GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Datini - Obiceiuri de nunta din Republica Moldova
Olga Ciolacu - Sarba lui Vasile
Scopul principal al calatoriei noastre in Republica Moldova a fost invitatia la nunta finilor nostri, nunta ce s-a petrecut in zona Balti - Floresti, mai exact in satul Varvariuca, un fel de suburbie a Florestiului. Pentru noi, locuitori din vestul tarii, unde o nunta la oras nu inseamna prea multe la capitolul datini si obiceiuri, eventual furtul miresei (prilej pentru mireasa sa faca un tur al cluburilor de noapte - dupa mine o dovada de lipsa de respect la adresa invitatilor - lipsind uneori si 2 ore), aceasta nunta a fost o ocazie de a cunoaste tot felul de ritualuri care mai de care mai interesante, prilej de uimire si admiratie.
Am sosit aici intr-o joi seara, dupa un drum de 13 ore a carui oboseala s-a risipit dupa ce socrul mic ne-a invitat in beciul casei sa degustam vinul, atat de celebru in tara dar nu numai. Am sa sar peste restul amanuntelor si intram direct in miezul problemei, adica sambata dupa amiaza in momentul iesirii mirilor din casa dupa ce nasii i-au ajutat la imbracat.
Lume multa, curtea plina, strada plina, vin muzicantii si se porneste dansul de ramas bun din casa parinteasca. Mireasa imparte colacul la toti nuntasii pe cand parintii ei bomboane, prajituri si bautura. Se pleaca apoi spre biserica, pe jos, casa parinteasca, biserica si casa de nunti fiind la distante mici una de alta. Evident insotiti de muzicanti. Pana aici nimic spectaculos. In fata mirii, flancati de nasi, in spate socrii mari, socrii mici, bunicii si rudele apropiate. Surpriza au constituit-o tinerii care au format siruri succesive in fata noastra si care tot drumul au dansat cu fata spre noi, mergand (pardon dansand) cu spatele tot drumul, semn de cinstire fata de miri, nasi, invitati.
De la porti mai iese cate un satean, cu o cana de apa plina cu apa, pe care o varsa pe drum in fata mirilor, semn de belsug la care mirele raspunde platind autorului sume modice. Incet, incet ajungem la biserica.
In lacasul Domnului toata lumea aprinde lumanari, saruta icoanele si doi preoti oficiaza slujba care sfinteste drumul in viata a celor doi tineri. Se impart colaci, prosoape si se sfinteste icoana pe care mirii o primesc in dar, in cazul de fata Sf. Nicolae, ocrotitorul bisericii. Viitorul copil e bine sa fie botezat cu acest nume, pe langa un altul dorit de parinti sau nasi. Dupa pozele facute pe treptele bisericii, se pleaca spre casa de nunti (sinonimul restaurantului, a caminului cultural ori a cantinei de prin alte parti) construit spre a servi doar cu acest scop. Evident cu alai, evident cu muzica, evident in pasi de dans a tinerilor din fata noastra, dansand tot drumul cu spatele in hora.
La casa de nunti ne intampina parintii miresei cu vin si prajituri, pe jos covoare moldovenesti. Aici apare un alt element surpriza, nimeni nu se aseaza la mese, nici mirii si nici invitatii, se asteapta sosirea tuturor invitatilor. In timpul acesta toata lumea danseaza sau eventual sta pe niste banci de pe marginea salii. Pe masura ce sosesc invitatii, muzica opreste piesa ce o canta si incepe un mars pe fondul caruia anunta oaspetii dragi care vin sa felicite mirii, nasii, socrii mari si mici. Acestia au dansat pana acum si la auzul marsului se opresc si se aliniaza rapid pentru a putea intampina nuntasii. Acest ritual s-a petrecut de cateva zeci de ori, spre suta, in amuzamentul nostru al celor veniti dinspre Carpati, o chestiune ce ni s-a parut tare nostima, dar deloc obositoare. In intervalul 19 - 21 soseste aproape toata lumea, semn ca nasii sa mearga la masa, nasul ia microfonul si pofteste pe toata lumea sa se aseze la mese. Mai putin tineretul care se aliniaza pe 2 randuri, fac un tunel de flori avand bratele ridicate in care tin flori pe sub care trec mirii in drumul lor spre masa. Dupa asta, nasul isi umple paharul, se ridica si ureaza bun venit tuturor, distractie placuta si ureaza cele bune mirilor invitand pe toata lumea sa bea. Nu inainte ca preotul sa sfinteasca bucatele si bautura, la mica slujba il ajuta un minicor format din cinci barbati.
