ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.09.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Bucureşti - Palatul de Justiţie

TIPĂREȘTE

La împlinirea a 555 de ani, şi eu vreau să-i fac Bucureştiului un dar. Ce dar ar putea să-i facă un membru AmFostAcolo unui oraş? Nimic altceva decât să scrie câteva rânduri despre el. Nu despre istoria lui pentru că ea se ştie, nici despre felul cum a fost marcat evenimentul aniversar de la sfârşitul săptămânii trecute pentru că eu nu am fost acolo, ci despre una dintre instituţiile sale. Este vorba despre un monument istoric şi de arhitectură, emblematic pentru capitala noastră, privit de la distanţă cu admiraţie şi respect şi în care intri cu emoţie: Palatul de Justiţie.

Deşi aflasem că există în incintă şi un mic muzeu, n-am fost acolo ca turist. Am fost acolo mânată de cu totul alte probleme despre care nu are rost să discut acum, aici. Ochiul meu de observator AFA a trecut peste problemele presante care mă aduceau acolo şi a reţinut, pentru mine şi pentru cei care vor să mai citească, unele amănunte demne de interes. Cine scotoceşte prin internet căutând şi alte informaţii, mai profunde, datând din vremuri pe care noi nu le-am trăit, după ce a văzut şi interiorul, va concluziona - asemenea mie - că Palatul de Justiţie chiar este un monument de interes.

Specific de la început că în prezentarea mea mă voi folosi de date şi citate din istoricul palatului. Pentru mai multe informaţii accesaţi site-ul instituţiei!

Pe Splaiul Independenţei, relativ aproape de Piaţa Unirii şi de centrul vechi al capitalei, iese în evidenţă o clădire somptuoasă, decorată cu statui, având la intrare nişte scări mari, impresionante ca şi construcţia pe care o deservesc.

Palatul de Justiţie a fost construit la sfârşitul sec. XIX, în aceeaşi perioadă în care au fost construite şi alte clădiri devenite ulterior monumente de arhitectură la fel de emblematice pentru oraş.

Documentele vremii consemnează că: "În 1832, Înaltul Divan îşi ţinea şedinţele în casele clucerului Costache Ştefănescu, pe Podul Mogoşoaia, iar tribunalele în cele ale Anicăi Deşloaica, pe aceeaşi uliţă. Instanţele bucureştene aveau să dobândească un locaş propriu-zis abia în 1840, când statul cumpăra, în acest scop, casele logofătului Mihalache Manu, de pe Podul Calicilor (Calea Rahovei), situate peste drum de biserica Domniţa Bălaşa, case ale căror temelii aveau să fie, mai târziu, înghiţite de apele Dâmboviţei, canalizate şi strivite de masiva construcţie a actualului Palat de Justiţie.

După reforma judecătorească a lui Cuza Vodă, casa logofătului Manu a devenit neîncăpătoare pentru judecători. Tribunalele, împreună cu Ateneul Român şi Conservatorul şi-au găsit adăpost în casele de lângă Cişmigiu ale colonelului Maican, în piaţa Valter Mărăcineanu, care, până în 1878, s-a numit Piaţa Tribunalelor."

După proclamarea regatului, Carol I a hotărât construirea la Bucureşti a unui palat al justiţiei demn de capitala noului stat independent, aflat în plin avânt economic. Arhitectului francez Albert Ballu (1849-1939), absolvent al Şcolii de Arte Frumoase din Paris, proiectant al unor clădiri faimoase şi în acelaşi timp restaurator de monumente istorice, i-a revenit sarcina de a întocmi schiţele Palatului de Justiţie din Bucureşti. Şefului şcolii româneşti de arhitectură, Ion Mincu, i-a revenit partea de finisaj exterior şi de proiectare a interioarelor (plafoane, pardoseli, mobilier, scări şi balustrade, ca şi sugestiv numita "Sală a paşilor pierduţi", imensa sală care ocupă un sfert din cei aproape 13.000 m² ai clădirii la sol.

Protejat de un şorţ alb ornamentat cu ciucuri de aur, în anul 1890, regele Carol I a pus prima piatră de temelie a Palatului de Justiţie din Bucureşti. În cadrul ceremoniei s-a semnat actul de fundaţie (pe pergament) care - pecetluit cu pecetea regală - a fost depus în fundaţia viitoarei clădiri de către majestatea sa în persoană.

Cinci ani au fost necesari pentru ca palatul să fie finalizat. La inaugurare, la 15 octombrie 1895, au fost prezenţi regele, curtea regală, precum şi numeroase personalităţi ale vremii. În discursul său, ministrul justiţiei specifica: "... aparţine de acum magistraturei şi baroului să transforme acest palat într’un adevărat templu al dreptăţii, să facă ca fiecare să vadă într’însul un asil inviolabil al drepturilor sale şi să’şi întoarcă pururea către dânsul privirile cu încredere, iubire şi respect."

Cu acest prilej a fost emisă şi medalia Palatului de Justiţie Bucureşti, ovală, având pe una dintre feţe bustul regelui Carol I, iar pe cealaltă Justiţia întruchipată alegoric de o femeie. Documentul oficial, pe pergament, semnat de rege, a fost întocmit în trei exemplare, primul - zidit în Palat, al doilea - depus la Arhivele Statului, al treilea - păstrat la Ministerul Justiţiei.

