ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2015
DE arru
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 19.06.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 3 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Adolescenţa unui oraş. Câţiva paşi pe străzile bucureştene

TIPĂREȘTE

Sunt deja 20 de ani de când locuiesc în Bucureşti. Nu e mult, dar nici puţin. Peste un an voi fi având mai mulţi ani de Capitală decât în oraşul meu de baştină.

Sigur că asta nu mă face o bucureşteancă şi nici nu mă face să-mi bată inima doar pentru acest oraş. Dar încă din momentul în care am ajuns aici l-am îndrăgit. Fără reţinere!

E adevărat, nu e acelaşi lucru ca atunci când vorbesc de Măcin. Acolo este copilăria mea, amintirile de neînlocuit. Dar Bucureşti m-a ajutat să-mi formez alte amintiri, la fel de frumoase, e oraşul pe care l-am descoperit treptat şi l-am acceptat ca fiind “acasă”. Iar el m-a primit cu braţele deschise!

Mereu mi-a plăcut să descopăr lucruri noi şi am “crescut” cumva împreună.

Vreme de 20 de ani m-am obişnuit cu “nebunia” Capitalei, cu viaţa agitată şi în rutina zilnică aproape am uitat să-l privesc şi să-l admir.

Zilele trecute am avut ocazia să-l redescopăr oarecum. Şi a fost o revelaţie pentru mine şi o plăcere că am putut privi această urbe prin ochii nu a unuia, ci a doi prieteni pe care i-am reîntâlnit, din două perspective diferite: o româncă şi un străin.

Ideea de a scrie despre Bucureşti mi-a venit în momentul în care soţul meu, povestindu-mi despre drumul de la aeroport către hotel într-o seară târzie de sâmbătă (11 iulie) a remarcat suprinderea soţului prietenei - am să-l numesc C, iar pe ea M - văzând că la acea oră târzie (ora 24.00) traficul pe un bulevard central - bulevardul Kiseleff pe porţiunea cuprinsă între Piaţa Victoriei şi intersecţia cu strada Ion Mincu - era oprit, în zonă desfăşurându-se programul “Via sport": o mulţime de oameni în stradă jucând baschet, tenis de picior, badminton şi ping-pong pe terenurile special amenajate sau plimbându-se cu bicicleta. Surprinderea lui mi-a dat imboldul de a povesti mica lor aventură bucureşteană, înţelegând instantaneu că ceva se întâmplă... Bucureştiul cu care am crescut în aceşti 20 de ani şi pe care uitasem să-l mai privesc cu ochii curioşi de la început, acest Bucureşti creşte cu sau fără atenţia mea. Nu mai este în etapa copilăriei noastre, ci a devenit un adolescent frumos, năbădăios, cu aspiraţii şi speranţe, care fuge seara de acasă să joace baschet pe stradă, care stă la cozi imense la noaptea muzeelor...

Şi asta am înţeles după atâta timp pentru că ei s-au hotărât, după mulţii ani petrecuţi departe de ţară, la Torino, să petreacă câteva zile în Bucureşti. “Umblăm peste tot în Europa. Am fost în Franţa, Anglia, Irlanda etc. Şi am realizat că eu nu-mi cunosc Capitala! Ar fi timpul să îndrept asta! ” A atârnat greu şi faptul că soţul ei, italian, îşi dorea şi el o hoinăreală prin Bucureşti. Şi asta a şi fost. O hoinăreală, neavând decât trei zile la dispoziţie iar oraşul prea mare... Şi-au dorit să viziteze Centrul Vechi aşa că au găsit o cazare undeva pe lângă Calea Victoriei, pe strada Amzei.

I-am lăsat duminică să descopere singuri oraşul. Au văzut Calea Victoriei, Cercul Militar Naţional şi împrejurimile hotelului, la Piaţa Romană. Au mâncat croissante pe Magheru şi plăcinţele de la patiseriile întâlnite pe drum. Au preferat varianta asta, de masă frugală, ca să poată explora cât mai mult...

