ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.09.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Arta ce unește Turnul Alb de Turnul Negru

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Arta ce unește Turnul Alb de Turnul Negru

Dacă ultima dată v-am condus spre castelele din Rodos, vezi rw, azi mergem mai aproape, la munte, la Brașov. La zidurile cetății din Brașov, mai precis o plimbare la Turnul Alb și Turnul Negru.

De ce? Păi în primul rând pentru că nu am mai fost demult, apoi pentru că recent doar ce s-a terminat un eveniment aici la Brașov, Festivalul Amural, care de câțiva ani se desfășoară în această perioadă După Ziduri, așa cum îi spune numele, adică pe lângă zidurile cetății Brașovului. E un festival de arte vizuale, iar aici în cele două turnuri s-a organizat o expoziție de fotografie în Turnul Alb, iar în Turnul Negru, expoziție de design pentru branduri. Fiind o zi frumoasă de început de toamnă, dar cu temperaturi de vară, am spus că e binevenită puțină conectare la artele moderne, ca o paranteză fie spus, acest festival conceput de tineri brașoveni, încearcă să aducă în prim plan arta modernă, folosind tehnologia modernă, cum ar fi multiplele proiecții pe clădirile importante și vechi, din cadrul cetății, între sau mai bine zis dincolo de zidurile cetății, pentru a le readuce în atenție, pentru promovare. Sigur că seara este cel mai frumos, noi însă am pornit de cu ziuă, să vedem turnurile mai sus amintite, știind faptul că în ultimul timp, ele nu mai sunt deschise publicului și profitând de noua lor amenajare, mai ales de cea interioară. Cred că nici nu le-am văzut de la restaurare și iată că sunt din nou închise.

Pentru început vă introduc puțin în poveste, cu un pic de istorie, doar un pic. :p Ambele turnuri sunt situate, pe dealul Warthe, dincolo de pârâul cu același nume, la Turnul Alb sunt de urcat câteva scări destul de abrupte, din piatră, prevăzute cu balustrade, cu două băncuțe la mijlocul urcușului pentru cei care au nevoie de o pauză. Dar când te întorci cu fața spre oraș și pe măsură ce urci, tot Brașovul se desfășoară superb la picioare, astfel că uiți efectiv de micul efort. Am avut o zi norocoasă, am întâlnit și o mireasă ce se pregătea de o ședință foto, chiar pe scările ce duc spre turn. Bineînțeles că am profitat și eu, dar mai de la distanță. :))

Turnul Alb face parte din ansamblul de fortificații al Brașovului, fiind și cel mai înalt. Avea rol de apărare și de observație, el a fost încredințat breslei cositorarilor și arămarilor, apoi din 1678 ajunge doar în grija arămarilor. Turnul e dispus pe cinci nivele, intrarea se face pe scări de lemn, cu balustrade metalice, pe partea orașului. Înălțimea de 18-20 metri, 20 m zidurile dinspre oraș, mai scunde 18 m cele pe deal, dinspre drumul spre Poiană. Zidurile înalte de piatră și cărămidă, făceau posibilă lupta cu arme de foc, de fapt se văd metereze, guri pentru smoală, balcoane susținute de console cioplite în piatră. Un incendiu puternic în 1689 a distrus mare parte din turn, el fiind reconstruit prin 1725. Aspectul de azi este căpătat în urma renovărilor ce s-au făcut prin anii 2003-2005. Atunci când s-a deschis era un punct muzeal, ce aparținea Muzeului de Istorie Brașov. Forma turnului este de semicerc, spre deal, drept spre oraș. Zidurile sunt albe, fiind vopsite doar cu var, ceea ce i-a adus și denumirea de Turn Alb, ziduri care se termină sus cu creneluri. Accesul cum am spus se poate face din dreptul Bastionului Graft, pe scări, sau pe o potecă prin pădure pornind de la celălalt turn, Turnul Negru. Pe vremuri legătura între Turnul Alb și Bastionul Graft, sau Bastionul Poartă, (numit așa din cauza că avea forma unei porți,) se făcea printr-un pod mobil.

Sigur că se poate veni și cu mașina, accesul fiind de pe Calea Poienii, în spatele turnului.

