GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prin Parcurile tematice de lângă Avrig
În, vezi impresii, spuneam că după ce ne-am cazat în Avrig am plecat spre Porumbacu de Sus pentru a vedea obiectivele turistice „recomandate” de nepotul nostru cel mic care le văzuse în această vară și ne povestise despre ele. Sunt multe parcuri în zonă, noi le-am văzut pe cele mai importante.
Porumbacu de Sus este un sat de pe Valea Râului Porumbacu, în comuna Porumbacu de Jos din sud-estul județului Sibiu, situat într-o zonă de șes, la poalele nordice ale Munților Făgăraș, sub vârful Negoiu. Se află la circa 12 kilometri de Avrig de unde veneam noi.
Este cunoscut pentru Cetele de feciori păstrătoare ale datinilor și obiceiurilor tradiționale, cele mai multe și mai frumoase legate de sărbătoarea Crăciunului, mai nou cunoscut și pentru Parcurile tematice despre care voi spune aici câte ceva.
Castelul de Lut Valea Zânelor este o construcție deosebită prin materialele folosite, numai materiale naturale. Fundația este realizată din beton în amestec cu bolovani de piatra naturală, nisip și pietriș de râu, structura este din lemn, pereții de 60 de centimetri grosime și sunt făcuți dintr-un amestec de lut, paie, apă și nisip, iar tencuiala și vopseaua de var și acoperișul din șindrilă. Turnurile sunt făcute din piatră de munte. Încă mai este de lucru la Castel deși este deschis din 2014.
Are parter și etaj, 10 camere, mai multe ferestre și două turnuri. Arhitectura, având doar linii curbe, fără nici un unghi, doar vârfuri și văi, pare a copia muntele din spatele lui. Nu are nimic simetric, nu sunt două elemente identice, totul este lucrat diferit de meșterii din sat.
Se află în Strada Principală, 630, la trei kilometri de sat, spre munte și poate fi vizitat zilnic între orele 10:30 și 17:30 contra unei taxe de acces, 20 lei de persoană, ce poate fi achitată cash sau cu cardul, cei mici, până la 3 ani, au intrarea gratuită. Are site, valeazanelor.ro, și e-mail, contact@valeazanelor.ro.
Am trecut de sat și am continuat să mergem pe Drumul Județean DJ105J, un drum bun, spectaculos, în față Crestele Masivului Făgăraș cu Vârful Negoiu, pe partea dreaptă Râul Porumbacu iar pe ambele părți priveliști încântătoare. Ajunși la castel am găsit ușor loc de parcare în apropiere dar și castelul are parcare, am achitat amabilului tânăr de la Casa de Bilete taxa de acces și am intrat în Curtea – Grădină cu plante și flori deosebite, frumoasă și în acea zi de toamnă înnorată. Ne-am plimbat și am pozat, apoi am urcat în Turnul Castelului pentru a vedea și poza întreg domeniul și clădirile din Parc. Clădirile nu pot fi vizitate?!?! , dar există și amenajări ce pot fi folosite, Saună și Restaurant construit din piatră și cu un acoperiș verde cu iarbă și flori, în care se gătește la vedere, dar care era închis, Loc pentru picnic și Loc de joacă pentru copii, Tiroliană.
Pentru plimbarea prin Grădină ne-au fost necesare cam 30 de minute, nepoții spuneau că au stat mai mult … pe la locurile de joacă.
În imediata vecinătate, la 2 – 3 minute de mers pe jos, practic despărțite de un drum, se află Parcul tematic „Povestea Calendarului” inaugurat în 2021. Poate fi vizitat începând cu ora 10, până la ora 17 de luni până vineri, sâmbăta și duminica se închide la ora 18 cu o taxă de 20 de lei. Are e-mail, office@povesteacalendarului.ro, telefon, 0747 243 345 și site ce oferă mai multe informații, povesteacalendarului.ro.
Atracția principală sunt cele 12 Căsuțe, câte una pentru fiecare lună a anului, fiecare cu povestea ei, căsuțele sunt unice atât ca materiale cât și ca formă și culoare. Sunt legate între ele prin alei șerpuitoare și poartă numele lunilor de altă dată, fiind casă pentru fiecare din cei 12 copii ai anului. Casele sunt diferite, ca și lunile anului, dar toate au, la intrare, un cod QR care, citit, le dezvăluie secretele.