Si acum incepe distractia. Am impresia ca acesti oameni fac lucrurile temeinic. Adica atunci cand joaca o fac din tot sufletul (au simtit-o si picioarele mele a doua zi), cand beau nu se incurca (a simtit-o si capul lui Piti a doua zi), cand pun mancare pe mese nu ai loc sa arunci un ac pe masa. Stati asa ca detaliez un pic.
Mesele au fost de 10 -12 persoane unde ne-am gandit noi banatenii sa punem cate un cos de flori, aranjamente florale facute in Timisoara si care au sfarsit pe scaune sau pe jos. De ce? Pentru ca nu avea loc mancarea pe masa. Aici, spre deosebire de alte nunti unde am mai fost, mancarea se aduce la inceput pe masa (invitatii o gasesc pusa pe masa de la inceput) si consta in zeci de platouri cu aperitive, mancare rece, salate, fructe, bauturi alcoolice, sucuri, apa. Mancarea calda este adusa undeva spre miezul noptii si acestea sunt sarmalele facute in oala de lut. Foarte mici, de marimea unei inghitituri, puteai manca linistit 20. Invelite in fasii de varza au carne fiarta inauntru taiata cu cutitul, orez, morcovi. Nu exista nici un fel de mezel, toate preparatele sunt din curtile lor (carne de rata, pui, porc, miel - socrii mici au 500 oi). Icrele rosii au fost surpriza pentru noi alaturi de pesti de toate felurile (pane, marinat, rulouri). Toate aceste preparate raman pe masa pana dimineata. Nu stiu daca din cauza emotiilor sau de la cat am dansat, dar nu am apucat sa gustam nici macar jumatate din ce era pe mese.
Berea desi exista in magazine, pe masa lipseste cu desavarsire. Au trecere tuica, votca, cognac-ul si vinul. Da ce vin! Daca te-ai patat, doar decupantul il scoate (foarfeca). Rosu singeriu, gros te pune in cap daca iti pui mintile cu el. Pahare la masa nu sunt prea multe, unul singur, de 50 ml. Iti pui in pahar, inchini cu el, il dai peste cap s. a. m. d. De asta spun ca oamenii isi fac temeinic treaba.
Muzica, o alta chestie pe care o detaliez putin. La noi la oras vin niste asa zis lautari care canta ce canta si odata auzi: pauza! Trec 20 - 30 min. in care DJ - ul preia comanda si intretine atmosfera si chestia asta se repeta de cateva ori pe noapte. Ei bine aici intr-o noapte nu am auzit decat o singura data cuvantul pauza si aceea pentru 15 min. Au alternat melodiile rapide care iti scoteau sufletul cu altele lente pentru refacere, melodiile cantate romaneste cu cele cantate in limba rusa. Una peste alta stiti cum se spune ca muzica este sufletul unei petreceri, aici chiar au avut cu cine, cu ce si pentru cine.
Revenind la datini si obiceiuri, dupa un timp incepe ceremonia de incununare a nasilor cu prosoape (nu detaliez, urmariti pozele) apoi dansul bucatareselor si cinstirea lor cu prosoape. Cum spuneam la miezul noptii vin galustele (asa spun ei la sarmale) tinute o noapte in cuptor in oale de lut, apoi snitele, rata umpluta.