Astăzi am văzut interiorul care m-a surprins în mod plăcut, scări de lemn duc spre etajele superioare, care sunt mai luminate pe măsură ce ajungem tot mai sus. La ultimul nivel, avem o iluminare naturală datorită acoperișului de sticlă. Există podea de lemn, pe marginea zidurilor, pe lângă scări, iar în mijlocul încăperii, sunt doar bârne masive de lemn, ce asigură continuitate în spațiu. Gemulețe mici, rotunde sau ovale, lunguiețe, aruncă câte o privire spre pădure sau spre muntele Tâmpa, sau spre frumoasele case din Piața Sfatului. Desigur că am văzut și expoziția de care vă povesteam la început, o expoziție de fotografie, dedicată femeilor fotograf, cu fotografii făcute de femei fotograf, cu portrete de femei, muncitoare sau nu, simple sau mai sofisticate, mame adolescente alături de copii, despre condiția femeii în lumea contemporană, despre feminitate, despre mame și bunici. Iar la ultimul etaj, peisaje, flori de câmp și imagini spectaculoase cu fotografii făcute într-o mânăstire. Am fost încântată de tot ce am văzut, mai ales de cadrul ales, de stilul expunerilor, absolut minunat.

Am coborât apoi din turn, am dat un ocol clădirii, sunt băncuțe pentru odihnă, pe partea din spate spre deal, am făcut ultimele poze cu orașul din diferite unghiuri, încercând să cuprind tot mai mult în imagini. De aici am mers pe poteca din pădure spre turnul Negru, nu e foarte mult de mers, deja se auzea muzică, aici lângă Turnul Negru fiind amplasată o mică scenă unde nume cunoscute din lumea muzicii electronice invitate la festival făceau atmosferă. Turnul Negru, este o clădire înaltă de cca 11 metri, care alături de celălat turn avea rol de apărare, de oprire a dușmanilor de a se apropia de zidurile cetății. Construcția lui a început prin sec. XIV, odată cu începerea construirii zidurilor cetății. Acoperișul inițial avea formă piramidală, dar a fost distrus de un trăsnet, iar mai târziu de un incendiu. Cu timpul și datorită incendiilor amintite, zidurile albe s-au înnegrit, ceea ce i-a adus și numele de Negru. Se pare că și acest turn avea legături cu Bastionul Fierarilor, actualmente clădirea ce adăpostește Arhivele Statului, tot printr-un pod mobil. Se spune că atunci când a izbucnit epidemia de ciumă în 1756, care a atins și Brașovul, turnul era folosit pe post de pază și adăpost. De atunci el a tot fost renovat, până în 1991, când o ploaie puternică a dus la prăbușirea zidului sudic al turnului. A fost momentul când a început consolidarea necesară, ce a dus la forma actuală, inclusiv cu acoperișul piramidal din sticlă. La bază zidurile au 2 metri grosime, iar fiecare latură a turnului prezintă câte șase guri de tragere. Sunt trei etaje și desigur ultimul cu acoperișul de sticlă, un loc minunat de unde am putut face niște fotografii splendide cu frumosul oraș. Turla Bisericii Negre, Turnul cu ceas de La muzeul de Istorie din Piața Sfatului, Muntele Tâmpa în toată splendoarea sa, acoperișurile de țigle roșii, totul absolut magnific, de parcă vedeam prima dată toată zona. Uluitor, vă invit să vizitați! Și aici scări de lemn duc de la un etaj la altul, scări ceva mai strâmte, deoarece și locul e mai mic și îngust, decât dincolo la Turnul Alb. Am găsit aici o expoziție de design, mi s-a părut interesant, am făcut câteva poze, o să le vedeți.

Una peste alta, am revăzut a câta oară locuri dragi, niciodată nu te saturi însă, atunci când combini ceva frumos cu ceva plăcut, aici fiind și istorie, artă, cultură. Astăzi pentru mine arta a unit cele două turnuri.

Am să închei cu un citat care îmi place mult:

„ arta nu urmărește reprezentarea unui lucru frumos, ci frumoasa reprezentare a unui lucru”

Immanuel Kant

Vă las așadar să vedeți frumusețea Brașovului, întrezărită de la înălțimea celor două turnuri!

Webmaster, o rugăminte

youtube

Mulțumesc frumos!


[fb]
---
Trimis de maryka in 03.09.17 21:17:44
Validat / Publicat: 04.09.17 05:17:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV.

VIZUALIZĂRI: 2508 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Scările de piatră ce duc către Turnul Alb.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.09.17 05:17:18]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[04.09.17 07:06:51]
»

@maryka:

Foarte frumos oras si tu faci o invitatie excelenta. Mi-a placut sa-l redescopar acum un an, sper sa mai am ocazia sa-l iau la pas.