Luni ne-am întâlnit undeva la o terasă de pe Şelari colţ cu strada Franceză, Trattoria Buongiorno, unde se hotărâseră să ia masa. Localul frumos, aerisit, cu preţuri decente şi mâncare bună. Le-a plăcut să se răcorească sub stratul fin pulverizat de apă care se abătea asupra noastră când şi când dintr-un dispozitiv aflat în mijlocul terasei.

Aşteptând să treacă zăpuşeala din miezul fierbinte al zilei, am pornit apoi să umblăm pe străduţele înguste ale Centrului Vechi. Fuseseră şi cu o seară înainte, însă acum puteau privi cu alţi ochi pavajul străzilor, minunatele clădiri scăldate în lumina năucitoare a soarelui de amiază. Şi i-am văzut încântaţi! De soare, de aer, de clădiri. Chiar şi de cele dărăpănate! Pentru că ei au văzut frumuseţea în orice, chiar şi acolo unde noi nu vedem altceva decât ruine. Iar ei pentru asta veniseră. Să se lase încântaţi, purtaţi pe valuri de istorie, vrăjiţi de această capitală de la marginea Europei. Aglomeraţia de pe străzi sub arşiţa verii, grupurile de turişti care colindau nu chiar la fel ca noi - fără ţintă -, prin zona Lipscaniului de altădată, ci cu ghizi şi cu program bine stabilit, le-au dat de înţeles că Bucureştiul e un oraş care atrage.

Am fost fericită în cele câteva ore petrecute cu ei să revăd locuri prin care nu mai fusesem de câţiva ani. E adevărat, la noaptea muzeelor revăzusem o parte destul de mare, dar nu reuşisem să ajung până aproape de cheiul Dâmboviţei şi am rămas la rândul meu uimită de schimbările care apăruseră în absenţa mea. Şi a ta, şi a altora ca noi care, în iureşul vieţii personale, suntem prea ocupaţi să mai dăm atenţie locurilor frumoase şi plăcute din jurul nostru.

Picioarele ne-au purtat încet către Mănăstirea Stavropoleos urcând de pe strada Franceză (atestată pe la 1850 şi printre primele străzi pavate din Bucureşti. Acum ştiu şi eu!), pe lângă Teatrul de Comedie, apoi pe Poştei, pe lângă Muzeul Naţional de Istorie al României (din păcate închis lunea) până pe strada cu acelaşi nume, unde se află micul edificiu pe care îşi doreau să îl viziteze negreşit. Clădită în 1724, purtând hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil, mica bisericuţă este reprezentativă pentru târguşorul nostru din perioada medievală. Numele îi vine de la cuvântul grec Stauropolis, tradus prin „Oraşul Crucii”. Înconjurată pe vremuri de anexele mănăstirii şi de hanul care o susţinea financiar, astăzi mai putem admira doar biserica şi o construcţie ridicată la începutul secolului al XIX-lea. Am vizitat curtea presărată cu fragmente de fresce şi câteva băncuţe unde te poţi reculege în tihnă.

Le-a plăcut stilul neoromânesc în care a fost construită (M. i-a explicat foarte mândră că este un stil propriu poporului nostru, iar C. a remarcat influenţele orientale din designul exterior). Au avut norocul să găsească biserica deschisă, aşa că au putut admira şi micul interior, cu ale sale picturi uimitoare. Le-a plăcut şi faptul că totul se află în proces de conservare şi că mica bijuterie era vizitată de atâta lume în timpul săptămânii.

Iar pentru mine? Pe lângă faptul că am admirat-o de multe ori din exterior, mai mult în fugă, în trecere către cine ştie ce întâlnire, a fost pentru prima dată când am păşit pe poarta mănăstirii. Şi m-am bucurat la fel ca ei de această experienţă!

Şi fiindcă tot eram alături, mai departe am admirat arhitectura restaurantului Caru’ cu Bere (în plin proces de restaurare, aşa că nu am văzut prea multe, însă am reuşit să smulg de la ei promisiunea că la o nouă revenire cu siguranţă vom face o vizită în interior) şi frumuseţea de netăgăduit a Palatului CEC, iar C a imortalizat imaginea cu noul şi vechiul Bucureşti: clădirea veche din 1897 a Palatului şi cea nouă, Bucharest Financial Plaza (fostul BCR). Eu am făcut comentarii despre urbanismul din Bucureşti, însă el a văzut doar un contrast minunat între lumea nouă şi lumea veche a Capitalei şi a fost încântat...