Scara monumentală, înaltă, care se întinde pe o bună parte din lungimea edificiului, este prima care atrage privirile trecătorului. Faţada clădirii este ornamentată cu stâlpi în nişele cărora sunt amplasate şase statui simbolizând Prudenţa, Forţa, Legea, Justiţia, Dreptatea şi Adevărul. Alte două statui încadrează ceasul amplasat în partea superioară, la nivelul acoperişului. Cine studiază cu atenţie detaliile arhitecturale va distinge - între toate celelalte decoruri - coroana regală şi cele două table cu legi scrise pe opt rânduri duble.

Intrarea principală este cea dinspre splai, iar accesul în interior se poate face prin trei uşi mari, duble şi prin alte două uşi mai mici, tot duble. Pentru a ajunge în "Sala paşilor pierduţi" la capetele căreia sunt cele două scări de marmură care duc la etaj, în prezent trebuie să treci printr-un filtru de securitate.

De-a lungul timpului, după terminarea construcţiei, a apărut necesitatea extinderii palatului, astfel încât în perioada 1932-1937 s-au adăugat patru corpuri de clădiri în curţile interioare, s-a realizat un acces suplimentar la subsol şi s-a introdus încălzire centrală, iar în următorii ani s-au făcut noi compartimentări interioare.

Cutremurele din 1977 şi 1986 au afectat structura de rezistenţă a clădirii fapt ce a impus interzicerea accesului public în "Sala paşilor pierduţi", impresionanta sală de la parter. Din cauza lipsei de fonduri, lucrările de reparaţii s-au făcut superficial şi limitat şi abia în 2003 au început serioase lucrări de consolidare, reparaţii şi restaurare a decorurilor. Palatul de Justiţie a fost redeschis în septembrie 2006 şi acum arată spelendid.

Cele 14 săli de judecată (7 situate la parter şi alte 7 la etaj), sunt sobre, dar frumoase, cu pardoseli, lambriuri, uşi şi mobilier din stejar masiv. Tavanele sunt şi ele deosebite, capitonate şi cu elemente decorative aurite. Toate sălile de judecată au căpătat numele unor reputaţi magistraţi, avocaţi şi profesori de Drept: Vintilă Dongoroz, Ioan Tanoviceanu, Vasile Papadopol, Constantin Hamangiu, Traian Ionaşcu, Ilie Stoenescu, Iolanda Eminescu (una dintre primele femei judecător din magistratura română), Andrei Rădulescu, I. M. Sfinţescu, I. L. Georgescu, Istrate Micescu, Paul Neculescu, Vasile Lascăr şi Sanda Ghimpu.

Nu vă doresc să ajungeţi acolo decât în calitate de vizitatori. Atunci veţi observa mai detaşat somptuozitatea "Sălii paşilor pierduţi" - lungă, lată şi foarte înaltă, susţinută de coloane solide - delicateţea ornamentelor, sobrietatea, dar şi eleganţa sălilor de judecată.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 23.09.14 15:00:42
Validat / Publicat: 23.09.14 16:07:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1587 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Bucureşti - Palatul de Justiţie. Faţada ornamentată cu stâlpi în nişele cărora sunt amplasate şase statui simbolizând Prudenţa, Forţa, Legea, Justiţia, Dreptatea şi Adevărul.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2028 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[23.09.14 15:03:09]
»

@webmaster: Pentru că nu am fost acolo ca turist, pentru că observaţiile mele legate de interior au fost destul de limitate, iar cele legate de exterior sunt adunate în timp, la fiecare trecere a mea prin faţa Palatului de Justiţie, vă rog, fără PMA! Mulţumesc!

===

By WM: Aprobat.

Dan&Ema
[23.09.14 16:10:34]
»

Din ciclul 555 vreau si eu sa postez plimbarea cu autobuzul etajat care ne-a placut f mult incat am facut-o de 2 ori. Sa vedem cand fac timp sa compun.

articolul dvs e super. Pt mine util plin de noutati

zuftim
[27.09.14 05:31:40]
»

Am placerea de a citi acest review la cateva zile dupa ce am admirat si pozat acest superb palat, in cadrul cvasianualului meu periplu si tur de suflet prin centrul Bucurestiului, in drum spre Grecia.

Coborand cu mare bucurie si emotie in suflet pe Calea Victoriei, mergand usor pana am ajuns pe malul Dambovitei, luand-o agale pe Splaiul Independentei spre Piata Unirii, am poposit minute bune in preajma Palatului de Justitie, sa il admir. Dealtfel, multe alte cladiri istorice din centrul Bucurestiului sunt repere anuale de interes pentru mine.

Poate ca aproximativ cand eu vizitam "outside" Palatul de Justitie, dumneavoastra scriati acest frumos si interesant review.

Si o marturisire generala: avand acum oarece expedienta de scris pe AFA, si scriind eu deja un review despre Bucuresti, am fost de data asta mai atent la detalii. Am gasit centrul capitalei superb, curat, cu oameni frumosi, parca ceva mai luminosi decat anul trecut; sa fi fost "de vina" vremea frumoasa din zilele de 15-16 septembrie? Oricum nu consider ca as avea de retractat nici o virgula din ceea ce am scris atunci pozitiv.

Ba mai mult, sotia mea m-a intrebat in acele momente, cu o zi inainte de a pleca spre Grecia: "nu ramanem sa facem concediul aici, in Bucuresti? " Dupa o clipa de uluiala, mi-am dat seama care ne va fi o viitoare destinatie turistica, nu pentru o zi sau doua, ci pentru cel putin o saptamana: capitala Romaniei si imprejurimile ei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, iulianic, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092742919921875 sec
    ecranul dvs: 1 x 1