hidrostatica (inversul fortei gravitatiei) , ce te-mpinge, precum a sesizat Arhimede, de jos in sus si poti innota o jumatate de ora fara sa obosesti, (lucru excelent pt articulatii si lucru care pe uscat nu-l poti face) 2.- caldura ce-o emana (daca e termala) si 3.-saruile in suspensie care se agata mai usor de firele murdare de namol si care patrund sub piele si mineralizeaza organismul. Dupa 10-12 bai in astfel de ape minerale, sub piele se formeaza un "depozit " de minerale din care organele corpului isi iau fiecare elementul necesar (Na, K, Ca, Mg, Co, Zn, etc) timp de 1-2 luni, scutindu-te sa mai dai bani la farmacie pe tablete "Polimineralizante"

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo
[10.09.10 17:08:57]
»

Sunt 130 de "bai" prin Romania, vreo 32 de statiuni balneare (de importanta nationala si internationala), restul sunt doar localitati balneare sau satiuni balneo de importanta locala. Mai sunt si unele locatii balneare situate in fondul national de rezerva. Oricat m-am invartit de un an incoace n-am reusit inca sa trec prin toate, unele sunt ascunse rau, drumuri proaste, lipsa de timp, asa ca m-am rezumat la 120. Cartea va fi gata in acest an si se va trimite cf.obiceiului gratuit "on-line" la o simpla solicitare. Problema e mereu cu nr f mare de fotografii. Nici prin "Adobe Reader" nu pot trimite. Ma mai gandesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abbilbal*
[09.10.10 17:44:39]
»

Un review ce mi-a plăcut. Fotografiile sunt mai puţin reuşite, dar se acceptă pentru mesajul ce-l transmit. Şi o precizare. Toate bazinele de înnot folosesc apă potabilă, adică apă tratată, la fel ca şi acasă la cadă, care iniţial se poate bea. Că din bazin nu se poate bea apă, este foarte adevărat. Până şi apa industrială trebuie să provină tot din surse de apă potabilă, fiind foarte puţine locurile unde se permite utilizarea apei direct pompate din râuri.

pop adrian
[25.06.17 22:39:34]
»

@presario: Apa fiind termală cu un procent mai mare de fier, e normal să fie de culoare maronie... Bazinul olimpic este alimentat cu apă potabilă, din conducta de alimentare cu apă a orașelor Hațeg, Călan, Simeria, Deva... tăblița referindu-se că apa din bazin este apă potabilă și nu termală, deci, nu că s-ar putea consuma... apa termală este termominerală, între 27-29 grade, bicarbonată, clorurată, calcică, sodică, magneziană cu o culoare galben -roșiatică, indicând un conținut sensibil mai ridicat de fier... Și pe urma aș dori să redirecționez pe cei care vin în Hunedoara... să nu uite totuși de SARMISEGETUZA REGIA care este altceva decât Sarmisegetuza Ulpia Traiana...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, cosminp, dorgo, georgiana, magdalena, mirelutza, pop adrian, presario
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Hunedoara și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067509174346924 sec
    ecranul dvs: 1 x 1