Am continuat plimbarea pe lângă Banca Naţională a României (BNR), o altă clădire de care au rămas impresionaţi, oprindu-ne lângă intrarea din strada Smârdan. Acolo au putut privi la vechile beciuri descoperite în urma escavărilor şi acoperite acum cu sticlă. Din păcate am căutat un panou cu câteva informaţii despre istoria palatului şi povestea beciurilor, însă nu am găsit nimic de genul acesta...

Am continuat pe Calea Victoriei, apoi pe strada Doamnei, Blănari, pe lângă Biserica Sfântul Nicolae, pe urmă pe Lipscani, până vis-a-vis de Parcul Sfîntul Gheorghe. Pauză la statuia Lupoaicei, primită (am aflat şi eu acum) în 1906 de la municipalitatea Romei cu prilejul celebrării a 40 de ani de la încoronarea Regelui Carol I. Statuia reprezintă o copie a celebrului monument roman „Lupa Capitolina” şi este realizată de un sculptor grec anonim (“Multe detalii le avem de pe Wikipedia, să ştii, mi-a spus M. Sau am citit pe site-uri de călătorie. ” Pentru că îşi documentaseră temeinic vizita înainte de a veni). C. a zâmbit, încântat poate de prezenţa italiană în centrul Bucureştiului. Le-am făcut câteva fotografii lângă statuie şi am pornit mai departe către Piaţa Unirii, pentru o vedere de ansamblu a Casei Poporului, despre care ştiau că acum adăposteşte Parlamentul României.

C. a fost oarecum dezamăgit de parcul de la Piaţa Unirii, de fântânile lăsate în paragină, care ar putea fi “meravigliose” dacă ar fi puse în valoare...

În schimb, le-a plăcut promenada de la Bulevardul Unirii şi noua clădire a Bibliotecii Naţionale. “Aveam nevoie de aşa ceva, Marinico! ” (Aşa mă alintă prietena mea :-p).

Plimbarea mea s-a oprit aici. Însă a lor a continuat. Îşi doreau foarte mult să ajungă la staţia de metrou Politehnică, să vadă fosilele! Citiseră pe Internet despre marmura cu care este pavată staţia că ar conţine fosile de scoici, moluşte, corali sau alege de acum 180 de milioane de ani. Hmm... Un adevărat muzeu la picioarele noastre, pentru cei care îşi fac timp câteva secunde să privească în jos. Mă întreb câţi dintre noi au remarcat. Eu una ştiu că nu. Dar cu prima ocazie o voi face! Măcar acum, după 20 de ani...

Seara i-a regăsit tot în Centrul Vechi (are magia lui, nu?): Curtea Berarilor, Hanul lui Manuc, Palatul Voievodal Curtea Veche, şi în cele din urmă, Taverna Covaci. Acolo au gustat bucate tradiţionale româneşti (“Nu că n-aş găti şi româneşte la Torino, dar astea au fost delicioase! ”, mi-a spus M, încântată că fiul ei, de 5 ani, a gustat în sfârşit ciorbă de pui cu tăiţei!)

Au rămas uimiţi de atmosfera specială de la terasele restaurantelor şi pub-urilor îngrămădite peste tot. “Atâta lume nu am văzut niciodată în Torino într-o seară de luni! Torino e pustiu seara, în cursul săptămânii! Se animează abia în weekend. ”

Multă lume, tineret în special, cărora le place să-şi petreacă orele de relaxare în compania prietenilor la o terasă... Istorie, arhitectură, animaţie, muzică, artă, antichităţi, toate la un loc alcătuiesc un amalgam de excepţie aici, pe străduţele înguste ale Centrului Vechi!

