ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.04.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    APR-2011
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 2 COPII

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    De Florii printre flori

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    In sfarsit, in duminica de Florii am simtit pentru prima oara ca a venit primavara si in Bucuresti. Vremea a fost superba, cerul senin si soarele binevoitor si-a intins “tentaculele” sale binefacatoare si calde peste orasul prafuit si sugrumat de problemele sale cotidiene.

    Si cel mai important a fost ca am luat de data asta "taurul de coarne", mi-am luat copiii si basti cu noi…unde? ! Intr-un loc mult dorit de mine de mult timp, si anume, la Gradina Botanica.

    Am ajuns destul de repede. La intrare am platit pentru elevi si studenti bilet redus, adica 2 lei/pers. iar pt adult, pretul este de 5 lei. Merita cu prisosinta.

    Tot la intrarea in imensa oaza de verdeata si liniste este si un mic chiosc cu diverse “rontalieli”, inghetate sau sucuri, dar sa stiti ca pretul va cam “rontaie” pe la buzunare…Deci, daca doriti sa luati un snack, ceva in calatoria voastra minunata in lumea florilor, sfatul meu este sa va luati din alta parte; aici un pachet micut de pufuleti sau de covrigei sarati m-au costat 3 lei fiecare si un micut pachet cu biscuiti, 3,5 lei. Dar pentru cine doreste chiar sa “ia masa” la Gradina Botanica, atunci nu trebuie sa se mai gandeasca la asta, ci doar la marea placere si desfatare care ii asteapta la fiecare colt din acel mic rai floral din inima Bucurestilor…

    Odata intrati pe aleea principala, aproape de intrare, pe partea stanga am vazut statuia in bust a celui care a fondat aceasta gradina, si anume, prof. dr. D. Brandza (1846-1895). Acest om deosebit a trait putin, dupa parerea mea, dar a infaptuit multe, printre care institutul si aceasta gradina botanica.

    Prima gradina botanica din Bucuresti a fost infiintata undeva pe partea stanga a Soselei Cotroceni, cam tot unde este si astazi, dar pe un spatiu mult mai restrans, in anul 1860, pe langa Facultatea de Medicina si la initiativa dr. Carol Davilla. Dar in anul 1874, aceasta a fost mutata in centrul orasului, in fata Universitatii de astazi. In acelasi an, gradina a trecut in componenta Universitatii Bucuresti, functionand pe langa Facultatea de Stiinte, avandu-l la conducere pe remarcabilul prof. dr. Dimitrie Brandza. Acesta nu a fost de acord cu amplasamentul gradinii, intrucat aici nu se putea dezvolta o adevarata gradina botanica. Astfel acesta a facut tot felul de demersuri sa mute acest colt de rai bucurestean in alta parte, chiar in vechea locatie.

    In anul 1884, actiunile sale au fost incununate de succes si astfel, acest om marinimos si mare iubitor de natura, a reusit sa puna bazele unei noi gradini botanice, pe amplasamentul care dainuie si astazi. Tot aici s-au realizat si populat primele sere, utilizand modelul celor din Gradina Botanica din Liege. S-a construit totodata si Institutul Botanic.

    In anul 1994, Gradina Botanica din Bucuresti a primit numele celui care s-a straduit atat de mult sa o refaca pe amplasamentul sau initial, si anume Prof. Dr. D. Brandza.

    Noi am pornit pe aleile deja inverzite ale gradinii; in aceasta perioada a primaverii este acel verde crud, inca nepoluat si neprafuit, acel verde din care parca iti vine sa musti… De o parte si de alta a aleilor de la intrare, erau lalele de o frumusete aproape ireala, un colorit de basm frumos. Am pozat unele dintre ele de foarte aproape si parca zici ca au fost pictate cu multa migala de cine stie ce maret pictor; dar este chiar asa! Mama Natura isi desavarseste necontenit opera…Lalele albe…adevarata puritate in natura, apoi altele “pestrite” in culori de la galben la rosu sau portocaliu…Panselute gingase, cu petale rosii, galbene sau albe de catifea fina…

    In drumurile noastre am intalnit magnolii, dar care inca nu-si deschisesera complet cupele rozalii dar pe noi ne-au incantat deopotriva. Multi arbori cu diferite denumiri (va dati seama ca nu le-am retinut numele; dupa toata plimbarea noastra, chiar le-am spus copiilor ca exista botanistii infocati ce retin toate acele denumiri latinesti…ce minti inscusite…)

    Am ajuns la lac si am privit practic vrajiti la cati pesti erau acolo; am facut si o poza cu unul portocaliu, cel mai “baban” pestoi din balta…ravnit cu siguranta de pescari (si nu numai); daca l-ar fi “hacuit” vreun pescar, tare mandru ar fi fost de captura sa!

