EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Canaraua Fetii, altă Rezervația Naturală dobrogeană
Rezervația Naturală Canaraua Fetii, obiectiv turistic din județul Constanța foarte deosebit, este situată într-o zonă spectaculoasă, cu dealuri, văi și stânci calcaroase, într-un canion prin care, spune povestea, a curs, cândva, Dunărea, astăzi, doar când plouă, curge Ceairul, mai mult sau mai puțin învolburat, și oferă condiții propice de locuire pentru broaștele țestoase de uscat dobrogene, unul din motivele pentru care a fost declarată Rezervație Naturală.
Canaraua Fetii adăpostește și un complex rupestru, întins pe mai multe niveluri. Văzusem Bisericile Rupestre Argeșene, vezi impresii și voiam să le văd și pe cele dobrogene, citisem despre ele pe discoverdobrogea.ro/biser ... nismului-modern, văzusem una singură Capela „Peștera Sf. Andrei” , vezi impresii, mai erau trei, Complexul Rupestru de la Murfatlar, poate cel mai spectaculos, este închis pentru vizite, dar Peștera Sf. Ioan Casian și Bisericile rupestre de la Dumbrăveni erau incluse în programul meu.
Canaraua se află la circa o sută de kilometri de Constanța și vreo 50 kilometri de Călărași, pe Drumul Național DN3 ce leagă cele două orașe.
Venind de la Adamclisi, vezi impresii, după vreo 35 de kilometri am părăsit DN3 în comuna Oltina, la Indicatorul Turistic MĂNĂSTIREA SF. GHERMAN, am continuat pe fostul drum, astăzi abandonat, pe care basculantele transportau cu ani în urmă piatra extrasă de la Cariera de calcar din zonă.
Am mers prin pădurea de stejari și goruni ce începuse să înverzească, pe un drum greu, plin de gropi, prin făgașe, unele pline cu apă, am lăsat în stânga vechea carieră și ne-am oprit la Panoul cu informații despre Canaraua Fetii. Aici am parcat pe marginea drumului pe lângă mai multe mașini oprite, era duminică.
Am admirat stâncile calcaroase, abrupte, un adevărat canion cu pereți verticali brăzdați de numeroase fisuri, unele atât de mari încât au izolat blocuri mari, înalte de piatră, adevărate turnuri de cetate, versanți ce abundă în fosile de scoici, melci, apoi am pornit spre stâncile cu mulțime de grote ce ne priveau cu ochii mari, deschiși, spre stânga drumului….
Mi-am amintit de trista poveste a acestor locuri și a numelui ei. În aceste stânci, în urmă cu mulți ani îşi făcuseră sălaş nişte tâlhari care răpeau și necinsteau pe cele mai frumoase fete din satele învecinate. Înfricoșați, țăranii au răbdat o vreme, dar s-au revoltat și au dat foc sălaşului, ucigându-i pe toţi cei din grotă.
O altă poveste spune că în timpul năvălirilor turcești, oamenii își ascundeau fetele în aceste grote pentru a nu fi găsite și necinstite de soldații turci. Descoperite fiind tinerele s-au aruncat în prăpastie.
De atunci stâncile, apoi întreaga vale se cheamă Canaraua Fetii, kanara înseamnând stâncă în limba bulgară, aici trăind împreună români și bulgari apărându-se de turci sau de tâlhari.
Am început urcușul pieptiș pe o potecă mai mult sau mai puțin vizibilă prin mărăcinișul bogat încă neînverzit. Deși știam că valea adăpostește floră și faună bogate, deosebite, cu multe specii rare, am întâlnit doar câteva șopârle, am văzut doar câteva păsări. Erau și alți turiști cocoțați pe acolo, deci nu ai cum să nu ajungi sus….
După mărăciniș a urmat un tăpșan înverzit, apoi am ajuns la poalele stâncilor și am urcat în grotele despre care se crede că adăposteau un complex rupestru ridicat pe mai multe niveluri. Cert este că arheologii au descoperit două biserici, una de prin secolele 4 – 3 î. Hr. în partea superioară a stâncii, alta în cea inferioară, aici găsind și două morminte, cruci și monede romane din secolele 3 - 4 d. Hr... Noi nu am găsit nimic, nici măcar urme ale bisericuțelor, probabil au fost arse în luptele dintre țărani și tâlhari sau de turcii supărați că fetele nu erau acolo…, dar am fost recompensați de spectaculosul peisaj din zonă și de vederile asupra Mănăstirii Sf. Gherman. Am pozat grotele, am pozat Mănăstirea și împrejurimile ei, am coborât la drumul unde era parcată mașina și ne-am continuat plimbarea, pe jos, spre alt obiectiv din zonă unde am ajuns în mai puțin de zece minute.