În dimineaţa zilei de marţi ne-am înfiinţat în faţa hotelului pentru un ultim tur de forţă: o vizită la Muzeul Satului, chiar dacă vremea nu se anunţa prea prietenoasă, iar timpul era limitat. La ora 15.30 trebuia să ajungem la aeroport. Aşa că pe la 10 i-am ridicat cu tot cu bagaje şi am pornit să umplem cele câteva ore pe care le mai aveau ca turişti în Bucureşti. Am parcat în faţa muzeului. Puţine maşini, locuri destule. Preţul biletului de intrare, neschimbat faţă de 2013, când am fost noi în vizită: 10 lei de adulţi, 2,5 lei elevi şi pensionari, copiii sub 7 ani gratuit.

Am pornit pe aleile umbroase într-o plimbare agale prin micuţa noastră ţară. Măcar puteau întrezări bijuterii ale vremurilor vechi, aduse din toate colţurile ţării. Le-am povestit despre faptul că toate aceste gospodării, monumente anexe, biserici ce se regăsesc astăzi pe aleile muzeului sunt originale, transportate din locurile de origine şi remontate cu ajutorul meşterilor din regiunile respective, şi asta pentru a se respecta cât mai mult tradiţiile de construcţie din fiecare zonă.

Ne-au atras atenţia pe parcursul drumului atelierele din cadrul taberei de creaţie “Vara pe uliţă”, în aer liber, unde puştimea învăţa olăritul, să facă icoane pe lemn, să ţeasă sau să brodeze, să creeze măşti populare, să facă opinci etc. Multe îndeletniciri strămoşeşti care încep să se piardă în negura timpului. Şi spre uimirea noastră, nu puţini erau copiii care stăteau în jurul profesorilor încercând să prindă taina meşteşugurilor.

Italianul nostru a fost surprins şi încântat în acelaşi timp de idee, dar şi de faptul că erau atât de mulţi copii aici (şi datorită părinţilor, adaug eu, ceea ce e o chestie foarte tare...) mai ales într-un cadru atât de frumos, aerisit şi plin de istorie.

Am trecut pe rând prin Transilvania, Moldova, Ţara Românească, fiecare cu reprezentantele ei din diverse sate ale judeţelor pe care le cunoaştem: Maramureş, Harghita, Neamţ, Vaslui, Vrancea, Braşov, Argeş, Sibiu, Dolj, Tulcea etc. Sunt prea multe ca să le enumăr acum pe toate. Pentru cei interesaţi, aveţi detalii aici.

Am văzut gospodării întregi, biserici, troiţe, mori de vânt, instalaţii tehnologice, obiecte etnografice în interiorul puţinelor case deschise publicului (spre deosebire de anul trecut, când am putut vizita mult mai multe) care, dacă nu te fac să vizualizezi viaţa ţăranului român din acele vremuri (construcţiile datează din secolele XVIII-XIX în marea lor majoritate), măcar îţi dau o vagă idee despre felul în care trăiau, ce obiecte foloseau în traiul de zi cu zi şi cu ce se îndeletniceau, în funcţie de zonele de provenienţă.

Am poposit şi prin zona din care mă trag eu: Tulcea. E adevărat, nu erau găspodării din Măcin, dar erau case lipoveneşti (doar sunt atâţia în Dobrogea şi şi-au pus amprenta pe istoria locală, ca şi turcii, de altfel). Au fost încântaţi să vadă construcţii pe care le găseşti şi acum prin curţile oamenilor: un curnic (loc în care se adăpostesc raţele sau găinile), un beci (răcitor) învelit cu stuf, afumătoare de peşte etc.

Printre raze de soare şi picături de ploaie jucăuşe care se abăteau peste noi printre crengile copacilor, adăpostindu-ne în pridvorul vreunei case la răpăieli mai duşmănoase ale ploii de vară, am reuşit ca în două ore şi jumătate să le prezentăm o parte frumoasă a României, pe care ar putea să o vadă chiar la sursă când se vor hotărî să revină pe plaiurile mioritice.

