ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.05.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Săli de spectacole bucureștene (I): Sala Palatului și „Madrigal 60”

TIPĂREȘTE

Arta spectacolului a apărut în perimetrul „Cetății de scaun a Bucureștilor” cu multe secole în urmă, spectacolul – ca proces efemer – acoperind domenii precum teatrul, dansul, circul, pantonima, teatrul de păpuși, opera etc. Aceste spectacole se desfășurau în epocile trecute direct în conacele boierești pentru pătura conducătoare sau în cadrul târgurilor periodice pentru restul populației.

Domnița Ralu Caragea organizează la începutul anilor 1800 primele spectacole de teatru într-o sală a Curții Domnești din București, participând personal cu roluri mărunte în anumite piese de teatru. În 1818 se construiește special la ordinul domniței Ralu o sală de spectacole la intersecția Căii Victoriei cu str. Gen. Berthlot. Urmează la câteva decenii ridicarea Teatrului Momolo, apoi la jumătatea veacului al XIX-lea apare clădirea Teatrului Național.

Sala Palatului este astăzi una din cele mai mari săli de spectacole din România loc unde se desfășoară foarte multe concerte ale artiștilor români și din străinătate. Cunosc această clădire din epoca comunistă, am trecut de sute de ori pe lângă arhicunoscuta cupolă a sălii, am participat la câteva spectacole/concerte. Dar au trecut ani mulți de la ultima vizită, momentul reglării acestui aspect sosind înainte de Paște când am mers la un spectacol aniversar deosebit.

Vizită: aprilie 2023

Adresă: str. Ion Câmpineanu nr. 28

Web: https://salapalatului.ro/istoric/

File de istorie. Amplasamentul actual al Sălii Palatului și a Palatului Regal era ocupat relativ de Casa Golescu, reședință boierească de vază în epocă cu rol de palat regal în epoca lui Alexandru Ioan Cuza și Carol I. Îmi aduc aminte mereu de conversația tragicomică dintre generalul Nicolae Golescu și principele Carol I în 1866 la sosirea în București în fața Palatului Regal (Casa Golescu): Principele: „Ce se întâmplă în această casă?” Generalul: „Este palatul...” Principele: „Unde este palatul?” .

În perioada interbelică apare Palatul Regal de astăzi este transformat de regimul comunist în 1948 în Muzeu Național de Artă al României, sala de spectacole numită „Auditorium” fiind utilizată o perioadă drept sală de cinema.

În timpul conducerii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej este proiectat și realizat în spatele Palatului Regal un ansamblu arhitectural-urbanistic care remodelează întreaga zonă. În 1959-1960 apare o mare sală de spectacole/conferințe/evenimente și o piațetă închisă în față de un șir de blocuri. Colectivul de arhitecți era format din arhitecții Horia Maicu, Tiberiu Ricci, Ignace Șerban și Romeo Belea.

Clădirea prismatică are un acoperiș metalic boltit, o adevărată provocare inginerească, o sală dotată inițial cu un pic peste 3000 locuri (ulterior 4000, apoi chiar 5000; azi sunt 4300 de scaune fixe) și o scenă de mari dimensiuni (30 m deschidere în față și 20 m în spate, adâncimea fiind de 15 m). În 1982 când s-a mărit capacitatea sălii au apărut cele două rânduri de loje suspendate. Detalii puteți citi în interviul publicat aici: b365.ro/exclusiv-i-la-90- ... numental-478478.

Madrigal 60. Doresc să scriu câteva cuvinte și despre Corul Madrigal la al cărui spectacol din turneul lor pascal am participat – „Săptămâna Patimilor” . Celebrul cor poartă acum următoarea denumire: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” . Programul aniversar „Madrigal 60” celebrează împlinirea a 60 de ani de la prima repetiție a corului: la 11 aprilie 1963 un grup de studenți care urmau cursurile maestrului Marin Constantin se întâlnesc la Conservator pentru o primă repetiție. După 3 luni are loc la Brașov primul concert cu public (detalii aici: madrigal.ro/ro/media/pres ... -repetitie-none). Apărea astfel primul cor profesionist de cameră din Europa.

Spectacolul a fost desăvârșit, chiar dacă nu ești pasionat de asemenea muzică nu poți rămâne indiferent la voci, text, muzică. Au contribuit din plin și actorii Corneliu Ulici și Pavel Ulici prin interpretarea plină de har. De asemenea, participarea celor 330 de copii din cadrul programului Cantus Mundi a avut un impact deosebit. Decorurile specifice sărbătorilor pascale ne-au introdus cu prisosință în atmosferă.

Vezi aici un clip de prezentare a spectacolului: pe FB

Concluzii. Sala Palatului continuă să își îndeplinească rolul de gazdă pentru evenimente care implică prezența unei mase mari de oameni chiar dacă au trecut peste 60 de ani de la deschidere. Spațiul de acces este generos, la fel foaierul, garderoba e destul de mare. Găsim în interior automate pentru băuturi.

Totuși cred că se impun ceva lucrări de restaurare, rearanjare, modernizare; observ în media ceva discuții și proiecte în acest sens. Se observă îmbătrânirea mobilierului și cred că ar trebui investit și în echipamente audio actuale și performante (ultimele 30 minute a „hârâit” deranjant o boxă pe partea dreaptă a scenei).

O expresie modernă spune: „Dacă nu umpli Sala Palatului nu exiști ca artist” . Madrigalul a reușit acest lucru!

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 08.05.23 14:14:57
Validat / Publicat: 08.05.23 16:37:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 523 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Spectacol pascal - „Madrigal 60”.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Michi
[08.05.23 18:32:18]
»

@tata123 ????: Foarte inspirat şi documentat review. Eu am făcut de curând în martie un tur ghidat la Teatrul National v. aici https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=110701&d=la-pas-prin-bucuresti--bucuresti şi pot spune că m-a surprins. L-am ales că era pe timp de zi pentru că nu mai pot merge singură seara la spectacole iar prietenele mele sunt mai hodorogite decât mine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[09.05.23 23:06:54]
»

Prin anii 60, un concert cu Amalia Rodriguez (nu cred că am scris corect, din aducere aminte. Cer scuze!) am văzut în sala Palatului și apoi altul prin anii 90 la un festival Enescu. Și „Gaițele” nu mai știu când.

Interesantă expunerea și foarte inspirată. Sunt firme de turism care rganizează excursii de o zi la anumite spectacole. Cu alte cuvinte, intră în sfera turistică un astfel de review.

Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.05.23 14:21:35]
»

@Michi: Sala Palatului ocupă azi un loc important în lumea spectacolelor și mulți dintre noi au participat la diverse evenimente cultural-artistice în acest spațiu consacrat. Clădirea e greu de ocolit, se află în calea turiștilor care vizitează obiectivele din acea zonă a Căii Victoriei.

Mulțumesc pentru vizită și ecou!

@mihaelavoicu: Se dorește renovarea și reamenajarea Sălii Palatului pentru a oferi condiții superioare de audiție (unele evenimente deosebite solicită o calitate superioară a echipamentului tehnic). Oricum, nu lipsește weekend fără vreun spectacol la Sala Palatului!

Zile cu soare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.75463700294495 sec
    ecranul dvs: 1 x 1