Peștera Sihaștrilor, așa scria pe indicatorul ce ne învita pe o potecă spre partea opusă stâncilor, în dreapta, a fost următoarea noastră destinație. Poteca este vizibilă, bine indicată, are și porțiuni cu scări cu trepte de pământ și contratrepte de lemn, are și urcușuri mai grele dar am mers destul de lejer până la peștera numită și Peștera Sf. Gherman. Nu prea este o peșteră ci un tunel destul de scurt săpat în stâncă, lărgit la ieșirea amenajată de către călugării vecini ca un Altar cu Icoane ale Sf. Gherman, o Cruce de lemn și un Suport pentru lumânări.
Peștera în sine nu este spectaculoasă dar împrejurimile și Mănăstirea văzute de aici sunt mai spectaculoase decât văzute de pe stânci, pentru ele am urcat la grotă. Ieșirea din peșteră este deasupra unei prăpăstii, în dreapta ei se află o altă peșteră la care nu am avut tupeul să mergem pe brâna care le leagă, de fapt sunt mai multe grote și pe acest versant. Am stat, am privit și am pozat, apoi am făcut cale întoarsă prin tunel, la intrarea în peșteră de unde am continuat urcușul pe potecă până la o Cruce ce oferă vederi splendide asupra canaralei și a mănăstirii.
În plus am avut parte și de un bonus. Am auzit vocea unuia din cei doi copii ce urcaseră și ei cu părinții „Uite o țestoasă!!” . Am intervenit repede rugându-i să se miște încet ca să nu o sperie și să fugă!?!? sau să se ascundă în pământ. Broscuța, tentată de ziua însorită și călduroasă ieșise din hibernare și plecase la plimbare, sau poate avea vreo treabă, ne-a așteptat cuminte să o pozăm, să-i spunem câteva vorbe, după care am plecat fiecare pe drumul lui: noi și ceilalți patru turiști înapoi pe poteca de coborâre, broscuța nu știu unde….
Am coborât destul de lejer și apoi am mers la Mânăstirea Sf. Gherman, tânără, de doar 10 ani, dedicată Sf. Gherman, dobrogean din Casimcea sfârșitului de secol 4, mănăstire ce are o poveste interesantă, din păcate, adevărată.
Construcția ei a început în anul 2011 ridicându-se mai întâi o biserică de lemn și un corp de chilii. În anul 2017 primăria Băneasa, localitatea de care aparține mănăstirea, a realizat că nu au autorizație de construcție și, bineînțeles, nici avizele necesare pentru o Rezervație Naturală și a cerut în instanță desființarea lor. Procesul trenează, dar, între timp, călugării construiesc de zor, o clădire ce adăpostește trapeza și un arhondaric a fost deja acoperită, biserica își înalță zidurile, s-a turnat fundaţia din beton pentru o altă construcție….
Și tot adevărat, Arhiepiscopia Tomisului a construit mănăstiri și în alte arii protejate, Canaralele de la Hârşova, Bisericuţele de cretă de la Murfatlar, tot fără avizele și fără autorizațiile necesare….
Ajunși la Mănăstire ne-am oprit la Biserica ce are pereții exteriori placați cu scânduri vopsite, lîngă ea o troiță tot din lemn împodobită cu sculptură, amândouă cu fundații placate cu piatră. Am pozat și Corpul de Chilii, clădire cu parterul din zidărie, etajul și mansarda din lemn, noua Clădire cu Trapeza și Arhondaricul, cred ca vara aceasta va fi funcțională, nu am mai mers la Noua Biserică, mi-a plăcut că nu este exagerat de mare, ci am intrat în Biserică.
Interiorul este simplu, pereții placați cu scânduri de lemn lăcuite sunt împodobiți cu câteva icoane, Catapeteasma, dantelărie în lemn, este împodobită cu mai multe picturi, și tot din lemn sculptat sunt și mobilierul și ramele icoanelor, se remarcă Icoana Sf. Gherman care veghează o Părticică din Veșmântul Sf. Parascheva, dar mai ales Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul de la Nicula (copie).