A fost o idee bună această incursiune prin “satele” din mijlocul Capitalei, lucrul cu adevărat uimitor fiind că stilul acestor case se regăseşte cu adevărat şi astăzi, oriunde ai merge în ţara asta.

E ceva ce te face să te gândeşti că una dintre cele mai frumoase trăsături ale românilor este păstrarea tradiţiei. Iar tabăra de vară pentru copii organizată aici ne dă indicii despre faptul că suntem mândrii de tradiţiile şi istoria noastră! Sau redevenim mândri...

Am profitat că ploaia a stat şi am fugit repede la maşină, gândindu-ne că înainte de plecare trebuie să le mai oferim ceva: o masă românească! Şi cei mai renumiţi mici din Bucureşti: La Cocoşatu’. Micii au fost buni, serviciile nu la nivelul renumelui (sau poate am avut noi ghinion să dăm de un ospătar mai visător). Am stat cam mult pentru cele câteva feluri pe care le comandasem, dar până la urmă a meritat. Şi asta în special datorită micilor. Italianul nostru a mormăit “buono” abia după ce înfulecase vreo trei. Iar prietena mea abia a reuşit să-i dea gata, declarând că sunt cei mai buni pe care i-a mâncat vreodată. Şi nici nota nu a fost foarte mare. Rezonabil! E drept că se mai pierduseră nişte bonuri pe parcurs, dar ospătarului nostru nu-i lipsea memoria: ne-a recitat comanda fără greşeală. Poate era îndrăgostit şi şi-o fi revenit la final :)

Ca şi concluzie, a fost o aventură frumoasă pentru ei, dar şi pentru noi în aceeaşi măsură.

Cu evenimente culturale sau sportive de interes mai mare sau mai restrâns, Bucureştiul a devenit un oraş dinamic, tânăr în ascensiunea lui către standardele unei capitale europene. Şi dacă românilor plecaţi din ţară şi străinilor ce trec pe aici le place, ar trebui să ne placă şi nouă, cei ce ne trăim vieţile în ritmul lui alert, în aglomeraţia şoselelor, în praful şi arşiţa verii, în inundaţiile şi gheaţa anotimpurilor. Căci Bucureştiul are farmecul lui, de târguşor/capitală modernă care te prinde în mreje şi te ţine prizonier. Trebuie doar să deschidem larg ochii, să privim în jurul nostru ca şi cum am colinda pentru prima dată pe străzile lui...

În loc de încheiere

Nu ştiu de ce, pe cât m-afund în viaţă
mă simt atras de fleacuri omeneşti,
şi-mi place-n anotimpul de vacanţă
să-ntârzii, să rămân în Bucureşti.

De el ne-am săturat, dar el ne place,
el e un prag lovit să vezi alt prag,
şi-acum, când sunt sătul de locul zilnic
mă simt golit şi-mi e deodată drag.

(...)

L-am părăsit destul, ca azi să-l caut
şi să-l găsesc întodeauna treaz,
nu este el cel mai frumos din lume,
dar cel mai drag ne e în orice caz.

Mă pregătesc să fug din nou în ţară
şi să câştig aripi dumnezeieşti,
să pot gusta melancolia toamnei
în fiecare colţ de Bucureşti.

Adrian Păunescu - Îndrăgostit de București

Înclin să-i dau dreptate...

P.S. Pozele sunt de la noaptea muzeelor. Restul, la obiect, cât de curând...


[fb]
---
Trimis de arru in 24.07.15 14:15:43
Validat / Publicat: 24.07.15 17:40:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1648 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (arru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 La muzeul Bucureştiului, un obiectiv aflat pe lista următoarei vizite a prietenilor noştri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44750 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

crismis
[24.07.15 17:58:21]
»

@arru: Felicitari pt pasiunea care "transpira" din impresiile tale!

Asa e, lucrurile s-au mai schimbat in Bucuresti (in bine). Cei care vin mai rar in Capitala sunt in masura sa observe mai usor acest lucru. Ceea ce mi s-a intamplat si mie in ultimii ani. Desi am locuit cam 10 ani in Bucuresti, pe perioada facultatii si in primii ani dupa, aproape ca n-am mai recunoscut orasul la un moment dat, dupa o absenta ceva mai lunga. Cel putin zona centrala are cu ce se mandri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ariciu
[24.07.15 18:16:10]
»

Touché, Pussy Cat! !