Daca am mancat, baut si jucat apoi e musai sa strangem si darul. Nasa de botez a miresei soseste cu un bol cu apa presarat cu petale de trandafiri in care nasul si nasa isi spala mainile (un obicei al locului mai mult simbolic) se sterg cu prosoape ce le raman cadou. Nasul ia cuvantul, face prima strigare dupa care urmeaza socrii mari, socrii mici, bunicii, toate rudele apropiate sau care doresc acest lucru, precedat de un mic discurs. Toate asezonate cu lacrimi din partea persoanelor mai emotive sau care traiesc la alta intensitate evenimentul. Cine nu doreste poate face acest lucru in plin anonimat si lucrurile curg mult mai repede. Apoi mirii impreuna cu nasii si parintii trec pe la fiecare masa si multumesc tuturor ciocnind cufiecare un pahar de vin.
Se continua cu dans si aici fac din nou un popas sa va spun ca atunci cand se juca in hora, intr-un singur sir ce se invartea roata prin toata sala, atunci cand se ajungea in dreptul mesei mirilor si nasilor (situat pe un podium) toti dansatorii se intorceau cu fata spre ei in semn de respect.
Dupa strangerea darului urmeaza alt obicei si anume cel de dezbracare a mirilor (un fel de ramas bun) in care mirele se aseaza pe un scaun, mireasa se aseaza in bratele lui si nasul piaptana mirele si il da cu parfum iar nasa scoate voalul miresi si pune un batic pe cap si un sort in jurul taliei, totul acompaniat cu o muzica lenta asa mai de inima albastra. In baticul miresei nasii, parintii, rudele apropiate pun bani (sume mici, modice) sau pun in bratele miresei cadouri de casa noua.
Acum daca i-am asezat pe miri la casa noua e vremea sa ca mirii sa cinsteasca nasii. Pentru asta fac cadouri colaci si chestii de uz casnic cu care se si danseaza in brate. Apoi urmeaza incuscrirea intre parinti, fiecare familie daruieste celeilalte 2 colaci si cadouri. Apoi soseste si tortul miresei cu surle si trambite dar nu detaliez si la noi e cam la fel.
Dansul scaunului sau cum se numeste exact nu stiu, eu asa i-am spus, e o alta ghidusie locala in care niste tineri vanjosi te iau pe sus si te pun intr-un scaun cu care esti aruncat in sus de cateva ori in uralele participantilor. Acesta are loc spre dimineata. Daca credeam ca am scapat cu bine din aceasta incercare m-am inselat, caci peste cateva minute ma trezesc din nou purtata pe sus de tineri musculosi, fara un avertisment prealabil si dusa afara din sala. Altii alergau in spatele meu cu nasul. Aici, hotomanii au adus o caruta fara cai, au pus tulei de porumb in ea, le-au acoperit cu covoare moldovenesti in care ne-au trantit pe noi. Aceasi barbati care ne-au purtat pe noi pe sus au prins de caruta si in acompaniamentul muzicii, in uralele participantilor si sub blitul aparatului de fotografiat si reflectorul camerei de luat vederi ne-au condus acasa (locuinta socrilor mici). Pe traseu se scanda din timp in timp: Amar! Amar! Un fel de batut cu tacamurile in pahare atunci cand sala cere mirilor sa se sarute (strigatul cred ca vine din limba rusa). Afara se crapa de ziua.
Aici alte surprize. La poarta s-a facut un foc din tulei de porumb, foc peste care nasul a trebuit sa ma treaca de trei ori. Un ritual de alungare a spiritelor rele. Odata trecut de asta, cei care au jucat rolul cailor ne-au luat din nou pe sus si ne-au asezat pe scaune, au scos apa din fantana, au turnat-o in ligheane si dupa ce ne-au descaltat ne-au spalat temeinic pe picioare frecandu-le si cu piatra ponce. Ne-au si sters si eram gata.
Pentru atatea servicii trebuia sa si platim. Asa ca am intins mesele in curte am pus mancare si bautura muzica canta si ne-am pus la joc. Dar incet incet ne-a prins oboseala, oaspetii au plecat la caselelor si noi franti in paturi.
Asa-i ca pare desprins din poveste. Nu, nu este, s-a intamplat anul acesta, luna asta la vecinii nostri de peste Prut.