    Am urcat un damb, dornici sa ajungem la o cascada, care, in copilaria mea isi despletea apele in josul micutului "munte" din oras, dar acum era secata…pacat ca nu au vazut si copiii mei acel mic spectacol “montan” din acest colt cu totul special din Bucuresti…

    Am ajuns apoi in patria serelor. Ei, aici ne-a asteptat o alta lume, o lume inedita, diferita de cea de afara; ne-am plimbat putin printr-o “jungla”, cu temperaturi caracteristice, de ne-au apucat toate caldurile. Am vazut si pozat multe flori, am trecut pe sub liane, ne-au incantat privirile ficusi de diferite feluri si marimi, unii de-a dreptul spectaculosi; sau palmierii ce-si intindeau maretia pana sus, spre inaltul serei. Am trecut apoi in zona cactusilor, o frumusete, unii erau infloriti, altii cu “fete” ciudate, cum sincera sa fiu, nu am mai vazut.

    Deci, serele sunt grupate in functie de conditiile specifice mediului lor natural: compartimentul orhideelor, superbe…fara cuvinte, compartimetul ferigilor exotice, al plantelor tropicale, subtropicale; compartimentul plantelor de apa (aici este un bazin in centru, care iti da senzatia ca esti chiar undeva departe…ne-a placut tare mult); compartimentul cactusilor si alte compartimente. Sincera, nu ma prea pricep la flori…imi place doar sa le privesc, le iubesc, le respect si le divinizez…

    Dupa sere, ne-am tot plimbat prin labirintul gradinii botanice, am vizitat si o expozitie de ikebana, foarte frumoasa, din cadrul Muzeului Botanic si al Centrului de Educatie Ecologica. Aici este organizat un loc dedicat activitatii de promovare a valorilor mediului, adresate in special copiilor de diferite varste; ii invata printre altele, sa isi faureasca micul lor coltisor de natura florala acasa, in camera lor. Super frumos si educativ mi s-a parut mie. Iar acolo, copiii erau ajutati sa-si creeze un aranjament floral ad-hoc…

    In concluzie, a fost o foarte mare si placuta incantare ziua noastra de Florii din primavara aceasta. O plimbare in Gradina Botanica din Bucuresti nu poate decat sa va creeze acea legatura sfanta cu Frumosul, cu Natura, cu interiorul vostru. Este pur si simplu minunat!

    Sper ca incursiunea mea in acest locsor pulsand de viata verde, datatoare de oxigen, sa va fi captat un pic curiozitatea despre un loc deosebit din capitala si sa-i pasiti pragul incarcat cu atatea frumuseti, plini de incredere si dragoste ori de cate ori veti dori.

    Si v-am povestit si eu toate acestea, doar pentru ca, precum multi altii, si eu AmFost Acolo!!!

    Cu mult drag pentru voi,

    Ileana

    Rog sa mi se ataseze randurilor mele, acest colaj: click aici


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 19.04.11 18:11:51
    Validat / Publicat: 19.04.11 19:13:17

    VIZUALIZĂRI: 1378 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    RobertCodescu
    [19.04.11 19:22:30]
    »

    PRIMUL sosit primul votat!!! SUPERB reviewul, SUPERBE pozele, SUPERBA melodia asa ca 900 PMA e prea putin!!! Aha si sper ca nu-mi cereti drepturi de autor ca mi-am permis sa va folosesc numele aici.

    Sau daca da astept sa aflu care sunt pretentiile sa stiu si eu in ce ape ma scald !!!

    webmaster15
    [19.04.11 19:39:54]
    »

    sa stiu si eu in ce ape ma scald!!!

    Hai sa-ti spun eu in ce ape te scalzi. Daca la fiecare ecou pe care-l postezi mai faci spectacolul (pe care oricum tot saitul il stie deja), de genul

    900 PMA e prea putin!!!

    am de gand sa-ti dau o bine-meritata pauza.

    Este absolut obositor sa-ti fie urmarite ecourile de atatea off-topicuri, de dragul de a arata ceva ce oricum se vede: ca ai votat un review.

    Te rog intelege ca ecourile sunt pentru a cere lamuriri/a aduce adaugiri la review, nu pentru a face spectacol.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066921949386597 sec
    ecranul dvs: 1 x 1