Ne vedem prin... București! Shhhh!

irinad
[24.07.15 18:31:15]
»

@arru - Interesant articolul tău care mi-a trezit multe amintiri din perioada studenţiei de acum "n-şpe" mii de ani, când băteam şi eu Bucureştiul în dorinţa de a-l cunoaşte mai bine. Parcă mă şi văd hălăduind prin centru în căutarea principalelor clădiri istorice! De asemenea, e minunat când ai ocazia să faci pe ghidul aşa cum ai făcut tu, putând arăta şi altora ceea ce deţine capitala noastră!

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulian68
[24.07.15 21:53:24]
»

@arru - Bravo! Bravo! Bravo! Ceva deosebit, chiar nemaintalnit! Daca ai facut facultatea de litere, atunci e cu totul altceva. Sunt bucurestean get-beget, am vazut tot orasul, i-am vazut evolutia (si involutia) de-a lungul anilorinnsa nu as fi putut "never" sa-l zugravesc asa cum ai facut-o tu. !!! Cam atat... O mica corectie: corect spus despre orasul crucii ar fi "Stavropolis", cruce in greaca se traduce " stavros ".

papone
[24.07.15 22:34:40]
»

@arru - WOW! Cu siguranta, cea mai frumoasa descriere a Bucurestiului pe care am citit-o! Dar vazuta prin ochii unui "turist"... Spun asta pentru ca poate ai vrut sa vezi doar lucrurile bune, iesind la plimbare si descopereala si despre asta ai scris - ma repet, superba scrierea! Ai dreptate, Bucurestiul il descoperi in fiecare zi, cu cele mai frumoase parti ale lui, si sunt muuuulte - trebuie doar sa ai timp (si bani) ca sa faci asta. Iar toate astea ti le spune unul care are tot 20 de ani de stat aici si care nu se crede "bucurestean".

BRAVOS!

arruAUTOR REVIEW
[24.07.15 23:15:43]
»

@crismis - Aşa îmi place şi mie să cred. Se petrec lucruri frumoase, printre altele mai puţin bune. Dar merită să le recunosc, măcar Mulţumesc de aprecieri!

arruAUTOR REVIEW
[24.07.15 23:19:42]
»

@ariciu - Păi hai să ne vedem, bre! Că de când aştept! Şi nu a fost cu nicio direcţie!

arruAUTOR REVIEW
[24.07.15 23:24:17]
»

@irinad - Mulţumesc pentru aprecieri. Asta am făcut şi eu când am sosit în Bucureşti Cred că toată lumea o face. Dar odată stabiliţi aici, uităm să mai explorăm din diverse motive. Cât despre partea cu ghidul, chiar mi-a plăcut! Şi prietenii mei au observat Şi mă bucur că s-au simţit bine aici. Chiar îşi doresc să revină. Lista lor era mai lungă însă timpul nu le-a permis. Eu îi aştept să reedităm povestea

arruAUTOR REVIEW
[24.07.15 23:33:39]
»

@iulian68 - Vă mulţumesc! Nu, nu am făcut facultatea de litere. Acum regret că nu Dar astea sunt alegerile noastre şi trăim cu ele; măcar ne descoperim câte un hobby

Cât despre "Oraşul crucii", am găsit pe wikipedia explicaţia de mai sus. Cum nu am studiat nici literele, deci nici greaca, îi cred pe cuvânt Dacă au greşit şi ei, îmi fac mea culpa...

Biserica Stavropoleos este o biserică ortodoxă, construită în stil brâncovenesc, în centrul orașului București. Hramul bisericii este Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. Numele Stavropoleos este forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orașul Crucii”.