Căsuța de Turtă Dulce, căsuța lui Gerar (Ianuarie) , cea mai dulce dintre toate căsuțele, prima întâlnită, întâmpină musafirii cu un Car plin cu turtă dulce, acadele și alte bunătăți ce pot fi savurate și pe Tronul dulciurilor din căsuță. Alături Căsuța Dragobete, a lui Făurar (Februarie) , o Casă de piatră, simbol al iubirii statornice și locul poveștilor de dragoste, Ciupercuța cu Bunătățuri a lui Mărțișor (Martie) unde găsești permanent ceva delicios, ciocolată caldă, ștrudele, brioșe și clătite ca-n povești. Prier (Aprilie) ocupă Căsuța Stropitoare plină cu jocurile copilăriei, cu pereții pictați cu poveștile copilăriei, Florar (Mai) are Căsuța Altar de Flori care este și Altarul Poveștii Calendarului, locul unde ideile creatorilor se pun în practică, sediul administrativ al Parcului iar în Căsuța cu Amintiri locuiește Cireșar (Iunie) care nu oferă cireșe ci amintiri de luat acasă; este Magazin de suveniruri. Au urmat un Cuptor, căsuța lunii Cuptor (Iulie) , de obicei cea mai plină de viață căsuță, aici prind viață ideile celor mici în câteva ateliere de creație, dar era foarte liniștită; de câteva zile copii mergeau la școală!! , iar lângă el Bucătăria Bunicii, Căsuța Floarea-Soarelui, a lui Gustar (August) , unde copiii pot face prăjituri și gogoși, murături și chiar zacuscă, nepotul meu a făcut clătite. Am ajuns la Stejarul cu Povești locuit de Răpciune (Septembrie) unde se spun și se ascultă povești. Am ajuns și la un han, Hanul Groazei adăpostul lui Brumărel (Octombrie) unde parcă auzi lemnul trosnind și te aștepți să fii urmărit de vreun strigoi sau de-o vrăjitoare, apoi la Căsuța Ghindă locuită de Brumar (Noiembrie) laboratorul de idei al spiridușilor, care s-au gândit, s-au răzgândit și iar s-au gândit și au dat viață frumuseților din parc, ceea ce fac și azi. În final ne-am oprit la Bradul Moșului, căsuța lui Undrea (Decembrie) , cel mai mic dintre frați, unde spiridușii pregătesc cadourile pentru copiii care-i pot spune Moșului o poveste sau pot lăsa o scrisoare cu ce să le aducă; nepoții mi-au spus ca o trimit direct la bunica.
În afară de căsuțe mai sunt și altele în parc: Locuri de joacă cu tobogane și leagăne pentru copii, Plimbări cu Hidrocolacul, Călătorie cu Trenulețul, Popas la Restaurantul cu de toate.
Noi am văzut doar căsuțele fiindu-ne necesară cam o oră, doar am trecut pe lângă celelalte, inclusiv pe lângă noua Clădire Administrativă, clădire cu etaj aflată în lucru care va fi gata anul viitor unde se vor muta administrația și atelierele de lucru, căsuțele rămânând doar locuințele celor 12 luni.
Mi-a plăcut mult acest parc, m-am simțit iar copil, nu îmi imaginam că arată așa de frumos. Deși am prins o vreme instabilă, muzica din parc și casele lui ce păreau de turtă dulce m-au făcut să uit frigul și să intru în poveste…
Brambura Parc & Casa Întoarsă, au fost deschise în anul 2022 de cel ce a ridicat și Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, se află în Porumbacu de Sus pe Strada Valea Avrig 580 la 9 kilometri de Primăria Orașului Avrig, are telefon, 0723602594, site, brambura-park.ro, și e-mail, salut@brambura-park.ro. Este vizitabil cu o taxă de 10 lei de persoană sâmbăta și duminica între orele 9 și 19, în celelalte zile între 10 și 18, cei care doresc să viziteze și Casa Întoarsă achită 30 de lei, doar copii sub 3 ani au acces gratuit. Separat se achită 20 de lei pentru folosirea Toboganelor gonflabile și a Trambulinelor.
Cu acoperișul înfipt puternic în pământ și cu hornurile orientate în jos, Casa Întoarsă este cea mai căutată atracție din parc. Complet mobilată, este construită invers, acoperișul este temelie, iar temelia acoperiș. Fiecare element din casă este pe podelele devenite tavane, vizitatorii umblă pe tavanul devenit podea, adică intră în casă pe la mansardă și apoi urcă în parter.
