ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
FEB-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O plimbare cu telecabina pe Tâmpa

TIPĂREȘTE

Fiind doar în trecere prin Braşov, spre Poiană, unde urma să se desfăşoare Întâlnirea Amfostacolo, ne-am oprit în oraş, pentru că mai aveam dispoziţie vreo câteva ore până la momentul fixat pentru întâlnire.

Cum nu eram pentru prima dată aici, am renunţat să dăm o fugă până în Piaţa Sfatului, inima Braşovului şi ne-am hotârât să urcăm pe Tâmpa, lucru ce nu-l mai făcusem de multişor.

Veneam de la Rucăr, aşa că am ocolit puţin, până să ajungem pe Aleea Tiberiu Brediceanu, la staţia Telecabinei Tâmpa, deoarece multe străzi sunt cu sens unic, ceea ce complică un pic lucrurile. Oricum, nu ne-am încurcat prea mult, doar că, de la intersecţia str. Nicolae Bălcescu - Bd. Eroilor, am intrat pe strada Castelului şi a trebuit să ne întoarcem puţin, pentru a reveni şi a intra pe umătoarea stradă, Aleea Tiberiu Brediceanu. În dreptul Turnului Vânătorilor este o mică parcare, unde am lăsat maşina şi ne-am îndreptat spre staţia telecabinei, ale cărei date tehnice sunt încrise pe o placă de pe clădirea staţiei, aşa cum se vede în prima fotografie.

Date tehnice

- Capacitatea unei cabine: 20 de persoane

- Capacitatea orară de transport: 440 de persoane

- Viteza de deplasare: 6m/s

- Durata unei curse: 2 minute şi 20 de secunde

- Lungimea traseului: 573 m

- Altitudinea staţiei inferioare faţă de nivelul mării: 640 m

- Altitudinea staţiei superioare faţă de nivelul mării: 960 m

Telecabina, construită (ca mai toate sistemele de acest fel din epoca comunistă) de firma italiană Ceretti Tanfani, în 1971, este aşa cum o ştiam, nimic nu s-a modificat. Contra sumei de 10 lei (călătorie dus-întors pentru o persoană adultă), ne-am îmbarcat spre vârful muntelui.

Aici, staţia de sosire ne întâmpină neschimbată, chiar şi cârciuma (Panoramic) parcă a încremenit în timpurile de acum 30 de ani. Antenele releului de televiziune s-au mai înmulţit, că între timp a apărut telefonia celulară. Doar ursul împăiat nu ne mai întâmpină la coborârea din cabină.

Nu ne pierdem vremea pe-aici, pentru că nu ne îmbie nimic şi ne îndreptăm spre Belvedere. Acesta este locul amenajat acum câţiva ani, în 2004, sub forma unei terase pe coasta abruptă a Tâmpei, de unde se desfăşoară splendida panoramă a Braşovului. Alături, literele uriaşe care fomează cuvântul „Braşov” (ca la Hollywood), cu sistemul de iluminare corespunzător stau pe marginea prăpastiei, gata parcă să se prăvălească, dar nu, sunt bine ancorate şi, în ciuda vântului puternic, nu se clintesc niciun milimetru.

Terasa este foarte bine plasată şi poţi vedea de aici întreg oraşul, dacă îl cunoşti, nici nu trebuie să mai faci o plimbare, pentru că totul se vede ca-n palmă. Aici, uite dealul Warthe, la dreapta dealul Cetăţuia, drept în faţă Piaţa Sfatului şi Biserica Neagră. Parcă ai avea în faţă o hartă tridimensională a oraşului.

La o margine a terasei se află o grotă săpată în stânca muntelui, cu intrarea închisă de un grilaj, dincolo de care vizitatorii „civilizaţi” au aruncat „cu grijă” PET-uri şi alte resturi. În grotă se află o cruce, la baza căreia o inscripţie ţine să precizeze că amenajarea s-a făcut cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov, avându-l ca preşedinte pe Aristotel Adrian Căncescu. (click aici) Acesta a ţinut să-şi imortallizeze numele pe cruce. :))

Muntele Tâmpa

Tâmpa, aparţinând de masivul Postavaru, este şi o rezervaţie naturală, ce se întinde pe o suprafaţă de 150 ha şi adăposteşte specii rare de animale şi plante (aici se găsesc aproape 35% din speciile de fluturi din România).