Am ieșit în curte, am mers la Clopotnița aflată la sol unde clopotele așteaptă să fie ridicate în viitoarea clopotniță, câteva poze și am părăsit mănăstirea, apoi caranaua, plimbarea ne luase vreo două ore, și ne-am continuat drumul spre Pitești.
Canaraua Fetii este o destinație care nu trebuie ratată nici unui turist ce ajunge în sudul Dobrogei, poate trebuie chiar mers special acolo, este spectaculoasă prin imaginile oferite de stâncile brăzdate de fisuri, de grotele ce se deschid în stânci, de tot ce prezintă ea. Mergeți și nu veți regreta!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Cadru natural deosebit, este situat într-o zonă spectaculoasă, cu dealuri, văi și stânci calcaroase, într-un canion cu stânci și grote rupestre...
Trimis de mprofeanu in 13.06.21 19:47:18
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
O zonă care e de mult pe lista noastră... Până atunci, mă plimb virtual de mână cu dvs! Facem schimb, cum ar veni: noi dăm Buzăul, dvs Dobrogea sudică!
@crismis: Așa este, ne plimbăm și virtual! Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!
Cu mare drag! ????
Superbe plimbări prin zona Dobrogei, urmăresc serialul, foarte frumos. Cu atât mai mult că eu n-am fost pe acolo, dar până atunci „vă calc pe urme” virtual, desigur, momentan.
Frumoase și pozele, mă bucur că astfel redescoperim sau chiar descoperim frumusețile țării noastre.
Toate cele bune, o vară frumoasă vă doresc, călătorii plăcute!
@maryka: Este timp și pentru călătorii prin țară! Sigur vei ajunge acolo! Dobrogea merită!
Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!
Cu mare drag! ????
@mprofeanu: Frumoase stâncile, grotele și biserica.
Broscuta e adorabilă, draga de ea, poate își cauta familia
Tu ai mai slăbit sau mi se pare mie?
@krisstinna: Am fost atât de fericită ca și cei doi copii când am zărit broscuța, era ultima zi de Dobrogea... bonus... sper că și-a găsit familia...
Nu ți se pare, am slăbit vreo 12 kile, acum mi-e mai ușor să bat potecile...
Cu mare drag! ????
Noi ne-am cam necăjit la Biserica Sf Gherman, unde se construiește cu nesimțire. Acolo nu e un lăcaș bisericesc, ci niște case de vacanță. Când am fost noi, o grămadă de civili umblau prin casele din spatele bisericii, care nu arată nicidecum a chilii, au mai venit și alte mașini, s-au pupat, grătarul sfârâia, au întins ditai mesele în zona minii grădinii zoologice și au râs și au petrecut, acolo i-am și lăsat. Nu mi s-a părut normal. După ce că se construiește fără autorizație într-o rezervație, ne mai ținem și de chiolhanuri. Și în văzul oamenilor care treceau pe acolo. Nu conta că eram 2 sau 100, dar cred că asta este doar părerea noastră. Cei care sfidează în halul ăsta, legile și regulile și oamenii, plutesc deasupra lumii.
Altfel, rezervația și zona ne-a plăcut și nouă foarte mult.
Vară suportabilă, plină de călătorii.
@Aurici: Poate ați prins un sfârșit de săptămână mai aglomerat, când am fost acolo erau doar câteva mașini care veneau și plecau, nu staționau pentru picnic... Cred că sunt zile și zile și fel și fel de turiști...
Așa este, mare păcat că se construiește în rezervație, sunt atâtea locuri cu astfel de probleme în toată țara...
Știam că ai fost acolo vara trecută... Zona este deosebită, păcat că este un drum destul de neîngrijit până acolo și trebuie mers cu atenție...
Cu mare drag! ????
@mprofeanu: Ca și turiști cred că eram doar noi pe acolo. Cei despre care îți spun erau oamenii casei, nu turiști. Proprietarii și cunoștințele lor. Asta ne-a deranjat.
Te pup cu drag
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Și drumul face parte din concediu — scris în 21.10.24 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Poveste de la Marea Neagră — scris în 09.09.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2024 3 zile în Delta Dunării — scris în 29.08.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Dobrogea misterioasă- Cetatea Ibida, Muzeul Constantin Paraschiva, Capul Doloșman, Cetatea Orgame, Portul turistic Jurilovca — scris în 14.07.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 O zi pe plaiuri dobrogene — scris în 06.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Vizităm Dobrogea - partea a 2-a — scris în 27.09.23 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Vizităm Dobrogea - partea 1 — scris în 24.09.23 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