O zi frumosa sa ai!

marykaAUTOR REVIEW
[04.09.17 07:22:25]
»

@webmasterX:

Mulțumesc frumos!

marykaAUTOR REVIEW
[04.09.17 08:25:00]
»

@elviramvio:

Mulţumesc frumos! Sper din suflet să aveţi ocazia de a mai veni pe aici. Şi toamna e frumos la Braşov. Eu am profitat de acest eveniment pentru a putea intra la cele două turnuri. Se ştie că de ceva timp nu mai sunt deschise publicului. Mare păcat, e frumos, s-ar putea profita din asta. Foarte mulţi turişti străini erau şi acum, mergeau cu mare plăcere să descopere clădiri vechi, "arătoase" cum sunt turnurile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danaeldreny*
[04.09.17 08:36:12]
»

Ce poze frumoase… de pe la poalele Tâmpei…

Toate-s frumoase dar P20 e superbă

Minunat acest oraș unde trăiești istorie… printre turnuri, edificii și ziduri de cetăți… codri seculari… mi-amintesc cu drag când am urcat pe Tâmpa…

Am văzut și eu turnurile pe interior

ia-ți, mireasă, ziua bună…

De ceva vreme mă tot gândesc să merg (iar) în Brașov

mireille
[04.09.17 08:43:45]
»

@maryka: zambesc... ieri cautam pe site cazari pentru Brasov... nu am mai pus piciorul in el de 20 de ani... ma omoara doar distanta, decizia e luata pentru aceasta toamna, ma tot intreb cate zile sa stau, una, doua, trei... ce zici?

marykaAUTOR REVIEW
[04.09.17 15:28:46]
»

@danaeldreny:

Musai de venit! Acum toamna e tare frumos! Oricând e, dar acum se transformă în culori pastelate pădurea, parcurile... Dacă mai e și puțin soare, o plăcere!

Cât despre mirese, am eu așa noroc, că pe unde mă duc, la noi sau în altă țară, tot timpul dau peste ele... sau ele peste mine? Încă mă gândesc la asta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[04.09.17 15:35:47]
»

@mireille:

Ehe, la fix m-am nimerit, cum s-ar zice! Păi o zi în nici un caz, două prea puțin, trei abia te acomodezi, cred că merge un 4-5 zile, ca să poți parcurge frumos și liniștit la pas, orașul vechi, Cetățuia, a nu se confunda cu cetatea. Apoi mai e și Poiana, o zi musai și acolo! Recomand cu drag, cartierele vechi Prund, Șchei, sunt frumoase, liniștite, iar Brașovul se vede minunat de oriunde.

Călătorii frumoase cu vreme bună!

tata123 🔱
[04.09.17 15:47:47]
»

@maryka: Frumos! Am vizitat și eu cele două turnuri cu ani în urmă (când se putea face acest lucru). În ciuda derulării mai multor proiecte, o parte din turnurile orașului sunt închise vizitării. Și uite ce imagini pierd turiștii!

„Marea” de acoperișuri roșii a Kronstadt-ului se revarsă în fața ochiului avid de priveliști minunate din multe locuri. Străduțele înguste din cartierele vechi, istorice, troițele, casele, pietrele lui Solomon - câte locuri frumoase, câte imagini...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[04.09.17 15:52:35]
»

@mireille: Subscriu celor scrise de @maryka: cu cât stai mai mult, cu atât „guști” mai bine din farmecul Brașovului. Trei nopți de cazare ar constitui varianta scurtă a city break-ului, pe când 4-5 nopți ar fi o variantă ok pentru cât mai multe descoperiri.

Conform datelor statistice Brașovul s-a clasat pe locul doi în 2016, după București, în ceea ce privește numărul turiștilor străini care s-au bucurat de obiectivele sale.

marykaAUTOR REVIEW
[04.09.17 15:53:52]
»

@tata123:

Mulțumesc! da, exact! Eu chiar pot spune că am văzut de destule ori Brașovul chiar și de la înălțime, dar atunci, sâmbătă, parcă redescopeream prima dată totul, parcă era și mai frumos ca altădată! Îmi venea să fac poze de pe fiecare treaptă, pentru că de, era alt unghi, altă vedere...

Păcat că nu sunt vizitabile publicului, acum cu ocazia festivalului a fost și gratuită intrarea, dar oricum nu puteam pierde ocazia de a le vedea din nou! Și erau așa de mulți turiști!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireille
[04.09.17 16:01:21]
»

@tata123: merci pentru sfat... sa vad cat de adanc e portofelul... o sa merg de doua ori... in reprize scurte, via Bucuresti cu trenuletul... fericiti cei care nu au rau de miscare.

mishu
[22.09.17 22:57:37]
»

@maryka: Mi-ar placea sa mai ajung la Brasov in toamna aceasta, pana atunci insa ma multumesc cu acest articol, felicitari, votat cu mare drag.

marykaAUTOR REVIEW
[22.09.17 23:07:59]
»

@mishu:

mulțumesc frumos! Și toamna e frumos la Brașov, culorile ei sunt superbe aici! O binevenită invitație!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danaeldreny*, elviramvio, maryka, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Brașov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.099334955215454 sec
    ecranul dvs: 1 x 1