Se pot face şi trasee montane, dar, neavând timp şi nici echipamentul necesar, ne-am mulţumit să admirăm priveliştea, după care ne-am întors şi am coborât tot cu cabina.

Turnul Vânătorilor

Chiar lângă parcare, se află Turnul Vânătorilor, deschis vizitării (gratuit) şi amenajat în spiritului numelui ce-l poartă. Aici veţi putea admira câteva păsări împăiate şi chiar o blană de urs, poate a ursului împăiat de care aminteam mai sus :)).

La parter este şi o mică expoziţie (cu vânzare) de obiecte de artizanat şi multe kitsch-uri.

Chiar dacă vremea nu a fost tocmai potrivită, plimbarea cu telecabina pe Tâmpa a fost foarte plăcută, oferindu-ne un alt fel de vizită în Braşov. Vă recomand să o faceţi şi voi când aveţi prilejul. O singură „bilă neagră”: restaurantul de tip ceauşist, de la releu. :(


[fb]
---
Trimis de Costi in 09.04.10 22:50:18
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 63209 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 În punctul cel mai înalt de pe Tâmpa flutură un imens drapel tricolor. Mi-a plăcut că steagul era curat, nezdrenţuit, nedecolorat şi neînfăşurat pe catarg, aşa cum vedem prea des prin diferite părţi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4150 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

pepsi70ro
[09.04.10 23:07:16]
»

Daca imi aduc bine aminte sunt 15 curbe/serpentine pentru cei care aleg sa urce "la picior" iar drumul nu dureaza mai mult de o ora si este foarte placut. Sau a fost pana sa apara cazul acela cu ursul de pe Tampa. Mai sunt indicatoarele cu "Atentie la ursi?"

CostiAUTOR REVIEW
[10.04.10 01:05:16]
»

Rog pe unul dintre webmasteri să ataşeze la review următoarul fond muzical:

http://www.trilulilu.ro/romaniidinafara/3fe225ec44f2d5

webmaster13
[10.04.10 07:08:44]
»

iata si muzica solicitata, lectura si auditie placuta

cosminp
[10.04.10 20:23:16]
»

inca o desfatare intr-un review plin de informatii. ai si votul meu.

krondia*
[11.04.10 18:08:20]
»

Am citit cu placere aceste impresii despre Tampa, simbolul Brasovului. Foarte frumoase si pozele si cu detalii elocvente care denota o buna cunoastere a orasului. Se stie mai putin faptul ca in timpul regimului comunist, intre anii 1950-1959, copacii de pe Tampa fusesera defrisati astfel incat in spatiile lasate de copaci se putea citi Stalin, denumirea de atunci a Brasovului...

Este adevarat ca numele presedintelui Consiliului Judetean apare obsesiv pe toate monumentele restaurate din Brasov dar tot e bine, totusi, ca s-au facut aceste lucrari si Brasovul si-a recastigat frumusetea de odinioara. Turnul Vanatorilor precum si Turnul Alb si Negru de Dupa Ziduri, dar si Complexul Sportiv de la Olimpia au fost renovate recent tot din initiativa acestuia.

Foarte inspirata si alegerea fondului muzical. Ciprian Porumbescu a fost profesor de muzica la Gimnaziul "Andrei Saguna" de atunci iar premierea operetei "Crai Nou", pe versurile lui Vasile Alecsandri, a avut loc in anul 1882 in sala festiva a prestigioasei institutii, cu concursul orchestrei filarmonice din Brasov. In prezent, un fragment din aceasta lucrare este interpretat de trei trompetisti, alaturi de imnul sasilor din Transilvania si inca o melodie maghiara la balconul Casei Sfatului (Turnul cu Ceas din Piata sfatului) in fiecare zi la orele 18:00 si in weekend si la orele 12:00.

