ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.07.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Lipitanii de la Herghelia Sambata de Jos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Herghelia de la Sambata de Jos este inca un obiectiv pe are l-am bifat in data de 4 iunie 2016. A fost prima herghelie pe care am vizitat-o pana in prezent.

Dragostea pentru cai

In copilarie, pana la varsta de 15 ani, mi-am petrecut vacantele la bunici, la tara, unde am crescut in spiritul legaturii dintre om-animale. Calul a fost prezent in gospodaria ambilor bunici si am vazut conexiunea puternica care exista intre ei si cal, cum il mangaiau, ii vorbea ca unui prieten care i-a ajutat pe parcursul zilei la desavarsirea treburilor. Calul era integrat in activitatile agricole la arat, la transportul fanului (unde statea nemiscat ore bune in soare, astepta docil, iar eu il aparam cu o creanga de alun, de un soi de muste mari piscacioase), a lemnelor, era inhamat la sanie iarna pentru caratul ingrasamantului pe camp. Am avut ocazia sa man calul, tinand haturile, avandu-l alaturi de bunicul meu care imi dadea primele lectii de “sofat”. M-a urcat pe cal, am mangaiat calul, i-am dat sa manance din palma mea, i-am pus fan in iesle... ce amintiri frumoase pe care copilul meu nu le avea niciodata. Mi-a spus bunicul ca intotdeauna calul stie sa se intoarca acasa, nu se rataceste.

De aici dragostea mea pentru acest animal frumos, robust, nobil, loial, docil, inteligent... si multe alte calitati care impun respect.

Ce este o herghelie si care este rolul ei?

Hergheliile sunt ferme de elită al căror rol este acela de a obține progresul genetic și de a menține variabilitatea genetică a nucleelor de rasă, iar depozitele de armăsari au rolul de a multiplica și de a transfera progresul genetic obținut în herghelii către populațiile de cai de rasă deținute de crescătorii privați sau către populațiile de animale din marea creștere. 12 herghelii de stat există în România, în judeţele Bistriţa, Buzău, Călăraşi, Timiş, Suceava, Constanţa, Braşov, Olt şi Galaţi si patru depozite de armasari.

In anul 1874 – a fost infiintata herghelia de la Sambata de Jos care este una din cele mai importante herghelii de cai Lipitani din lume.

Lipiţanul este un cal cu o conformaţie armonioasă si elegantă. Este un cal blând, docil şi supus, cu temperament vioi. Datorită eleganţei sale şi a temperamentului, Lipiţanul este principala rasă care se utilizează la marile şcoli de dresaj academic din lume.

M-a bucurat foarte mult ideea ca voi merge la herghelia de cai lipitani de la Sambata de Jos, la care am ajuns foarte usor urmand indicatoarele.

Înca de la intrare se observa un panou informativ pe care scrie ca herghelia de la Sambata de Jos aparţine Regiei Naţionale a Pădurilor–Romsilva. La centrul de la Sâmbata de Jos găsim secţia de armăsari de reproducţie şi de dresaj, precum şi secţia de iepe mamă cu manji.

Dupa ce am platit biletul de la intrare (10lei/adult), o domnisoara ghid ne-a insotit pe mine si pe sotul meu pe tot parcursul vizitei. Noi am fost singurii in momentul acela asa ca ghidul a fost la dispozitia noastra si ne-a raspuns cu mare amabilitate tuturor curiozitatilor noastre.

Am intrat in grajd unde erau armăsarii de reproducţie şi de dresaj. Fiecare cal este separat in boxa lui pe care sunt atasate doua placute informative, astfel: una cu numele lui si una despre linia din care face parte, arborele genealogic. Ghida ne-a prezentat fiecare cal, pe unii i-a mangaiat, ne-a spus si ne-a aratat diferentele dintre cele sapte linii de sange ale rasei de cai lipitani aflate in Herghelia de la Sambata de Jos. : Cele şapte linii de sânge poartă numele armăsarilor care au stat la baza formării actualelor efective – Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriola şi Tulipan. Fiecare cal este marcat cu un cod de identificare (se observa in fotografia nr. 8). Am facut cunostinta binenteles si cu vedeta hegrheliei, Gigi. Este un ponei de talie mai mare si mai robust care a fost creat la Herghelia Sambata de Jos (vezi foto nr. 18).