Cireasa de pe tort? Dupa ce ne-an trezit a continuat cu " indreptarea ". Ne-am intors la casa de nunti imbracati lejer de data asta, am mancat, baut, dansat in cerc mai restrans de data asta (100 persoane) pana la ora 2 in noapte.
Inchei aici lunga mea poveste in speranta ca nu v-am plictisit si am reusit sa descopar un colt dintr-o lume pe care o cunoastem atat de putin (cel putin o parte din noi).
Dedic aceste randuri celor doua familii care au crescut acesti copiii minunati, finii nostri, precum si tuturor nasilor si finilor de pe AFA.
Casa pe piatra tuturor!
Trimis de mariana in 25.09.10 16:57:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.
26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte interesant, felicitari pentru descriere!
Transmite-le Casa de Piatra!
Doamne, tare frumos trebuie sa fi fost. Abia astept sa vad pozele.
P. S. : Sper ca-s deja membri ai saitului
Excelent review, iesit din comun, si as spune unic. Drept pentru care acord punctaj maxim si indemn si pe altii sa ne impartaseasca experientele lor turistice inedite. Apropos nasa, de curiozitate, cat a fost darul?
In mare parte din datinile enumerate de tine, le-am intalnit si eu la multe nunti, la care am participat in satele din judetul Iasi.
Cred ca trebuie sa te odihnesti o saptamana dupa o asemenea nunta epuizanta mai ales in calitate de nas.
Mai ales daca este o nunta cu "strigare" si fiecare participant doreste o melodie dupa ce da darul, nunta poate tine pana la ora 9 dimineata.
Este totusi si o "strategie de marketing", primul inchina nasul care ofera o suma mare de bani si pentru a ridica valoarea contributiei invitatilor, care urmeaza sa inchine.
De remarcat dansurile foarte energice "de storci camasa" dupa un asemenea sport.
In concluzie traditii frumoase care merita pastrate
foarte interesant review, am redenumit sectiunea in "Hai-hui prin Republica Moldova", poate vor mai aparea ceva review-uri "de calatorie" si vor fi gazduite aici.
Felicitari pentru review, cu adevarat interesant. Felicitari atat finilor cat si nasilor! Casa de piatra!
Darul s-a strans foarte repede. Ne-am bucurat ca a fost asa daca era dupa noi o faceam in surdina cum se face pe la noi. Dar a trebuit sa respectam dorinta organizatorilor (socrii mici). Ca ordin de marime patru cifre in euro. Sa traiasca la multi ani!
O experienţă turistică foarte interesantă. Din câte ştiu la noi nu se mai respectă obiceiurile specifice nici măcar la sat. Mă întreb, totuşi, cine se ocupă de organizare şi are grijă ca "desfăşurătorul" să fie respectat întocmai.
Nasii au fost la inaltime si la propriu si la figurat, mai ales nasa . Poate o sa urmeze si o cumetrie...
Felicitari, parca am fost si eu acolo!
@krondia De bunul mers al lucrurilor (desfasurator) au avut grija socrii mici. Aveai impresia ca lucrurile merg de la sine, parca fiecare stia ce are de facut.
@ Rog un webmaster atasarea de pe youtube a videoclipului Sarba lui Vasile cantata de Olga Ciolacu, www.youtube.com/watch? v=XGDyI4mzLI4, sper ca e bine si nu am gresit.
Frumoasa mireasa, dar si nasa, jos palaria!!!
Ma asteptam la cu totul altceva cand am intrat sa citesc aceste randuri care recunosc mi-au facut deosebita placere, nu-mi ramane decat sa le urez casa de piatra mirilor si multa sanatate nasilor si poate la anul aflam si cum este un botez in Basarabia!!! Sa fie cu noroc!!!
De la nasa pentru fini, o dedicatie muzicala: Hora lui Vasile!!!
P. S.
Dedicatia costa cel putin un pahar din vinul acela faimos, asta cu prima ocazie !
Uau!!! Ce nasi sexosi avem! Si miri bineinteles!
De cand am asteptat acest review. cred si eu ca v-au epuizat...
Frumoase obiceiuri, unele ciudate... La noi in Ardeal, cel putin la oras, nu sunt atatea.
