ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.06.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Prin Bisericile Ruse de rit vechi din Dobrogea

TIPĂREȘTE URM de aici

Spuneam în vezi impresii că pe drumul de la Greci la Jurilovca am făcut o pauză în Slava Rusă pentru a vedea Mănăstirea Uspensia.

După ce am coborât de la Vârful Țuțuiatu, era în jurul orei 13, am ieșit la Drumul Național DN22D pe care am mers vreo 60 de kilometri spre Babadag, până la intrarea în Slava Rusă, unde am virat la dreapta pe Drumul Județean DJ229R mergând cam 4 kilometri până la poarta mănăstirii, drum bun de curând asfaltat, eu am coborât să fac poze, soțul a mers în parcarea din curtea mănăstirii.

Slava Rusă, sat din comuna tulceană Slava Cercheză, are circa 800 de locuitori, majoritatea ruși lipoveni ortodocși de rit vechi. A fost foarte importantă în Sciția Mică a secolelor 2 – 4 d. Hr. ca Cetatea Ibida din care se mai văd și astăzi porțiuni din ziduri, turnuri și porți, am trecut prin apropiere dar nu am vizitat-o. Am văzut doar Mănăstirea Uspensia, una din puținele Mănăstiri Lipovenești de la noi din țară.

Citisem câte ceva despre Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi, cunoscută și sub numele de „Biserica Lipovenească” , și voiam să aflu și să văd mai multe. A fost înființată în prima jumătate a secolului 18 de credincioşii ortodocşi ruşi veniţi în Ţările Române, ca urmare a persecuţiei şi terorii dezlănţuite de Biserica Ortodoxă Rusă şi autorităţile ruseşti, pentru că nu au fost de acord cu reformarea ritualului cultului ortodox. Interesant, Centrul Mondial al Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi se află de peste şapte decenii la Brăila, aici fiind hirotonisiţi preoţii pentru bisericile de rit vechi din toată lumea.

Sunt mici deosebiri față de ritul ortodox nou: se închină cu două degete, nu cu trei ca noi, scriu Isus și nu Iisus, crucea are opt brațe și, cea mai importantă, slujba se face în limba slavonă, neacceptându-se o altă limbă, principalul motiv pentru care au fost persecutați.

Mănăstirea Uspensia este o mănăstire mică, dar mare. Este mică deoarece are doar 5 călugări, este mare fiind Catedrala Episcopiei de Slava, este mare ca așezământ, are mai multe clădiri și două biserici.

Am intrat în Curtea mănăstirii, curată, îngrijită, cu aleile de curând asfaltate, betonate, cu șanțuri de colectarea apei, cu iarbă și pomi, dar și cu câteva clădiri, niște case țărănești, nu într-o stare foarte bună, Chiliile călugărilor. Am trecut pe lângă un Altar de Vară și pe lângă Biserica Sf. Mihail și Gavriil, Biserica de iarnă, o biserică mai mică sfinţită în anul 1860, era închisă, și m-am oprit la o clădire mare albă, cu etaj și acoperiș roșu, Reședința Episcopală de lângă parcare.

Am mers apoi la Biserica Mare, Biserica Uspensia, pentru noi Biserica „Adormirea Maicii Domnului” sfinţită în 1883, sărbătorită pe 28-29 august (stil vechi), și ea închisă, dar am rugat un călugăr să o vedem și noi. Am așteptat lângă biserica mare, cu o Clopotniță înaltă, suplă, cu o Cupolă octogonală pe Naos și o Turlă pe Altar, toate îmbrăcate în tablă, cu pereți simpli, doar vopsiți și împodobiți cu două picturi de o parte și de alta a ușii de pe fațada vestică, biserica mai are două intrări pe fațadele nordică și sudică. Mi-au plăcut geamurile mari de pe fațadele laterale ale bisericii, geamuri erau și pe clopotniță și pe cupolă, întreg exteriorul era plăcut, deconectant prin culori și decor.

Am așteptat puțin până a venit un tânăr călugăr cu o cheie ca de castele medievale, a descuiat și ne-a invitat să intrăm. L-am întrebat de ce o țin încuiată și ne-a spus că în biserică sunt valori de artă bisericească veche rusă, evanghelii şi cărţi religioase datând de la 1800, că hoții au încercat de câteva ori să o jefuiască, dar nu au reușit….

Am intrat în Biserică, tânărul ne-a însoțit, ne-a povesti despre Biserica Lipovenească, am scris mai sus, despre Mănăstirea ce a avut o mare dezvoltare în a doua jumătate a secolului 19 sub ocupația turcă, avea circa 200 de călugări, pentru ca la începutul secolului 20 să aibă vreo 60, astăzi doar 5, apoi ne-a lăsat să vedem și să pozăm Biserica…, dar a rămas cu noi, turiștii nefiind lăsați singuri.

Interiorul este foarte frumos, cu mult bleu-albastru, cu tavanul și cupolele placate cu scânduri vopsite în aceleași nuanțe, cu mobilier din lemn sculptat, de menționat Catapeteasma cu Ușile Împărătești sculptate în lem și împodobită cu mulțime de icoane și, ceva nou, Catapeteasma acoperă geamul de pe fațada estică a cupolei; este impresionantă prin grandoarea ei.

