ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.07.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Plimbare pe malul lacului Ciurel – peisaj citadin 

TIPĂREȘTE

Pe lacul morii apa se-mbracă-n mantii lucii

De mucilaginoase mătăsuri verzi smarald

Și roții-nțepenite îi crește blană verde

Să-i țină-n părăsire de moale și de cald.

De vrei să treci cu barca, lungi mâini te țin în loc

Și-oculte, verzi miasme îți amețesc plămânii,

Pe când secrete broaște slujesc solemn prohod

Pe-altarul vechi și profanat al pâinii.

Și nu e nici un secol de când priveam vrăjită

Copiii cum se joacă-n făină ca în nea

Și alegeam din gloată-o fetiță albă toată

Să crească și să fie mama mea.

– Ana Blandiana, Pe lacul morii

Apusurile de soare pe Lacul Morii sau Ciurel sunt magnifice! Construcția hidrotehnică din epoca comunistă reprezintă un reper pentru locuitorii cartierului Crângași-Giulești-Militari în ceea ce privește petrecerea timpului liber. Din toamna lui 2021 am observat că au început lucrări de reamenajare ale falezei de pe malul Lacului Morii, apoi s-a anunțat pe toate canalele media începerea „proiectului de regenerare urbanistică a zonei Lacului Morii – Crângași – Giulești pentru promenadă, relaxare și activități sportive” . La început de vară 2022 s-au încheiat lucrările la prima fază a proiectului – reabilitarea aleii de promenadă, cea de-a doua fază constând în amenajarea Insulei Lacului Morii.

La plimbare pe aleea de promenadă. Cu zeci de ani în urmă „digul” , cum îi spuneam, era locul unde puteai să te plimbi la pas sau cu bicicleta, unde pescarii amatori își încercau norocul iar doritorii de plajă stăteau la soare pe dalele de beton. În anii de după evenimentele din 1989 îmi aduc aminte că am făcut împreună cu tatăl meu un tur complet de lac, acum latura sud-vestică e mai greu de accesat din cauza construcțiilor.

Am mers într-o după-amiază caldă de vară pe promenada nou amenajată, total liberă în acea zi de mijloc de săptămână. Am parcurs peste 4,5 km dus-întors pe porțiunea stăvilar – insulă, testând aleea nou asfaltată de pe dig. Faleza a fost reasfaltată, două treimi din lățimea aleii fiind dedicate pietonilor, iar o treime este pistă marcată de alergat. Pista de alergare e realizată din tartan de cauciuc, un material moale, comod pentru alergători, și este catalogată drept cea mai lungă pistă de alergare profesională din România (2150 m) . Într-adevăr deplasarea pe acea porțiune e relaxantă, îți protejează articulațiile. Pista este marcată la fiecare 100 de metri astfel că poți contoriza distanța pe care o parcurgi.

Pe întreaga porțiune stăvilar – insulă a fost ridicat un gard metalic care să îi protejeze pe plimbăreți în partea dinspre apă. La distanțe egale au fost montate pergole de lemn, pe care vor urca plante agățătoare, bănci din lemn și coșuri de gunoi. De asemenea, au apărut stâlpi noi de iluminat, camere video de supraveghere și chiar sisteme pentru analiza fluxului de persoane (people counter). În câteva locuri au fost amplasate un fel de tribune metalice care vor fi de folos în cazul desfășurării unor evenimente sportiv-artistice, ca de exemplu AeroNautic Show. La baza exterioară a digului a fost trasată o pistă specială pentru bicicliști, deși aceștia merg mai mult pe sus, pe faleză.

Am ajuns și pe insulă, lângă podul de acces fiind parcată o mașină a poliției locale. Cu toate acestea câțiva copii și adulți se scăldau fără probleme în apele lacului, lângă fostul debarcader. Pe insulă totul e părăsit și în paragină, dar pe de altă parte e curățenie. La umbra arborilor bătrâni o tânără învăța pentru examene, un grup de lucrători străini încropiseră un picnic, mai mulți pescari păzeau undițele, iar la soare pe prosoape stăteau câteva cupluri. Pe insulă sunt câteva construcții: două debarcadere, un chioșc de beton pentru fanfară, o fântână arteziană nefuncțională. Sper ca faza a doua a proiectului de regenerare urbană să revitalizeze această zonă. Cred că ar fi util un trenuleț care să facă curse în weekend între parcul Crângași și insula Lacul Morii, iar pe lac să existe un vaporaș (ca altădată), bărci și hidrobiciclete. Pe insulă ar fi utile locuri de joacă, chioșcuri, poate o roată panoramică etc.

Scurt istoric. Râul Dâmbovița străbate Bucureștiul pe o lungime de 25 km și a constituit atât o binecuvântare, cât și o nenorocire pentru locuitorii Capitalei. Pozitiv era faptul că râul reprezenta sursă de apă potabilă, sursă de irigații pentru grădinile de zarzavat, forță motrice pentru micile industrii ale orașului (mori, tăbăcării). Însă existau și multe aspecte negative: inundații frecvente, ape reziduale urât mirositoare și boli asociate.

În 1775 încep primele lucrări de regularizare a cursului râului, urmate 5 ani mai târziu de amenajări de amploare (1880-1885), moment în care albia a fost adâncită cu 6 m, fundul albiei a fost căptușit cu grinzi de lemn, malurile consolidate și au fost aranjate splaiurile pe o lățime de 20 m (pietruire și plantare de arbori). Un inginer francez a coordonat lucrările, aspectul Dâmboviței păstrându-se timp de 100 de ani. Alte lucrări au loc în anii ' 40 între stăvilarul Ciurel și satul Roșu.

Între 1985-1988 se desfășoară lucrări de anvergură care vor modela din nou aspectul râului: albia râului în interiorul Bucureștiului a fost amenajată prin două cursuri suprapuse: cuva de beton de la suprafață cu apă curată și caseta de beton subterană cu rol de colectare a apelor uzate. Apare nodul hidrotehnic Grozăvești, barajul Ciurel și Lacul Morii („acumularea Lacul Morii” ).

Lacul Morii are circa 250 hectare, o adâncime maximă de vreo 14 m în dreptul ultimelor blocuri de pe latura estică și doar 8,5 m în zona stăvilarului, precum și o capacitate de aproximativ 20 milioane de metri cubi (care nu a fost atinsă vreodată). Povestea lacului are și o latură tristă întrucât pentru amenajarea acumulării au fost demolate 400 de case, 2 școli, biserica „Sf. Ierarh Nicolae” (datată 1564) și a fost mutat un cimitir.

Concluzii. Promenada Lacul Morii constituie în acest moment un loc drăguț pentru plimbări și pentru activități sportive. Amenajările sunt binevenite, sper să continue cu insula.

Articole relaționate. Pe latura nord-vestică a Lacului Ciurel găsiți Parcul Dinamic și Promenada din Chiajna (vezi impresii).

Despre Lacul Ciurel și zona Grozăvești am mai scris în primul articol din seria dedicată râului Dâmbovița (vezi impresii), între timp podul hobanat a fost inaugurat.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 12.07.22 10:00:52
Validat / Publicat: 12.07.22 10:31:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 440 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Peisaj citadin.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054049015045166 sec
    ecranul dvs: 1 x 1