: D
asa-i la noi...))
la dezbracatu' miresei se cinta "Ia-ti mireasa ziua buna,
Ia-ti mireasa ziua buna, de la tata, de la mumaaa... "
si te apuca un bocet de nu mai poti...))
daca esti energic si te-ai antrenat in dans, nu te mai asezi o clipa pe scaun...
uneori (mai mult la Chisinau) la partea cu daruri (Masa Mare) se numeste fiecare invitat sau familie ureaza mirilor casa de piatra si spun suma cu care contribuie...
400 PMA de la mine..
o nunta tare frumoasa...sa traiasca mirii si nasii in pace si sanatate..)
Mi-a placut foarte mult, mai ales ca si eu am fost in Republica Moldova, din pacate numai in interes de serviciu.
In ceea ce priveste masa, cred ca acest obicei de pune toate bucatele este luat de la rusi.
Pentru a arata acest lucru o sa postez si eu niste poze, cei drept facute in Kazakhstan, dar masa era pregatitata tot de moldoveni de la Chisinau. Noua ne-au pus o masa bogata chiar si in aeroport Aktau din KZH.
@mariana Sa va traiasca finii si voi pe langa ei. Mi s-a facut o pofta de salmale gatite in oala de lut... cu mamaliguta vazand poza P13...
Berea si vinul exista in magazine... dar...
Anul asta am fost in Moldova (republica) si am baut vin nu bere si de atunci sunt citeva luni si pot spune ca nu mai beau bere decit fff rar.
Sunt 2 tari in lumea asta unde vinul e de calitate si nu e scump.
Una din ele e Moldova..bineinteles aia de dincolo.
Si nasii frumosi si finii si review-ul si pozele si ca dar de nunta... votul nr. 18.
sa traiasca nansica si nasu mare!!!
Tocmai ma luasem de tine in celalt review al tau de ce nu scrii despre datini, dar il ratasem asa ca scuzele de rigoare.
Cum Dumnezeu de am ratat acest review??? Inteleg ca a fost baiaram mare nasicilor, la ce vedem noi in fotografii...
Sa va traiasca!!!
Vorba Mirelei: cum de am scapat si eu asa petrecere si asa review? ! Dar niciodata nu e prea tarziu, nu? ! Niste obiceiuri care-si pastreaza traditiile. Si ce distractie, soro, pe cinste... Felicitari infinite si casa de piatra mirilor. Iar voua, nasilor cei frumosi si mereu zambitori, numai bine.
Mariana, esti, ca intotdeauna, super iar aici ca nasa, esti "the best", ca si mireasa.
Felicitari pentru acest review! Este plin de culoare si molipseste cu buna dispozitie pe care o degaja.
Pentru mine a fost si un bun prilej de aduceri aminte. Fiind prea vechi, am considerat ca impresiile mele nu pot alcatui un nou review. Ecou…
In anul 1988, dorind sa participam la nunta varului nostru cel mai mic, am facut demersurile necesare (chemare oficiala din partea lor, plimbari pe la militie – pasapoarte, cereri, formulare, declaratii, cozi…). Mentionez ca pe atunci rudele de gradul I puteau obtine mai usor pasaport, celelalte – asemenea noua – puteau sa astepte mult si bine, uneori in zadar, fara nicio explicatie.
Pe scurt, n-am obtinut viza in timp util pentru nunta din mai a varului nostru desi motivasem vizita printr-un act special. In sila, ne-au azvarlit aprobarea abia in luna august.
Am hotarat totusi sa mergem. Sotul meu – care nu mai fusese niciodata in Basarabia – vedea in asta o aventura.
Odata ajunsi in Cobani, raionul Glodeni, varul nostru proaspat casatorit, ne-a anuntat cu bucurie ca suntem invitati la o alta nunta. Asadar, aveam ocazia sa cunoastem traditiile de nunta din Basarabia.
In cele descrise de tine, am recunoscut cea mai mare parte a obiceiurilor de nunta din acele vremuri, din Rascani, satul in care am petrecut noi.
Imi amintesc doua momente emotionante care faceau parte din ritualul de nunta pe atunci, in Basarabia.