Felicitari si va acord un binemeritat vot.

vlad21ro
[03.12.12 13:34:11]
»

Pretul este de 15 ron de adult (o urcare si o coborare cu telefericul). Privelistea merita.

CostiAUTOR REVIEW
[03.12.12 13:36:19]
»

@vlad21ro:

Deci, în doi ani, preţul a crescut cu 50%. Dar, ai dreptate, merită, chiar şi aşa!

mauricius*
[17.05.13 13:15:05]
»

Deoarece în acest oraș mi-am petrecut aproape 20 ani din viață, poate și cei mai frumoși (știți voi... gimnaziul, liceul, studenția), sper că nu vă supărați dacă adaug și eu la aceste impresii câteva detalii mai inedite despre locație.

În poza P11 te afli de fapt pe terasa fostului restaurant Tâmpa. Chiar în acel loc, lipit de stâncă, se afla un restaurant magnific pentru panorama care o oferea. Imaginează-ți că acolo stăteai "la un mic", la o bere sau cafea și admirai orașul de sub tine. Prin '76 sau '77, țin minte de parcă ar fi fost ieri, eram în treapta întâi la liceu și într-o după-amiază am privit cu toții înmărmuriți pe geam cum acel restaurant a ars în întregime. La vremea respectivă s-a spus că ar fi explodat o butelie și datorită faptului că pompierii nu au avut nici o sursă de apă acolo, au privit neputincioși cum restaurantul se face scrum. Am înțeles că acesta ar fi fost și motivul pentru care restaurantul nu a fost reconstruit ulterior. Ce văd oripilat în P10 era de fapt o parte din bucătăria acestui restaurant, dacă nu mă înșel era chiar cămara. Habar n-am ce-i cu crucea aceea.

Și mai este ceva ce nu văd în impresiile tale. Dacă mergeam pe potecă în sus, se ajungea la o platformă din piatră, pe care se afla gravată pe un suport metalic (cred că era o placă de inox) harta orașului vechi, cu principalele obiective turistice. Fiind copil mă întreceam cu prietenii care descoperă mai repede clădirile marcate pe hartă.

E trist că restaurantul Panoramic a rămas neschimbat, deși dacă mă gândesc bine am fost acolo la câteva nunți foarte reușite.

KQQ
[10.08.14 21:45:40]
»

Am fost şi eu cu telecabina. Biletul dus e 10 lei, dus-întors 16. personalul e amabil iar frecvenţa curselor este de 10 minute dimineaţa şi de 3-5 la prânz. Din păcate, cum am ajuns sus pe Tâmpa... a început să tune şi, imediat, m-am întors. Abia în timpul coborârii aflasem că, spre deosebire de telecabinele care merg pe piloni, restricţiile privind vântul nu sunt atât de drastice.

Telecabinele frânează brusc cu mult înainte de a ajunge la destinaţie, astfel încât unii călători au zis, în glumă, "nu mai poate! " mai ales că erau şi destul de mulţi pasageri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
pingo_doce
[14.08.14 20:32:24]
»

Va rog sa-mi spuneti cum ajung din Piata Sfatului la locul de unde iau telecabina spre Tampa. Multumesc

krondia*
[14.08.14 20:49:21]
»

Telecabina se ia de pe Aleea de sub Tampa. De la Biserica Neagra in capatul strazii o iei la stanga catre Poarta Schei si apoi urci pe o alee pe langa Complexul Sportiv, treci pe langa arenele de tenis si in stanga incepe aleea de sub Tampa. De aici se mai merge putin, telecabina e undeva pe partea dreapta. Sunt si scurtaturi dar e mai greu de explicat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
pingo_doce
[14.08.14 20:51:48]
»

@krondia: multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cosminp, Costi, domidoc, gushpi, KQQ, krondia*, mauricius*, pingo_doce, vlad21ro
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Brașov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09624195098877 sec
    ecranul dvs: 1 x 1