Dupa ce am fotografiat caii am trecut la vizitarea muzeului. Aici sunt expuse fotografii cu atelaje si cai din concursuri si spectacole ecvestre, diplome, citate celebre, un afis cu linia Favory din 1779, trofee, mai multe modele de sei, casti pentru jokei, bice si alte obiecte specifice hergheliei. Pe un perete sunt trecute numele tuturor directorilor hergheliei sub inscriptia: “Traditie si continuitate de la 1920 – pana in prezent” (vezi foto nr. 28). Dupa ce am vizitat expozitia binenteles ca ne-am exprimat parerea si ne-am semnat in caietul vizitatorior aflat la iesire.

Am continuat vizita cu admirarea iepelor insotite de manjii jucausi si curiosi care zburdau liberi pe un camp din interiorul hergheliei. Erau iepe albe cu manjii maro si chiar negrii. Interesant contrastul, manjii se nasc negrii si isi schimba ulterior culoarea (vezi foto. nr. 3). Am mangaiat un manz care era mai curios si a venit spre noi (vezi foto nr. 1). Am poposit mai mult timp privindu-i si fotografiindu-i. In partea aceasta a hergheliei se afla grajdurile iepelor si manjilor si un tarc mare care era deschis in momentul vizitei noastre, caii putand iesi/intra cand vroiau.

La un moment dat am vazut mai multi copii care se jucau printre cai, erau cu bicicletele (vezi foto nr. 50). Am aflat ca erau din sat.

Herghelia dispune de: grajduri; pista de antrenament; baza pentru antrenament si concursuri de atelaje; baza de agrement; sediu administrativ; teren agricol.

Aici nu se practică închirierea cailor. Pe segmentul de turism ecvestru heghelia organizează cursuri de călărie şi cursuri de atelaje. Cursurile de bază se axează mai mult pe partea practică, cu noţiuni teoretice generale.

Un alt segment care se bucură de succes este acela al spectacolelor ecvestre, care sunt organizate la herghelie, la care participă mii de oameni.

Servicii oferite de către herghelie:

– armăsari reproducători pentru montă publică;

– consultanţă de specialitate privind reproducţia la cabaline în scopul ameliorării raselor din sectorul privat;

– cursuri de echitaţie;

– dresaj şi antrenament;

– spectacole şi concursuri sportive ecvestre;

– agrement şi turism ecvestru

Program cu publicul:

Luni-Vineri: 09.00-16.30, Program de vară: 09.00-18.00

Intrare: 10 lei/pers

Ora de călărie: 100 lei

Plimbare cu trăsura: 120lei/oră

Mi-au placut foarte mult Lipitanii si conditiile in care sunt crescuti. Va recomand sa nu ocoliti aceasta herghelie daca sunteti in zona!

Inchei articolul cu un citat din sec. VIII i. e. n. al lui Hanzu, care este expus in sala de expozitie a hergheliei:

“Cei mai buni cai mor de multe ori in umbra unui grajd, fara ca talentul si frumsetea lor sa poata fi vazute... Ei necheaza dar nimeni nu stie ce gandesc sau ce simt... Adevarul e ca nimeni nu cunoaste cu adevarat caii... ”

Rog webmasterul sa ataseze la inceputul articolului acest clip sugestiv despre Herghelia de la Simbata de Jos:

https://youtu. be/cO_ZZ0kqdws


[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 11.07.16 22:20:51
Validat / Publicat: 12.07.16 07:57:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂMBĂTA de SUS [BV].