Mirii, impreuna cu cei care voiau sa-i insoteasca, mergeau la cimitir cu flori la mormintele bunicilor si la monumentul eroilor sovietici. Fiind vorba de Moldova sovietica a anilor '80, nu stiu daca nu cumva era o "indicatie impusa" de administratia locala pro-sovietica, iar insurateii nu indulceau evenimentul si cu o lacrima sincera la mormintele apropiatilor. Cert este ca toate perechile de tineri casatoriti procedau la fel.
Al doilea episod, de asta data amuzant, este "dansul pestelcilor" (pestelca = sort de bucatarie). In relatarea ta, amintesti fugitiv de "dansul bucatareselor".
Pentru ca la nunta participa tot satul, ba chiar si neamuri de prin alte parti, la pregatirea bucatelor si la aducerea lor la mese era necesara o intreaga echipa. Pentru munca lor si pentru stradania lor ca bucatele sa fie bune, erau cinstite prin "dansul pestelcilor", moment special, dedicat lor. Fiecare primea cate un sort nou – acelasi model si imprimeu - pe care si-l prindea in talie. Jocul nuntasilor inceta, se facea loc si incepea o hora numai cu femei in varsta, rubiconde… adevaratele gospodine, care onorau momentul cu pasi mici si leganati, ca de rata, in uralele si aplauzele generale.
Mi s-a parut frumos ca nu a fost uitat efortul demn de cinste al celor ce-au trudit cateva zile pentru ca totul sa fie fara de cusur.
Desi nu am facut parte din echipa de la bucatarie, mi s-a oferit un sort albastru cu buline albe – pestelca bucataresei – intru aducere aminte. Pastrez si astazi, nepurtat, sortul de la nunta moldovenilor de peste Prut.
P. S. Mariana, desi cam tardiva urarea mea, sa traiasca si nasii si finii!
Sa traiasca si mirii si nasii!
Sa inteleg ca voi nu ati stiut exact cum va fi? Nu vi s-a povestit putin cele ce urmau sa se intample? Deci a fost o aventura!
Mi-a placut mult review-ul si l-am votat.
Am cunoscut cativa oameni din Basarabia si pot spune ca, daca cineva ne-a caracterizat pe noi, romanii, ca buni la suflet si ospitalieri cred ca a fost in casa de basarabeni! Acum sa nu mi-o luati in nume de rau, dar parca la fratii nostri de peste Prut au ramas toate calitatile poporului nostru- increderea in oameni si bunatatea si credinta si omenia.
N-am ajuns inca acolo, dar abia astept sa merg in Moldova noastra de dincolo de Prut!
P. S. Stiti ce mi-a zis un amic basarabean, care lucreaza in Bucuresti? Cand ne hotaram sa mergem la Chisinau, sa-l anuntam, ca sa ne conduca personal prin locuri deosebite.
BASARABIA e ROMANIA!
Sa traiasca nasii si finii!
Frumoasa aventura, frumoasa descriere, un film de scurt metraj. Felicitari!
Regret ca pana acum nici prin gand nu mi-a trecut sa fac o vizita fratilor de peste Prut. Anul asta s-a cam dus dar la anul nici nu se pune problema sa nu dau un tur prin Moldova vecina.
@mariana - Interesanta expunerea. Am citit-o si recitit-o cu placere. Ce asi mai putea spune dupa cate ecouri s-au scris inaintea mea. Va apreciez doamna Mariana pentru talentul dv.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Drumul vinului partea a doua — scris în 18.09.24 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 O tură prin Republică — scris în 04.12.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Complexul Memorial Capul de pod Șerpeni 1944, Rep. Moldova — scris în 30.10.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Mini circuit Rep. Moldova și Ucraina. La pomul laudat Cramele Mileștii Mici — scris în 28.10.18 de lenti din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cu maşina prin nordul Republicii Moldova — scris în 01.02.20 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Pledoarie pentru o vizită în Basarabia, Moldova de peste Prut — scris în 02.11.17 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Între Prut și Nistru — scris în 20.05.17 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