Tânărul călugăr ne-a arătat Racla cu moaştele Sf. Gavedae şi Kazdoia, fiul și fiica împăratului pers Samporie cel Mare, martirizați în secolul 4, chiar de tatăl lor, pentru trecerea la creștinism, moaște găsite neputrezite în secolul 19, în Caucaz, cum spune povestea, păstrate astăzi în mai multe biserici lipovenești din Ucraina, Rusia, Moldova. Ne-ar mai fi arătat și altele, dar a sunat telefonul și a fost chemat la Stăreție. Am cumpărat lumânări și le-am lăsat la el să le aprindă în timpul slujbei, neexistând un loc unde să se aprindă lumânări, am donat și ceva bănuți atât de necesari mănăstirii.

Am părăsit împreună biserica pe care a ferecat-o la loc, aș mai fi stat în Biserică dar… ne-am mai plimbat și pozat prin mănăstirea liniștită, odihnitoare, iar după vreo 45 de minute am continuat drumul spre Jurilovca, unde ne-am cazat, iar a doua zi am avut o surpriză foarte plăcută legată de Biserica Lipovenească de acolo.

La revenirea în Jurilovca după plimbarea la Gura Portiței, mergând spra cazarea noastră am trecut pe lângă Biserica Lipovenească, era deschisă. O văzusem dimineața când trecusem pe acolo, apoi pe la prânz, era închisă, gazda noastră ne spusese că se deschide numai pentru slujbe și că doar atunci se poate vizita. Ne spusese și domnul Petrică, așa se numea căpitanul șalupei ce ne dusese la Gura Portiței, când admiram Biserica de pe apă, la revenirea în Jurilovca.

Am fost foarte bucuroasă că am avut șansa să o găsesc deschisă, a doua zi dimineața plecam spre următoarea destinație, așa că nu am stat pe gânduri și am intrat și noi.

Biserica„Acoperământul Maicii Domnului” , cum îi este hramul, a fost ridicată la mijlocul secolului 19 pe locul unde era o mică biserică de lemn. Seamănă foarte bine cu Biserica de la Slava Rusă, cum se poate vedea în pozele postate. În curtea bisericii mai erau și alte clădiri, cea mai importantă fiind Biserica Mică, o biserică asemănătoare cu Biserica Mare, asemănătoare la exterior, era încuiată și nu am văzut nimic din interiorul ei.

Am intrat în Biserică, mare, înaltă și luminoasă, cu mult albastru, văzusem dimineata Muzeul „Gospodăria Țărănească” din Enisala în alb și albastru, culorile tradiționale lipovenești, dar, aici la biserică, albastrul este grandios, Biserica impresionând prin picturile și icoanele în stil bizantin ce o împodobesc. Mi-au plăcut mult picturile de pe albastrul tavanului și al cupolei, mi-a plăcut interiorul, mi-a plăcut Catapeteasma….

Biserica nu era plină, din ce am înțeles era o slujbă de pomenire, dar nu am făcut prea multe poze pentru a nu deranja preoții și participanții la slujbă. M-au impresionat plăcut băieții de 10 – 12 ani ce participau activ la slujbă alături de preoți, m-au încântat cu vocile lor cristaline. Cântau foarte frumos…. Am aflat că în vacanțe copiii urmează cursuri de limba slavonă susținute de biserică pentru a putea participa apoi la slujbele religioase.

Mi-au plăcut mult aceste biserici, mi-a plăcut frumusețea lor, mi-a plăcut slujba cu glasurile copiilor, aș vrea să mai văd și alte biserici de acest rit, și vă recomand, dacă treceți pe lângă una nu ezitați și intrați să o vedeți….


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Biserici unice, Biserici Ruse de rit vechi din țara noastră, din zona lipovenească a Dobrogei, de neratat...


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 30.06.21 16:05:29
Validat / Publicat: 30.06.21 17:27:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 730 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Mănăstirea Uspenia, jud. Tulcea, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Iisus binecuvântează credincioșii, Cupola din Naos....
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.07.21 10:05:23]
»

@mprofeanu: Biserica din Jurilovca am observat-o și eu din exterior în 2018 când am vizitat satul (vezi impresii).

Albastrul este amprenta cromatică a lipovenilor așezați pe meleaguri românești atât în viața religioasă, cât și în viața cotidiană. Culoarea albastră, culoarea misterului, a cerului și mării induce o stare de bine, de relaxare, de armonie cu Natura.

Doar ne aflăm în Dobrogea incredibilă - tărâmul simbiozelor de tot felul!

Numai bine!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[01.07.21 14:09:41]
»

@tata123: Te-am citit și știu că ai scris despre biserica și satul Jurilovca...

Frumos ai spus despre albastrul lipovenesc, se vede formarea umanistă și profesională a ta, formarea mea e tehnică, mai inginerească dar mi-a plăcut mult istoria și geografia...

Mulțumesc frumos pentru ecou! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂHoinar prin Dobrogea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052847862243652 sec
    ecranul dvs: 1 x 1