VIZUALIZĂRI: 5074 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 curiosul si prietenosul cu coama punk! Manz lipitan de la Hergelia Sambata de Jos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.07.16 07:57:16]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[12.07.16 10:47:25]
»

Vazusem si citisem despre cai ca au un efect terapeutic, dar nu credeam ca si citirea unui articol despre ei poate avea acelasi efect.

In 200... si putin petrecand cateva zile in zona Radauti am incercat sa ajungem la Brodina sa vedem o herghelie vestita, insa la un moment dat drumul a devenit atat de prost incat am intors masinile si nu am mai ajuns acolo.

O alta buna bucata de vreme vedeam cai (in antrenamente) in zona Otopeni (trecand de la serviciu spre casa pe podul cel nou de pe centura pana sa ajunga la DN), iar cel mai recent am vazut in decembrie la Viena.

Aici insa mai ales in natura caii se vad altfel si atunci intelegi legatura om-cal-natura.

Felicitari, este de retinut si daca voi ajunge in zona voi merge pe acolo sigur. Votat cu mare placere.

andreieu
[12.07.16 12:26:42]
»

@Dana2008 - Încep prin a te felicita pentru fervoarea cu care ne-ai descris gândurile tale!

Recunosc, am început cu pozele, care sunt de-a dreptul superbe!

Îmi aduc aminte de vechiul Hipodrom din Ploiești, odinioară foarte celebru, acum se pare că va renaște. Tatăl meu a fost arbitru handicapeur până în 2014, când s-a închis pentru renovare. De mic copil, participam la fiecare reuniune, duminică de duminică.

În prezent, hipodromul a fost renovat complet - tribună, grajduri, pistă, locuri de parcare. A fost făcută și recepția acum câteva săptămâni dar din sursele exclusive ale tatălului meu, se pare că deschiderea hipodromului va întârzia o perioadă. S-a pus problema cum că dacă l-ar deschide, banii din taxa de intrare nu ar acoperi întreținerea acestuia, bugetul alocat pentru hipodrom fiind foarte mic, mai ales că o bună parte din sumă a fost suportată din bugetul primăriei pentru că au pierdut o sumă importantă din fondurile europene. Ce pot să vă mai comunic este că, taxa de intrare va fi de aproximativ 5 lei, atât pentru adulți cât și pentru copii. Sper să se îndeplinească toate formalitățile pentru deschiderea lui. Cu siguranță va atrage mulți amatori.

Vacanțe plăcute, Dana!

Dana2008AUTOR REVIEW
[12.07.16 15:51:54]
»

@andreieu: Mulțumesc frumos! Se pare că avem o admiratie comună: Caii! ???? Dacă voi avea ocazia să trec prin Ploiești am să vizitez si hipodromul. Vacanțe plăcute si tie!

Dana2008AUTOR REVIEW
[12.07.16 21:19:20]
»

@mishu - Multumesc pentru vizita si aprecieri! Avem un punct comun: admiratia pentru cai. Intr-adevar au un efect linistitor, as fi putut sta mult timp sa admir fascinata iepele cu manjii cum pasteau si fugeau pe camp. Am niste cunostinte care ne cheama de mult timp la ei in vizita la Radauti. Am citit acum despre herghelii si cred ca voi lua in serios invitatia lor. Hergherlia de la Radauti este cea mai veche din tara si mi-ar place sa o vizitez. Vezi detalii aici

Cat mai multe clatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
buterfly*
[17.07.16 13:52:53]
»

deh, aici nu prea m-a dat pe spate, dar ma bucur ca macar voua v-a placut!

Dana2008AUTOR REVIEW
[18.07.16 09:22:20]
»

@buterfly: De noi s-a ocupat ghida! Vreau să-l duc si pe Andrei pentru că eu am devenit fan herghelii???? Vezi ce mult contează momentul? Mulțumesc pentru vizită! Poate mai încerci o dată si cu un ghid care să îți explice si să iti răspundă la întrebări. Călătorii plăcute Grațiela!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andreieu, buterfly*, Dana2008, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂHerghelia Sâmbăta de Jos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071052074432373 sec
    ecranul dvs: 1 x 1