Am văzut-o, am pozat-o și am mers spre Pista petru Tubing, nu pentru a o încerca, o încercaseră nepoții, ci pentru a urca pe platforma ei de lansare, trebuia să fac și câteva poze de sus. Pista era în vacanță, așa că am putut să urc și să pozez în liniște!! Am pozat nu numai Casa de la care tocmai plecasem ci și Restaurantul – Berărie, Poarta cu cele două Turnuri de pază, Pista pe care am încercat-o, nu alunecând ci coborând pe ea, Mini Zoo spre care ne-am îndreptat.
Păzită de o furăcioasă dar frumoasă Coțofană, bine că n-au pus un lup, Mini Zoo adăpostește câteva animăluțe drăguțe, Iepurași, Căprițe, Ciute și Cerbi Lopătari, câteva exemplare de Alpaca printre care un pui frumos și foarte blând, crescut acolo, obișnuit cu oamenii.
Aici s-a încheiat plimbarea noastră de circa 45 de minute prin Brambura Parc, un parc deloc bramburit, dimpotrivă bine aranjat și organizat.
Cele trei parcuri sunt plăcute, deconectante, merită văzute de copii și nepoți, de părinți și bunici, primii pentru că este lumea lor, ceilalți pentru că reușesc să te transpună în minunata lume a copilăriei, a basmelor și a poveștilor. Mergeți acolo și nu veți regreta!
Trimis de mprofeanu in 14.11.23 18:53:11
- A fost prima sa vizită/vacanță în AVRIG
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Mi-a plăcut mult articolul tău. Cu atât mai mult pentru că aceste parcuri tematice se află în proximitatea mea. Din toate cele descrise de tine am vizitat doar castelul de lut cu mulți ani în urmă (cred 2017)
Următoarea vizită va fi la Povestea Calendarului, prea mi-au plăcut pozele și descrierea ta. Mulțumesc
@AZE: Multumesc frumos și eu pentru vizită și ecou! Am vizitat Avrig, un orășel tare frumos despre care ai scris într-un articol. Am reușit prin mai multe încercări să vizitez Biserica Evanghelică Fortificată în interior. Mi-a plăcut și modul cum stăteau Cărțile de imnuri protestante pe pupitrele de rugăciune, acolo se slujea din când în când... ne-a spus custodele bisericii, o doamnă mai în vârstă ce locuiește într-o căsuță aflată în interior. Trebuie sunat și așteptat mai mult până doamna ajunge la poartă. Poate fi și ghinion dacă dânsa este plecată, nu există telefon pentru anunțare.
@mprofeanu: Zona Avrig - Porumbacu de Sus - Cârțișoara - Sâmbăta de Sus concentrează cea mai mare parte a turismului din Țara Făgărașului. Startul parcurilor tematice și a obiectivelor inedite din acest areal geografic a fost dat de Castelul de Lut „Valea Zânelor” acum aproape 10 ani. Treptat investitorii au simțit potențialul zonei și astfel au apărut alte atracții care s-au adăugat la cele clasice (muzee, mănăstiri, biserici fortificate, herghelie, cetate etc.).
Chiar dacă stai o săptămână în Țara Făgărașului aproape că nu poți acoperi toate obiectivele existente în zonă (bineînțeles, depinde de gradul de interes personal). Ați „prins” o perioadă mai puțin aglomerată, în timpul vacanței de vară e lume puzderie.
Mulțumim pentru relatări. Numai bine!
@tata123 ????: Așa este zona Țării Făgărașului este cum bine zici foarte ofertantă. În vară am stat 7 zile la Brașov și de acolo am mers la Făgăraș pentru cetate dar și pentru alte locuri de vizitat. Ai dreptate, am prins o perioadă fără agitație, am vorbit cu un tânăr de la casa de bilete și ne-a spus că acum este cam pustiu în comparație cu vara. Așa era peste tot...
Mulțumesc frumos pentru ecou!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 În vizită la Wili — scris în 03.01.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Dimineața, la Avrig — scris în 17.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Corabia piraților — scris în 01.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Ferma de cerbi și ciute - zona Avrig — scris în 05.05.23 de EllaMiha din MIOVENI [AG] - RECOMANDĂ
- Oct.2022 La Avrig, pe urmele lui Samuel von Brukenthal — scris în 19.02.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 La pas prin Avrig — scris în 09.02.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Echitație la Complexul Turistic Brândușa — scris în 29.10.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