Mersi de vizită!

iulian68
[24.07.15 23:48:37]
»

@arru: cand am spus despre facultatea de litere, am vrut sa subliniez talentul pe care il ai in a scrie... am socializat la predeal insa nu indeajuns in a-mi da seama de talentul tau in a scrie. Oricum nu am fost singurul care te-a elogiat... Despre citate, ce sa-ti spun, imi place greaca, am invatat ceva, si stiu sigur ca "Stavros" cu accent pe "a" e un nume, iar cu accent pe "o" inseamna cruce. Nu am aprofundat, sunt fericit ca pot comunica cu grecii pe limba lor, si asta imi aduce avantaje...

arruAUTOR REVIEW
[24.07.15 23:49:02]
»

@papone - Mulţam, papone! Ca de la nebucureştean la nebucureştean

Am văzut Capitala prin ochii unui turist, însă el a văzut frumoase şi părţile care mie nu mi se păreau atât de atrăgătoare ochiului, ca să nu amintesc de "degradare", "nepăsare" etc. Şi asta m-a făcut să las cârcoteala pentru alte discuţii.

Şi da, ai nevoie de timp, dar şi de ceva parale ca să ţii pasul cu evoluţia lui Şi spun asta gândindu-mă numai la review-urile scrise pe site despre diverse obiective...

Un MULŢUMESC mare şi din partea mea pentru cuvintele tale!

arruAUTOR REVIEW
[24.07.15 23:54:45]
»

@iulian68 - Atunci bravos pentru tine! Mi-ar plăcea să învăţ greaca, sinceră să fiu. Şi mă gândesc temeinic să încep să studiez. Muzica lor mă îndeamnă s-o fac... E minunată.

Eu sunt o profană, aşa că nu te contrazic Mersi de precizări.

Şi am înţeles de la început, dar încerc să fiu modestă Sper să-mi şi iasă!

Lăsând gluma, regret că nu am pornit pe drumul ăsta. Dar indiferent ce ar fi fost, cu siguranţă ajungeam şi aici, pe site!

iulian68
[24.07.15 23:59:19]
»

@arru: Nu am avut absolut nicio intentie de a corecta ceva... Ai fost magistrala! Legat de greaca, daca ai sansa sa gasesti un dictionar "Larousse" de invatare a limbii, un caiet studentesc pe care sa transcrii fiecare lectie, in scurt timp vei fi "woaw"! ????Nici nu stii cat de apropiata e de limba noastra!

papone
[25.07.15 00:10:08]
»

@arru - Aprecierile mele au fost sincere, si iti pot spune raspicat: CU MARE PLACERE! Iar scrierea-ti mareata a fost apreciata de multi, din cate vezi.

As vrea sa vad si impresiile "darkrului"... nu de alta, dar tu ai descris cladirile, locatiile, etc, intr-un mod superb. Sa ne "explice" si el ce a vazut prin locurile astea, daca berea a fost rece, daca fetele erau ok imbracate, etc

Toate cele bune din partea noastra!!!

arruAUTOR REVIEW
[25.07.15 00:14:44]
»

@iulian68 - Încă o dată mulţumesc de vizită şi mersi pentru pont. Sper să mai am timp şi pentru a învăţa ceva nou

Şi apreciez cuvintele frumoase! Mi-au mers la inimă...

arruAUTOR REVIEW
[25.07.15 00:20:49]
»

@papone - Offf, cum e lumea! Printre complimente îţi mai trânteşte şi una rece Păi eu ştiu ce să zic? Ar fi într-adevăr de citit, gândindu-mă numai la ce fericire l-a năpădit când a văzut bulevardul închis şi a trebuit să ocolească! Era entuziasmat de-a dreptul de "adolescenţa" Bucureştiului Cât despre moda fetelor şi bere, poate le va spune el cândva. Eu o să mă fac că nu aud şi nu văd Mă sacrific pentru voi, colegii mei!

Yersinia Pestis
[27.08.15 16:59:33]
»

Frumos scris, felicitări!

arruAUTOR REVIEW
[27.08.15 18:33:38]
»

@căpcă1 - Multumesc, dragă căpcă1. Sunt fericită de vizită!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
arru, crismis, irinad, iulian68, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073381900787354 sec
    ecranul dvs: 1 x 1